torstai 2. tammikuuta 2020





2020

VUOSI VAIHTUI






Jälleen vuosi vaihtui. Nyt vuosiluku on hieno 2020. Näin vuoden vaihtuessa on usein tapana pohdiskella mitä menneenä vuotena oikein tapahtui. Pohdiskellaan usein myös mitä tulevana vuotena mahdollisesti odotetaan tapahtuvan. Myös esitetään toiveita tulevalle vuodelle. Vuodet vaihtuvat eri paikoissa eri tavalla ja eri aikoihin. Myös mielipiteet siitä, mitkä olivat tärkeimmän vuoden tapahtumat riippuvat usein pohdiskelijasta. Kiinassa ne saattavat olla ihan erilaiset, kuin meillä täällä Suomessa. Yksi yhteinen piirre niillä yleensä on, että muistelu painottuu vuoden lopputapahtumiin.



Meillä Suomessa kai viime vuoden suurin pohdinnan aihe oli ilmaston lämpeneminen. Pariisin ilmastosopimus laadittiin 2015, mutta siitä on eronnut mm. Yhdysvallat. Huolenaiheena on ollut se, että ilmasto lämpenee huomattavasti nopeammin, kuin on sovittu. Ylivoimaisesti suurin saastuttaja on Yhdysvallat, toiseksi suurin Kiina ja kolmanneksi suurin EU-maat. Kiina suunnittelee mittavaa päästökauppajärjestelmää. Todellisuudessa kukaan ei tiedä, mistä lämpeneminen johtuu. Tutkijoiden ja tiedemiesten puolella ei olla päästy yksimielisyyteen syistä. Meillä maallikoilla varsin yleinen käsitys on, että lämpeneminen johtuu ihmisen toiminnasta. Toisaalta maapallo on lämmennyt lukuisia kertoja aikaisemminkin paljon lämpimämmäksi kuin se nyt on. Syitä ei täysin ymmärretä. Ne voivat riippua maapallon kiertoliikkeestä auringon ympäri, maapallon asentojen vaihteluista, maapallon sisäisistä tapahtumista, avaruussäteilystä, auringon toiminnasta ja monesta muustakin seikasta. Joka tapauksessa meillä ollaan huolissaan.




Madridin ilmastokokous päättyi 15.12.2019 ristiriitaisiin tunnelmiin. Yksimielisyyteen ei päästy. Näin suurta kuilua ei ole koskaan ollut neuvottelujen ja päätösten välillä. Jotkut kokivat, että erityisesti suuret saastuttajamaat vastustivat asioiden kiireellisyyttä. Koettiin, että Yhdysvallat, Kiina, Intia, Australia, Brasilia, Saudi-Arabia ja Venäjä pakoilivat vastuutaan. Toisaalta nuoret ihmiset joutuivat jonkinmoisen hysterian valtaan. Tähän on vaikuttanut erityisesti ruotsalainen pikkutyttö Greta Thunberg. Hän on yhden ajatuksen ihminen, jonka päähän ei mahdu muita ajatuksia. Hänellä on todettu Aspergerin syndrooma, mikä sopii hyvin tähän kuvioon. Maailmassa on paljon muutakin, josta pitäisi olla huolissaan. Hän on vielä niin nuori, ettei ymmärrä asioita. Maailmassa on nälänhätää, köyhyyttä, sotia, eriarvoisuutta, sairauksia jne. jotka voitaisiin hoitaa heti, jos olisi tahtoa. Nämä kaikki mainitsemani asiat olisi hoidettavissa melko nopeasti ja helposti, jos siis olisi tahtoa. Esimerkiksi maailman 11 rikkaimmalla ihmisellä on enemmän varoja, kuin koko köyhimmällä puoliskolla, miljardeilla ihmisillä, maapallon väestöstä.  Kaikki sodat voitaisiin lopettaa jos olisi poliittista tahtoa. Tässä käytetään selvästi epäkypsää lasta hyväksi!



Se, että ilmaston lämpeneminen huolestuttaa niin monia ihmisiä johtuu lähinnä siitä, että näitä Greta Thunbergin kaltaisia ihmisiä käytetään kaupallisesti hyväksi. Liikemaailma on ottanut asiasta heti kiinni ja huomannut, että tällä ajatuksella tienaa hyvin. Siksi siitä puhutaan niin paljon ja kasvatetaan hysteriaa. JOS SUOMALAISET OLISIVAT TODELLA HUOLISSAAN ASIASTA, SIIS TODELLA HUOLISSAAN, meillä lopetettaisiin heti soiden kuivaaminen, turpeen poltto, metsien kaato, kaikkinainen moottoriurheilu, Suomen EU-virkailijoidemme lentokoneiden käyttö heidän edestakaisilla matkoillaan Brysseliin ja siirryttäisiin juniin jne...  ja kaikki tapahtuisi riippumatta siitä, mitä muualla tapahtuu, kaadetaanko Brasiliassa metsiä ja riippumatta mistään kiintiöistä, joista on sovittu jossain. Mutta näinhän ei ole. Suomella on kiintiöt, joihin se pyrkii, mutta näissä ei oteta huomioon yksilöllinen kiintiö, siis kuinka paljon yksi ihminen aiheuttaa saasteita meillä Suomessa tai Kiinassa tai Intiassa tai Afrikassa suhteellisesti. Pitäisi ottaa huomioon jokaisen ihmisen aiheuttama saaste suhteutettuna hänen asuinpaikkaansa ja olosuhteisiin, jossa hän elää, jos halutaan määritellä kiintiöitä. Esimerkiksi  saastekauppa eli päästökauppa olisi heti lopetettava. Tämä on kaupallista keinottelua, joilla monet tienaavat sillä, että jotkut toiset voivat saastuttaa enemmän. Greta Thunbergin kaltaisilla pikkutytöillä olisi aika käydä koulua ja kehittyä fiksuiksi ihmisiksi eikä haihatella ajatuksilla, joista ei tiedä mitään.





Toinen meillä viimevuoden puhutuimpia aiheita oli Brexit eli Britannian ero EU:sta. Tätä puhetta riitti koko vuoden ja välillä oltiin eroamassa ja välillä ei. Britannian yhteiskunta on jakaantunut kahtia eron puoltajien ja vastustajien välillä. Jouduttiin pitämään vaalit, mutta Britannian pääministeri Boris Johnson sai täyden tuen taakseen. Näin ero tapahtunee tammikuun loppuun mennessä. Tämä aiheuttanee vähän sekaannusta, koska esimerkiksi Skotlanti ja Pohjois-Irlanti eivät halua eroa. EU:ssa tämä on aiheuttanut selvää sekaannusta ja heikennystä. EU on muutenkin vähän sekava yhteisö, jossa on erimielisyyksiä riittämiin, vaikka yritetään antaa kuva yhtenäisyydestä. Esimerkiksi Baltian maat ja Puola ovat aivan eri aaltopituudella kuin Etelä-Euroopan valtiot esimerkiksi Kreikka tai Italia. Keski-Euroopassa taas entiset Itä-Euroopan maat ovat aivan eri aaltopituudella, kuin Saksa tai Ranska. Suomi noudattaa jostain kummasta syystä melko tarkkaan saksalaista linjaa. Monet ennustavat EU:n hajoamista lähitulevaisuudessa. On sanottu, että kaiken takana on Venäjä. Boris Johnsonin sukujuuret ovat venäläisiä. Minusta Suomelle olisi edullista tehdä samoin kuin Britannia eli erota EU:sta, mutta tämä tuskin saa kannatusta Suomessa tällä hetkellä. Eroa voitaisiin sanoa Sexitiksi.





Ranskaa kohtasi suuri onnettomuus kun Pariisin kuuluisin nähtävyys Notre-Damen katedraali syttyi palamaan 15. huhtikuuta 2019. Henkilökohtaisesti olen iloinen, että olen ehtinyt vierailla katedraalissa ennen sen paloa. Toinen seikka Ranskassa on ollut Keltaisten liivien liike, joka alkoi protestoinnit jo vuoden 2018 puolelta ja jatkuu yhä tänä päivänä.



Toinen kahtia jakaantunut valtio on USA. Siellä vallitsee sisällissota presidentti Trumpin kannattajien ja vastustajien eli republikaanien ja demokraattien välillä. Trump on haastettu oikeuteen ja tulos ratkennee tämän vuoden puolella. Tästäkin on syytetty Venäjää. Trump on neljäs presidentti Yhdysvaltain historiassa, joka on haastettu oikeuteen, mutta jos tällä hetkellä pidettäisiin vaalit Trump voittaisi ne ylivoimaisesti. Kannatus tuntuu vain kasvavan.



Euroopan keskellä vallitsee sotatila Ukrainassa. Uusi presidentti Vladimir Zelenski ei näytä saavan oikein otetta mihinkään. Tosin loppuvuodesta vaihdettiin vankeja, mutta Donetskin ja Ukrainan rajalla näyttää sotatila jatkuvan. Siellä ammutaan yhä. Yhdysvallat käyttää Ukrainaa välineenään Venäjää vastaan. Maaliskuussa kokoontuva Normandian nelikko voi vaikuttaa asioihin. Saa nähdä miten Zelenski saa otteeseensa lisää lujuutta tämän vuoden aikana. Juuri ennen vuoden vaihdetta saatiin sopimus aikaan Venäjän kanssa kaasun toimittamisen jatkamisesta Ukrainan kautta. Sopimus oli kompromissi. Zelenski soitti Putinille 31.12.2019 ja kiitti sopimuksen aikaansaamisesta.





Meillä Suomessa kai vuoden huomiota herättävin tapahtuma oli postilakko ja sitä seurannut pääministerin Antti Rinteen ero. Antti Rinne lupasi vaalilupauksissaan nostaa eläkkeitä 100 eurolla ja poistaa Juha Sipilän hirveän tekeleen, aktiivimallin, mutta näitä hän ei toteuttanutkaan.  Tämä idioottimainen ja epäeettinen aktiivimalli aiheutti sen, että se lisäsi työkyvyttömyyseläkkeitä rajusti. Siis aktiivimallin vahvin näyttö oli, että se aktivoi ihmiset hakeutumaan eläkkeelle. Uudeksi pääministeriksi valittiin SDP:n Sanna Marin. Nyt maailmalla ja EU:ssa on ihmetelty uutta Suomen hallitusta, joka on ylivoimaisesti naisenemmistöinen. Toivottavasti naisenemmistö saa aikaan eriarvoisuuden vähenemistä, vanhusten ja huono-osaisten olosuhteiden paranemista jne. Toivottavasti heidän uudenvuoden lupauksensa tulivat sydämestä! Myös vihapuhe on herättänyt paljon polemiikkia Suomessa viime vuonna. Tänä jatkunee myös tänä vuonna.



Muualla maailmassa yleisluontoisesti on tapahtunut ainakin Venäjän ja Kiinan voimakas vaikutusvaltojen kasvu samalla kun Yhdysvaltojen vaikutusvalta on heikentynyt. Maailma on muuttunut moninapaiseksi. Tämä johtuu pääasiassa Yhdysvaltojen sisäisestä kahtiajaosta presidentti Trumpin joutuessa taistelemaan asemastaan, mutta ei pelkästään siitä vaan myös Venäjän ja Kiinan voimakkaasta taloudellisesta ja sotilaallisesta kasvamisesta. Vaikka Yhdysvallat on sijoittanut valtavasti enemmän varoja aseistukseen teknisellä tasolla Venäjä ja Kiina ovat menneet todennäköisesti Yhdysvaltojen ohi. Varsinkin Venäjä on ilmoittanut, että se on monessa asiassa yli 10 vuotta edellä Yhdysvaltoja aseiden kehittelyssä ja aikoo pitää asemansa. Venäjä on myös yhteistyössä Kiinan kanssa aseiden kehittelyssä. Yleinen käsitys on, että mitään tärkeää asiaa maailmassa ei voida päättää ilman Venäjää. Loistava menestys Syyriassa ja Yhdysvaltojen heikko menestys Afganistanissa, Irakissa ja esimerkiksi Venezuelassa on hyvä osoitus tästä. Kiinan rauhallinen ote Hongkongissa on toistaiseksi onnistunut loistavasti. Hongkongin nuoriso on osoittanut mieltään jo yli puoli vuotta, mutta Kiina on viisaasti ottanut asiat rauhallisesti eikä ole ainakaan toistaiseksi käyttänyt varsinaisesti väkivaltaa mielenosoitusten tukahduttamiseksi. Tosin suurin osa Hongkongin väestöstä ei ole osallistunut näihin mielenosoituksiin ja varsinkin vanhempi väestönosa on niitä vastaan. On selvää, että Hongkong on osa Kiinaa ja näin tulee olemaan nuorison jääräpäisestä uhittelusta huolimatta. Kysymys ei ole demokratiasta, vaikka näin annetaan ymmärtää.



EU on voimakkaasti menettänyt asemiaan maailmassa niin taloudellisesti kuin poliittisestikin. Tähän ovat vaikuttaneet Yhdysvaltojen taloudellinen taistelu Kiinaa, Venäjää ja EU:ta kohtaan. Yhdysvallat on käyttänyt Eurooppaa aseenaan, jolla on yrittänyt pitää asemansa maailman napana, mutta on kuitenkin menettänyt sen. Keinoina ovat olleet erilaiset loputtomat sanktiot tai niillä uhkailut, joita on asetettu ja sitten poistettu. Voidaan sanoa, että nimenomaan EU on saanut kärsiä tästä. Venäjä on kääntänyt katseensa itään ja ennen kaikkea Kiinaan, joka on nykyään sen suurin kauppakumppani. Ennen EU oli Venäjän suurin kauppakumppani, mutta ei ole enää. Esimerkiksi Yhdysvallat asetti vuoden lopulla sanktiot Nord Stream 2 putkihankkeessa mukana olleille firmoille tajuamatta miten tärkeää Euroopan teollisuudelle on saada tätä kaasua. Mutta tämä vain viivyttää putken toteuttamista, joka valmistuu kuitenkin, koska ilman sitä Eurooppa ei tule toimeen.  Uusi kaasuputki Nord Stream 2 on huomattavasti lyhyempi. kuin kaasun toimitukset Ukrainan putkien kautta. Toisaalta Venäjä avasi 2.12.2019 kaasuputken Kiinaan, jolla toimittaa yhtä paljon kaasua, kuin koko Eurooppaan. Toinen kaasuputki Kiinaan on jo rakenteilla.



Krimin rautatiesilta avattiin yleiselle liikenteelle.

Vähän ennen Kiinan putken valmistumista valmistui 30.11.2019 ensimmäinen silta Venäjältä Kiinaan Amurjoen yli. Siltasaavutuksiin kuuluu myös Krimin rautatiesillan avaaminen 22.12.2019 julkiselle junaliikenteelle Kertsinsalmen yli.  Alkoi säännöllinen junaliikenne Pietarista ja Moskovasta Sevastopoliin tätä Euroopan pisintä siltaa pitkin. Siihen liittyvät vähitellen monet muut Venäjän kaupungit, joita on ilmoittautunut tähän mennessä ainakin 22 kaupunkia.


Sitten voitaisiin mennä tämän tulevan vuoden näkymiin. Britannia todennäköisesti eroaa tammikuun loppuun mennessä EU:sta. Tämä siitäkin huolimatta saadaanko aikaan uutta kauppasopimusta EU:n ja Britannian välille. Mitä tapahtuu Skotlannille ja Pohjois-Irlannille? Yhdysvalloissa järjestetään presidentinvaalit 3. marraskuuta 2020. Trump ainakin tämän hetken mittausten mukaan voitaneen sanoa voittaa ylivoimaisesti. Monia kauhistuttaa Trumpin ilmastopolitiikka. Hän haluaa lisätä voimakkaasti Yhdysvaltin öljyn ja maakaasun tuotantoa. Hän on luvannut elvyttää kuihtuvan hiilikaivosteollisuuden. Tämä  lisännee työtä ja näin ollen hänen kannatustaan. Saa nähdä onnistuuko?

Venäjä saanee valmiiksi Nord Stream 2 kaasuputken ja Eurooppa saa näin tarvitsevansa maakaasua. EU:n sekaannus jatkunee edelleen voimakkaasti. Erilaisia sanktioita voi tulla lisää, mutta ne tuottavat vain pelkkää vahinkoa ja usein sille osapuolelle, joka osallistuu näihin sanktioihin. Tämä taannuttaa maailman kauppaa ja Euroopan taloutta. Naton hajaannus kasvanee Trumpin toimien ansiosta vaatimuksineen erityisesti jos Yhdysvallat alkaa vetäytyä Euroopasta. Naton toiseksi suurin jäsen Turkki on uhannut sulkea Yhdysvaltain sotilastukikohdat alueellaan. Trumpin mielestä liittolaisten on maksettava "suojelurahaa", jos Yhdysvaltain asevoimat suojelevat niitä. Hänen mielestään Nato on jo vanhentunut järjestelmä. Ja siinä Trump on oikeassa. Trump on sanonut, ettei välttämättä puolustaisi Baltian maita Venäjän uhkaa vastaan. Trump tuki Britannian eroa EU:sta sanoen Euroopan unionia katastrofiksi, miltä se välillä kyllä näyttääkin.

Näillä näkymin on ilman muuta selvää, että Venäjän ja Kiinan vaikutusvalta kasvaa edelleen tämänkin vuoden aikana ja Yhdysvaltojen laskee. Yhdysvaltojen kahtiajako näyttää syvenevän ja suhde erilaisiin liittolaisiin näyttää heikkenevän. Taloussota heikentää Euroopan ja Yhdysvaltojen suhteita. Trump on hyödyntänyt kiinalaisen teollisuuden edullisia hintoja monin tavoin, joten kauppasota Kiinaa kohtaan voi olla monimutkaista. Venäläisten kanssa suhteet ovat erikoisia. Trump on sanonut ihailevansa Putinia. Trumpin mielestä Yhdysvaltojen on oltava maailman johtava maa, mutta valtavista puolustusmäärärahoista huolimatta asia on suhteellinen. Venäjän ja Kiinan huippumodernilla aseistuksella ja Kiinan valtavalla armeijalla on oma merkityksensä.

Yksi vuoden merkittävimmistä päivistä tullee olemaan 9.5.2020. Silloin tulee kuluneeksi tasan 75 vuotta toisen maailmansodan päättymisestä. Moskovassa Punaisella torilla järjestetään juhlavoitonparaati, johon on kutsuttu kaikki merkittävimmät valtioiden päämiehet maailmassa. Jopa presidentti Trump on saanut virallisen kutsun. Eri asia tuleeko hän. Voi olla sisäpoliittisesti arveluttavaa. En tiedä onko Sauli Niinistö saanut kutsua. Suomihan hävisi sodan.

No entäpä Suomi? Näyttää siltä, että talouskasvu hidastuu. Erilaisia lakkoja esiintyy todennäköisesti. Mutta se mitä meidän pitäisi tehdä on vanhusten hoidon parantaminen. Palkkoja kyllä nostetaan, mutta eläkkeitä ei. Varsin yksinkertainen ja tehokas keino olisi eläkekaton asettaminen. Se voisi olla esimerkiksi 3 000 euroa kuukaudessa. Kukaan ei voisi saada millään konstilla enemmän eläkettä. Tästä on suoritettu tutkimus, josta kävi ilmi, että tällainen eläkekatto riittäisi loistavasti kaikkiin eläkkeisiin pitkälle tulevaisuuteen ja siitä jäisi paljon ylikin. Toinen keino olisi puolustusvoimien määrärahojen leikkaus. Asevelvollisuus voitaisiin tehdä vapaaehtoiseksi niin miehille kuin naisillekin. Tämä lisäisi tasa-arvoa maassamme, jossa on jo naisenemmistöinen hallitus.



Mutta sitten pääasiaan. Vuoden vaihtuessa ennen oli tapana myös ennustaa tulevan vuoden tapahtumia. Valettiin tinaa jne. Hyvin mielenkiintoinen seikka osuu juuri tälle vuodelle. Baba Vanga oli kuuluisa bulgarialainen selvänäkijä, josta on sanottu, että kaikki hänen ennustuksensa ovat toteutuneet. Ainakin ne ihmiset, jotka ovat henkilökohtaisesti tavanneet hänet uskovat sata prosenttisesti hänen sanoihinsa. Hän oli syntynyt 1911 Strumican kaupungissa Ottomaanien valtakunnassa. Hän sokeutui lapsena luonnonkatastrofin seurauksena. Suurimman osan elämäänsä hän asui Petritsin kaupungissa Bulgariassa. Hän kuoli Sofiassa 1996. Häntä ovat käyneet tapaamassa mm. Neuvostoliiton entinen kommunistisen puolueen pääsihteeri Leonid Breznev ja Yhdysvaltain presidentti Ronald Reagan. Monet kuuluisat tuon ajan poliitikot ja filmitähdet vierailivat hänen luonaan. Tälle vuodelle hän oli ennustanut, että jotain suurta tai järkyttävää tulee tapahtumaan 22.02.2020. Myös päivämäärä 22.12.2020 on hänen ennustuksissaan. Voisiko kyse olla päivämäärien sekoittamisesta? Tulee nähtäväksi tapahtuuko tuolloin mitään tai mitä tuolloin tulee tapahtumaan. Valitettavasti en ole uskovaa laatua, joten se luettakoon vahingoksi minulle.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan!