maanantai 8. kesäkuuta 2020





"I CANNOT BREATHE"

 


En ole kirjoitellut mitään vähään aikaan. Tämä johtuu tästä ajasta ja pienestä erehdyksestä. Ajat ovat poikkeuksellisia. En ole sairastunut ainakaan toistaiseksi koronaan, koputan tässä puuta...  ja toivon etten sairastukaan. Toivon tätä samaa myös lukijoilleni!  Asioita on pohdiskeltu varsin runsaasti tiedotusvälineissä ja monet ovat jo kyllästyneet aiheeseen. Ajattelin tällä kertaa pohdiskella tämän vakavan pandemian jälkeistä aikaa ja ehkä vähän toisilta kanteilta kuin niitä on käsitelty. Jos joku jaksaa vielä lukea pohdintojani olen iloinen. Kuvitus on poikkeuksellinen.

   " I cannot breathe, I cannot breathe..."

Maailmalla liikkuu valtavasti erilaisia teorioita, millaiseksi maailma muuttuu koronaepidemian jälkeen. Kuitenkin ylivoimaisesti suurin osa on sitä mieltä, että tämä epidemia voitetaan. Tosin paljon puhutaan, että syksymmällä tulee epidemian toinen aalto

    "I cannot breathe, I cannot breathe..."

   I cannot breathe

Euroopassa on sekavaa. Valtiot alkavat palautua normaalin elämänrytmiin vähitellen ja eri tahtiin. Eurooppa on kärsinyt taloudellisesti huomattavasti. Nyt mietitään keinoja talouden palauttamiseksi tasapainoon. Kuten tavallista asia hoidetaan kaatamalla eräiden valtioiden niskaan tätä kuormaa. Nämä joutuvat maksumiehiksi toisten valtioiden saadessa porskutella ilman velvoitteita. Myös Suomi kuuluu maksumiehiin ja vanhasta kokemuksesta tiedetään, että omista vaikeuksistaan huolimatta Suomi antautuu tähän tehtävään erittäin iloisesti. Vähän niin kuin 90-luvun lama hoidettiin maksamalla toisten valtioiden velkoja sen sijaan, että oltaisiin annettu yksityisten saksalaisten pankkien kaatua rauhassa. Tavalliset kansalaiset joutuivat maksamaan ne. Tällä kertaa on kyse ranskalaisista pankeista. Myös on ajateltu yksinkertaisesti painattaa euroja, joilla ei olisi mitään katetta todellisuudessa. Tämä tarkoittaisi sitä, että maksumiehiksi joutuisivat ne EU:n ulkopuoliset valtiot, jotka käyttävät euroa.


Yhdysvallat on myös joutunut koronaviruksen takia taloudellisiin vaikeuksiin ja työttömyysluvut ovat kasvaneet ennennäkemättömiin mittoihin. Työttömiä on tällä hetkellä yli 40 miljoonaa. Täsmällisiä lukuja tässä on tuskin aiheellista antaa, koska ne kasvavat jatkuvasti. Yhdysvallat on ajatellut hoitaa kaiken kuten ennenkin, painamalla dollareita, joilla todellisuudessa ei ole mitään katetta. Maksajaksi joutuu ennen kaikkea Eurooppa, EU ja valtiot, jotka käyttävät dollareita maksuihinsa.




Yhdysvalloissa vallitsee hysteria. Pitsi, että siellä koronaepidemia hoidettiin äärettömän huonosti ja epätasa-arvoisesti tapahtuu siellä jatkuvasti voimakkaasti hysteerisiä reaktioita. Yhdysvallat yhteiskuntana on äärettömän epätasa-arvoinen. Köyhien ja hyvin toimeentulevien välillä on jyrkkä epätasa-arvo, joka näkyy varsin selvästi siinä miten koronaepidemia on hoidettu. Tämä paljastuu valtavina kuolleisuuslukuina. Lisäksi siellä vallitsee yhä rotujen välinen jyrkkä ristiriita. Tämä on huomattu varsinkin viime aikoina jälleen, kun valkoinen poliisi Derek Chauvin tukehdutti hengiltä aseettoman tummaihoisen George Floydin polvellaan. Tämä oli suoranainen murha, joka satuttiin kuvaamaan suorana videolle. Tukehduttaminen kesti lähes yhdeksän minuuttia vaikka George sanoi ennen tukehtumistaan monta kertaa, ettei voi hengittää "I cannot breathe, I cannot breathe...". Ympärillä olevat ihmiset yrittivät sanoa poliisille, että George ei voi hengittää, mutta kolme muuta poliisia estivät heitä puuttumasta asiaan. Samanlainen asetelma tapahtui kolme vuotta aikaisemmin, jolloin poliisi tukehdutti hengiltä tummaihoisen Eric Garnerin. Tämäkin kuvattiin suorana videolle. Hänkin sanoi täsmälleen saman lauseen monta kertaa ennen kuolemaansa "I cannot breathe". Tästä on tullut iskulause. Lisäksi tänä aikana poliisi ampui aseettoman tummaihoisen ainakin kolme kertaa, jotka myös kuvattiin sattumalta suorana videoille. Tulee miettineeksi kuinka paljon tällaista tapahtuu tuossa yhteiskunnassa silloin, kun kukaan ei ole sattumalta kuvaamassa tapahtumia. Tälläkin kertaa tämä on nostattanut valtavia väkivaltaisia mielenosoituksia ympäri Yhdysvaltoja ja jopa Washingtonissa saakka. Nämä mielenosoitukset levisivät myös Yhdysvaltojen ulkopuolelle mm. Pariisiin,  Amsterdamiin, Berliiniin, Lontooseen ja jopa meille tänne Suomeen saakka. Yhdysvalloissa vallitsee vakava rasismi edelleen. Tämä ei ole mitään uutta. Yhdysvalloissa on vankiloissa vankeja enemmän kuin missään muussa valtiossa maailmassa. Suurin osa heistä on värillisiä. Voiko tällainen valtio puhua mistään ihmisoikeuksista?

 

 Murhaaja Dereck Chauvin ja kolme muuta murhaan osallistunutta.


Mielenosoitukset ovat levinneet Washingtoniin valkoisen talon edustallekin. Trump joutui pakenemaan Valkoisen talon turvabunkkeriin. Hän kutsui kansalliskaartin apuun, koska poliisit eivät mahtaneet mielenosoittajille mitään. Syntyy tilanne, jossa sotilaat ovat vastaan tavallinen kansa. Ryhtyykö Yhdysvallat jälleen taistelemaan omalla maaperällään omia kansalaisiaan vastaan? Tähän on sekoitettu myös politiikka. Tänä vuonnahan on presidentinvaalit, joten jyrkkä ristiriita republikaanien ja demokraattien välillä synnyttää vastakkainasettelua. Tätä käytetään selvästi näissä mielenosoituksissa hyväksi. Monet sanovat, että Trump on rasisti. Yhdysvallat on selvästi valtio, joka polkee ihmisoikeuksia. Herää kysymys miksi sitä vastaan ei ole nostettu mitään sanktioita? Ja hämmästyttävää kyllä, jälleen syytetään kaikesta Venäjää. Yhdysvalloissa vallitsee tällä hetkellä kolme kriisiä. Ensin koronavirus, toiseksi presidentinvaalit ja republikaanien ja demokraattien välinen kitka ja kolmas tämä murha, joka on muodostunut poliittiseksi. On otettava huomioon, että ero syntyvyydessä värillisten ja valkoisten välillä on huomattava. On laskettu, että 2040-luvulla värillisiä Yhdysvaltojen kansalaisia on enemmän kuin valkoihoisia. Valkoisia syntyy huomattavasti vähemmän kuin värillisiä. Miten tämä vaikuttaa tuleviin Yhdysvaltoihin?



Suomessa näyttää tapahtuvan suoranaista elpymistä toisin kuin Ruotsissa, jossa jopa Ruotsin pääministeri Stefan Löfven myöntää, että Ruotsi on toiminut virheellisesti. Asukaslukuun suhteutettuna kuolleisuus Ruotsissa koronavirukseen on toistaiseksi maailman suurin. Talous on kuitenkin Suomessa suurissa vaikeuksissa. Juuri kuun alussa 2.6. Suomen hallitus päätti 5,5 miljardin lisätalousarviosta, joka jää tulevien sukupolvien hoidettavaksi. Kaikkiaan valtio ottaa näillä näkymin toistaiseksi tänä vuonna ainakin 19 miljardia euroa uutta velkaa. Se on melkein täsmällisesti sama hinta kuin uusien hävittäjien tuleva hinta. Yleinen mielipide Suomessa onkin, että uusien taisteluhävittäjien hankinta pitäisi ehdottomasti lykätä tulevaisuuteen. Myös aika yleinen on mielipide, että Suomen ei pitäisi osallistua näillä näkymin EU:n talkoisiin. Olen samaa mieltä. Jokaisen jäsenvaltion EU:ssa pitäisi ottaa enemmän vastuuta omasta taloudestaan. Tämä jakaa Eurooppaa. Suomen pitäisi ensin hoitaa oma talous kuntoon ja katsoa sitten miten voi auttaa muita. Ennen kaikkea pienituloisia olisi autettava tänä vaikeana aikana.



 
Toisessa naapurimaassamme Venäjällä asiat eivät ole myöskään menneet kovin hyvin. Siellä itse asiassa vallitsee kaksinkertainen kriisi. Ensimmäinen on koronaviruksen aiheuttama ja toinen oli öljyn hinnan aleneminen. Molemmat tuottavat suuria taloudellisia vaikeuksia. Tosin öljyn hinta on jälleen kohoamassa. Aluksi koronaviruksen torjunta näytti menevän hyvin. Sitten saapuivat kauniit ja lämpimät ilmat. Tästä innostuneena venäläiset ryntäsivät ulos vastoin kaikkia määräyksiä. Seurauksena koronaepidemia kasvoi hurjasti. Nyt epidemia on saatu kuriin ja kaikki luvut ovat alenevia. Ainoa huolenaihe on Dagestanin suurin epidemiakärki, johon on nyt paneuduttu tarmokkaasti. Tällä hetkellä elämä alkaa palautua uomiinsa. Kaupat ja työpaikat, puistot ja rannat aukeavat, kuten Euroopassakin. Epidemian aikana venäläiset ovat saaneet kokea kovia, mutta tämä ei ole ensimmäinen kerta Venäjän historiassa. Aina he ovat kyenneet nousemaan suuristakin vaikeuksista. Esimerkiksi tulevia taloudellisia vaikeuksia tulee helpottamaan ainakin kaksi rakenteilla olevaa kaasuputkea Kiinaan. Paperidollaria vastaan pyritään taistelemaan käyttämällä Kiinan ja Venäjän välisessä kaupassa omia valuuttoja. Tähän yrittävät liittyä monet muutkin valtiot maailmassa.

 Sotapoliisit kutsuttiin Washingtoniin.


Venäjällä oli ainakin 14 koronaviruksen vastaisen rokotteen tutkimusprojektia. Nyt yksi on päässyt niin pitkälle, että sillä tehdään jo ihmiskokeita. Koehenkilöt on valittu huolella ja tutkijat itse ovat rokottaneet jopa itsensä koemielessä. Tulokset näyttävät lupaavilta. On puhuttu jopa, että jo syksyllä rokote olisi valmis käyttöön.

 Trump ja raamattu St. Johnin kirkon edustalla.

George Floydin hautajaiset. Trump ei osallistunut hautajaisiin.



24.6.2020 pidetään Venäjällä suuret voitonpäivänparaatit Punaisella torilla ja monessa muussa kaupungissa  toisen maailmansodan 75-vuotisen voiton kunniaksi. Alunperin sen piti tapahtua jo 9.5.2020, mutta koronaepidemian vuoksi tapahtuma siirrettiin. Miksi valittiin juuri 24.6 johtuu siitä, että alkuperäinen ensimmäinen voitonparaati tapahtui 24.6.1945. Kuolemattomien rykmentin muistomarssit pidetään kaksi päivää myöhemmin 26.6.2020, jolloin miljoonat ihmiset kantavat omien sotaan osallistuneiden esivanhempiensa kuvia.




Näyttää siltä, että monessa paikassa koronaepidemian ensimmäinen vaihe on jo voitettu, mutta on selvää, että monessa paikassa taistelu on vasta alkamassa. Jos pystytään kehittämään toimiva rokote, se auttanee maailman tilannetta. Kolme maailman mahtivaltiota näyttää edelleen käyvän taistelua keskenään keskellä koronavirusepidemiaa. Näyttää siltä, että Yhdysvallat yrittää epätoivoisesti nostaa asemaansa käyttäen epätoivoisia keinoja. Se on lähettänyt näinä päivinä Venäjän rajoille Itämerellä ja Mustallamerellä ainakin neljä suurta tiedustelukonetta, jotka Venäjä on joutunut ajamaan pois hävittäjillään. Kiinaa vastaan on nostettu Hongkongin mielenosoitukset. Kiina on tavallaan käyttänyt hyväkseen oikeutta liittääkseen alueen tukevammin itseensä. Tästä Yhdysvallat on saanut syyn nostaa alueella mielenosoituksia Kiinaa vastaan ja uhata Kiinaa sanktioilla.  Mielenosoituksiin osallistuvat tavallisesti nuoret radikaalit ja Yhdysvaltojen johtamat mielenosoittajat. Mutta he ovat vähemmistö Hongkongin kansasta ja varsinkin vanhempi väestönosa hongkongilaista tuomitsee mielenosoitukset ja toivoo rauhaa. Kiinalla on kaikki kansainväliset oikeudet liittää alue itseensä. Demokratia on jokaisessa valtiossa erilaista, kuten tässä huomataan. 


 
Yhdysvalloissa on sanonta, että jokaisen kaupungin lähiön löytää, jos etsii kaupungin kartalta Martin Luther Kingin mukaan nimetyn kadun. New Yorkissa se on sijoitettu Harlemiin.










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan!