maanantai 15. marraskuuta 2021



EUROOPPA


Mitä tällä hetkellä tapahtuu Euroopassa ja sen lähialueilla? Kai eniten on kiinnitetty huomiota Valko-Venäjän ja Puolan rajalle, missä lähinnä Irakista tulevat pakolaiset ovat juuttuneet poliittiseen loukkuun. Irakista tulleet pakolaiset ovat pyrkineet Valko-Venäjältä Liettua ja Puolan läpi lähinnä Saksaan pyytääkseen turvapaikkaoikeutta. EU:n säännöissä sanotaan, että ihmisillä on oikeus sen valtioissa pyytää turvapaikkaa, jos häntä uhkaa hengenvaara kotimaassaan. Näitä pakolaisia uhkaa hengenvaara Irakissa. Puola ja Liettua ovat kuitenkin väkivaltaisesti estäneet heitä kulkemasta valtioidensa läpi Saksaan. Pakolaiset ovat lähinnä Irakin kurdeja, joiden on vaikea yrittää kulkea Turkin läpi Eurooppaan, koska Turkki suhtautuu vihamielisesti kurdeihin. Tästä on muodostettu poliittinen konflikti, jolla on epäinhimillisiä piirteitä. Nyt nämä ihmiset kärsivät nälästä, janosta ja kylmyydestä Valko-Venäjän ja Puolan rajalla. Öisin lämpötila alueella laskee alle viiden pakkasasteen eivätkä nämä pakolaiset ole pystyneet varautumaan tilanteeseen.


Mutta mistä kaikki alkoi? Alkujaan kaikki lähti siitä, että Yhdysvallat natoliittolaisineen hyökkäsi Irakiin vuonna 2003. Irakia johti silloin Saddam Hussein. Syyksi hyökkäykselle esitettiin aluksi syyskuun 11. 2001 päivän terrori-iskut, jotka vaihtuivat sittemmin Afganistaniin ja Osama bin Ladenin syyksi. Sitten syiksi keksittiin joukkotuhoaseet ja kemialliset sekä biologiset aseet, joista kuuluisin tapaus on 5. helmikuuta 2003 Yhdysvaltojen ulkoministerin Colin Powellin YK:n turvallisuusneuvostossa esittelemä purkki, joka olevinaan sisälsi kemiallista myrkkyä. Todellisuudessa pullo sisälsi tavallista pesupulveria, jonka Powell tiesi itsekin varsin hyvin. Ranska, Venäjä ja Kiina eivät uskoneet näitä todisteita ja olivat aivan oikeassa.


Todellinen syy oli kuitenkin se, että Saddam Hussein oli päättänyt ryhtyä myymään öljyä muilla valuutoilla kuin dollareilla. Hän halusi päästä irti dollareista.  Tätä Yhdysvallat ja silloinen presidentti George W. Bush eivät voineet hyväksyä. Erinäisten sekoilujen jälkeen varsinainen hyökkäys tapahtui 20. maaliskuuta 2003. Liittoutumaan kuului 49 maata lähinnä eurooppalaisia natoliittolaisia, joista alkuoperaatioon osallistui kuusi maata lähinnä Yhdysvallat, Britannia ja Australia. YK ei ollut hyväksynyt operaatiota. Mitään joukkotuhoaseita tai kemiallisia aseita ei Irakista löytynyt. Saddam Hussein kuitenkin hirtettiin. Amerikkalaiset öljy-yhtiöt rupesivat varastamaan irakilaista ja syyrialaista öljyä ja myymään sitä omaan taskuunsa. Sota  jatkuu edelleen. Kohta tulee 20 vuotta sodan aloittamisesta ja loppua ei näy. Tilanne muistuttaa vahvasti tilannetta Afganistanissa, josta Yhdysvallat lähti karkuun tänä vuonna ja aiheutti humanitaarisen katastrofin. Presidentti Biden on ilmoittanut jo monta kertaa, että myös Irakista lähdetään myös. Tämä merkitsee sitä, että Yhdysvallat pakenee jälleen häntä koipien välissä saavuttamatta mitään todellista voittoa. Jäljelle jää humanitaarinen katastrofi, johon Yhdysvallat ei ota mitään vastuuta aivan kuten Afganistanissa. Valko-Venäjällä ja Venäjällä ei ole minkäänlaista syyllisyyttä tähän tilanteeseen. Yhdysvalloilla ja suurimmalla osalla Eurooppaa on.


Mitä tämä sotiminen on aiheuttanut? Paitsi satoja tuhansia siviilien kuoleman kuten esimerkiksi Afganistanissa, Syyriassa ja Libyassa myös massamaisia pakolaisvirtoja, jotka ovat kohdistuneet lähinnä Eurooppaan. Koska heidän henkeään uhataan  ihmiset ovat joutuneet pakenemaan jonnekin ja Eurooppa on yrittänyt ottaa heitä vastaan humanitaarisista syistä. Hyökkäyksiin osallistuneet valtiot kuten esimerkiksi Yhdysvallat ja Australia eivät ole osallistuneet mitenkään pakolaisten tai muuten sodasta kärsivien auttamiseen. Eurooppa on luonut jonkinmoiset säännöt pakolaisten auttamiseksi, mutta eivät itsekään noudata niitä. Pakolaisia on tullut henkensä kaupalla välimeren yli tai Turkin kautta. Eurooppa on pyrkinyt patoamaan pakolaiset Turkkiin epämääräisin rahallisin tuin, joita ei aina ole noudatettu. Turkki on useasti ilmoittanut päästävänsä kaikki pakolaiset Eurooppaan, jos Turkin toivomuksia ei toteuteta. Toistaiseksi näin ei ole käynyt.



Sitten ilmestyi uusi järkevä reitti Valko-Venäjän kautta. Lento Irakista Minskiin on suhteellisen halpa ja tätä ryhdyttiin käyttämään. Myös erilaiset keinottelijat olivat löytäneet reitin ja ovat ilmeisesti ryhtyneet käyttämään sitä tienatakseen rahaa. On sanottu, että suomalaisiakin on joukossa. Suurin osa lennoista on vuokrattuja charterlentoja, ei Valko-Venäjän Belavianin lentoja, jolla ei ole mitään yhteyksiä Irakiin. Tarkoituksena oli päästä lähinnä Liettuan tai Puolan läpi Saksaan ja mahdollisesti muihin Euroopan maihin pyytämään turvapaikkaoikeutta paremman elämän toivossa. Valko-Venäjä on myöntänyt heille läpikulkuoikeudet. Mutta Liettua ja sittemmin Puola ovat sulkeneet pakolaisilta rajansa. Kaikkein vähiten tilanteeseen ovat syyllisiä itse pakolaiset, mutta he ovat joutuneet eniten kärsimään tilanteesta. Tästä on ollut humanitaarinen katastrofi. Liettua ja Puola ovat toimineet erittäin raa'asti ja epäinhimillisesti. Kaikkein humanitaarisinta olisi ollut laskea pakolaiset läpi Saksaan Pyytämään turvapaikkaa. Täällä olisi voitu päättää, mitä pakolaisille olisi tehty. Pakolaisia on loppujen lopuksi ollut suhteellisen vähän, mutta heitä on kohdeltu hyvin raa'asti ja väkivaltaisesti. 



Puolalaiset sotilaat käyttäytyvät erittäin väkivaltaisesti.


Ilmeisen poliittisista syistä ensin Liettua ja sitten Puola ovat sulkeneet rajansa pakolaisilta. Ne ovat rakentaneet aitaa Valko-Venäjän rajalle ja määränneet sotilaita vartioimaan läpikulun estämiseksi. Puolalaiset ovat määränneet ainakin 12 000 sotilasta rajalle. Sotilaat ovat käyttäneet erittäin raakoja keinoja. He ovat hakanneet ja käyttäneet raakaa väkivaltaa pakolaisia kohtaan. Kerrotaan jopa 8 pakolaista kuolleen. Pakolaiset eivät olleet valmistautuneet tämmöiseen. Heillä ei ollut ruokaa, juomaa tai mitään suojia tilanteen varalle. Heillä ei ole aseita kuten puolalaisilla sotilailla on. Huomattava osa heistä on lapsia ja naisia. Öisin paikalla on jopa yli 5 astetta pakkasta. Kerrotaan yhden lapsen kuolleen kylmyyteen. Pakolaiset ovat ryhtyneet polttamaan paikalta löytämiä puita. Nyttemmin Valko-Venäjä on ryhtynyt toimittamaan ruokaa, juomavettä, polttopuita sekä lämpimiä vaatteita pakolaisille. Myös lääkäreitä ja terveydenhoitajia on käynyt jatkuvasti paikalla.



Kaikesta huolimatta joitakin pakolaisia on päässyt läpi. Paikalla riittää jatkuvia kahnauksia pakolaisten ja puolalaisten sotilaiden välillä. Nyttemmin paikalliset puolalaiset asukkaat ovat ryhtyneet omatoimisiin toimiin. Täytyy myöntää, että heidän sydämensä on kultaa. Heille on ilmestynyt tapa sytyttää vihreä valo ikkunoihinsa merkiksi siitä, että jos joku pakolainen pääsee läpi on hän tervetullut taloon suojaan. Yritys lähettää ambulanssi pakolaisten leiriin ja kuljettaa sieltä pakolaisia kuitenkin epäonnistui. Tullessaan takaisin Puolaan ambulanssista saatiin kiinni yli 20 pakolaista, jotka palautettiin takaisin.



Sen sijaan, että tilanne hoidettaisiin korrektisti siitä on tehty poliittinen. Valko-Venäjää ja Venäjää syytettiin tilanteen kärjistämisestä ja uhattiin sanktioilla. EU kääntyi Venäjän ja Putinin puoleen hoitaakseen asian, mutta vaikka Venäjä ja Valko-Venäjä ovat liittolaisia Venäjällä on mitään tekemistä asian kanssa. Putin nimenomaan ilmoitti, että Venäjällä ei ole mitään tekemistä asian kanssa ja he kääntykööt suoraan Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukasenkan puoleen. Putinin mielestä tämä tulee ratkaisemaan asian.  EU ei kuitenkaan ole tunnustanut Lukasenkaa Valko-Venäjän presidentiksi, joten tilanne on hankala. Pakolaiset ovat ilmoittaneet, että he eivät poistu paikalta ennen kuin ovat päässeet Eurooppaan. Suomessa on suhtauduttu asiaan varsin omituisesti. On ehdotettu aidan rakentamista Venäjän ja Suomen välille.



Viimeisin tieto minulla on, että pakolaiset ovat siirtyneet Puola raja-asemalle. Saa nähdä mitä tästä seuraa?

Sitten toiseen asiaan. Glasgowissa ilmastokokous päättyi 13.11. päivän myöhässä suunnitellusta. Aivan kuten arvelinkin täydelliseen sopimukseen ei päästy. Hiilineutraalisuudesta ei luovuttu, vaan päätettiin, että hiilienergiaa pyritään vähentämään ajan kanssa. Hiilestä kokonaan luopuminen olisikin ollut tällä hetkellä täysin järjetön teko. Tällä hetkellä maailmassa on valtava energiapula ja vain hiili pystyy vähän poistamaan sitä. Varsinkin Intia ja Kiina olisivat pulassa. Venäjä toimittaa tällä hetkellä Eurooppaan kaasua energiavarastoihin tulevan talven varalle. Nord Stream 2 kaasuputken avaaminen laukaisisi Euroopan kohdalla tilanteen, mutta poliittisista syistä sille ei ole annettu vielä lupaa. Siksi kaasu, öljy ja energia kokonaisuudessaan ovat kalliita. Suomelle suositeltiin aivan kuten viimekirjoituksessani päättelin kaasuun ja ydinenergiaan siirtymistä toistaiseksi. Tietenkin loppupeleissä Suomi saa maksajan roolin. Kaikkein eniten kärsimään Suomessa joutuvat vanhukset ja köyhät.

Tietenkin yksi puhutuimmasta aiheesta Euroopassa on korona. Sen ilmaantuvuus ei ole laantunut, vaikka ihmisiä on pyritty rokottamaan joka puolella. Eri puolilla Eurooppaa tehdään jopa uusia ennätyksiä sairastumisluvuissa. Uusia ilmiöitä on se, että jo kaksi rokotetta saaneet ovat kuitenkin sairastuneet tautiin. Eräitä ilmiöitä on se, että ihmiset eivät käy rokotuttamassa itseään. Myös itse rokotuksista aiheutuu joillekin haittoja tai he sairastuvat juuri rokotteesta. Kaikille kaikki ei sovi. Edelleenkään venäläinen Sputnik-V ja Sputnik-Light eivät ole Euroopan listoilla, vaikka ne on todistettu erittäin tehokkaiksi. Niillä ei ole todettu samoja haittavaikutuksia, kuin Euroopassa jo käytössä olevilla rokotteilla. Tämä on sitä EU:n politiikkaa. Myös Suomessa on uusia ennätyslukuja sairastumisessa. Tiesin tämän ennakkoon, koska mielestäni lähdettiin aivan liian aikaisin höllentämään rajoituksia. Ihmetellään sitä, miksi kaikki eivät käy rokotuttamassa itseään. Yksi syy on ilmeisen selvästi se, että rokotteeseen ei luoteta. Toinen syy ainakin Helsingissä on rokotuspaikkojen hankaluus. Niitä on neljä todella hankalissa paikoissa Jätkäsaaressa, Kannelmäessä, Malmilla ja Myllypurossa. Miksi ei yksinkertaisesti järjestetä niin, että jokaisessa terveyskeskuksessa voisi saada rokotteen? Se helpottaisi ainakin joidenkin vanhojen ihmisten elämää.



Ukrainassa tapahtuu jälleen kummia. Ukraina on ostanut Turkista Bayraktar TB2-drooneja sekä niihin ohjuksia, jotka ovat Minskin sopimuksen vastaisia. Julkisesti on esitetty video, jossa droonista ammutaan ohjus Itä-Ukrainan tykistöpatteriin. Droonin ohjaajat ovat riemuissaan täydellisestä osumasta, mutta tähän sisältyy kummallinen seikka. Itä-Ukrainasta ei löydy tuota tykistöpatteria, johon ohjus olisi ammuttu. Tähän ovat kiinnittäneet huomionsa myös EU:n ja YK:n rauhantarkkailijat. Ovatko Ukrainalaiset ampuneet omiaan on kysymys, johon etsitään vastausta, vai onko kysymyksessä lavastus, jolla yritetään tehdä politiikkaa? Monet kallistuvat jälkimmäiseen vaihtoehtoon. Itä-Ukrainaa ja Venäjää yritetään provosoida ja oman kansan mielipidettä vahvistaa.




Kuvat videolta. Netistä löytyy tapauksesta lukemattomia videoita. Tässä on yksi:

https://ukdefencejournal.org.uk/ukraine-uses-bayraktar-tb2-drone-in-combat-for-first-time/


Myös ukrainalaisten politiikkojen mielipiteet ovat vähitellen näköjään muuttumassa. Ukrainan presidentti Voloymyr Zelenskyi on usein esittänyt halun tavata Venäjän presidentti Vladimir Putinin, mutta Putin ei ole nähnyt siinä mitään järkeä. Zelenskyi on myös esittänyt toiveen "neljän tapaamisesta" siis Venäjän, Ukrainan, Saksan ja Ranskan johon liittyisi myös Yhdysvallat mutta Pariisin kokouksen jälkeen Putin on pitänyt sitä järjettömänä. Hänen mielestään ainoa oikea tapa on toimia Minskin sopimuksen mukaisesti, jonka myös Ukraina on allekirjoittanut. Itä-Ukraina eli Donbass on toiminut täysin sopimuksen mukaisesti, mutta Ukraina ei ole toteuttanut yhtäkään sen 11 pykälästä. Missään nimessä Yhdysvaltoja ei pidä sekoittaa tähän juttuun.

Yksi pykälistä kuuluu, että Ukrainan presidentin pitää tavata henkilökohtaisesti Donetskin ja Luhanskin presidentit. Näin ei ole koskaan tapahtunut. Nyt Ukrainaan on ilmestynyt kuitenkin politiikkoja, jotka ovat ilmoittaneet halusta tavata Itä-Ukrainan johtajat henkilökohtaisesti kuten Minskin sopimus on määrännyt ja aloittaa neuvottelut rauhan palauttamisesta Itä-Ukrainaan. Tämä on saanut kannatusta kansan joukossa ja tuntuu siltä, että kannatus on kasvussa. Kansa on kyllästynyt ikuiseen sotaan, jota poliitikot pitävät yllä.  Zelenskyita vastaan on ollut rajujakin mielenosoituksia.

Zelenskyi uhkailee koko ajan sodalla Venäjää vastaan. Mutta totta kai hän tietää mihin se päättyisi. Kaiken järjen mukaan Yhdysvallat ja sen liittolaiset jättäisivät Ukrainan yksin kuten aikoinaan Georgian. Ukraina on vain helppo poliittinen pelinappula, jota Yhdysvallat käyttää Venäjää vastaan. Yhdysvallat yrittää epätoivoisesti pitää vielä hegemoniaa yllä, mutta sen aika on jo ohi. Mutta tämä voi olla vaarallista peliä, sillä se voi helposti lipsahtaa kaikkien rajojen yli.



 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan!