sunnuntai 17. tammikuuta 2016



PELLE, JOKA SYTYTTI SODAN


Tunnetko kuvassa olevan henkilön, joka syö solmiotaan? Hän on aikamme ilmiöitä. Kuvassa hän näyttää pelleltä, mutta omasta mielestään hän ei ole pelle. Hän on tulisieluinen oikeuden puolustaja. Tulisieluisuudellaan hän synnyttää usein konflikteja, joskus rajujakin. Hän oli aikoinaan Georgian (Gruusian) presidentti Mikheil Nikolozis dze Saakasvili (Shaakasvili). Kuva on videokaappaus. Netti on tätä videota pullollaan. Netissä on lukuisia muitakin videota, joissa näkyy Saakasvilin tulisieluisuus. Aina hän ei kuitenkaan ole käyttäytynyt kovin viisaasti.


Tässä muutamia nettiklippejä:





Video on kuvattu Georgiassa ja ketjussa seuraavat yleensä on kuvattu Ukrainassa. Kerron myös joistakin näistä.


Varsinaisesti kuuluisaksi Saakasvili tuli hyökättyään 2008 Etelä-Ossetiaan. Venäjä takasi Etelä-Ossetian  turvallisuutta ja silloisen presidentin Dimitri Medvedjevin johdolla antoi Georgialle kunnolla selkään, vaikka Georgiassa oli USA:n tukikohta ja sotilasneuvonantajia. Etelä-Ossetia ja Abhasia saivat itsenäisyyden, joidenkin maiden tuella. On sanottu, että Saakasvili teki hyökkäyksen USA:n neuvonantajien kehotuksesta. Kuka tietää?

Georgian alkuperäinen nimi on Gruusia ja yhä edelleen monessa maassa käytetään nimeä Gruusia jopa itse Georgiassa. Georgia nimi tuli kristinuskon mukana ja tarkoittaa pyhää Yrjöä.

Varsinaisesti valtaan Georgian presidentiksi Saakasvili nousi ns. ruusuvallankumouksessa 2004 syrjäyttäen silloisen presidentin Eduard Sevardnadzen. Tällaisista vallankumouksista kerroin edellisessä blogikirjoituksessani. Vallan vaihto oli siis laiton.

Saakasvili syntyi 21.12.1967 Tbilisissä. Nuoruudessaan hän opiskeli stipendin turvin Yhdysvalloissa ja suoritti tutkinnon Columbia Law Schoolissa 1994 ja väitteli tohtoriksi seuraavana vuonna George Washingtonin yliopistossa. Ei siis mikään turha mies. Töissä hän oli lakitoimistossa New Yorkissa, josta hänet kutsuttiin takaisin Georgiaan. Alla on kuva hänen nuoruudestaan. Saakasvili on punaisen nuolen kohdalla.



Georgian sota alkoi elokuussa 2008 kun Georgian joukot hyökkäsivät Etelä-Ossetiaan tarkoituksena liittää alue Georgiaan väkivallan avulla. Etelä-Ossetian halu on aina ollut erota Georgiasta ja liittyä Pohjois-Ossetia-Alaniaan, joka on nykyisen Venäjän aluetta. Etelä-Ossetiassa oli venäläisiä rauhanturvajoukkoja, joiden tarkoitus oli turvata rauha alueella. Yleisesti oletettiin, että tuohon aikaan Venäjä oli heikkouden tilassa ja näin myös Saakasvili oletettavasti kuvitteli. Mutta selkään tuli. Venäläiset olivat ylivoimaisia sekä maalla, että ilmassa. Harva tietää, että käytiin myös merisota Mustallamerellä Abhasian edustalla. Venäläiset upottivat kaksi georgialaista sotalaivaa ja vaurioittivat yhtä, joka todennäköisesti upposi myöhemmin. Venäjä ei menettänyt itse yhtään alusta. On huomattava, että sodan aikana amerikkalaiset vetivät joukkojaan pois Georgiasta tilanteen kuumetessa. On USA:lla yhä tukikohta Georgiassa, mutta Georgiaa ei ole otettu Naton jäseneksi.


Abhasia on aina halunnut itsenäisyyttä tai oikeammin liittyä Venäjään, mutta Georgia on pitänyt aluetta omanaan tai halunnut liittää sen itseensä. Georgia hyökkäsi Abhasiaan ja kävi lyhyen sodan 1992 - 1993, jolloin liitti alueita itseensä. Tosin virallisesti Georgia tunnusti Abhasian autonomisena tasavaltana. Abhasia käytti Georgian sotaa hyväksi ja valloitti 2008 takaisin alueet, jotka Georgia oli aikaisemmin ominut itselleen Tällainen takasin saatu alue oli mm. Kodorin sola.

Georgian kärsittyä sodassa murskatappion Etelä-Ossetia ja Abhasia ilmoittivat halusta liittyä Venäjään, mutta silloisen kansainvälisen poliittisen tilanteen vallitessa se ei onnistunut. Molemmat maat julistautuivat itsenäisiksi valtioiksi, jotka muutama maa on tunnustanut joukossa myös Venäjä.

Sodan alettua ja sen aikana länsimainen propaganda julisti Venäjän aloittaneen sodan ja oleva syyllinen siihen. Yhä on valtioita, joissa pidetään yllä tätä käsitystä. Myös meillä täällä Suomessa on varsin yleistä tämä käsitys. Henkilökohtaisesti olen vakuuttunut Georgian ja Saakasvilin aloittamasta sodasta. Saakasvili odotti tukea Yhdysvalloilta, jota se ei saanut. Lisäksi hän piti Venäjää liian heikkona osallistua tuohon sotaan.

Georgian presidenttinä Saakasvili toimi siis 2004 - 2013. Tosin hävityn sodan jälkeen hän joutui eroamaan 2007 häntä vastustaneiden mielenosoitusten jälkeen, mutta nousi uudelle kaudelle 2008. Vuoden 2012 vaaleissa hän ei enää asettunut ehdolle. Hän sai syytteen murhista ja valtion varojen kavaltamisesta ja pakeni Yhdysvaltoihin. Hän sai Georgiassa 27 vuoden tuomion ja kansainvälisen pyynnön rikollisen palauttamisesta. USA ei reagoinut mitenkään syytteisiin saatikka pyyntöön. Mutta toisaalta Saakasvili ei saanut työlupaa USA:ssa. Amerikkalaisessa lehdistössä kirjoiteltiin, ettei Saakasvili ymmärrä demokratiasta yhtään mitään.

Saakasvili on naimisissa hollantilaissyntyisen Sandra Roelofsin kanssa, mutta USA:ssa levisi huhuja hänen liikkuneen erilaisten mallityttöjen seurassa, joista jotkut ovat myöntäneet käyttäneen häntä hyväkseen saadakseen mainetta. Näistä on lukuisia haastatteluja paitsi lehdistössä myös netissä. Yleisesti mainetta on muodostanut legenda ns. "8 ja 1/2 Saakasvilin naisesta".  Hän eli myös muutenkin skandaalinomaista elämää Yhdysvalloissa.


     Saakasvili New Yorkissa pakomatkalla.


Sitten hän ilmestyi yllättäen Ukrainaan. Kulissien takana puhutaan, että USA työnsi hänet sinne päästäkseen hänestä. Ukrainan presidentti Petro Poroshenkon oli pakko ottaa vastaan ja nimitti Saakasvilin Odessan alueen kuvernööriksi vaikka Saakasvili ei osaa edes ukrainan kieltä. Hän puhuu venäjää. Odessa on se kaupunki, jossa 2.5.2014 poltettiin elävältä 48 ihmistä Ammattiyhdistysten talon polton yhteydessä. (itse asiassa polttomurhia ei olla vieläkään tutkittu eikä ketään ole asetettu syytteeseen). Odessa on myös se kaupunki, jossa Sergei Eisenstein ohjasi kuuluisan elokuvan Panssarilaiva Potemkin (Potjomkin)1925. Odessan portaat ovat kuuluisassa kohtauksessa, jossa lastenvaunut vierivät alas Odessan portaita pitkin.

Saakasvili otti Ukrainan kansalaisuuden ja 21.7.2015 hän sanoutui irti Georgian kansalaisuudesta, jossa häntä siis odottaisi vankilatuomio.

Odessan alueen kuvernöörinä Saakasvili joutuu tietenkin virallisiin tilaisuuksiin. Usein hän "polttaa päreensä" ja syntyy "mielenkiintoisia"  tilanteita ja konflikteja. Näitä Ukrainan televisio on sattunut kuvaamaan useitakin ja seuraavassa on yksi. Kannattaa katsoa alusta loppuun! Kokousta johtaa Ukrainan presidentti Petro Poroshenko, joten kannattaa katsoa hänen ilmettään taustalla. Mukana on myös Ukrainan pääministeri Arsen Jatsenjuk. Tulinen riita Saakasvilin ja Ukrainan sisäministeri Arsen  Avakovin kanssa. Lasit vain lentelee. Presidentti Petro Poroshenko yritti kieltää nauhoituksen julkaisemisen, mutta ei onnistunut. Nauha levisi kaikesta huolimatta verkkoon.



Hauska kooste samasta tapauksesta:



Itse asiassa vastaavanlaiset tapaukset eivät ole mitenkään harvinaisia nykyisessä Ukrainassa. Kaikkihan me muistamme jopa meidän televisiossamme näytetyn tapauksen radasta, Ukrainan parlamentista, jossa pääministeri Jatsenukia yritetään kantaa pois puhujan pöntöstä. Kannattaa katsoa nauhaa pitemmällekin, jos jaksaa:





Radassa tapahtuu, Ukrainan television tuotantoa:








Kun katsoo näitä nauhoitteita ja lukemattomia muita tapahtumia radassa tulee mieleen, että meidän eduskunnassamme on varsin tylsää ja ilmapiiri varsin vaisua. Voitaisiin ottaa vähän mallia, heh! Mutta tämä meni nyt ohi asian.


Heti sodan jälkeen välit Venäjän ja Georgian välillä olivat kireät. 2013 Georgian uudeksi presidentiksi valittiin Giorgi Margvelasvili. Nykyään Venäjän ja Georgian välit ovat parantuneet. Pyritään suhteiden normalisoimiseen. Kauppa on lähtenyt käyntiin ja neuvotellaan jopa viisumivapauksista maiden välillä. Yksi Georgian päätuote ovat kuuluisat viinit. Nykyään kaksi kolmasosaa viineistä viedään Venäjälle. Georgian pyrkimyksenä on luoda myös hyvät suhteet Etelä-Ossetiaan ja Abhasiaan. Saakasvili jatkaa Ukrainan sekavassa demokratiassa hänelle myönnetyssä toimessaan ainakin tällä hetkellä..


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan!