maanantai 29. marraskuuta 2021





UNOHTUNEITA ASIOITA

Vähän aikaa sitten puhuttiin paljon Valko-Venäjän ja Puolan rajalla tapahtuneesta väkivallasta. Euroopassa otettiin vähintäänkin kummallinen kanta asiaan. Kyseessä oli lähinnä irakilaisista pakolaisista, jotka yrittivät päästä Eurooppaan, lähinnä Saksaan Valko-Venäjän ja Puolan kautta. Myös Liettua ja Latvia olivat osallisena tapahtumiin. Puhuttiin hybridisodasta, josta syytettiin Valko-Venäjää. Mutta siviileistä, johon kohdistettiin raakaa väkivaltaa ei kukaan lännessä välittänyt mitään. Heidät ohitettiin totaalisesti.  Tämä on kummallista eettistä toimintaa. Tässä tapauksessa ainoa valtio, joka ryhtyi auttamaan pakolaisia, joista huomattava osa oli naisia ja lapsia oli Valko-Venäjä, joka tarjosi suojapaikan ja ravintoa pakolaisille sekä mahdollisuuden palata takaisin Irakiin.




Mutta aloitetaanpa jälleen alusta. Pakolaiset lähtivät Irakista siksi, että siellä vallitsee sotatila, joka on jatkunut jo lähes 20 vuotta. Sodan aiheuttajat ovat Yhdysvallat ja lähinnä sen natoliittolaiset. He ovat syyllisiä ja kaiken takana. Kirjoitin tästä seikkaperäisemmin jo viime kerralla. Huomattava osa näistä liittolaisista oli myös nyt tuomitsemassa Valko-Venäjää vaikka olisi voinut tehdä toisinkin. He olisivat voineet auttaa näitä pakolaisia eikä ryhtyä poliittisiin spekulaatioihin. Tapahtumat politisoitiin ja kohde oli tietenkin Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukasenka. Ja tämä poliittinen viha kohdistettiin viattomiin siviileihin eli pakolaisiin. Puolan toiminta oli raakaa ja väkivaltaista. Puola teki rajan tilanteesta sotilaallisen operaation ja vastusti jyrkästi neuvottelujen aloittamista Valko-Venäjän kanssa. Pakolaisetkin ovat ihmisiä ja vieläpä täysin aseettomia. Näin ei pitäisi kohdella ketään ihmistä missään päin maailmaa tai ainakaan "sivistyneessä" Euroopassa. Pakolaisia oli noin 3 000 - 4 000. Paikalle johdettiin kymmeniä tuhansia puolalaisia sotilaita, jotka käyttivät mm. vesitykkejä, tainnutusluoteja, kemiallisia kaasuja myös vesitykkien veden seassa, ääniräjähteitä jne. Joissakin tiedotteissa kerrottiin jopa 11 pakolaisen saaneen surmansa puolalaisten sotilaiden toimesta. Valko-Venäjä ei lähettänyt paikalle yhtään sotilasta ainoastaan rajavartioita.


Kaikki alkoi siitä, että irakilaiset pakolaiset keksivät uuden lyhyen reitin Eurooppaan Valko-Venäjän kautta. Tarkoitus oli päästä lähinnä Saksaan. Tarkoitukseen käytettiin lähinnä charter- eli vuokralentoja, joihin Valko-Venäjällä ei ollut mitään osuutta. Kyseessä olivat lähinnä keinottelijat, jotka halusivat rahaa. Suoraa lentoyhteyttä Valko-Venäjällä ei ole Irakiin. Valko-Venäjä myönsi kauttakulkuluvan, koska mitään laillista estettä ei ollut. Toinen seikka oli, että pakolaiset olivat lähinnä kurdeja, joten he eivät voineet yrittää Eurooppaan Turkin kautta, koska Turkki suhtautuu vihamielisesti kurdeihin. Aluksi yritettiin Liettuan ja Latvian kautta, mutta Puola oli kuitenkin järkevin reitti. Tarkoitus ei missään nimessä ollut jäädä Liettuaan, Latviaan tai Puolaan. Näillä valtioilla oli kuitenkin vihamielinen suhtautuminen Valko-Venäjään, joten asia politisoitiin ja läpikulku maiden kautta estettiin totaalisesti. Asia politisoitiin tarkoituksella ja ryhdyttiin syyttämään  Valko-Venäjää hybridisodankäynnistä. Mutta raaka viha kohdistettiin kuitenkin aseettomiin pakolaisiin miehiin, naisiin ja lapsiin. Heidän kärsimyksistään ei välitetty yhtään vaikka heissä ei ollut mitään syytä. Syyllisiä ovat Yhdysvallat ja sen natoliittolaiset, jotka käyvät loputonta ja toivotonta sotaa Irakissa. Suurimmat kärsijät siellä ovat siviilit.





Sen sijaan, että olisivat auttaneet pakolaisia EU asetti sanktioita Valko-Venäjälle. Myös Venäjää syytettiin tapahtumista, mutta Venäjän presidentti Putin ilmoitti ettei tiedä asioista mitään ja Venäjällä ei ole mitään tekemistä näiden asioiden kanssa. Lopulta ainoa valtio, joka ryhtyi auttamaan pakolaisia oli Valko-Venäjä. Se antoi pakolaisille lämpimän suojan lähimmästä logistiikkakeskuksesta. Pakolaisille jaettiin lämmintä ruokaa, annettiin lääkinnällistä apua, mm. valkovenäläiset lääkärit lääkitsivät puolalaisten sotilaiden aiheuttamia vammoja. Lisäksi annettiin vaatteita ja nukkumapaikat lämmitetyissä tiloissa. Paikalla on saniteettitilat ja peseytymismahdollisuus. Lisäksi Lukasenka tarjosi ilmaisen paluulennon takaisin Irakiin halukkaille. Pieni osa pakolaisista onkin käyttänyt tätä hyväkseen. Mutta huomattava osa on päättänyt jäädä paikoilleen ja yrittää edelleen Puolan kautta Saksaan. Presidentti Lukasenka puhui heti Saksan Angela merkelin kanssa ainakin pari kertaa ja Venäjän presidentti Putin puhui Ranskan presidentti Emmanuel Macronin kanssa. Kukin puhelu kesti yli tunnin. Angela Merkel oli silloin vielä Saksan liittokansleri.  Ehdotettiin suoria lentoja Valko-Venäjältä Saksaan, joilla pakolaiset kuljetettaisiin perille.


Lukasenka puhui Angela Merkelin kanssa ainakin kaksi kertaa. Kummallakin kerralla puhelut kestivät yli tunnin.

Putin puhui Emmaniel Macronin kanssa.

Se mitä Euroopassa tapahtui ei ollut laillista. Se rikkoi sekä EU:n lainsäädäntöä että Geneven pakolaissopimusta. Puolan puoleiselle raja-alueelle ei päästetty riippumattomia ihmisoikeusjärjestöjä eikä toimittajia. Valko-Venäjän puolella oli vapaa pääsy ja varsinkin toimittajat jopa länsimaista käyttivät tilaisuutta hyväkseen. Nämä todistivat usein , että EU:n puolella on pahimmillaan pahoinpitely ja heitteillejättö varsinkin Puolan taholta tyypillistä toimintaa. Mutta tässä tapauksessa EU oli kyvytön ja varsinkin haluton puuttumaan rajaväkivaltaan. Politiikka osoittautui tärkeämmäksi tekijäksi kuin ihmisten hätä. Tämä politiikka Valko-Venäjää vastaan oli yleinen mielipide Euroopassa ja myös Suomessa. Jopa idioottipresidenttimme Niinistö osallistui poliittiseen kampanjointiin.

Euroopassakin on selvää, että Puolan oikeuslaitos on oikeusvaltion irvikuva. Tästä on polemisoitu EU:ssa jo pitkään. On ehdotettu jopa Puolan erottamista EU:sta. Puolassa ollaan sitä mieltä, että sen perustuslaki menisi EU-oikeuden edelle. Oikeuslaitos pyritään alistamaan vallanpitäjien käsiin.  Brysselissä tätä ei tietenkään olla hyväksytty. Ne tuomarit Puolassa, jotka ovat esittäneet kritiikkiä  EU-yhteyksissä hallitusta vastaan ovat joutuneet vaikeuksiin. Suurimpana vaikuttajana pidetään PiS-puoluetta.  Mutta ei kuitenkaan pidä unohtaa Liettuan ja Latvian toimintaa pakolaisten yhteydessä. Ne ovat myöskin toimineet EU:n ja kansainvälisten inhimillisten moraalisäännösten vastaisesti. Lisäksi niissä esiintyy natsimielisyyttä. On selvää, että kaikkia kolmea valtiota vastaan pitäisi nostaa syytteet ihmisten epäeettisestä ja säännösten vastaisesta kohtelusta! Ne pitäisi asettaa vastuuseen teoistaan!

Liikkeelle on lähdetty siitä, että tapahtumista syytetään Valko-Venäjää ja presidentti Lukasenkaa. On asetettu sanktioita ja ehdotettu niiden lisäämistä. Todellisuudessa sanktiot eivät kuitenkaan koskaan ole vaikuttaneet mitenkään positiivisesti asioihin. Pikemminkin päinvastoin. Ne lisäävät vastakkainasettelua ja asioiden kärjistymistä tai jopa parantavat kohdemaan toimintaa kuten Venäjällä on tapahtunut esimerkiksi maataloudessa ja sen kehittämisessä. Kaikkein järkevin menetelmä on keskustelu ja neuvotteluyhteyden ylläpitäminen. Vain niillä voidaan asioita ratkaista. Esimerkiksi tässä tapauksessa suorat lentoyhteydet Valko-Venäjältä Saksaan ja pakolaisten kuljettaminen sinne, kuten Valko-Venäjällä ja Venäjällä on ehdotettu ratkaisisi koko asian varsin kivuttomasti. Loppujen lopuksi 3 000 - 4 000 pakolaista on varsin pieni määrä siitä määrästä, joita nykyisin jo otetaan vastaan Euroopassa.


Valkovenäläiset jakoivat ruokaa pakolaisille

EU voisi osoittaa Valko-Venäjää kohtaan suurempaa neuvotteluhalukkuutta. Kaupankäynti, kulttuurisuhteet ja muu kanssakäyminen toimivat paremmin vaikuttamisen välineinä, kuin pakotteiden käyttäminen. Sama koskee myös Venäjää. EU:n arvoja voidaan ajaa ja konkretisoida huomattavasti järkevämmin myös pienten askelten politiikalla ja huomattavasti tehokkaammin kuin erilaisilla sanktioilla.

Mutta on selvää, että maailman pitäisi puuttua varsinaisiin todellisiin syihin eli Irakin sotaan. Irakin miehitys pitäisi lopettaa välittömästi. Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten pitäisi välittömästi poistua vieraalta maaperältä, kuten Afganistanissa kävi. Sotiminen siellä on  toivotonta eikä Yhdysvalloilla ole mitään mahdollisuutta "voittaa" tätäkään sotaa. Jatkaminen merkitsisi yhä siviilien kärsimystä ja pakolaisvirtoja varsinkin Eurooppaan. Suomessa ehdotetut suomalaisten joukkojen lähettämiset Irakiin pitäisi unohtaa täysin moraalittomina.


Valko-Venäjä tarjosi lämpimät yösijat pakolaisille.


Niin kummalliselta kuin se kuulostaa ainoa eettisesti, moraalisesti ja inhimillisesti toiminut valtio tässä tapauksessa oli Valko-Venäjä. Se laski pakolaiset maahansa, salli heidän kulkea  Liettua, Latvian ja Puolan rajoille ja salli heidän ylittää rajansa. Sitten kun pakolaisia kohdeltiin epäinhimillisesti ja raa'asti varsinkin Puola rajalla Valko-Venäjä järjesti pakolaisille lämpimän yösijan, järjesti lämmintä ruokaa, sairaanhoitoa, vaatetti heidät lämpimillä vaatteilla ja salli heidän jäädä maahansa. Ne, jotka halusivat palata Irakiin saivat vapaasti lähteä. Lisäksi yritettiin ylläpitää yhteyttä esimerkiksi Saksaan ja järjestää pakolaisten asiaa. Ja kaikki tämä, vaikka Valko-Venäjää pidetään meillä täällä lännessä epädemokraattisena ja epäinhimillisenä valtiona. Kyllä tämä synnyttää ajatuksia. Tämä on tätä länsimaista demokratiaa. Asioiden politisoiminen voi viedä harhaan ja aiheuttaa monille täysin sivullisille tuskaa ja suunnattomia vaikeuksia.. Miettikääpä sitä!






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan!