maanantai 2. lokakuuta 2017





ROCKET MAN




Huomiota herättävin tapahtuma maailmalla tällä syyskaudella oli vissiin YK:n yleiskokouksen avajaiset New Yorkissa 18. - 22.9.2017. Huomiota herättävin tapahtuma kokouksessa oli epäilemättä Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin puhe avajaisissa 19.9.2017. Hänelle oli varattu aikaa 15 minuuttia, mutta hän puhui 45 minuuttia. Hän aloitti puheensa klo 17:04 toivottaen edustajat tervetulleiksi. Kuuntelin puheen alusta loppuun. Maailmalla hänen puhettaan on kommentoitu varsin laajalti. Suomessa presidenttimme Sauli Niinistö piti puhetta rakentavana, kauniisti sisäpolitiikkaan paneutuvana, patrioottisena, kättä ojentavana jne. Tyhmyydessään tämä Niinistön kommentointi oli huippuluokkaa. Suomessa muutkin kommentoivat vähän samaan tapaan. Eräs kommentoi sen olleen "jämäkkää" puhetta. Maailmalla puhetta on enimmäkseen kommentoitu toisin.

Trump pitämässä puhetta 19.9.2017

Usein tätä Trumpin puhetta on pidetty hyvin aggressiivisena. YK:n yleiskokouksen avajaiset ei ole oikea paikka uhata sodalla tai väkivallalla Pohjois-Koreaa, Kuubaa, Irania tai Venezuelaa. Tämä ei todellakaan ole "rakentavaa" tai jämäkkää puhetta. Monet kommentoijat ovat esittäneet, että kaksi vihaista pikkupoikaa Trump ja Pohjois-Korean Kim Jong-un uhittelevat toisiaan kumpi on vahvempi. "Minä annan sulle turpiin! Minäpä annan sulle kovemmin turpiin! Minäpä annan sulle vielä kovemmin turpiin, mulla on kovemmat nyrkit! Minäpä annan sulle vielä, vielä, kovemmin turpiin, oon niin vahva!"  Tätä uhittelua on pidetty varsin koomisena, vaikka kyseessä on vakava asia. Näyttää siltä, että kukaan ei voi keskeyttää tätä infantiilista kahinointia. Toisaalta Trump varsin yllättäen esitti Venäjästä positiivisen kommentin, hän kiitti Venäjää ja Kiinaa yhteistyöstä Pohjois-Korean suhteen. Yhdysvallat on toistaiseksi ainoa valtio, joka on todella käyttänyt ydinasetta toista valtiota vastaan.


Paitsi tästä "koomisesta" uhittelusta löydettiin Trumpin puheesta myös hauskuutta. Kim Jong-unista hän mainitsi "Rakettimies on suorittamassa itsemurhatehtävää." Sosiaalisessa mediassa esitettiin, että "Rakettimies" ei ole Trumpin keksintö vaan Rocket Man on Elton Johnin kappale vuodelta 1972. Itselleni tuli mieleen Stanley Kubrickin elokuva vuodelta 1964  "Tohtori Outolempi eli: kuinka lakkaisin olemasta huolissani ja opin rakastamaan pommia". Toisaalta Trump keksi puheessaan myös uuden valtion. Kolme kertaa hän mainitsi valtion, joka kuulosti ihan "Nanbia tai Nambia" nimiseltä. Toisaalta ei hän ole ensimmäinen Yhdysvaltojen presidentti, joka keksii uusia valtioita. Tämähän on jo vanha perinne. Jo presidentti Reagan ja ennen kaikkea Bush vanhempi sekä monet muut ovat keksineet maailmaan uusia valtioita, joita ei löydy mistään kartasta.

Elton Johnin levy Rocket Man


Tohtori Outolempi ja Slim ratsastaa atomipommilla kohti kohdetta.



Yhdysvalloissa on herännyt keskustelu pitäisikö Trumpille olla vartija ydinasepelotteelle? Houkutus tehdä massiivinen ensi-isku oli aikoinaan suuri. Vaadittiin nopeutta ja tästä syntyi käytäntö, että Yhdysvaltain presidentti voi päättää ydinaseen käytöstä yksin keskustelematta kenenkään kanssa. Monien mielestä nyt Yhdysvaltain presidenttinä on mies, jolle alunperinkään ei olisi pitänyt antaa laukaisukoodeja ollenkaan. Keskustelussa on noussut esille vaatimuksia käytännön päivittämisestä. Pitäisikö presidentin saada ydinaseen käytölle kongressin tai edes varapresidentin, puolustusministerin tai asevoimien komentajan hyväksyntä? Voisiko Trump olla presidentti Nixonin aikoinaan kehittämä Madman-teoria eli arvaamaton presidentti? Trump on sanonut, että jos ydinaseita on, niin niitä pitää myös käyttää ja on suositellut myös, että Japani ja Etelä-Korea voisivat ottaa ne myös käyttöönsä. Mutta tässä on myös huomattava, että Yhdysvalloissa on käynnissä myös sisällissota, jonka yhtenä osapuolena on Trump kannattajineen, toisena hänen vastustajansa. Yhdysvallat on tällä hetkellä monin tavoin jakautunut valtio.



Puheessaan klo 17:13 Trump nostaa esille Yhdysvaltain perustuslain kolme ensimmäistä sanaa: "We, the people". "USA:n presidenttinä Amerikka tulee minulle aina ensimmäisenä, aivan kuten teidänkin valtionne johtajina pitäisi aina laittaa oma maanne ensimmäiseksi." "Sen sijaan, että levittäisimme omaa elämäntapaamme muihin maihin sen jälkeen, kun sodat ovat päättyneet, autamme rakentamaan tämän kaltaisia instituutioita", jolla Trump viittaa YK:hon. Klo 17:33 Trump kiittää YK:n pääsihteeriä siitä, että tämä on myöntänyt, että YK:n tulisi uudistua. YK:n turvallisuusneuvosto on YK:n elimistä ainoa, jonka päätöksenteko sitoo kaikkia jäsenmaita. Tämä tekee siitä korkeimman auktoriteetin kansainvälisellä areenalla. Sen pysyviä jäseniä ovat Britannia. Kiina, Ranska, Venäjä ja Yhdysvallat. Jokaisella pysyvällä jäsenellä on veto-oikeus. Viime vuosina turvallisuusneuvostoa on kritisoitu kyvyttömyydestä saada aikaan päätöksiä. Uudistamisesta on käyty keskustelua esimerkiksi mahdollisuudesta lisätä pysyvien jäsenten määrää. Toinen ehdotus on ollut se, että poistetaan jäseniltä veto-oikeus ja päätökset tehtäisiin enemmistöperiaatteella. Tämän ehdotuksen takana ovat olleet mm. Yhdysvallat ja länsimaat. Jos näin tehtäisiin olisi se katastrofaalista, sillä Venäjä ja Kiina sekä joukko muita valtioita eroaisivat varmasti YK:sta. Ne eivät voisi hyväksyä monia asioita, joita lännessä kannatetaan. Tämä merkitsisi käytännössä YK:n toiminnan loppua ainakin sen nykyisessä merkityksessä. Voidaan miettiä, miten toimia ilman Venäjää ja Kiinaa. Venäjällä on maailman suurimmat ydinasevoimat ja Kiinalla maailman suurin armeija. Toisaalta Yhdysvallat ei paljon muutenkaan perusta YK:n päätöksistä, vaan tekee mitä haluaa usein natoliittolaisineen, esimerkkinä vain hyökkäykset Irakiin. Trump on aina halveksinut ja vihannut YK:ta. Vuonna 2001 hän rakensi ihan YK rakennuksen viereen oman torninsa "Trump World Towerinsa", joka on kaksi kertaa niin korkea kuin YK:n rakennus. Näin hän voi katsella koko YK:ta ylhäältä alaspäin. Silloinen YK:n pääsihteeri Kofi Annan paheksui kovasti rakennusta, mutta ei voinut asialle mitään.





Klo 17:06 Trump kertoo, että USA käyttää armeijaan ja puolustukseen  vuodessa 7 miljardia dollaria. Maailman historiaan jää yhdeksi merkittäväksi päiväksi päivämäärä 27.9.2017. Tuona päivänä Venäjä tuhosi viimeisen kemiallisen aseensa. Virallisesti kemiallisia aseita on enää Yhdysvalloilla noin 3 000 tonnia. Yhdysvallat on jo kolme kertaa siirtänyt päivämäärää kemiallisten aseiden varastojen tuhoamisesta. Syyksi ilmoitetaan varojen puute. Siis varoja ei riitä kemiallisten aseiden tuhoamiseen vaikka miljardeja osoitetaan uusien aseiden valmistamiseen. Siis vähän sama juttu, kuin teollisuudessa syntyvien radioaktiivisten jätteiden hävittämisessä. Venäjä tekee sen, Yhdysvallat ei.

Venäjän viimeinen kemiallinen ase tuhottiin 27.9.2017.


USA on ainoa valtio, jolla on vielä kemiallisia aseita jäljellä.


YK-kokouksessa klo 17:26 Trump haluaa selvittää, mitkä valtiot tukevat ja rahoittavat terroristiryhmiä: "USA ja sen liittolaiset selvittävät, ketkä suojelevat luuseriterroristeja Lähi-idässä. Viimeisten kahden kuukauden aikana olemme tehneet enemmän Isistä vastaan Irakissa ja Syyriassa kuin aiempina vuosina." Mutta toisin kuin Yhdysvallat Irakissa Syyrian armeija venäläisten tuella on menestynyt hienosti taistelussa terroristeja vastaan Syyriassa. 26.9. vallattiin terroristeilta Deir ez-Zorin kaupunki. Tällöin 87,2 prosenttia Syyriasta on nyt Venäjän tukeman hallituksen hallussa. Maailmalla puhutaan yleisesti, että Venäjä voitti jo sodan ja Yhdysvallat hävisi tämän sodan Syyriasta. Venäjä näytti samalla satelliittikuvia, joissa näyttää siltä, että Yhdysvallat taistelee terroristien puolella Deir ez-Zorin alueella. Jo vanhastaan tiedetään, että Yhdysvallat on aina jakanut terroristit "hyviin" terroristeihin ja "pahoihin" terroristeihin. "Hyviä" terroristeja autetaan "kouluttajilla" ja aseilla ja rahoituksella. Venäjä ei koskaan ole tehnyt näin. Se pitää kaikkia terroristeja vihollisinaan. Ohessa muutama näistä satelliittikuvista.






En puutu Venäjän ja Valkovenäjän järjestämiin Zapad sotaharjoituksiin 14. - 20.9.2017, koska asiaa on kommentoitu ihan tarpeeksi  Sitä paitsi Nato järjestää omia harjoituksiaan jatkuvasti joka puolella. Sen sijaan mielenkiintoani herätti Putinin matka Turkkiin tapaamaan presidentti Recep Tayyip Erdogania  28. - 29.9.2017. Tapaaminen oli jo viides tänä vuonna. Venäjä, Syyria, Iran ja Turkki kuuluvat liittymään, joka yhdessä on taistellut terroristeja vastaan. He ovat säännöllisesti kokoontuneet Astanassa. Tulos on ollut sanoisinko hyvä. Kurdit äänestivät äskettäin itsenäisyydestä ja Turkki on vanhastaan kurdien vihollinen. Myös sisäisesti kurdit ovat hyvin erimielisiä. Neuvottelujen tuloksena oli, että nykyisten valtioiden rajoja ei muuteta. Mutta varsinkin natojäsenissä hämmennystä herätti se, että Turkki ostaa Venäjältä S-400 ohjuksia vaikka on Naton jäsen. TurkStream kaasuputken rakentaminen Venäjältä Turkkiin on jo hyvässä vauhdissa ja pitäisi valmistua ensi vuonna. Tästä putkesta riittää kaasua paitsi Turkille myös Etelä-Euroopalle, Kreikalle, Bulgarialle ja monelle muulle. Myös Turkin ensimmäinen Venäjän rakentama atomivoimala on hyvässä vauhdissa. Hämmästyttävästi näyttää siltä, että Venäjän ja Yhdysvaltojen jälkeen suurimman natomaan Turkin välit ovat hyvät.


Klo 17:12 Trump sanoi: "Emme halua tyrkyttää amerikkalaista elämäntapaamme kenellekään, mutta haluamme toimia esimerkkinä, jota muut voivat seurata ja ihailla." Mielenkiintoinen on tämä Venäjän ja Yhdysvaltojen välinen diplomaatti- ja kulttuurisota. Venäjä ei ole vielä vastannut viimeiseen Yhdysvaltojen diplomaatti-iskuun, mutta nyt Yhdysvallat iski kulttuuripuolella. Maa, jonka Trump kertoo olevan demokratian ja sananvapauden esimerkki ja kehto  luokitteli 11.9.2017 venäläisen kuuluisan televisiokanavan RT:n (Russia Today) ulkomaiseksi agentiksi ja määräsi sen tarkkailuun ja rajoitti sen toimintaa Yhdysvalloissa. Tämä merkitsee RT:n toiminnan rajua alasajoa ja ehkä kokonaan sen lopettamista. Tämä ei ole enää missään nimessä sananvapautta, vaikka Yhdysvalloissa aina yritetään väittää niin. Jo aikaisemmin Britanniassa iskettiin kanavan toimintaan vaikeuttamalla sen rahoitusta. Kanava on hyvin kuuluisa ympäri maailmaa ja pelkästään Yhdysvalloissa sillä on yli 8 miljoonaa vakituista katsojaa.  Ilmeisesti on niin, että kanavalla puhutaan asioista liian suoraan ilman sensuuria ja propagandaa ja tämä on koettu hyvin vaaralliseksi länsimaissa ja varsinkin Yhdysvalloissa. Monet kanavan katsojat ja kuuntelijat ovat sanoneet, että kanava on avannut heidän silmänsä. Mikä pitäisi olla Venäjän vastareaktio, estää amerikkalaisten kanavien näkyvyys Venäjälläkö? Tätä mietitään parhaillaan. Netistä löytyy osoitteita, jos haluat katsoa RT-kanavaa. Yhdysvallat ei ole näin ollen kulttuurin, demokratian ja sananvapauden kehto eivätkä Trumpin sanat pidä paikkaansa.




YK:n kokouksessa19.9.2017 klo 17:46 Trump päätti puheensa toivottamalla jumalan siunausta maailman kansoille ja Yhdysvalloille.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan!