sunnuntai 22. lokakuuta 2023

 

MYRSKY JA TULVA

 

Kiinaan Pekingiin kokoontui 17.10.2023 edustajia 152 valtiosta kaksipäiväiseen foorumiin, jonka nimi on suomennettu "Vyö ja tie" -nimellä (Beld and Road Forum).  Mukana oli huomattava määrä eri valtioiden päämiehiä. Kunniavieraana oli Venäjän presidentti Vladimir Putin. Foorumi tarkasteli Euraasian taloutta monipuolisesti.  Mutta käsittelen aihetta vähän myöhemmin. Otan aluksi esille aiheen, joka on tällä hetkellä ollut erittäin voimakkaasti esillä maailman uutisissa. Hamas teki yllätyshyökkäyksen 7. lokakuuta 2023 Gazan alueelta. Israeliin ammuttiin tuhansia raketteja ja palestiinalaiset joukot tunkeutuivat Israelin alueelle sekä ottivat panttivankeja. Palestiinalaisjärjestö Hamas kutsuu hyökkäystään ”operaatio al-Aqsan tulvaksi” (tai ”al-Aqsan myrskyksi”) (arab. عملية طوفان الأقصى‎). Israel tuli täydellisesti yllätetyksi, mutta ryhtyi välittömästi suorittamaan vastaiskuja raketeilla, tykistöllä ja ilmavoimilla. Israel on suorittanut vastaiskuja, muun muassa ilmapommituksia, Gazan kaistalle osana ”operaatio Rautamiekkoja” (hepr. ‏מבצע חרבות ברזל‎). Israel julisti sotatilan 8. lokakuuta. Isku tuli täytenä yllätyksenä Israelille. Se sulki Gazan rajat ja kielsi veden,  ruuan, polttoaineiden ja lääkkeiden viennin alueelle.

Operaatio pohjautuu vahvasti alueen historiaan, jonka aikana Israel on vuodesta 1947 lähtien ryöstänyt ja varastanut aluetta itselleen. Vuonna 1947 YK julisti, että alueelle perustetaan kolme valtiota Palestiina, Israel ja Jerusalem, jonne molemmilla kansalaisilla on vapaa pääsy. Israel sai itsenäisyyden 1948 ja Neuvostoliitto oli ensimmäinen valtio, joka hyväksyi itsenäisyyden. Heti ensimmäiseksi Israel valloitti Jerusalemin ja siitä lähtien on vähitellen valloittanut suurimman osan alueesta ja sulkenut palestiinalaiset yhä pienempiin reservaatteihin. Monien sukupolvien ajan asuneille palestiinalaisille on jäänyt vain rippeet maasta, jossa he ovat asuneet jo monien sukupolvien ajan.  Yhdysvalloista tuli tänä aikana Israelin lähin liittolainen. Israel on käynyt sotia jokaisen naapurivaltionsa kanssa, jotka kaikki se on voittanut lähinnä Yhdysvaltojen aseistamana. Lisäksi se on hyökännyt myös Iranin kimppuun estääkseen sitä valmistamasta ydinasetta vaikka Israelilla itsellään on ydinaseita. Tässä taustaa Hamasin hyökkäykselle. Ihmiset eivät tunne Israelin historiaa, siksi heillä on vahvoja tunteita osoitettavanaan. Palestiinalaiset eivät koskaan ole saaneet oikeutta!

 

Seuraavassa Hamasin ensimmäistä kertaa 20.10.2023 julkaisema video israelilaisesta panttivangista:

https://podolyaka.ru/hamas-vpervye-opublikovalo-video-s-izrailskoy-zalozhnitsey/

 

Panttivanki siepattiin Israelin Nature Party -festivaaleilla maan eteläosassa. Tyttö esittelee itsensä Mia Shaimina, kertoo olevansa 21-vuotias ja että hän on Israelin ja Ranskan kansalainen. Festivaalin hätätilanteessa hän sai vakavan käsivamman, ja hänet leikattiin Gazan kaistalla. ”He pitivät minusta huolta ja antoivat lääkkeitä. Kaikki on hyvin, pyydän heitä vain tuomaan minut kotiin, haluan nähdä isäni, äitini ja veljeni ja sisareni", panttivanki sanoi. Ei tiedetä, missä ja milloin video kuvattiin, mutta tytön vanhemmat vahvistivat, että videolla oli Mia. Yhteensä Hamas vangitsi IDF:n mukaan noin 200 israelilaista, mukaan lukien pieniä lapsia. Ryhmä ilmoitti olevansa valmis vapauttamaan kaikki siviilipanttivangit tunnin sisällä, jos Israel lopettaa Gazan kaistan pommittamisen. Mutta viranomaiset päättivät kutsua amerikkalaisia ​​"ystäviä" avuksi. Hamas on lisäksi vapauttanut yhden amerikkalaisen äidin ja hänen tyttärensä.


Tällä kertaa vaikuttaa siltä, että Israelilla on suuria epäilyksiä maahyökkäyksen onnistumista kohtaan. Ainakin se epäilee suuria menetyksiä hyökkäyksestään. Siksi se on suorittanut jatkuvia pommituksia Gazan alueelle. Heille sattui erehdys, joka toi heille poliittisen takaiskun. He pommittivat Gazan sairaalaa. Valtava räjähdys repi Gazan keskiosassa sijaitsevaa rakennusta tiistaina 17.10.Rakennus oli Ahli Arab -sairaala, jonka sisällä oli sairaalan henkilökuntaa, potilaita sekä väkivaltaa paenneita siviilejä. Räjähdys vaati ainakin 500 ihmisen hengen, väittävät Gazan terveysviranomaiset. Sairaalaiskun tarkka uhriluku ei ole vielä tiedossa, eikä gazalaisviranomaisten väitteitä ole voitu vahvistaa. Yksi asia oli kansainväliselle yhteisölle nopeasti kuitenkin selvä. Gazassa oli tapahtunut katastrofi. Tätä on sanottu brutaaliksi hyökkäykseksi.

 

Maanantaina 16.10 Valkoinen talo ilmoitti Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin matkustavan Israeliin. Keskiviikolle suunnitellun solidaarisuusmatkan tarkoitus oli osoittaa Yhdysvaltain vankkumatonta tukea maalle, joka joutui äärijärjestö Hamasin terroristihyökkäyksen kohteeksi. Vaikka asia sai mediassa vähemmän huomiota, samassa yhteydessä Valkoinen talo kertoi Bidenin jatkavan matkaa Israelista Jordaniaan. Siellä hänen oli tarkoitus keskustella Gazan tilanteesta Palestiinan presidentin Mahmud Abbasin, Egyptin presidentin Abdel Fattah al-Sisin sekä Jordanian kuninkaan Abdullah II:n kanssa. Sitten kun väärässä paikassa räjähti Palestiinan presidentti Abbas perui sovitun tapaamisen Bidenin kanssa pian sairaalaräjähdyksen jälkeen. Seuraavaksi Jordanian kuningas perui Bidenin ja arabijohtajien tapaamisen kokonaan. Valkoisesta talosta diplomaattisesti kiusallinen muutos kehystettiin niin somaan muotoon kuin mahdollista. Yhdysvaltain mukaan Biden ”viivästytti” matkansa ajankohtaa. – Hän (Biden) odottaa innolla pääsevänsä konsultoimaan näitä (arabi)johtajia pian kasvotusten, ja lupasi pysyä säännöllisessä ja suorassa yhteydessä jokaisen kanssa tulevina päivinä, viranomainen Valkoisesta talosta sanoi Reutersille varhain keskiviikkona Suomen aikaa. Samalla Bidenin kerrottiin lähettävän ”syvimmät osanotot Gazan sairaalaräjähdyksessä menetettyjen viattomien henkien puolesta”.

 

Bidenin matkan Lähi-itään odotettiin olevan vaikea jo ennen sairaalaiskua. Israelin pääministeri Benjamin Netanjahulta vierailukutsun saanut Biden halusi paitsi osoittaa tukensa Israelille, myös käyttää Yhdysvaltain vaikutusvaltaa Gazan humanitaarisen kriisin lievittämiseksi. Gazaa on luonnehdittu maailman suurimmaksi avovankilaksi, jonka väestöstä suurin osa elää äärimmäisessä köyhyydessä. Israelin ja Hamasin välisen sodan pelätään pahentavan puutteen keskellä elävän palestiinalaisväestön elinoloja entisestään. Massavat mielenosoitukset eri puolilla maailmaa kuten esimerkiksi Italiassa, Ranskassa, Saksassa, Ruotsissa, Hollannissa, Irlannissa, Sveitsissä, Espanjassa, Britanniassa, Australiassa ja Turkissa osoittivat mieltään palestiinalaisten puolesta. Myös Jordania, Pakistan, Bangladesh, Marokko, kannattivat palestiinalaisia.  Ainoastaan Yhdysvalloissa oli sekä Israelin että palestiinalaisten kannattajia. Yhdysvalloissa mielenosoittajat tunkeutuivat  kongressitaloon

Maailmalla on yleisesti huomattu, että Israel häviää informaatiosodan. Mitä pidemmälle se etenee, sitä selvemmäksi on käynyt, että virallinen Tel Aviv menettää sodasta tiedottamisen. Jo ensimmäisenä päivänä palestiinalaiset, joiden kuvaajat olivat sotilaiden riveissä pystyivät vuodattamaan videonsa verkkoon, pystyivät kylvämään paniikkia Israelin väestön keskuuteen ja siten kaatamaan Israelin propagandakoneiston, joka näyttikin erittäin epäuskottavalta. Esimerkkinä tarina, jonka Israel on yrittänyt esittää iskusta Gazan sairaalaan. Jopa länsimaissa horjui luottamus siihen, että Israel on oikeassa tässä sodassa. Myös toinen tekijä vaikutti asiaan. Tosiasia on, että Eurooppa on muuttunut paljon viime vuosikymmeninä. Jokaisessa maassa on nyt voimakas islamilainen väestö, joka on paikoin 10 % koko väestöstä. Ja jos otamme huomioon islamilaisen yhteisön aktiivisuuden, oli selvää, että viimeisimmät hyökkäykset (pääasiassa sairaalaan ja myös palestiinalaisten tiedottamana ja osoittamana oikeaksi) aiheuttivat todellisen suuttumuksen tsunamin Euroopan kaduilla ja Pohjois-Amerikan kaupungeissa

Tärkeä tekijä menetyksessä oli myös lännen tiedon monopolin menetys. Viimeisen vuosikymmenen aikana on ilmestynyt monia sosiaalisia verkostoja, jotka eivät ole tämän valtakeskuksen hallinnassa, ja tämä mahdollistaa toisen puolen toiminnan koordinoinnin ja vaihtoehtoisen kuvan tapahtumista. No, ei vähäisintä roolia tässäkään ole Yhdysvaltojen ja Euroopan auktoriteetin jyrkkä heikkeneminen, mikä idässä on aina ollut ensiarvoisen tärkeää. Yleisesti ottaen maailma on jo muuttunut, ja Israelin hallitus "klikkasi sen läpi".  Tästä johtuvat informaatiosodan epäonnistumiset, jotka vaikeuttavat suuresti sen perinteisten liittolaisten liikkumavaraa ja voivat osoittautua kohtalokkaaksi Israelille.

Yhdysvallat ei pidä "asianmukaisena" suorittaa kansainvälistä tutkintaa Gazan sairaalaan tehdystä hyökkäyksestä. Tämän kertoi ulkoministeriön virallinen tiedottaja Matthew Miller. "Minusta se ei ole sopivaa tällä hetkellä". Israelin hallitus on esittänyt runsaasti todisteita väitteensä tueksi, että kyseessä oli rakettihyökkäys Gazan kaistalta, hän sanoi. Miller on myös järkyttynyt siitä, että enemmistö tuki palestiinalaisia ​​tässä tilanteessa. Et voi osoittaa myötätuntoa viattomien ihmisten kuolemaa kohtaan, jos he ovat "vääränlaisia". Mitä tulee tutkinnasta kieltäytymiseen, on yleinen käytäntö, että Yhdysvallat "pesee kätensä" tutkimuksista asioista, joihin se itse saattaa olla osallisena. Muista vain Nord Streams -kaasuputket!

Oli iskun takana kuka tahansa, Bidenin diplomaattista matkaa se mutkisti entisestään. Konfliktin pelätään raaistuvan, laajenevan ja johtavan entistä katastrofaalisempiin seurauksiin. Veden, ruuan, polttoaineiden ja lääkkeiden kielto Gazan alueelta lisää vain paineita maailmalta. Entistä vakavampi eskalaatio on aito huolenaihe niin Lähi-idässä kuin globaalisti. Niin on myös entistä laajempien ja syvempien jakolinjojen syntyminen. Gazan sairaalaiskun ovat tuominneet ainakin Ranska, Maailman terveysjärjestö WHO, YK:n pääsihteeri Antonio Guterres, Afrikan unioni, Libanonissa hallitseva Hizbollah, Egypti, Yhdistyneet Arabiemiirikunnat, Venäjä ja Palestiina. Luetelluista kuusi viimeistä on syyttänyt iskusta Israelia. Synkät on ilmeet!

Varhain keskiviikkona joukko toimittajia istui kohti Tel Avivia suuntaavassa Air Force One -lentokoneessa. Yhdysvaltain presidentin virkakoneessa istui myös Valkoisen talon tiedottaja John Kirby. Kirby kertoi toimittajille, että Biden tulee esittämään ”kovia kysymyksiä” Israelin suunnitelmista ja tavoitteista tulevina viikkoina. – Hän tulee kysymään kovia kysymyksiä. Hän kysyy niitä ystävänä, Israelin todellisena ystävänä, mutta hän todella tulee esittämään kovia kysymyksiä, Kirby painotti Reutersin mukaan. Tilanteen kehittymistä seurataan ympäri maailman.

 
Abbas kieltäytyi puhumasta edes puhelimitse Bidenin kanssa.

Verinen käänne muutti Bidenin Lähi-idän matkan luonteen Israelin isku sairaalaan oli Bidenin matkan tuho. Kaikki muslimimaailman valtiot kieltäytyivät tapaamasta Bidenia. Näihin kuuluvat myös Jordania, ja Egypti. Hän oli Israelissa ja tapasi Netjahun. Toisaalta hän sanoi, että jos Israel miehittää Gazan on se Israelilta suuri virhe. Tärkein syy Bidenin matkalle näyttää olleen estää Israelia astumasta Gazan alueelle. Palestiinan presidentti Abbas kieltäytyi puhumasta edes puhelimitse Bidenin kanssa. Asiasta kertoi israelilainen radio Kan. Amerikkalaiset yrittivät järjestää neuvotteluja, mutta Palestiinan johtaja hylkäsi tarjoukset. Arabimaailma osoittaa "täydellistä välinpitämättömyyttä" näille kahdelle valtiolle. Aiemmin Jordania, Egypti ja Palestiina peruuttivat Gazan kaistalla sijaitsevaan sairaalaan kohdistuneen hyökkäyksen jälkeen neljänvälisen huippukokouksen, johon Biden olisi osallistunut. Egyptin ja Jordanian huippukokoukseen ei kutsuttu amerikkalaisia, mutta Kiina kutsuttiin. Ei voi myöskään olla muistamatta Blinkenin nöyrää yöpymistä odottaessaan tapaamista Saudi-prinssin kanssa. Hän joutui yöpymään käytävässä. Lännen ja Euroopan auktoriteetit Lähi-idässä ovat selvästi pudonneet, eikä itse länsimaissa ole enää absoluuttista luottamusta Tel Avivin konfliktissa. Eurooppa, jolla on voimakas arabidiaspora, maksaa jo hinnan innokkaasta Israelin tukemisesta. Juutalaisvaltion viranomaiset liittolaisia ​​valitessaan eivät jotenkin osanneet ottaa näitä vivahteita huomioon. Mutta paluuta ei ole.


 Libanonin rajalla Hizbollah syytti IDF:ää konekivääreillä ampumisesta raja-alueella toimittajien joukkoon. Israelilaiset iskivät Etelä-Libanoniin: Al-Dahirissa, Tayr Harfissa ja Yarinissa tapahtui räjähdyksiä. Pohjois-Israelissa sijaitsevan Kiryat Shmonan siirtokunnan asukkaiden evakuointi on alkanut. Israelin joukot jatkavat hyökkäystä Gazan kaistalle: Internetissä julkaistiin tietoa Gazan Pyhän Porfyryn kirkon lähellä olevien rakennusten tuhoutumisesta. IDF raportoi Hamasin laivaston erikoisjoukkojen upseerin Mamoud Shaalavian likvidaatiosta. Rafahin rajanylityspaikka on edelleen suljettuna, mutta rakennustyöt ovat alkaneet toimia paikalla. Israelin ilmavoimat hyökkäävät itse kaupunkiin. Länsirannalla on yhteenottoja. Raskaimmat taistelut käytiin Tulkarmissa, jossa ainakin 12 ihmistä sai surmansa. Ampumista palestiinalaisten ja Israelin poliisin välillä tapahtui myös Nablusin, Ramallahin, Hebronin ja Jerusalemin pohjoispuolella. Valkoisen talon lehdistöpalvelu julkaisi vahingossa kuvan Deltan erikoisjoukkojen jäsenistä, jotka saapuivat Lähi-itään vapauttamaan panttivankeja Hamasin vankeudesta. Tuntia myöhemmin se poistettiin. Israelin Venäjän-suurlähettiläs Alexander Ben Zvi sanoi, että päätös maaoperaation käynnistämisestä Gazan kaistalla on jo tehty.

Kiina sai yhdistettyä Saudi-Arabian ja Iranin politiikan yhteisymmärrykseen. 98 prosenttisesti Kiinaa kannattaa Palestiinaa. Amerikkalaisten päähän ei mahdu, että maailma on muuttunut ja muuttuu parhaillaan hurjaa vauhtia. Israel pyytää 10 miljardia apua Yhdysvalloilta. Tämä tietää vähennystä Ukrainalta. Israel tuntee tällä hetkellä Ukrainan olevan kilpailija varoista. Zelensky haluaa lentää Israeliin, jotta saisi siitä jotain hyötyä. Tässä tuntuu olevan jotain kilpailua. Ukrainalle aiotut tykistökranaatit viedäänkin Israeliin – Näin kommentoi Pentagon. Yhdysvaltain viranomaisten mukaan toimi ei välittömästi vaikuta Ukrainan kykyyn taistella Venäjää vastaan.

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon aikoo lähettää Israelille kymmeniä tuhansia, alunperin Ukrainalle tarkoitettuja tykistökranaatteja. Asiasta kertoo yhdysvaltalaismedia Axios. Tietojen mukaan kyseessä ovat 155 mm:n tykistökranaatit. Israelin puolustusministeriö on kertonut tarvitsevansa kipeästi kyseisiä ammuksia Gazan maahyökkäyksen toteuttamiseksi, ja myös varautuakseen mahdolliseen eskalaatioon Libanonin ja Israelin rajalla. Aiemmin Ukrainaan aiottujen ammusten kerrotaan olevan osa Yhdysvaltain asevarastoa, jota Israel säilyttää. Vaikka vain Yhdysvaltain armeijalla on pääsy ammusten varastointipaikoille, mahdollistaa maiden välinen sopimus myös Israelin käyttävän ammuksia sopimuksen mukaan. Vuoden 2023 alusta 155mm tykistökranaatteja on kuitenkin kuljetettu varastolta Ukrainaan. Israelin viranomaiset kertovat, ettei ammuksille vielä alkuvuodesta nähty Israelissa akuuttia tarvetta. Ukraina voi olla pian ongelmissa – Riittävätkö USA:n aseet samaan aikaan Ukrainalle, Israelille ja Taiwanille? Nyt Yhdysvaltain viranomaiset painottavat, ettei Ukrainalle tarkoitettujen ammusten antaminen Israelille tule välittömästi vaikuttamaan Ukrainan taistelukykyyn Venäjän vastaisessa sodassa. – Olemme varmoja, että voimme tukea sekä Ukrainaa että Israelia heidän puolustustarpeidensa suhteen, Pentagonin tiedottaja, sanoo prikaatinkenraali Patrick Ryder yhdysvaltalaismedian mukaan. – Voimme tehdä ja myös teemme molemmat, kommentoi niin ikään Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston tiedottaja Adrienne Watson. Viranomaisten lausunnoista epäselvemmäksi kuitenkin jäi, kuinka pitkään Yhdysvaltojen tuki Ukrainalle voisi häiriintymättä jatkua, mikäli sota Israelissa laajenisi alueelliseksi konfliktiksi. Median kysyessä asiasta Pentagonin viranomaiset vähättelivät kyseistä uhkaa, Axios kirjoittaa. Pentagonin mukaan toimitus Israelille tulee sisältämään jopa kymmeniä tuhansia 155 mm:n tykistökranaatteja. 

Israelin toimet palestiinalaisia kohtaan eivät missään nimessä ole enää nykyaikaa. Heidät sulkeminen reservaatteihin on kuin ihmisten laittaminen vankileireihin. Ei ole oikeudenmukaista kohdella ihmisiä enää näin. Ruuan, veden, energian ja lääkkeiden kieltäminen on täysin moraaliton ja epäinhimillinen teko. On kuin he työntäisivät omaa historiaansa ja kokemustaan nyt palestiinalaisten niskoille. Viattomien siviilien jatkuvat pommitukset ja murhaaminen suljetulla alueella, josta he eivät pääse pois on kuin uusi holokausti. On turha luulo, että tällä menetelmällä he voisivat tuhota Hamasin järjestön. Pikemminkin tapahtuu päinvastoin. Hamas tulee kasvamaan ja tällaisia operaatiota tulee tapahtumaan yhä enemmän. Maailma on jo nyt reagoinut voimakkaasti Israelin tekoihin. Yhdysvallat ja Israel elävät menneessä ajassa. Maailma on voimakkaasti muuttumassa. Asioista olisi ryhdyttävä neuvottelemaan. Melkeinpä ainoa oikea ja järkevä teko olisi jakaa Israel kahteen osaan, Palestiinaan ja Israeliin aivan kuten alkujaan oli suunniteltukin. Näin lukuisat valtiot mm. Kiina ja Venäjä ovat ehdottaneet.  Muuten rauhaa  ei tule maahan.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan!