keskiviikko 25. lokakuuta 2017





AJAAKO USA ITSENSÄ PAITSIOON?





Yhdysvallat sanoi itsensä irti Pariisin ilmastosopimuksesta 1.6.2017. Yhdysvallat erosi YK:n koulutus-, tiede- ja kulttuurijärjestöstä Unescosta 12.10.2017. Rahoituksen järjestölle Yhdysvallat oli lopettanut jo 2011 presidentti Obaman aikana. Presidenttinä olonsa aikana Trump on irtisanonut lukuisia muitakin  sopimuksia. Näitä ovat mm. Tyynen meren vapaakauppasopimus (TPP) ja EU:n ja Yhdysvaltojen välinen vapaakauppasopimus (TTIP). Näillä toimillaan hän on tuhonnut suhteita paitsi Eurooppaan myös muihin valtioihin.

Yhdysvaltojen suhde YK:hon on viime vuosina ollut suoraan sanoen ongelmallinen. Paitsi että se erosi Unescosta on Yhdysvallat arvostellut YK:n toimintaa jatkuvasti eri tavoin. Se on moittinut YK:ta tehottomaksi. Varsinkin Turvallisuusneuvoston toimintaa on arvosteltu. Presidentti Obama ja erityisesti Donald Trump ovat halveksineet YK:n toimintaa. Trump pitää YK:ta pelkkänä keskustelukerhona. Usein Yhdysvallat on ohittanut omilla toimillaan YK:n. Tällaisia ovat olleet esimerkiksi hyökkäykset Irakiin ja Libyaan ja uhkaus hyökätä Syyriaan. Hyvin yleisesti Yhdysvalloissa on puhuttu, että olisi aika erota YK:sta. Maailmalla onkin levinnyt käsitys, että YK:n päämaja olisi syytä siirtää muualle pois Yhdysvaltojen maaperältä. YK:n päämajan ei pitäisi sijaita valtiossa, joka suhtautuu vihamielisesti ja vastentahtoisesti eikä kunnioita YK:n päätöksiä. Jokin keskeisempi paikka esimerkiksi Euroopassa olisi parempi YK:n päämajalle. 

Trump rakensi oman rakennuksensa Trump Towerin heti YK:n rakennuksen viereen ja kaksi kertaa korkeammaksi, jotta voisi katsella YK:ta ylhäältä alaspäin.


Ensimmäisellä vierailullaan Eurooppaan toukokuussa Trump herätti varsin ristiriitaisia tunteita Euroopan johtajissa. Hän oli sanonut jo irti EU:n ja Yhdysvaltojen välisen vapaakauppasopimuksen, josta oli neuvoteltu jo monta vuotta. Tunnelmat olivat varsin negatiivisia. Angela Merkel sanoi, että Euroopan on aika ottaa kohtalonsa omiin käsiinsä, koska se ei voi luottaa enää Yhdysvaltojen tukeen. Yhdysvaltojen julistamista sanktioista myös niitä eurooppalaisia energiayhtiöitä kohtaan, jotka toimivat Venäjän kanssa yhteistyössä, kärsisivät ennen kaikkea eurooppalaiset yhtiöt. Varsinkin Saksassa ja Itävallassa esitettiin jyrkkiä vastalauseita. Yksi sanktioiden kohteista ovat eurooppalaiset yhtiöt, jotka osallistuvat kaasuputken North Stream 2 rakentamiseen Venäjältä Eurooppaan. Eurooppa tarvitsee välttämättä tätä kaasua, joten sanktiot kohdistuvat pääasiassa Eurooppaan eikä Venäjään. Eurooppalaiset ovat amerikkalaisten uhreja. Tämä voisi merkitä samaa kuin vuosi sitten Venäjän ehdottama kaasuputken rakentaminen Sahalinin niemimaalta Japaniin, jolloin Yhdysvallat kielsi Japania hyväksymästä ehdotusta. Seurauksena Japani joutuu nyt ostamaan liuskekaasua Yhdysvalloista yli kaksinkertaiseen hintaan verrattuna venäläiseen kaasuun. Eurooppa tarvitsee kipeästi kaasua ja joutuisi esimerkiksi ostamaan amerikkalaista liuskekaasua moninkertaiseen hintaan. Kaikesta huolimatta putken suunnittelu on jo edennyt niin pitkälle, että se todennäköisesti rakennetaan. Euroopassa esitettiin jopa vastasanktioita Yhdysvalloille. Europarlamentti meni jopa niin pitkälle, että ehdotti 2.3.2017, että Yhdysvaltain kansalaisille pitäisi määrätä viisumipakko EU:hun, koska Yhdysvallat oli määrännyt viidelle EU-jäsenmaalle viisumipakon Yhdysvaltoihin. Saksalaiset poliitikot esittivät käsityksiä, että näillä erilaisilla sanktioilla Yhdysvallat ajaa Euroopan Venäjän ja Kiinan syliin. Eurooppa kärsii enemmän näistä sanktioista kuin Venäjä.

Suunniteltu North Stream 2 kaasuputki.


Myös Natomaiden kanssa Yhdysvalloilla on ongelmia. Trump ei ole luvannut sitoutua Naton 5. artiklan määrittelemään yhteiseen puolustukseen. Myös vaatimus siitä, että Natomaat huolehtisivat omista kuluistaan ja maksaisivat ne kuuluisat 2 % on heikentänyt Natomaiden suhteita Yhdysvaltoihin ja nostanut epäilyjä Yhdysvaltojen tahdosta puolustaa esimerkiksi Baltian maita tositilanteessa. Nämä prosentit merkitsisivät ennen kaikkea Saksalle valtavia lisäkuluja. Mutta suurimmat ongelmat Natossa ovat Yhdysvaltojen ja Turkin välit. Turkki on suurin Natomaa heti Yhdysvaltojen jälkeen. Turkki on aina ollut ongelmamaa Natossa. Kahden Natomaan Turkin ja Kreikan välillä on jopa sodittu. Kypros on edelleen jaettu ja kiistan kohde. Mutta Yhdysvaltojen ja Turkin välisen suurimman ongelman aiheutti epäilemättä Turkin vallankaappausyritys 2016 heinäkuun 15. ja 16. päivien välisenä yönä. Turkin armeija yritti tehdä sotilaallisen vallankaappauksen presidentti Recep Tayyip Erdogania vastaan ja ottaa maassa vallan.

Oppositiojohtaja Fethullah Gülen asuu nykyään Yhdysvalloissa.

Oletettavasti tapahtui seuraavaa. Operaation takana oli Yhdysvaltojen salainen palvelu ja tarkoituksena oli päästä hankalasta Erdoganista eroon ja asettaa tilalle Turkin oppositiojohtaja Fethullah Gülen, jolla on turvapaikka Yhdysvalloissa. Kuitenkin Venäjän tiedustelupalvelu sai tiedon asiasta ja varoitti seikkaperäisesti Erdogania, joka pakeni 15. päivänä Marmarikselle. Hän organisoi siellä vastarinnan ja nousi varmuuden vuoksi lentokoneeseen Välimeren ylle, josta ohjaili vastarintaa. Yön aikana vallankaappaus kukistettiin ja vallankaappaus epäonnistui. Aamulla hän palasi voittajana takaisin Turkkiin. Siitä lähtien hän on ollut syvästi kiitollinen Venäjän presidentti Vladimir Putinille, jota kutsuu hyväksi ystäväkseen. Putin pelasti todennäköisesti Erdoganin hengen. En paneudu yksityiskohtiin enkä voi varmentaa kaikkia tietoja, mutta joitakin viitteitä tähän suuntaan olen saanut eri lähteistä. Erdogan pyysi Yhdysvaltoja luovuttamaan Fethullah Gülenin Turkkiin tuomittavaksi, mutta Yhdysvallat ei tietenkään ole tehnyt sitä.

 Viimeksi Putin ja Erdogan tapasivat toisensa Turkissa Ankarassa 28.9.2017. Tapaaminen oli vissiin jo kuudes kerta tänä vuonna.


Nykyään Turkki kuuluu samaan liittoon Venäjän, Syyrian ja Iranin kanssa taistelussa terroristeja vastaan Syyriassa. Turkki paljasti 20.7.2017 Yhdysvaltain asevoimien kymmenen salaista tukikohtaa Pohjois-Syyriassa. Turkki kuvaili tarkasti tukikohtien sijainnit ja niissä toimivien amerikkalaisten erikoisjoukkojen lukumäärät. Tämä on ollut kuulemma vaaraksi amerikkalaisille joukoille. Yhdysvallat on luvatta Syyrian alueella. Venäjä ja sen liittolaiset Iran ja Turkki ovat Syyrian laillisen hallituksen pyynnöstä alueella taistelemassa terroristeja vastaan. Nykyään Turkin ja Yhdysvaltojen suhteet ovat niin tulehtuneet, että ne lopettivat 9.10.2017 viisumien myöntämisen toistensa kansalaisille. Ensin näin teki Yhdysvallat, mutta Turkki vastasi jo samana päivänä samalla mitalla. Huvittavinta tässä on se, että Turkin ilmoitus on täsmälleen sanasta sanaan samanlainen kuin Yhdysvaltojen ilmoitus viisumikiellosta. Erona on vain, että turkkilaisten ja amerikkalaisten kansallisuudet on vain vaihdettu toisin päin. Tuntuu, kuin Yhdysvaltojen ja natoliittolaisten välit eivät ole kovin läheiset.

Khan Sheikhoun Idlip 4.4.2017

Lähi-idässä näyttää siltä, että USA:lle tilanteesta on tullut ikuisuuskysymys. Taistelun Syyriasta USA hävisi Venäjälle ja on poistumassa todennäköisesti alueelta. USA vihdoin tunnusti 19.10.2017, että sen tukemat terroristit, ns. "ystävämieliset terroristit", siis ns. demokraattiset voimat, ovat käyttäneet kemiallisia aseita ja käyttävät niitä edelleen. Mm. 4.4.2017 Khan Sheikhoun kaupunkiin Idlibin maakunnassa suurta huomiota maailmalla herättänyt kemiallinen isku oli näiden terroristien tekemä eikä Syyrian armeijalla ollut mitään tekemistä asian kanssa. Iskussa kuoli noin 85 - 100 ihmistä. USA varoittaa kansalaisiaan matkustamasta alueelle myös tulevien iskujen varalta. Seurauksena Trump suoritti ohjusiskun Syyrian lentokentälle 7.4.2017. Afganistanissa, Irakissa ja Libyassa tilanteet tuskin muuttunevat lähivuosina. Kaaos asettunee pysyväksi.

Khan Sheikhoun Idlip 4.4.2017


Suurin huolen aihe maailmassa tällä hetkellä näyttää olevan Pohjois-Korean ydinaseistautuminen. Jatkuvilla uhkailuillaan presidentti, rakettimies Trump näyttää ajautuneen umpikujaan. Ratkaisuja hänellä ei näytä juuri olevan. On selvää, että Yhdysvallat ei voi hyökätä Pohjois-Koreaan, koska se vaikuttaisi kohtalokkaasti sen liittolaisiin Etelä-Koreaan ja Japaniin. Myös Kiina ja Venäjä on otettava tässä huomioon, koska ne ovat Pohjois-Korean rajanaapureita. Näin suuri Amerikka ei voi tehdä mitään pienelle Pohjois-Korealle. Ratkaisuna olisi esimerkiksi Venäjän ja Kiinan ehdottama neuvottelujen tie. Vuonna 2003 päästiin jo sopimukseen neuvottelujen kautta, että Pohjois-Korea pysäyttää ydinohjelmansa. Neuvotteluihin osallistui tuolloin kuusi valtiota Pohjois-Korea, Etelä-Korea, Yhdysvallat, Venäjä, Kiina ja Japani. Mutta yllättäen Yhdysvallat ilmoitti lisäsanktioista Pohjois-Koreaa vastaan. Seurauksena Pohjois-Korea sanoi irti sopimuksen ja ryhtyi jatkamaan ydinasekehittelyään. Tässä tilanteessa olemme nyt.

Täsmälleen samoin kuin Pohjois-Korean kohdalla on tapahtunut nyt Iranin kohdalla. Neuvoteltiin valmiiksi sopimus, jossa Iran ei ryhdy kehittelemään sotilaallisia ydinaseita vaikka Venäjä toimittaa sinne ydinvoimalan. Kuitenkin Trump julisti 26.7.2017 lisäsanktioita Irania, Venäjää ja Pohjois-Koreaa vastaan. Seurauksena Iranissa esiintyy mielipiteitä, että nyt sopimukset on rikottu, joten Iran voi jälleen ryhtyä vapaasti kehittämään ydinaseita.



 Pietarissa kokoontui Parlamenttien välinen liitto IPU 14. - 18.10.2017. Putin avasi kokouksen.

Parlamenttien välinen liitto IPU kokoontui Pietarissa Venäjällä 14. - 18.10. Järjestö on maailman vanhin yhä toimiva kansainvälinen parlamenttien yhteistyöjärjestö. Se on perustettu 1889. Järjestön tavoitteena on tarjota maailmanlaajuinen keskustelufoorumi parlamentaarikoille sekä edistää rauhaa ja demokratiaa. Osanottajia Pietarissa oli yli 2 500 jäsentä 173 valtiosta. Kokouksen pääteemana oli kulttuurisen monimuotoisuuden ja rauhan edistäminen kulttuurien ja uskontojen välisen vuoropuhelun avulla. Kuinka sattuikaan mukana olivat myös Pohjois-Korean ja Etelä-Korean edustajat ja kuinka sattuikaan he pääsivät yhteisen pöydän ympärille neuvottelemaan ihan omin delegaatioin suljettujen ovien takana. Ei ole tietoa mistä asioista keskusteltiin, mutta Yhdysvaltojen edustajia ei ollut lähistölläkään. Ehkä tämä on se tie, jota pitkin pitäisi edetä?



Kaikkein parhaiten jäänee paitsioon, jos yrittää katkaista suhteensa lähinaapureihin. Trumpin aita Yhdysvaltojen  ja rajanaapurin Meksikon välille oli todella nerokas idea. Vielä kun yrittää jättää aidan kustannukset sille naapurille, se parantaa tilannetta suorastaan huimasti. Myös sodan julistaminen toiselle lähinaapurille Venezuelalle auttaa pääsemään paitsioon  mitä pikimmin. Katkaistaan myös suhteet lähinaapuriin Kuubaan niin tilanne vielä paranee. Ihmettelen missä on aita Kanadan ja USA:n välillä? Jäänen odottamaan sitä.

Rocketman

On selvää, että Yhdysvallat on heikko niin kauan, kuin koko kansa ei ole presidentin takana. Jos puolet tai yli puolet kansasta on presidenttiä vastaan ja senaatti sekä edustajainhuone vastustavat presidenttiä ja pyrkivät toteuttamaan omia intressejään usein vastoin presidentin toiveita eivätkä toteuta presidentin määräyksiä, Yhdysvallat menettää otettaan paitsi sisäisesti myös ulkopoliittisesti. Yhdysvaltojen sisäpolitiikka vaikuttaa vahvasti sen ulkopolitiikkaan. Jos kansa on kahtiajakautunut on selvää, että ei mene hyvin. Yhdysvallat on heikkouden tilassa ja näyttää ajautuvan paitsioon. Venäjä ja Kiina ovat kasvamassa merkittäviksi tekijöiksi maailman politiikassa. Yhdysvalloissa toimiva tutkimuslaitos PEW julkaisi 17.8.2017 tutkimuksen, jonka mukaan suurin osa maailman ihmisistä uskoo Venäjän presidentti Vladimir Putinin tekevän viisaampaa politiikkaa kansainvälisissä asioissa kuin Yhdysvaltain presidentti Donald Trump. Kyselyä ei tehty tarkoituksella Venäjällä eikä Yhdysvalloissa.



Venäjällä Valdaissa kokoontui Valdai-konferenssi eli ns. Valdai Discussion Club 16.10. - 19.10.2017. Tapahtuma järjestetään joka vuosi ja tämä oli jo 14. kerta. Tapahtumaan osallistui tänä vuonna yli 130 osanottajaa 33 maasta. Valdain konferenssin tavoitteena on käydä mahdollisimman korkean tason keskusteluja maailmanpolitiikasta ja siihen liittyvistä ongelmista. Yleinen aihe tänä vuonna oli Creative Destruction: Tuleeko uusi maailmanjärjestys nykyisistä ristiriidoista? Aiheina mm. Yhdysvaltojen käyttäytyminen maailmassa, länsimaiden demokraattiset kriisit, Venäjän vastaiset pakotteet, konfliktin ratkaiseminen Ukrainassa, Pohjois-Korean ongelma, YK:n uudistamisen ongelmia, maailman moderni teknologia ja ihminen. Vladimir Putin osallistui viimeisenä päivänä kokoukseen ja piti kolme ja puoli tuntia kestäneen puheen. Hän sanoi ydinasesopimuksista mm. "Jos joku haluaa irtaantua sopimuksista yksipuolisesti kuten amerikkalaiset partnerimme meiltä tulee vastaus välittömästi, haluan toistaa, välittömästi ja täysin vastaavana!" Saksalainen toimittaja kysyi Putinilta: mikä on suurin virhe, jonka Venäjä on tehnyt 15 viime vuoden aikana lännen kanssa ja minkälaisia johtopäätöksiä on mielestänne tehtävä tulevaisuuteen nähden näissä suhteissa? Putin vastasi: "Kaikkein suurin virheemme oli se, että me luotimme liikaa teihin. Ja teidän virheenne oli se, että te piditte tätä luottamusta kuin se olisi ollut meidän heikkouttamme ja te käytitte sitä hyväksenne. Mutta nyt on käännettävä sivua ja mentävä eteenpäin ja suhtauduttava molemminpuolisesti tasa-arvoisesti."


Presidentti Putinin puhe on herättänyt maailmalla laajaa huomiota. Sitä on kommentoitu laajasti maailmalla ja jopa vähän suomalaisissa medioissa. Yleisenä ilmiönä länsimaisessa mediassa on pidetty puhetta varsin positiivisena. Sitä on pidetty suoranaisena jatkona Putinin yleiselle politiikalle. Yleissävy oli, että kansainväliset konfliktit on ratkaistava dialogin avulla, ei väkivalloin.



Sotshissa Venäjällä järjestettiin Kansainvälinen nuorisofestivaali 14. - 21.10.2017. Nuorisoa oli yli 30 000 osanottajaa 188 maasta. Osanottajat olivat maailman nuorisoa ja opiskelijoita kaikkialta maailmasta. Heitä oli Amerikasta, Kanadasta, Britanniasta, Saksasta, Ranskasta, Kiinasta, Euroopasta, Latinalaisesta Amerikasta, Afrikasta, Lähi- ja Kaukoidästä. Ainoastaan yksi sieltä näytti puuttuvan - Suomi. Yritin tähyillä erilaisista uutisista ja muista lähetyksistä netin kautta näkyisikö edes Suomen lippua, mutta ei, ei näkynyt. Ruotsin lippu sentään näkyi. Myös uutisointi Suomen medioissa oli todella hyvin laihaa. Festivaaleilla vieraili lukemattomia julkisuuden henkilöitä keskustelemassa. Siellä kävi kansainvälisiä urheilijoita, taiteilijoita, muusikoita, kirjailijoita, kosmonautteja, politiikkoja jne. Tästä syystä Festivaali sai lisänimen "Superfestivaalit".


Yksi suosituimpia vierailijoita oli australialainen Nick Vujicici. Hän syntyi kädettömänä ja jalattomana. Mutta hän ei jäänyt sängyn pohjalle makaamaan. Hän on naimisissa ja yhden lapsen isä. Hän sai valtavan innostuneen vastaanoton. Hän ehdotti puheensa lopussa: "Toiveeni on, että tartutte vieressänne istuvaa kädestä ja halatkaa toisianne. Haluan nähdä, että rakkaus täyttää koko salin!". Näin myös tapahtui. Monilla oli kyyneleet silmissä.

Nick Vujicici: "Tarttukaa toisianne kädestä ja halatkaa toisianne!"


Presidentti Putin vieraili festivaaleilla usein, jopa incognito. Kerran jopa illalla myöhään, kun väki alkoi mennä nukkumaan. Yllätys oli suuri.



Putin puhui useassa eri tilaisuudessa Sotshissa Nuorisofestivaaleilla

Erehdyin, että Sotshissa ei ollut suomalaisia nuoria. Oli siellä ainakin yksi tyttö Suomesta. Tässä Putin on keskustelemassa juuri hänen kanssaan (tummapukuinen istumassa toinen vasemmalta on suomalainen nuori tyttö). He keskustelivat maailman jätehuollosta. Tyttö oli suunnitellut konferenssin aikana uuden jätehuoltosysteemin maailmaan ja esitteli sen Putinille.

Putin pitämässä Nuorisofestivaalien loppupuheenvuoroa




Suomessa kirjoitetaan, että laulu Podmoskovnie vetsera (Подмосковные вечера) esitettiin ensi kerran Moskovan Nuorisofestivaaleilla 1957 ja, että siitä tuli kaikkien aikojen tunnetuin venäläinen laulu ulkomailla. Laulu on kuultavissa esim. osoitteissa:




Alkuperäinen esitys:



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan!