maanantai 16. lokakuuta 2023

 

MENNYT, TÄMÄ HETKI JA TULEVAISUUS

 

Suomessa on eniten viimeaikoina puhuttanut Suomen ja Viron välisen Balticconnector-kaasuputken vahingoittuminen. On yritetty epätoivoisesti syyllistää Venäjää. Tässä ei oikein olla onnistuttu. Siitä huolimatta suurin osa suomalaisista uskoo tähän vaikka mitään todisteita tästä ei ole olemassa. Venäjällä ei olla juuri kommentoitu asiasta. Maailmalla on paljon enemmän oltu kiinnostuneita ihan muista asioista. Samalla kun kaasuputki vaurioitui myös Suomen ja Viron välinen tietoliikennekaapeli vioittui. Tämä antaa lukuisia erilaisia aiheita erilaisiin kommentteihin aina vahingon tapahtumisesta  tarkoitukselliseen vahingoittamiseen saakka, jolla pyritään syyllistämään Venäjää. Tai sitten vioitetaan tarkoituksella putkea ja kaapelia ja sitten ryhdytään syyttämään Venäjää. EU:kaan ei juuri ole ollut asiasta suuremmin kiinnostunut. Joitain pieniä kommentteja on tullut. Ihmeellinen on suomalaisten käsitys Venäjän ja Suomen suhteista. Puhutaan, että aikaisemmin suhteet olivat rauhallisemmat, mutta ei oteta huomioon sitä, että nyt Suomi on Naton jäsen. Nato on julistanut, että Venäjä on sen pahin vihollinen. Jos Suomi on siis Naton jäsen on ihan selvää, että Suomi on Venäjän vihollinen.

Paljon suurempi oli aikoinaan Venäjältä Saksaan Nord Stream ja Nord Stream 2 putkilinjastojen räjäyttäminen. Tämä oli selkeä terrori-isku, josta ketään ei olla otettu kiinni. Asiaa ollaan tutkittu mm. EU:n, Ruotsin ja Tanskan taholta, mutta mihinkään tulokseen ei olla tultu. Venäjää ei laskettu mukaan tutkimukseen, vaikka asia koski eniten Venäjää. Kaikkein eniten syytteitä sai Yhdysvallat, jonka sota-aluksia liikkui tuolla alueella juuri ennen räjäyttämistä. Myös monet tutkijat ja asiantuntijat ovat ilmoittaneet kannakseen Yhdysvaltojen syyllisyyden, mutta mitään syytteitä ei olla nostettu. Myös Ukrainaa ollaan syyllistetty, koska se harrastaa terrorismia aika yleisesti jopa Krimin siltaa kohtaan jo ainakin kaksi kertaa. Suurimman hyödyn iskusta sai kuitenkin Yhdysvallat ja Saksa kärsi suurimman vahingon. Venäjä ei juuri kärsinyt menetyksiä, sillä se on kyennyt korvaamaan kaiken muulla tavoin. Venäjällä riittää asiakkaita esimerkiksi kaasun osalta.

 Tällä hetkellä suurin puheenaihe maailmassa on Hamasin ja Israelin välinen konflikti. Hamas pääsi täysin yllättämään Israelin hyökkäyksellään lauantaina 7. 10.2023 Gazasta Israeliin. Hamasin taistelijat ampuivat tuhansia raketteja Israelin kaupunkeihin aina Tel Avivia ja Jerusalemia myöten. Samaan aikaan Hamasin joukot iskivät useisiin Israelin kaupunkeihin. Osan Hamasin yllätyshyökkäys oli valtava epäonnistuminen Israelin tiedustelulle. Hamasin mukaan hyökkäys on vastaus Israelin miehityspolitiikalle ja Jerusalemin pyhien paikkojen häpäisylle. Hamasin kerrottiin ottaneen ainakin osaksi haltuunsa useita Israelin pikkukaupunkeja rajan lähellä, jotka se nyt on tietenkin menettänyt. Lisäksi Hamas oli hyökännyt rajan lähellä oleviin kibbutzeihin. Se on vienyt Gazan alueelle kymmeniä israelilaissotilaita vangeiksi. Heitä käytetään pelimerkkeinä, jotta Israel vapauttaisi palestiinalaisvangit omista vankiloistaan. Myös siviilejä on viety.  Israel on kutsunut palvelukseen yli 350 000 reserviläissotilasta. Taistelut jatkuvat. Samaan aikaan ilmavoimat iskevät rajusti Gazan alueella Hamasin kohteisiin. Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun mukaan maa on sodassa.

 
Israel käytti mm. fosforipommeja 

Raketit Hamas oli rakentanut pääasiassa itse jopa vesijohtoputkista. Muuta aseistusta se oli saanut esimerkiksi Ukrainasta mustan pörssin kaupoilla. Rajut taistelut ja pommitukset ovat aiheuttaneet jo sodan ensimmäisinä päivinä tuhansia kuolonuhreja. Hamasin isku tuomitaan laajasti. Länsimaat ja Euroopan unioni ovat tuominneet Hamasin hyökkäyksen ja etenkin siviilipanttivankien oton. Hamas saa myös voimakasta tukea ainakin Iranilta, Qatarilta, Kuwaitilta, Libanonissa toimivalta Hizbollah-järjestöltä, Syyrialta, Irakilta, Jordanialta, Saudi-Arabialta, Yhdistyneeltä Arabiemiirikunnalta, Omanilta, Jemeniltä,  Egyptiltä, Libyalta, Sudanilta, Turkilta ja monelta muulta valtiolta. Israel on aikoinaan taistellut jokaisen naapurivaltionsa kanssa.  Monet Lähi-idän maat ovat tyytyneet vaatimaan vihollisuuksien lopettamista. Eräissä arabimaissa ihmisiä on kuitenkin tullut juhlimaan kaduille Hamasin iskua. Juhlintaa on myös esiintynyt myös monessa Euroopan suurissa kaupungeissa. Tätä on tapahtunut Italiassa, Pariisissa, Lontoossa jne. 

 
Jopa Lontoossa juhlittiin Hamasin iskua.

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontui sunnuntaina 8.10. käsittelemään asiaa. Useat YK:n turvallisuusneuvoston jäsenvaltiot tuomitsivat sunnuntaina äärijärjestö Hamasin iskut Israeliin. Täyttä yksimielisyyttä neuvosto ei kuitenkaan hätäkokouksessaan saavuttanut, sillä suurin osa jäsenmaista jätti iskut tuomitsematta. Turvallisuusneuvosto ei myöskään julkaissut kokouksesta yhteistä julki- tai päätöslauselmaa. Osa turvallisuusneuvoston jäsenmaista toivoi Venäjän johdolla kuitenkin vastoin Hamasin tuomitsemista laajempaa näkökantaa tilanteeseen. – Tämä on osittain seurausta ratkaisemattomista asioista, sanoi Venäjän YK-lähettiläs Vasili Nebenzja. Tällä hän viittasi selkeästi alkuperäiseen suunnitelmaan vuodelta 1947 kun Israelia synnytettiin. Tarkoitus oli luoda alueelle kaksi valtiota Israel ja Palestiina. Tämän suunnitelman kuitenkin tyrmäsivät yhdessä Israel ja Yhdysvallat. Siitä lähtien alueella on taisteltu ja näyttää siltä, että tullaan myös jatkossa taistelemaan. 

 
YK:n alkuperäinen suunnitelma vuodelta 1947

Olen matkustellut aika paljon. Kuten viimekerralla kirjoitin olen käynyt kaksi kertaa Israelissa (kävin mm. sukelluskurssin) ja nähnyt miten siellä kohdellaan arabeja. He ovat toisarvoista väkeä, jotka on yleensä suljettu erilaisiin reservaatteihin. Tällainen on käytännössä myös aidoilla ympäröity Gaza. Sitä minä en kertonut, että noiden käyntien välissä kävin myös eri vuosina kaksi kertaa Egyptissä. Tästä jouduin vaikeuksiin. Pois lähtiessäni Israelista tulliviranomaiset huomasivat passissani Egyptin leimat. Passini otettiin pois ja minut vietiin kuulusteltavaksi. Kaikki tavarani tarkistettiin ja minut tutkittiin. Tällaista ei ole tapahtunut vielä missään muualla koko maailmassa. Olen ihan tavallinen suomalainen ja minulla on Suomen passi. Koko Israelin historia on ollut taistelua paikallista ja ympäristön väkeä vastaan. Kun katsoo alla olevaa karttaa ymmärtää helposti historian. "Luvattuun maahan" astuneet  israelilaiset ovat sotineet koko ikänsä arabeja vastaan. Se on käytännössä ryöstänyt eli varastanut koko alueen itselleen alkuperäisiltä asukkailta, jotka ovat asuneet noilla paikoilla monien sukupolvien ajan.  Israelin kostotoimet ovat olleet yleensä hyvin ankaria vastarintaa tekeviä kohtaan. Israelin naisetkin käyvät armeijan. Israel on ydinasevaltio. 


 
Gazan alue

Israel katkaisi kaiken veden, ruuan, lääkkeiden ja energian toimittamisen 13.10.2023 Gazan alueelle. Tätä on laajalti maailmalla tuomittu humanitaarisena iskuna ihmisyyttä vastaan. Todella raakaa peliä. Sitten Israel ilmoitti 13.10 hyökkäävänsä Gazan alueelle maitse. Siksi Israelin armeija kehotti Gazan kaupungin asukkaita poistumaan pohjoiselta alueelta. Israelin vaatimus evakuoida miljoona gazan asukasta alueen sisällä vuorokauden aikana on käytännössä mahdoton tehtävä. Israelin maahyökkäystä Gazaan ennakoidaan hidasta ja veristä. Hamas puolestaan on lausunnossaan sanonut, että siviilien tulisi pysyä kodeissaan. Gazan kaistalla asuu noin kaksi miljoonaa ihmistä joista evakuointikehotuksen piiriin kuuluu noin miljoona ihmistä. Käytännössä evakuointi totaalisesti on täysin mahdotonta. Vaikka Israelin armeija on Hamasiin nähden täysin ylivoimainen, maahyökkäyksestä ei tule helppoa. Esimerkiksi kaupunkialueella panssarivaunujen liikkuminen ei ole yksinkertaista. Taistelusta odotetaan hyvin veristä, kuten kaikki Israelin taistelut ovat aina olleet. Gazan kaista on hyvin tiheään asuttu ja tällä hetkellä siellä on paljon raunioita. 

Monet ulkomaalaiset johtajat ja järjestöt ovat huolissaan evakuointimääräyksestä, ja esimerkiksi Maailman terveysjärjestö WHO käski vetämään sen takaisin. WHO sanoi Pohjois-Gazan sairaaloiden evakuoimista "kuolemantuomioksi" sairaille ja haavoittuneille. Gazan kaistan ympärillä on "satojatuhansia Israelin reserviyksiköitä", jotka ovat valmiina tehtäviin. WHO: Sairaaloiden evakuoiminen on kuolemantuomio sairaille ja haavoittuneille Tuhansien sairaalapotilaiden pakottaminen evakuoitumaan jo täysiin sairaaloihin Gazan eteläosaan voi olla kuolemantuomio sairaille ja haavoittuneille, varoittaa Maailman terveysjärjestö WHO lausunnossaan. Israel on käskenyt Gazan pohjoisosan yli miljoonaa siviiliä evakuoitumaan alueelta odotetun maahyökkäyksen alta. WHO kertoo lausunnossa tuomitsevansa jyrkästi Israelin toistuvat määräykset evakuoida 22 sairaalaa, joissa hoidetaan yli 2 000 potilasta Gazan pohjoisosassa. Terveysjärjestön mukaan pakkoevakuointi pahentaa entisestään humanitaarista ja kansanterveydellistä katastrofia.

 
Kuolleen lapsen ruumis

Yhdysvallat on lähettänyt alueelle Välimerelle jo kaksi laivastoa lentotukialuksineen. Israel yrittää järjestää alueella kansanmurhan. Israelissa on korkeissa viroissa henkilöitä, jotka ovat sitä mieltä, että kaikki palestiinalaiset on tapettava, siis myös naiset ja lapset. Tällaisia henkilöitä on myös Yhdysvalloissa. Israelilaisten ja palestiinalaisten historia on pitkä ja raaka. Israel on hyvin aseistautunut ja siksi palestiinalaisten osa on ollut aina hyvin onneton. Lisäksi Israelilla on ollut tukena aina Yhdysvallat.  Mutta ei ole mitään järkeä käydä tässä historiaa läpi. Erilaisia versioita löytyy vaikkapa netistä lukemattomia.


 Hamasin tavoitteena on säilyä hengissä ja pyrkiä aiheuttamaan Israelin armeijalle mahdollisimman kovia tappioita. Hamasilla on lisäksi käsissään panttivangit. Israelilla on tarkoitus tuhota Hamas kokonaan, mutta tuskin se siihen pystyy. Aina joitakin henkiä säilyy ja tästä operaatiosta johtuen uusia jäseniä kasvaa tilalle. Lisäksi mukaan voivat liittyä muut Arabimaat kuten esimerkiksi Iranin tukema Hizbollah ja Syyria. Myös muissa Arabimaissa esiintyy voimakasta liikettä liittyä tähän sotaan, mutta toistaiseksi valtioiden johdot ovat pystyneet hillitsemään asukkaansa. On selvää, että tilanne vaatii poliittisen ratkaisun ja tämä voisi olla Venäjän ehdottama maan jako Israeliin ja Palestiinaan, kuten alun perin oli suunniteltu. Palestiinalaispresidentti Mahmud Abbas varoittaa, että tilanteesta saattaa kasvaa uusi katastrofi. Israel ei päästä Jordaniasta, Egyptistä, Arabiemiirikunnista, Turkista ja Qatarista tulevaa humanitaarista apua Gazan alueelle.

Seuraavassa on video, jossa israelilaiset tytöt ampuvat hukkuvia palestiinalaisia merellä:

https://podolyaka.ru/izrailskie-devushki-voennye-tsahal-rasstrelivayut-tonuschih-palestintsev/

 

Sitten video Gazasta ennen israelilaisten hyökkäyksen alkua. Kannattaa katsoa loppuun!:

https://podolyaka.ru/sektor-gaza-segodnya-eto-drugoe-konechno/

 

Maailmalla Puhutaan paljon, että Hamasin hyökkäys Israeliin oli onnen potku Venäjän presidentti Vladimir Putinille, tai taivaan lahja hänelle. Nyt Yhdysvallat  ja länsi joutuu suuntaamaan paljon resursseja Israeliin ja Ukraina joutuu tyytymään vähempään. Toisaalta kaikille on tullut jo selväksi, että Ukrainan kesähyökkäys on täysin epäonnistunut eikä tuolta suunnalta odoteta enää paljon mitään. Yhdysvallat ja länsi melkein kokonaisuudessaan puhuu enää rajallisesta avustamisesta, mikä voi johtaa siihen, että avustustoimet lopetetaan vähitellen kokonaan. On tietenkin joitakin valtioita, jotka haluavat jatkaa avun antamista. Tosin Nato on jo tässä vaiheessa melko ristiriitainen. Suomi antaa avustusta vaikka Suomen köyhät tarvitsisivat itsekin apua.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden joutui kärsimään karvaan tappion Ukraina-avun osalta. Budjettilakeihin ei nimittäin sisällytetty Ukraina-rahoitusta, jota republikaanipuolueen radikaalisiipi on vastustanut. Päätöksellä voi olla kohtalokkaat seuraukset. Yhdysvallat on tukenut Ukrainaa 43 miljardilla dollarilla Venäjän hyökkäyksen alun jälkeen, ja Biden on luvannut avun jatkuvan. Yhdysvaltain tuen keskeytymisellä olisi ukrainalaisten kannalta ”tuhoisia vaikutuksia”, sanoo Center for Strategic and International Studies -ajatushautomon vanhempi neuvonantaja Mark Cancian. Ukrainan armeija heikentyisi, ja lopulta se voisi romahtaa, Cancian jatkaa. Cancian huomauttaa, että sotiva armeija tarvitsee keskeytymättömän ase- ja ammusvirran, jolla se paikkaa tuhoutunutta kalustoa ja ehtyviä varastojaan. Jos Yhdysvaltain tuki loppuisi tykkänään, päätös alkaisi näkyä rintamalla hieman viiveellä. – Kestäisi todennäköisesti pari viikkoa ennen kuin näkisimme päätöksen seuraukset taistelukentällä. Yhdysvaltain tuen ehtyminen olisi ongelma myös rintamalinjojen takana, sillä Ukrainan ilmatorjunta alkaisi pian kärsiä ilmatorjuntaohjusten puutteesta.

Länsimailla ei kohta enää ole jäljellä ammuksia, joita ne voisivat lahjoittaa puolustussotaa käyvälle Ukrainalle, Naton suunnalta varoitettiin tiistaina uutiskanava CNN:n mukaan. Naton sotilaskomitean puheenjohtaja, amiraali Rob Bauerin mukaan ammusvarastot alkavat olla tyhjillään. Varsovan turvallisuusfoorumissa puhunut Bauer sanoo, että asejärjestelmiä ja ammuksia annettiin alun alkaenkin Ukrainalle vain puoliksi täysistä varastoista. Bauer arvioi Ukrainan avun riittävyyttä sen jälkeen, kun Yhdysvaltain kongressi kieltäytyi sisällyttämästä Ukrainalle lisärahoitusta viikonloppuna hyväksymässään budjetissa 45 päivälle. Lisäksi edustajainhuoneen republikaanipoliitikko Kevin McCarthy äänestettiin pois puhemiehen paikalta. Hänet tunnettiin Ukraina-avun kannattajana. Valkoisen talon mukaan tuki Ukrainalle loppuu muutamassa kuukaudessa, jos kovan linjan republikaanit eivät hyväksy uusien varojen myöntämistä. Atlantic Council - Ajatushautomon vanhempi tutkija Thomas Warrick arvioi jo viime viikolla, että Yhdysvallat ja sen liittolaiset eivät tuota ammuksia riittävän nopealla tahdilla. Hänen mukaansa ammuksia ei myöskään toimiteta Ukrainan käyttöön riittävän ripeästi. Warrickin mukaan Ukraina viivästytti kesän vastahyökkäystään kerryttääkseen etulinjan ammusvarastoja. Venäjä käytti tämän ajan puolustuslinjojen rakentamiseen. Venäjän valmistautuminen vastahyökkäykseen on sittemmin vaikeuttanut merkittävästi Ukrainan joukkojen etenemistä.


 Toisaalta Venäjä ei ole aloittanut vielä vastahyökkäystään. Putin ilmoitti äskettäin Venäjän kansainvälisessä energiaviikolla, että lännessä ei olla ollenkaan ymmärretty venäjän sotaoperaatiota Ukrainassa. Venäjällä on vain kaksi tarkoitusta tällä operaatiolla - estää Ukraina liittymästä Natoon ja vaihtaa Ukrainan natsimielinen hallitus ystävämieliseen hallitukseen. Mutta siitä huolimatta jatkan sarjaani ukrainalaisista vangeista. Osa on vangittu taisteluissa ja osa on antautunut vapaaehtoisesti. Nimiä ja muita henkilötietoja en kerro eettisistä ja moraalisista syistä. Yleistä tietoa voin kertoa.

 

 

 

 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan!