sunnuntai 26. huhtikuuta 2020






JUST PLAY


Näinä aikoina, kun koko maailmassa puhutaan vain koronaviruksesta ja sen aiheuttamista haitoista, voisi olla piristävää katsella ja kuunnella jotain kevyttä uutta raikasta, vaikkapa kaunista musiikkia. En ole viimeaikoina ehtinyt kiireiltäni juuri kirjoitella tänne blogiini, mutta nyt yritän tehdä sen nopeasti ja vähän kevyesti. Kirjoitan venäläisestä pienestä yhtyeestä nimeltään "JUST PLAY". Yhtyeen muodostavat kaksi nuorta naista Evgenia Skatschkova ja Aleksandra Kuznetsova. Törmäsin heidän musiikkiinsa tuossa parisen kuukautta sitten ja tykästyin siihen niin, että olen soitellut sitä koneeltani usein iltaisin ennen nukkumaan menoa. Ajattelin ehkä jakaa sitä muillekin, jotka eivät vielä tunne heitä.


Evgenia soittaa viulua ja Aleksandra pianoa. Heillä on klassinen koulutus. He ovat valmistuneet Moskovan Tshaikovskin konservatoriosta. Yhtyeen nimi on "Just Play" ja se soittaa kaikenlaista musiikkia klassisesta kansanlauluihin ja rokkiin saakka. Yhtye ilmoittaa, että heille voi lähettää toiveita ja he soittavat niitä. He eivät laula eivätkä sävellä itse, mutta he sanovat etteikö vielä joskus voisi käydä niin. He soittavat lukemattomia erilaisia kappaleita mm. Nightwishia, Beatlesia, Tähtien sodan ja muiden elokuvien tunnusmusiikkia ja sitten klassista ja kansanlauluja ja mitä monipuolisimpia kappaleita. He itse sovittavat kappaleet. He pitävät konsertteja. Heillä on miljoonia kuuntelijoita netissä. Paitsi että pidän heidän kappaleistaan pidän myös heidän sovituksistaan ja esitystyylistään. Niissä on jotain raikasta ja uutta. Ehkäpä aloituskappaleeksi näin koronaviruksen aikana sopii raikas ja kevyt  "Мой рок-н-ролл" eli "Minun rokkenrollini".




Kappaleen lopussa he pyytävät kuuntelijoitaan lähettämään toiveitaan piirrettyjen tai animaatioelokuvien musiikista, joita toivoisivat, että heille soitettaisiin. Seuraavaksi sopisi hyvin Viktor Tshoin säveltämä kappale "Кукушка" eli "Käki". Olen aikaisemmin kirjoittanut kappaleesta ja kirjoitukseni osoite seuraa kappaleen jäljessä.




Seuraavaksi ehkä sopisi Viktori Kipelovin kuuluisa kappale "Я свободен" eli "Olen vapaa". Se kertoo ilmeisesti ihmisen kuolemasta, kuolleesta sielusta. Näin olen ymmärtänyt. Sanat menevät jotenkin, että ympärilläni on hiljaisuus, olen vapaa kaikesta, sade kulkee lävitseni, tuli ei polta, kipua ei enää ole, en tunne pelkoa, vihaa, en ystävyyttä, kaikki sillat on poltettu, lennän taivaalla vapaana kuin linnut eikä minua enää mikään kahlitse. Joitakin sanat järkyttävät, joitakin ihastuttavat. Minusta sekä sävel, että sanat ovat hienoja. Olen kuunnellut kappaletta jo ainakin vuodesta 2011. Tässä Just Playn herkkä tulkinta.



Sitten vähän elokuvamusiikkia. Ensimmäinen kappale on elokuvasta "Karibian merirosvot" ja toinen tunnusmusiikkia elokuvasta "Tähtien sota". Hyvin usein Just Play käyttää huumoria esityksissään.




Sitten kaksi suomalaistenkin hyvin tuntemaa kappaletta. Varsinkin vanhempi väki muistaa nämä suomalaisinakin tulkintoina. "Tumma on yö" ja "Katjusa" kauniisti tulkittuina.






Sitten Nightwishin "Wishmaster". Loistava suoritus!


Itse tykkään kappaleesta "Небо Славян" eli "Slaavilainen taivas", joka kertoo slaavilaisista ihmisistä, jotka asuvat yhteisen taivaan alla. Heillä on yhteisiä meriä, lunta, metsää, vahva luonne, uskonto ja he puhuvat slaavilaisia kieliä.




Heillä lukemattomia hienoja kappaleita, kuten "Shamaanilla on kolme kättä", "Vieraalle tulevaisuudesta", "Kaupunki, jota ei ole", "Kirottu vanha talo", "Entisen rakkauden muistot", "Sielujen taivas", "Hyppään kalliolta", "Kaikki sujuu suunnitellusti", "Kivellä päähän", "Ruusujen katu", "Me kuljemme hiljaisuudessa", "Sinun puhelusi"  jne, jne jne... Lopuksi kappaleet "Lyriikkaa" ja DDT:n "Tässä kaikki" ja "Kultaisen auringon säde".









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan!