keskiviikko 22. helmikuuta 2017



KELTAISTA JA SINISTÄ




Hämmästyttäviä asioita tapahtuu maailmassa. Kirjoitin 26. toukokuuta 2016 blogiini SINISTÄ JA KELTAISTA seuraavasti: "Vanha kiinalainen uskomus sanoo, että jos sinistä on keltaisen päällä se tietää huonoa onnea. "Älä koskaan laita sinistä keltaisen päälle!" Itse en ole taikauskoinen. Ukrainan kannalta tuo ei kuitenkaan näytä hyvältä." Nyt näinä päivinä Ukrainassa on ilmennyt mielipiteitä, että käännetään lippu nurinpäin. Keltainen tulisi sinisen päälle. Tämä on saanut hämmästyttävää kannatusta ukrainalaisten joukossa. Jopa 90 prosenttia on kannattanut ajatusta ja vain 10 prosenttia vastustanut sitä. Samalla on ehdotettu kansallislaulun sanojen muuttamista ja jopa Ukrainan nimen muuttamista Малороссия "Malorossijaksi" (Vähävenäjäksi). 1700-luvulla Ukrainan paikalla sijaitsi tuon niminen valtio. Itään viereen ilmestyi sittemmin Novorossija eli Uusvenäjä, jota Donetskin ja Luganskin asukkaat havittelevat omaksi valtion nimekseen. Osoite kirjoitukseeni on:


Lienevätkö lukeneet kirjoitukseni, kun ovat kiinnostuneita vaihtamaan väriä? Vanhastaan sininen väri on kuvastanut taivasta ja keltainen viljaa. Onhan Ukraina mustan mullan aluetta. Onkohan kirjoitukseni vaikuttanut ukrainalaisiin? Tilastojen mukaan blogiani seuraavat eniten suomalaiset, sitten amerikkalaiset, ranskalaiset ja hämmästyttävästi neljäntenä tulevat ukrainalaiset. Tulkkikone kääntää tekstini hämmästyttävän hyvin myös ukrainaksi, tarkistin asian. Tosin ukrainan kielen taitoni ei ole täydellistä. Tähän tulee hymiö! Mielestäni Ukrainan lippu on kauniimpi kun keltainen on päällä ja sininen alla.

Ennen kuin jatkan, pari viittausta edelliseen kirjoitukseeni. Viime kirjoituksessani sunnuntaina 12. helmikuuta kirjoitin Oliver Stonen dokumentista Ukraine on Fire - Ukraina tulessa. Nyt elokuva näytettiin myös sunnuntaina 19. helmikuuta  venäläisellä televisiokanavalla ПЕРВЫЙ КАНАЛ.

Mihailo Tolstih

Toinen juttuni koski kuuluisan ja Donetskissa suositun pataljoonan komentajan Mihailo Toltsihin ukrainalaisten terroristien tekemää murhaa. Kuuluisa venäläinen kirjailija Zahar Prilepin päätti liittyä 14.2.2017 vapaaehtoiseksi Donetskin armeijaan murhan takia. Häntä seurasi lukuisa määrä vapaaehtoisia venäläisiä nuoria miehiä ja hänen esimerkkiään tulee noudattamaan vielä moni nuori mies Venäjällä. Zahar Prilepin teoksia ovat mm. Patologii, San´kJa ja Greh. Näin kirjailija noudattaa vanhaa perinnettä osallistua omantunnon syistä sotaan, kuten Ernest Hemingway oli aikoinaan tehnyt. Prilepin on haastettu nyt oikeuteen Ukrainassa. Hän itse kirjoitti Twitterissään: "Tulen mielelläni tapaamaan presidentti Petro Poroshenkoa henkilökohtaisesti  ja selostamaan, miksi teen näin."

Kirjalija Zahar Prilepin 


Jälleen 17.2.2017 saatiin Krimillä kiinni ukrainalainen terroristi. Kuulusteluissa hän kertoi, että heitä koulutettiin yli vuoden ajan suorittamaan terroritekoja. Heidän piti suorittaa Krimillä terroritekoja ja sitten huomaamatta häipyä alueelta. Eipähän onnistunut tällä kertaa.



Sitten itse aiheeseen. Tällä kertaa ajattelin vähän kosketella ukrainalaisia ääri-ilmiöitä. Niitä on niin runsaasti, että tämä jää vain pintaraapaisuksi. Jotkut ovat törkeydessään sitä luokkaa, että ansaitsisivat syvempää tarkastelua, mutta tässä ei kannattane sitä tehdä. Yhdysvaltojen yritys jo vuosikymmeniä päästä Neuvostoliiton ja sitten Venäjän murtamiseen oli käyttää Ukrainan ääriaineksia hyväksi. Tämä ääriainesten nostaminen yhdeksi tekijäksi on tehnyt Ukrainasta natsismin ja fasismin suurimman kotimaan maailmassa tällä hetkellä. Tämä näkyy jo melkein jokapäiväisessä elämässä Ukrainassa.

Ukrainaa hallitsee tällä hetkellä lähinnä kaksi ryhmää. Ensimmäinen on rikkaat oligarkit  ja toinen nämä ääriryhmät. Molemmat hyötyvät Ukrainan sisällissodasta, jota käydään Donetskia ja Luganskia vastaan. Tästä johtuen todennäköisesti sota jatkuu niin kauan, kuin nämä ryhmät hallitsevat Ukrainaa. Sotaa ei pyritäkään lopettamaan, vaan jatkamaan niin kauan kuin mahdollista. Oligarkit, kuten presidentti Petro Poroshenko, Rinat Ahmetov, Igor Kolomoiski ja entinen pääministeri Arseni Jatsenjuk omistavat aseteollisuutta, joten sota on heille oikea kultakaivos. Joillakin oligarkeilla, kuten esim. Igor Kolomoiskilla on jopa oma yksityinen armeijansa, joka ei tottele minkään hallituksen käskyjä. Sota on aina joillekin bisnestä ja varsin tuottoisaa.



Ukrainan hallitus on kieltänyt kokonaan venäläisen kulttuurin alueellaan. Venäläiset televisiokanavat, venäläiset elokuvat, venäläinen kirjallisuus, venäläinen musiikki tai radio-ohjelmat, venäläiset näytelmät ovat kiellettyjä Ukrainassa. Jopa venäläiset taiteilijat ja esiintyjät ovat maahantulokiellossa poliitikoista puhumattakaan. Venäjän kielen käyttäminen virallisissa toimenpiteissä ja tilaisuuksissa on kielletty. Venäjän kielen opetus yliopistoissa ja kouluissa yritettiin kieltää. Venäjän kielen käyttö julkisilla paikoilla yritettiin kieltää. Tämä on sikäli kaameaa, että suurin osa ukrainalaisista osaa venäjän kieltä ja varsinkin vanhempi väki. Kolmasosa ukrainalaisista käyttää sitä kotikielenään. Sellaisissa  kaupungeissa kuin Odessa, Harkov ja Kiev puhutaan paljon äidinkielenä venäjää. Mitähän jos Suomessa yritettäisiin kieltää ruotsin kielen käyttö kouluissa, palveluissa tai julkisilla paikoilla? Ruotsia äidinkielenään käyttävien osuus Suomessa on vain 5,3 prosenttia. Silti meillä on pakkoruotsin opetus kouluissa.

Onnettominta Ukrainassa oli ehdotus kieltää käyttämästä sosiaalisissa medioissa (Twitter, Facebook, Vkontakte, Odnoklassiki jne.) venäjän kieltä ja yhteyksiä Venäjään. Tämä herätti suuren vastalausemyrskyn Ukrainassa. Ukrainassa katsotaan netin kautta paljon venäläisiä televisiokanavia. Tarjolla netin kautta on yli 400 kanavaa, joiden ohjelmisto on suoraan sanottuna aivan toista luokkaa kuin Suomen televisiokanavien onneton tarjonta. Itsekin katselen pääasiassa netin kautta ulkomaisia kanavia (sivumennen sanottuna minusta suomalainen ohjelmatarjonta televisiossa on niin ala-arvoista, etten viitsi sitä edes vilkaista). Venäläisillä on jopa maailman suurin radio Русское Радио (Russkoe Radio), jonka verkkoon on liittynyt yli 1 000 kaupunkia ympäri maailmaa. Osoite netin suoraan lähetykseen http://rusradio.ru/onlineradio/rusradio  Musiikki on hyvää!

Ryhdyttekö te puhumaan kanssani kotimaisella kielellä vai ette?

Yllä on videokaappaus, jossa kaksi nuorta aggressiivista miestä tulee vaatekauppaan ja kohtaavat nuoren myyjättären. Tytön ryhdyttyä palvelemaan heitä venäjän kielellä syntyy seuraava aggressiivissävyinen keskustelu. Mies: "Ryhdyttekö te puhumaan kanssani kotimaisella kielellä vai ette? Häpeä teille, tuommoinen ukrainalainen, ymmärtäkää!" Tyttö sanoo: "Hyvä on, hyvä on!"  Mies: "Onko tämä teille yhdentekevää? Se, että te puhutte "koirankielellä", onko se teille yhdentekevää?" Tyttö: "Mikä on teidän mielipiteenne?" Mies: "Minä häpeän teitä! Käyttäydytte häpeällisesti! Häpeän teitä!" Tilanne on hyvin aggressiivinen, kovaääninen ja tulee tunne, että kohta tyttö saa turpiin.



Yllä on videokaappaus, joka on salaa kuvattu ihan tavallisesta ukrainalaisesta koulusta. Opettaja on vasemmalla ja häntä ei näy, mutta hän puhuu: "Tänään puhumme seuraavista asioista: Mikä on Ukrainan vihollinen kansainvälisessä kanssakäymisessä, mitä on patriotismi ja kaikkein tärkeintä, mitä on russofobia. Asiat näyttävät selkeästi, miksi venäläiset ovat kansa, johon täytyy kiinnittää erityistä huomiota, kansa on alkoholisteja, pummeja, narkomaaneja ja yleensä epäihmisiä." Silloin oikealla oleva tyttö, jonka kädet ja kasvot  näkyvät kysyy: "Mitä minun pitää tehdä? Minä olen venäläinen, minulla ovat äiti, isä venäläisiä." Opettaja vastaa: "Sinun yksinkertaisesti täytyy lakata identifioimasta itseäsi kuin venäläinen. Sitä varten on paljon mahdollisuuksia. Sinun täytyy opetella ukrainan kieli, sinusta täytyy tulla oman maan, Ukrainan patriootti. Sinun täytyy irtaantua niistä kaikista moraalisista ideologioista, joita Venäjä tällä hetkellä ylläpitää."



Ääri-ilmiöihin Ukrainassa kuuluvat esimerkiksi Yhdysvaltojen nostamat natsijärjestöt. Näillä on ongelmana se, että he eivät tottele edes Ukrainan hallitusta vaan toimivat väkivaltaisesti kuten itse haluavat. Näihin kuuluvat Oikeistosektori, ultranationalistit, uusnatsit jne. Nämä ovat  yleensä hyvin väkivaltaisia. Heidän ideologiaansa kuuluu ihannoida ja kunnioittaa entisiä natsiaineksia. Yksi tällainen on Stepan Bandera, joka toisen maailmansodan aikana toimi Natsi-Saksan kanssa ja johti ukrainalaisia natsijärjestöjä, jotka tappoivat satoja tuhansia ihmisiä mm. juutalaisia, puolalaisia, venäläisiä. USA pelasti hänet 1945 joutumasta oikeuden eteen, mutta hänet murhattiin 1959 salaperäisissä olosuhteissa (jotkut sanovat, että Israelin salainen poliisi tappoi hänet). Nyt Ukrainassa hänet on nostettu jälleen kunniaan ja jopa virallisesti. Uusnatsit järjestävät soihtukulkueita  ihan kuin Saksassa toisen maailmansodan aikana. Banderan patsaita pystytetään eri puolille Ukrainaa ja varsinkin sen länsiosiin.



Stepan Banderalle pystytettyjä muistomerkkejä Ukrainassa. Selkeästi Ukraina näyttää jakaantuneen kolmeen osaan; lännessä ollaan natsimielisiä, keskiosa on varsin sekavaa ja itäosa on venäjämielistä.



Tunnetuimmat natsipataljoonat ovat Azov, Aidar ja Tornado. Näitä natsipataljoonia on siroteltu pitkin itärintamaa, mutta he eivät yleensä tottele mitään komentoa vaan toimivat omapäisesti. Heillä on tapana ensin kiduttaa vankeja ennen kuin tappavat heidät.  Tämä koskee myös siviilivankeja. Azov-pataljoonassa on palvellut myös suomalaisia natseja.

Azov-pataljoonan yksikkö


Aidar-natsipataljoonan yksikkö

Vangiksi saatu Itäukrainalainen sotilas sai poltinmerkin, mutta pääsi silti pakenemaan.



Tornado-pataljoonan yksikkö. Huom! Isisin lippu!


Ukrainan vakinaisen armeijan moraali on sekavuustilassa. Käytetään paljon alkoholia ja varsinkin ennen taistelutoimia juodaan tolkuttomasti. Upseeristo on aivan pihalla ja antaa täysin omaperäisiä käskyjä. Viime aikoina pakoa armeijasta on esiintynyt yleisesti. Antaudutaan jopa vapaaehtoisesti Itäukrainan Donetskin armeijalle, jotta päästään sotimasta. Tietenkin on selvää, että oligarkkien lapset eivät joudu armeijaan.


Kolmisen viikkoa sitten äärijärjestöt estivät ja lopettivat hiilen tuonnin Donetskista Ukrainaan rautateitse sulkemalla rautatiet. Nyt Ukrainassa palellaan. Tämä merkitsee suurta energian vajausta. Sitä paitsi tämä voi merkitä tuhansien työpaikkojen menetystä Ukrainassa, koska monet tehtaat pysähtyvät, jos tämä jatkuu.  Tosin joku kansanedustaja radassa ehdotti, että tuodaan hiili Kiinasta, Australiasta tai Etelä-Afrikasta. Ehdottaja ei ottanut huomioon, että nämä hiilet eivät toimi Ukrainan voimaloissa.

19.2.alkoivat jälleen mielenosoitukset Maidanilla. Tällä kertaa poliiseja on yli 7 000 ja he ovat aseistettuja, joten mitään suuria ratkaisuja tuskin tulee.

Maidan 19. helmikuuta 2017


Neuvostoliiton aikana Ukraina oli rikkain osavaltio Neuvostoliitossa. Ukrainassa valmistettiin lentokoneita, helikoptereita, avaruusrakettien osia, panssarivaunuja jne. Ukraina oli myös Neuvostoliiton vilja-aitta. Vielä Neuvostoliiton hajottua jatkui yhteistyö Venäjän kanssa monilla aloilla ja elintaso oli kohtuullinen. Maidanin jälkeen kaikki tämä yhteistyö on lakannut ja tämä teollisuus on siirtynyt Venäjälle. Eurooppa ei tarvitse ukrainalaisia lentokoneita, helikopterin osia, rakettien osia, panssarivaunuja eikä edes maataloustuotteita, joita jo nyt Euroopassa tuotetaan liikaa. Ainoa, mitä Eurooppa tarvitsee Ukrainasta on venäläinen kaasu, joka tulee Ukrainan läpi, mutta siinäkin on pelättävissä, että Ukraina varastaa osan kaasusta, kuten aikaisemmin on käynyt. Nyt Ukraina on köyhin valtio Euroopassa. Tosin Itäukrainassa Donetskissa ja Luganskissa on kaivostoimintaa ja metalliteollisuutta, mutta se ei ole Ukrainan käytössä. On laskettu, että Itäukrainassa olisi varsin kohtuullinen elintaso, jos Ukraina ei olisi hyökkäämässä sinne. Nyt Itäukrainassa, Donetskissa ja Luganskissa on julkaistu omat passit, jotka eivät ole Ukrainan passeja. Venäjä on hyväksynyt passit. Itäukrainalaiset pääsevät liikkumaan edes Venäjälle, koska Ukrainaan heillä ei ole asiaa. Olisi hyvä Suomenkin hyväksyä nämä passit!






Asiaan liittyviä osoitteita:























Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan!