lauantai 22. huhtikuuta 2023

 

AVARUUSSEIKKAILU 2021

 

20. huhtikuuta 2023 sai ensi-iltansa suuri  ja kuuluisa elokuva, joka tulee jäämään maailman historiaan. Se on venäläinen avaruusdraama nimeltään Вызов, jolle on annettu myös englannin kielinen nimi "Challenge". Elokuva on kuuluisa siksi, että se on maailman ensimmäinen todella avaruudessa osittain kuvattu taide-elokuva. Se on kuvattu venäjän televisiokanavan 1:n  ja Roskosmosin yhteistyönä. Elokuvalla ei ole vielä suomenkielistä nimeä, mutta käännöksenä se voisi olla "Haaste tai Puhelu". Alkuperäinen idea tälle elokuvalle on Venäjän television ykköskanavan pääjohtajan Konstantin Ernstin, joka haaveili jo vuonna 2000 tekevänsä tämän elokuvan. Mutta silloin se ei onnistunut. Hän joutui 21 vuotta odottamaan ennen kuin sai toteuttaa haaveensa. Elokuva on Klim Shipenkon ohjaama avaruusdraama, jonka juonena on, että rintakehäkirurgi Zhenjan on valmistauduttava kuukaudessa avaruuslennolle ja noustava kansainväliselle avaruusasemalle ISS:lle 400 kilometrin korkeuteen pelastaakseen yhden kosmonautin hengen. Pystyykö hän tähän? Pystyykö hän voittamaan epävarmuutensa ja pelkonsa? Pystyykö hän suorittamaan vaikean operaation painottomassa tilassa? Operaatiosta riippuu kosmonautin mahdollisuus palata elävänä maahan.

Elokuva on kuvattu kansainvälisellä avaruusasemalla 400 kilometrin korkeudella maasta. Ohjaaja on siis Klim Shipenko, kakkosohjaaja Jevgeni Dostal. Pääosissa ovat Julia Peresild, Vladimir Mashkov, Milos Bikovich, Oleg Novitsky, Anton Shkaplerov,  Pjotr Dubrov, Elena Valjuskina, Varvara Volodina, Andrev Shchepochkin, Alexander Baluev, Igor Gordin, Aleksei Grishin ja Artur Beschastny.  Siis kosmonautit Oleg Novitsky ja Pjotr Dubrov osallistuivat myös näyttelemiseen. He olivat menneet kansainväliselle asemalle jo huhtikuussa 2021 Sojuz MS-18:lla, jolla sitten Klim Shipenko, Julia Pereshild ja Oleg Novitsky palasivat takaisin maahan kuvausten lopussa 17. lokakuuta 2021. Varamiehistö Alena Mordovina, Aleksei Dudin ja Oleg Artemiev osallistuivat myös kaikkiin valmisteluihin. Joukkokohtausten näyttelijöiden joukossa oli sekä ammattilaisia että Roskosmoksen työntekijöitä. Ryhmäkohtauksiin valittiin yli 700 henkilöä.

Valmistelut alkoivat syksyllä 2020, kun Televisiokanava 1 julkaisi kilpailun ensimmäisen avaruuselokuvan pääroolista. Aluksi kaikkien halukkaiden näyttelijättärien piti lähettää itsestään tehdyn testin eli tallentaa Tatjanan monologin Pushkinin Jevgeni Oneginista videolle. Näiden joukosta valittiin 25 finalistia osallistumaan kilpailuun. Sitten lääketieteellinen asiantuntijakomissio suoritti kokonaisvaltaisen arvioinnin lääketieteellisten ja psykologisten vaatimusten sekä avaruuslentoon ja avaruudessa työskentelyyn tarvittavien kuntovaatimusten osalta. Tulosten mukaan valittiin kaksi voittajaa Julia Peresild ja Alena Mordovina.


Kuvaaminen tapahtui myös Cosmonaut Training Centerissä - huoneissa, joissa oli simulaattoreita ISS:n ja Sojuzin miehitetyn avaruusaluksen venäläisen segmentin ohjaamiseksi, hydrolaboratorio- ja sentrifugikompleksit sekä Chkalovskin sotilaslentokentällä. Erillinen kuvauslohko tapahtui erityisesti luodussa paviljongissa, jossa oli rakennettu kopio Roscosmos State Corporationin Mission Control Centeristä (MCC) ja kansallisen avaruuskeskuksen maisemat, joka on luotu Moskovan Voronovon parantolan pohjalta. Kuvaamisessa käytettiin yli 4000 rekvisiittaa. Yli 2000 asua valmistettiin ja ostettiin kuvaamista varten. 

Valmistelut kuvauksia varten avaruusasemalla ISS:llä aloitettiin maaliskuussa 2021 ja kestivät lokakuuhun asti. Näyttelijöiden ja varanäyttelijöiden piti saada koulutus painottomuuden tilaan ja kuvaamiseen avaruusaluksella. Se kesti noin kaksi kuukautta. Se tehtiin pääasiassa Gagarinin kosmonauttien koulutuskeskuksessa. Siellä tehtiin myös testejä, jotka kaikki oli läpäistävä. Näitä olivat mm. testit Sentrifugissa ja painekammiossa ja toiminta hätätilanteissa. Myös muuta kuvausryhmää koulutettiin. 3 kertaa lennettiin Il-76 MDK - lentokoneessa painottomuuden tilassa. Syyskuun 18. päivänä Julia Pereshild ja Anton Shkaplerov sekä varamiehistö lähtivät Baikonurin kosmodromiin, jossa saatiin teoreettista koulutusta sekä päivittäisiä testejä vestibulaarisimulaattoreilla, Kosmodromin kokoonpano- ja testauskompleksissa. He tutustuivat myös Sojuz-avaruusalukseensa ja saivat koulutusta laitteiden kanssa työskentelemisestä. Kaikille avaruudessa kuvaamiseen osallistuneille tulostettiin käsikirjoitus, jonka sivut ommeltiin yhteen käsin, koska paperiliittimiä ei voi käyttää ISS:llä. Osa kuvaamiseen tarkoitetuista laitteista, erityisesti kamera, lähetettiin ISS:lle etukäteen Progress-rahtialuksella. Miehistön mukana lensi asemalle myös rekvisiitta, muita kuvaustarvikkeita, linssejä, valo- ja äänentallennuslaitteita.





Lokakuun 5. päivänä 2021 näyttelijä Julia Peresild, ohjaaja Klim Shipenko ja kosmonautti Anton Shkaplerov laukaistiin Sojuz MS-19 -avaruusaluksella kohti ISS -avaruusasemaa. Miehistön komentaja Anton Shkaplerov huudahti perinteisen sanan " Поехали! (Pojehali!) suom. Lähdettiin!" Tämä on klassinen huudahdus, joka on peräisin maailman ensimmäiseltä kosmonautilta Juri Gagarinilta kun hän lähti maailman ensimmäisen ihmisenä avaruuteen kiertämään maata 12. huhtikuuta 1961. Kuvausryhmän telakoituminen tapahtui  onnistuneesti klo 15.22 Moskova aikaan kolmen ja puolen tunnin lennon jälkeen venäläiseen segmenttiin Rassvetin pieneen tutkimusmoduuliin. Alkoi elokuvan kuvaaminen, joka kesti 12 päivää. ISS:llä oli 12 kuvausvuoroa, kuvamateriaalin kesto oli 78 tuntia ja 21 minuuttia. Materiaalia kertyi yli 35 tuntia. Lopullisessa elokuvassa sitä on noin 40 minuuttia. Koko elokuvan pituus on 2 tuntia 40 minuuttia. Maan päällä kuvattiin kaikiaan 53 kuvausvuoroa. Maassa kuvatun materiaalin esitysaika on 297 tuntia ja 48 minuuttia. Elokuvan kuvaaminen ilman painovoimaa ei ole helppoa, mutta Yulia Peresild ja Klim Shipenko tottuivat siihen ensimmäisenä päivänä. Kohtaukset kuvattiin kulissien takana, ja kuvausten välillä Yulia Peresild ja Klim Shipenko ehtivät ihailla maapalloa ikkunoiden läpi. He kertoivat tästä viestintäistunnon aikana Maan kanssa.

 

Onnistunut paluu maahan 17. lokakuuta 2021 näytettiin suorana lähetyksenä Venäjän television kanavalla 1. Laskeutumisajoneuvo  Sojuz MS-18 laskeutui klo 07.36 Moskovan aikaa täsmälleen määritellylle alueelle -  146 km kaakkoon Zhezkazganin kaupungista Kazakstanissa. Channel Onella Dmitri Borisov ja kosmonautti Sergei Kud-Sverchkov kommentoivat laskeutumista suorana Channel One -kanavalla. – Lentoonlähtö ja lasku ovat vertaansa vailla olevia tunteita! Kun laskuvarjo avautui laskeutumisen aikana, se alkoi täristä hieman. Tunsimme, että olimme hyvällä vetovoimalla”, Klim Shipenko kertoi ensimmäiset tunteensa laskeutumisen jälkeen. Lennon jälkeisessä miehistön lehdistötilaisuudessa, joka pidettiin 19. lokakuuta, ohjaaja Klim Shipenko sanoi, että työ elokuvan parissa maan päällä jatkuu vuoden 2022 loppuun saakka: ”Sitten tuottajat yhdessä levittäjien kanssa valitsevat julkaisupäivä, joka sopii ihanteellisesti tähän elokuvaan."  Julia Peresild, Klim Shipenko ja Oleg Novitsky olivat kuntoutuksessa Star Cityssä. Asiantuntijat suorittavat kolmen viikon kuluessa lennosta erityisen analyysin, jonka seurauksena avaruusretkiin valmistautumismenetelmiä voidaan muuttaa ja parantaa. 

 
Paluu maahan. Vasemmalta Julia Peresild, Oleg Novisky ja Klim Shipenko. 

Sekä lähtö että paluu maahan räjäytti maailman tiedotusvälineet valtavaan keskusteluun asiasta. Siitä tuli yksi maailman median pääaiheista. Financial Times laittoi etusivulleen kuvan kosmonauteista ja tekstin "Mission Possible!". The Guardian toimittajat muistuttivat lukijoita, että tämä ei ole kaukana ainoasta Venäjän voitosta avaruudessa: "Luettelo siitä, miten Neuvostoliitto oli johtoasemassa avaruudessa on legendaarinen: ensimmäinen satelliitti (Sputnik 1), ensimmäinen koira (Laika), Ensimmäinen kosmonautti (Juri Gagarin), ensimmäinen nainen (Valentina Tereshkova). Ja näyttää siltä, että luetteloon lisätään uusi rivi: Venäjä lähetti näyttelijän ja ohjaajan ISS:lle kuvaamaan ensimmäistä pitkää elokuvaa kiertoradalla ja ohitti jälleen amerikkalaiset."

Amerikkalaisten ja venäläisten välillä oli kova kilpailu kuka ehtii ensimmäisenä kuvaamaan avaruudessa oikean elokuvan. Amerikkalainen näyttelijä Tom Cruise kehui kovasti, että hänestä tulee ensimmäinen näyttelijä maailmassa, joka on näytellyt avaruudessa. Elokuvan piti ohjata Doug Liman. Projektissa mukana olivat Nasa ja Elon Musk. Elokuvaa oli tarkoitus kuvata Kansainvälisellä avaruus asemalla ISS:llä yhteistyössä Nasan kanssa ja kyseessä olisi ollut ensimmäinen avaruudessa tehty elokuva. Tarkoitus oli lentää avaruusasemalle Elon Muskin SpaceX Crew Dragon aluksella. Aluksen miehistöön oli merkitty lentäjä Michael Lopez-Alegria, Tom Cruise, Doug Liman ja neljäs nimeämätön henkilö. Lehtitietojen mukaan Nasa pyrki löytämään uusia tapoja markkinoida avaruusohjelmaansa. Elokuvan tuottaja oli Universal elokuvayhtiö. Elokuvasta puhuttiin ja kirjoitettiin paljon, mutta venäläiset ehtivät ensin. Sen jälkeen tästä projektista ei ole kuultu yhtään mitään. Ilmeisesti projekti suurista puheista huolimatta lopetettiin.

Virallinen ensi-ilta elokuvalle Вызов eli Challenge oli siis 20.4.2023. Elokuvaa on tähän mennessä myyty jo yli 20 maahan, joissa myöskin ensi-ilta oli 20.4.2023. Ennen ensi-iltaa oli kuitenkin muutamia kutsuvierasnäytäntöjä valituille ihmisille. Yksi tällainen oli Kremlin suurella näyttämöllä, jossa presidentti Vladimir Putinkin kävi. Hän oli vaikuttunut elokuvasta ja piti jopa puheen. "Olimme  ensimmäisiä täälläkin" hän sanoi nähtyään elokuvan. Muutenkin Putin on viimeaikoina puhunut paljon avaruudesta. Venäjä tulee lisäämään huomattavasti satelliittiensa määrää lähiaikoina. Lisäksi Venäjä rakentaa parhaillaan omaa avaruusasemaansa. Nykyinen ISS on kuulema jo vanhanaikainen. Tarkoitus on myös palata kuuhun ja muille planeetoille, mm. Venukselle. Myös aurinkoa lähetetään tutkimaan joitakin satelliitteja. Ne, jotka ovat nähneet elokuvan sanovat:  "me olimme itse avaruudessa . Tuntuu kuin olisimme itse käyneet avaruudessa."

 
 
Konstantin Ernst on tämän elokuvan isä

Konstantin Ernst , Channel One -kanavan pääjohtaja, elokuvan isä, elokuvatuottaja sanoi: "Tämä elokuva on ensimmäinen kaikessa. Juliasta ja Klimistä tuli maailman elokuvan pioneereja. Mutta ei vain siinä. Kaikki, mitä tapahtuu satojen kilometrien päässä planeetan pinnasta, on periaatteessa uusi opetus ja uusi kokemus maan asukkaille. Ilman liioittelua voimme sanoa, että " Вызов " on toinen askel ihmisen tekemässä ulkoavaruuden tutkimisessa. Elokuvan tekeminen osoitti, että tilaa ei voida luotettavasti simuloida. Katsoja ei ole vielä nähnyt todellista tilaa elokuvateatterissa. Ei Gravitaatiossa, ei Interstellarissa, ei missään. Mutta "Challengessa" hän näkee.

Eduard Iloyan , Yellow, Black and White -studion yleinen tuottaja, elokuvatuottaja: "Challenge" on uskomattoman mittakaavaprojekti paitsi maallemme, myös koko maailmanlaajuiselle elokuvateollisuudelle. Avaruus yhdistettynä elokuvateatteriin saa katsojan tuntemaan itsensä olevan korkealla kiertoradalla. Tämä tarina kertoo monella tapaa rohkeudesta. Julia Peresildin ja Klim Shipenkon rohkeus, jotka menivät avaruuteen elokuvamme vuoksi, kaikkien hankkeen osallistujien ja kumppaneiden rohkeus, jotka uskoivat siihen ja selviytyivät haasteista joka päivä. Katsoja todella tuntee valtavan työmme tuloksen jo elokuvateattereissa. Tässä voimme sanoa luottavaisin mielin: "Et ole nähnyt tällaista ennen!"

Klim Shipenko , ohjaaja: "Minulle kaikki alkoi tuottaja Eduard Iloyanin puhelusta, joka kertoi Konstantin Ernstin ja Dmitri Rogozinin ideasta kuvata elokuva avaruudessa. Tapasimme, aloimme keskustella, puhua joistakin kohdista... Ja edes istuessani niin tärkeiden ihmisten vieressä, en silti ymmärtänyt, että puhumme todella tavallisen ihmisen mahdollisuudesta lentää - yksi näyttelijä tai minä ja näyttelijä - ISS:lle. Mutta kaikki oli todella vakavaa. Ja ensimmäinen asia, joka piti miettiä, oli kuinka yksinkertaisin ihminen, joka ei ollut koskaan haaveillut avaruudesta, saattoi yhtäkkiä lentää sinne. Niinpä syntyi ajatus lähettää ISS:lle lääkäri, jonka on suoritettava astronautille leikkaus. Ja projekti, joka oli jo ennestään uskomattoman monimutkainen avaruusteeman takia, vaikeutui vieläkin vaikeammaksi, koska siihen lisättiin lääketieteellinen teema. Aloimme miettiä, millainen operaatio voitaisiin suorittaa ilman painovoimaa.  Sitten syntyi ajatus rintaleikkauksesta. Käsikirjoituksen lääketieteellinen osa kirjoitettiin periaatteen mukaisesti: "Mitä tekisit, jos..." Kaikki liittyivät mukaan: rintakehäkirurgit, jotka tekevät tätä joka päivä maan päällä, ja Kosmonauttien koulutuskeskuksen lääkärit ja henkilökunta Mission Control Center, jotka ovat tietoisia siitä, mitä lääketieteellisiä laitteita asemalla on. Kaikki heidän keskustelunsa, joita he kävivät keskenään: "Onko yksi?" - "Ei" - "Ja mitä tilalle?" - "Tämä on" - nauhoitimme avustajani kanssa ja muutimme sen sitten dialogeiksi elokuvaan saavuttaaksemme tunteen, että kaikki on keksitty tässä ja nyt ja astronautti kuolee, jos jotain ratkaisua ei heti löydy."

Oleg Novitsky , kosmonautti, Oleg Bogdanovin roolin esiintyjä: "Aluksi oli suuri epäilys, että tämä elokuvalento toteutuisi. Ajattelimme: nyt he vain puhuvat, ja siihen se loppuu. Mutta kun roolilukemat alkoivat, näyttelijöiden ja kameramiesten valinta lennolle, tajusimme, että kaikki oli vakavaa. Kun olimme ISS:llä ja kommunikoimme Maan kanssa, kun vihdoin kävi selväksi, että ohjaajasta ja näyttelijästä koostuva miehistö saapuu, aloimme valmistautua tapaamaan heidät. Enimmäkseen jollain moraalisella tasolla, ymmärtäen, että heidän ISS:llä oleskelunsa aikana saattaa esiintyä joitain vivahteita, odottamattomia hetkiä.

Pjotr ​​Dubrov , kosmonautti, Pjotr ​​Kudrjavtsevin roolin esiintyjä:Kun minulle kerrottiin näyttelevän elokuvissa, olin aluksi pessimistinen. Kun tiedät kuinka asema toimii, kuinka se toimii, voit ymmärtää, että tämä ei ole kuvauspaikka. Silti se luotiin tieteelliseksi laboratorioksi asiantuntijoille, jotka ovat valmistautuneet ja kouluttaneet vuosia. Siksi minulla ei ollut aavistustakaan kuinka organisoida kuvausprosessi siellä. Mutta ymmärsin, että joka tapauksessa se olisi erittäin mielenkiintoinen projekti, epätavallinen ja hyödyllinen kokemus ja kaikille - sekä meille että elokuvaryhmälle. Joten innostuin tästä ajatuksesta ja yritin tehdä elokuvasta mahdollisimman laadukkaan ja kiinnostavan kaikille - sekä ihmisille, jotka eivät tunne avaruusteollisuutta, että asiantuntijoille.

Jevgeni Dostal , toinen ohjaaja: "Se on hienosti kierretty tarina, jossa on paljon teknisiä asioita, jotka piti koota. Kaksi hyvin monimutkaista ja tavallaan psykologista aihetta - avaruutta tutkiva ihminen ja ihmiskeho, joita myös omalla tavallamme vielä hallitsemme. Kaksi tiimiä auttoi meitä työstämään tätä. Mutta heille, ammattilaisille, elokuvalliset ideamme tuntuivat usein jonkinlaiselta hölynpölyltä ja uskomattomalta fantasialta. Onnistuimme kuitenkin suostuttelemaan heidät tapaamaan puolivälissä ja ajattelemaan: "Mitä jos..." Ja niin pääsimme yhdessä siihen, kuinka avaruudessa toimivan ihmisorganismin fysiikka voi käyttäytyä. Koska kukaan ei ole koskaan tehnyt tätä, meidän piti ajatella kaikki itse, kokeilla jossain. Voidaan katsoa, ​​että olemme käytännössä läpäisseet tentin avoimien elinten leikkauksesta painottomuuden tilassa."

Itsekin olen hyvin kiinnostunut elokuvasta, mutta tuskin pääsen nykyisellään Venäjälle katsomaan elokuvaa. Siksi lähetin YLE:lle viestin, että voisivat hankkia luvan elokuvan näyttämiseen edes Suomen televisiossa. Tietenkään ruudulla elokuva ei koskaan ole niin vaikuttava kuin se voi olla elokuvateatterissa. Ja varsinkaan tämmöinen elokuva, joka pitäisi nähdä suurella kankaalla kaikkine tehosteineen. Mutta toivotaan, että näin merkityksellisen elokuvan voisi nähdä joskus myös Suomessa. On se sentään maailman ensimmäinen avaruudessa todellisesti kuvattu elokuva ja jää maailman historiaan, myös elokuvahistoriaan.

 
Tällaista ette ole koskaan nähneet.  Ensimmäinen elokuva kuvattu avaruudessa.
 

Osoitteita, jos haluatte tietää elokuvasta lisää (ei ole suomennosta):

https://www.1tv.ru/shows/kosmos/o-proekte/v-kosmos-dlya-semok-v-filme-poletit-yuliya-peresild

https://www.youtube.com/channel/UCOcpUgXosMCIlOsreUfNFiA

 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan!