keskiviikko 17. kesäkuuta 2020





TUULEN VIEMÄÄ

 



Kansallissankari George Floyd haudattiin vihdoin oikeasti. Kaikkiaan hautajaistilaisuuksia pidettiin kolme kappaletta. Niihin osallistui tuhansittain ihmisiä. Jopa korkeavirkaisia politiikkoja kävi itkemässä hänen arkkunsa ääressä. Tilaisuuksista oli tehty poliittisia. Hänet haudattiin lopullisesti kuninkaallisesti. Valkoiset hevoset vetivät valkoisia vaunua joissa oli Floydin kullalla päällystetty arkku.  Kadunvarret olivat täynnä ihmisiä. Tosin lopullisiin hautajaisiin pääsivät vain harvat ja valitut, lähimmät sukulaiset. Silti kirkko oli täysi. Hänet murhanneelle poliisille Dereck Chauvinille on ehdotettu 40 vuoden vankeutta. Kolmelle muulle murhaan osallistuneelle poliisille lyhyempiä aikoja.

 Valkeat hevoset ja kullattu arkku


Kuka oikeastaan oli tämä kuninkaallinen George Perry Floyd? Hän oli syntynyt 14. lokakuuta 1973 Fayattevillessä, Pohjois Carolinassa. ja hänet siis murhattiin 25. toukokuuta 2020 poliisin toimesta Minneapolisissa. Hän kasvoi Houstonissa. Hän harrasti amerikkalaista jalkapalloa ja koripalloa. Hän harrasti myös hip-hop-musiikkia. Kävi lukion ja yliopistoa Houstonissa ja oli hyvin uskonnollinen. Hänet pidätettiin useita kertoja huumeiden hallussapidosta. Vuonna 2009 hän sai neljä vuotta vankeutta aseellisesta ryöstöstä. Vuonna 2014 George muutti Minneapolisiin. Hän toimi kuorma-auton kuljettajana ja ovivahtina eri baareissa, yöklubeissa, strippariklubeissa, ravintoloissa jne. Mainittakoon vielä, että hänen isoisänsä ja isoäitinsä olivat aikoinaan orjia. Nyt hänet yritettiin pidättää väärennetyn rahan käytöstä, kun hän yritti ostaa tupakkaa, mutta sen sijaan hänet onnistuttiin murhaamaan. Tämä on johtanut maailmanlaajuisiin Black Lives Matter - mielenosoituksiin.

 George Floydin hauta

Murhan jälkeen Yhdysvalloissa on eletty hurjia aikoja. Valtavia mellakoita on järjestetty ympäri eri valtioita. Ihmishenkiä on menetetty lukuisia. Richmondissa kaadettiin Kolumbuksen patsas ja romutettiin. Myös muualla maailmassa on osoitettu mieltä tätä rasismia vastaan ja usein mielenosoitukset ovat yltyneet väkivaltaisiksi. Britanniassa Bristolissa kaadettiin orjakauppias Edward Colstonin patsas ja heitettiin mereen. Lontoossa sotkettiin Winston Churchillin patsas, koska häntä pidettiin rasistina.  Jopa kuningatar Viktorian patsas sotkettiin maaleilla ja iskulauseilla. Lontoon pormestari Sadiq Khan on määrännyt kaupungin kadunnimet, patsaat ja muistolaatat tarkastettaviksi. Tarkoitus on selvittää orjakauppaan liittyviä muistomerkkejä ja niiden poistamista. Britanniassa on löydetty satoja patsaita ja muistomerkkejä henkilöistä, jotka osallistuivat orjakauppaan. Myös Hollannissa, Belgiassa ja Ranskassa on tärvelty muistomerkkejä.
 

Richmontissa romutettiin Kolumbuksen patsas


Mielenkiintoinen oli suoratoistopalvelu HBO Maxin päätös poistaa valikoimistaan kuuluisan Victor Flemingin 1939 ohjaaman elokuvan Tuulen viemää. Elokuva on hyvin rasistinen. Samoin on ehdotettu lukuisten John Waynen ja Jane Fondan elokuvien esittämisen kieltämistä. Tämä siis kaikkien näiden orjuuden patsaiden poistamisen ja kaatamisen ohella. Tämä innosti Iltasanomissa suomalaisen Ulla Appelsinin kirjoittamaan vastalauseen patsaiden kaatamisen takia. Monet lukijat ovat samaa mieltä hänen kanssaan. Ihmettelen vain missä he olivat silloin kun Neuvostoliitto hajosi ja tuhansittain Leninin ja Stalinin patsaita kaadettiin ja tuhottiin? Ja tätä tapahtuu yhä vielä tänä päivänä. Neuvostomuistomerkkejä kaadetaan ja tuhotaan Ukrainassa, Puolassa ja monessa muussa valtiossa. Missä he olivat silloin, kun Tallinnassa keskeisestä puistossa kaadettiin pronssinen viime sodan neuvostosotilaan muistomerkki ja kahdeksan neuvostosotilaan ruumiit jouduttiin siirtämään?

 Britanniassa Bristolissa kaadettiin orjakauppias Edward Colstonin patsas ja heitettiin mereen.

Lontoossa sotkettiin Winston Churchillin patsas, koska häntä pidettiin rasistina


Ulla Appelsin kirjoittaa, että meidän tulee ymmärtää historiallinen konteksti. Hänen mielestään vaikka ei hyväksyisikään heidän tekojaan pitäisi käsittää, että aika oli toinen. Mutta eipä kukaan puolustanut tai kirjoittanut historiallisesta kontekstista silloin kun Leninin ja Stalinin patsaita kaadettiin ja tuhottiin kaikkialla. Tai marsalkka Zukovin patsaita tuhotaan yhä ympäri Eurooppaa. Tämä osoittaa hyvin yksipuolista ajattelua. Valitaan kohteet joita ei saisi tuhota ja kohteet jotka pitää tuhota vaikka niillä olisi vahva historiallinen Konteksti. Esimerkiksi Tallinnan patsaalla oli todella vahva historiallinen konteksti. Ymmärrän ihan hyvin, jos mielenosoittajat tuhoavat orjuuden kannattajien ja orjia pitäneiden päämiesten muistomerkit. Kyllä niiden historiallinen konteksti säilyy kirjallisuudessa. ja historiassa. Näin absurdi on maailma. Täytyy huolellisesti valita kenen patsaita saa tuhota ja kenen ei.

 Tsekeissä poistettiin juuri neuvostokenraali Ivan Konjevin patsas.

Noin 75 prosenttia Yhdysvaltojen kansalaisista pitää oikeuslaitosta ja hallintoa korruptoituneina. Seattleen radikaalit perustivat Seattlen Vapaavaltion. Sen nimi on Chaz eli Capitol Hill Autonomous Zone. Siellä poliisit erotettiin ja asetettiin omat poliisit ja sotilaat ja passit tarkastetaan rajoilla. He pitävät sitä yhtä oikeutettuna, kuten Yhdysvallat pitää Hongkongia itsenäisenä eikä Kiinan osana. Nyt näitä alueita on jo ainakin kahdessa Yhdysvaltalaisessa kaupungissa.  Presidentti Trump on uhannut ottaa alueen väkivalloin takaisin, mutta hänelle ilmoitettiin, että hän menisi takaisin siihen bunkkeriin johon hän pakeni jo aikaisemmin mielenosoituksia Washingtonissa. Capitoliumissa Washingtonissa on 11 patsasta, jotka halutaan mahdollisesti poistaa, koska nämä miehet pitivät aikoinaan orjia. Suunnitellaan jopa dollariseteliä, jossa olisi George Floydin kuva. 20 dollarin seteliä pidetään sopivana, koska sellainen oli Floydin taskussa kun hänet murhattiin. Chazin vapaavaltiossa on nyt pystytetty Leninille patsas.

 Chaz autonominen alue.

George Floydin ehdotettu kuva 20 dollarin setelissä

 Chazin vapaavaltioon on pystytetty Leninin patsas.


Mellakat ovat levinneet jo yli 60 yhdysvaltalaiseen kaupunkiin. Monin paikoin Yhdysvalloissa vaaditaan poliisin eroa. Monin paikoin poliisit ovat eronneet, lopettaneet toimintansa. Kansalaiset ovat hankkineet runsaslukuisesti aseita suojakseen. Yhdysvalloissa vallitsee monimutkainen sekasorto. Toisaalta vastakkain ovat valkoiset poliisit ja värilliset kansalaiset ja nuoret. Toisaalta vastakkain ovat värilliset mieltään osoittavat kansalaiset ja valkoihoiset omaisuuttaan suojelevat kansalaiset, jotka ovat hankkineet aseita suojellakseen omaisuuttaan. Toisaalta vastakkain ovat republikaanit ja demokraatit. Monet sanovat, että jäljet johtavat monimiljonääri George Sorokseen, jolla on lukuisia järjestöjä, joiden kautta hän järjestelee näitä mellakoita, kuten hän on tehnyt eri puolilla maailmaa. Tuntuu siltä kuin Soroksen toimintaa rahoitetaan. Tämä sopisi tähän kuvaan.  Tarkoitukset ovat poliittisia, kuten tapahtui esimerkiksi Ukrainassa ja monessa muussa valtiossa. Taktiikka on aivan samanlaista. Kyse voi olla myös politiikasta. Monet sanovat, että kaikki tasaantuu kunhan Yhdysvaltojen vaalit ovat ohi marraskuussa. Silloin kun Trump valittiin presidentiksi monet sanoivat, että se on Amerikan loppu. Trumpin kädet on pyritty sitomaan niin, ettei hän pysty toimimaan mielenosoituksia vastaan. Trumpin demokraattinen vastaehdokas Joe Biden sanoo, että jos Trump ei hyväksy vallanvaihtoa me teemme vallankumouksen. Monet sanovat, että syyllisiä ovat demokraatit.

 Kerissä 7. päivä kesäkuuta valkoiset poliisit pesivät tummaihoisen pastori ja hänen vaimonsa jalat samalla kun pastori rukoili rasismin vastaista rukousta.

Yhdysvalloissa on aina vallinnut rasismi. On selvää, että Yhdysvalloissa ihmiset eivät ole yhdenvertaisia, samanarvoisia. Monin paikoin vaaditaan poliisilaitoksen lakkauttamista. Oikeusministeriön tutkimus paljasti vuonna 2014 poliisien vakavia väärinkäytöksiä. Poliisi pysäytti ihmisiä kaduilla ilman syytä ja näistä yli 85 prosenttia oli tummaihoisia. Poliisin todettiin syyllistyneen perusteettomaan voimankäyttöön ja varkauksiin. Poliisi ampui aseettomia siviilejä ja poliisit tiesivät etteivät joudu siitä vastuuseen. 99 prosenttia poliisiväkivaltatapauksista ei johda tuomioihin. 80 prosenttia ei johda edes syytteisiin. Silloin kun presidentiksi valittiin Barack Obama ajateltiin, että koittaa paremmat ajat tummaihoisille. Mutta kävikin täsmälleen päinvastoin. Obaman aikana rasismia olikin paljon enemmän kuin nyt Trumpin aikana. Poliisin toimesta aseettomia tummaihoisia tapettiin enemmän kuin aikaisemmin.


Yhdysvaltojen vankiloissa on aina ollut huomattavasti enemmän värillisiä, kuin valkoihoisia. Obama ei tehnyt asialle mitään. Trumpin aikana on heitä murhattu vähemmän. Mellakoitsijat sanovat, että meillä on oikeus puolustaa itseämme tätä valtaa vastaan. Tummaihoisten alueella pitäisi olla vain tummaihoisia poliiseja ja valkoisilla valkoisia. Monet sanovat, että Yhdysvalloissa tapahtuu tällä hetkellä jokin uusi prosessi emmekä vielä tiedä mikä se on ja mihin se johtaa. Jotkut sanovat, että näyttää siltä kuin tämä olisi askel taaksepäin, mutta se voi johtaa siihen, että otammekin askeleen eteenpäin. On hyvä muistaa, että Yhdysvalloissa värillisten syntyvyysluvut ovat paljon suuremmat kuin valkoisten. Koittaa aika, jolloin valkoiset ovat vähemmistö Yhdysvaltojen kansasta. Värilliset poliisit ovat silloin enemmistö ja kaikki presidentitkin ovat värillisiä.











 


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan!