keskiviikko 15. tammikuuta 2020





VUOSI 2020 ALKOI




Vuosi 2020 alkoi hämmästyttävän haastavissa merkeissä. Iranin ja Yhdysvaltain välinen konflikti aiheutti jopa sodan vaaran. Meidän suomalaissa tiedotusvälineissämme ei kuitenkaan kerrottu ihan kaikkea. Tietomme pohjautuvat yleensä länsimaisiin tiedotusvälineisiin ja ovat siten varsin yksipuolisia. Ne vääristävät kuvaa. Yhdysvaltojen tekemä terroristinen isku Iranin toiseksi tärkeintä henkilöä komentaja Qassem Suleimanin surmaamiseksi aiheutti draaman, joka oli aiheuttaa sodan ainakin tuolla alueella. Se olisi voinut levitä myös laajemmalti.

Qassem Suleimani

Tapahtumien kulkua voidaan seurata seuraavasti. Komentaja Qassem Suleimani seurueineen oli saapunut Irakiin aamulla 3.1.2020. Hänen tehtävänsä oli viedä kirje Saudi Arabian johtajille. Tarkoituksena oli, että Iranin ja Saudi-Arabian korkein johto olisivat viikon kuluttua tavanneet ja neuvotelleet alueen tilasta ja maiden välisistä suhteista. Asiaa oli jo valmisteltu pitkälti. Tämä ei missään nimessä olisi sopinut Yhdysvalloille ja Israelille. Yhdysvaltojen tärkeimmät liittolaiset Lähi-idän alueella ovat Israel ja Saudi Arabia. Israelin tiedustelupalvelu sai asiasta tiedon ja ilmoitti Yhdysvaltojen tiedustelupalvelulle. Nyt olisi mahdollisuus iskeä ja syy siihen. Israel oli harrastanut tällaisia iskuja jo vuosikymmeniä Libanonissa ja Etelä-Syyriassa. Näin presidentti Trump päätti suorittaa terrori-iskun, tai oikeastaan suoraan sanottuna tämä oli poliittinen murha, ja tappoi Qassim Suleimanin seurueineen johon kuului 11 muuta jäsentä ja samalla tuhosi kaikki heidän kuljettamansa paperit. Sinänsä papereilla ei ollut vakavaa merkitystä, mutta Qassim Suleimanin murhaaminen terrori-iskulla oli.

Abdul Reza Shahlai

Sitä mitä ei kerrottu oli, että USA yritti tappaa terrori-iskulla toisenkin iranilaisen  jo 2.1.2020. Tarkoitus oli Jemenissä tappaa iranilainen komentaja Abdul Reza Shahlai. Näin Trump olisi voinut kehuskella kahdella terrori-iskullaan samalla kertaa. Yritys epäonnistui ja amerikkalaiset ovat pyrkineet salaamaan tapahtuman. Vielä jälkeenkin päin Yhdysvallat on uhannut tappaa Shahlain vaikka sekä Iran että Yhdysvallat ovat viestineet halusta rauhoittaa tilanne. Valkoinen talo on kieltäytynyt kommentoimasta Jemenissä tapahtunutta operaatiota. Tämä on absurdia.

Vähää aikaisemmin Venäjä, Kiina ja Iran olivat pitäneet Omanin lahdella yhteisen laivastosotaharjoituksen 27.- 28.12.2019. Iranilla on vahvat sotavoimat ja Kiinalla on sotilastukikohta strategisella paikalla Punaisella merellä Djiboutissa. Tämä osoittaa jonkinmoista liittoutumista. Ennestään Venäjä, Turkki ja Iran taistelevat Syyriassa terroristeja vastaan. Venäjän, Turkin, Iranin ja Syyrian yhteistyöllä on Syyria käytännöllisesti katsoen vapautettu erilaisista terroristeista. Mutta Syyrian koillisosissa amerikkalaiset joukot yhä varastavat Syyrian öljyä eivätkä ole poistuneet maasta, vaikka ovat luvatta siellä. Öljy kuuluu Syyrian kansalle - ei amerikkalaisille. Kaikista pyynnöistä huolimatta he eivät ole poistuneet Syyriasta, vaikka Trump on luvannut sen jo monta kertaa. Venäjä, Turkki ja Iran ovat saaneet Syyrian hallinnon luvan toimia alueella ja taistella terroristeja vastaan yhdessä Syyrian joukkojen kanssa.

Hormusinsalmi

Asian merkityksellisyys on siinä, että Omanin lahden läpi kulkee yli 20 prosenttia maailman öljystä. Kapeimmalta kohdaltaan salmen leveys on 54 km. Hormuzinsalmen läpi kulkee Iranin, Irakin ja Kuwaitin öljy sekä muista Persianlahden öljymaista tulevat tankkerit. Käytännössä Iran pystyisi sulkemaan helposti salmen. Tämä aiheuttaa päänvaivaa amerikkalaisille, jotka varastavat sumeilematta alueen öljyä. Siksi vastakkainasettelu on vakavaa.

Terrori-iskun jälkeen Irakissa syntyi laajoja mielenosoituksia amerikkalaisia vastaan. Ammuttiin jopa raketteja ns. Vihreään vyöhykkeeseen Bagdadissa, jossa sijaitsevat Yhdysvaltojen ja Länsimaiden lähetystöt. Irakin parlamentti päätti, että amerikkalaisten on häivyttävä Irakista. He ovat luvatta maassa. Presidentti Trump ilmoitti vetävänsä kaikki amerikkalaiset joukot pois maasta, mutta sen sijaan lähettikin yli 5 000 uutta sotilasta Irakiin. Iranissa syntyi valtavia mielenosoituksia amerikkalaisia vastaan ja kun Quassim Suleimanin ruumista kuljetettiin kaupungista kaupunkiin joka paikassa miljoonat ihmiset surivat hänen murhaansa. Ihmiset vannoivat kostoa amerikkalaisille. Maailmalla odotettiin jännittyneinä Iranilaisten kostoiskua. Pelättiin sodan syttyvän alueella ja jopa sen leviämistä. Mitä tahansa olisi voinut tapahtua. Ennustettiin jopa kolmatta maailmansotaa.


Mutta mielestäni Iran teki viisaasti. Se päätti tehdä ohjusiskun amerikkalaisia vastaan, mutta ensin Iran ilmoitti irakilaisille missä ja milloin ohjusisku tapahtuu. Irakilaiset ilmoittivat tiedot amerikkalaisille, jotka siirsivät joukkonsa ja liittolaisten joukot suojaan ohjusiskulta. Iran ampui kahdessa erässä 15 ballistista ohjusta 8.1.2020 varhain aamulla kahteen Yhdysvaltojen lentotukikohtaan, Ain al-Asadiin ja Erbiliin. Yhtään ihmistä ei kuollut tai haavoittunut, mutta jälkeenpäin todettiin satelliittikuvista, että iskut olivat hyvin tarkkoja ja osuivat kohteisiinsa hyvin tarkasti ja tuhoisasti. Tämä herättää kuvan, että tarkoitus ei ollut tappaa ketään eikä provosoida, vaan näyttää, että Iranin kanssa ei pelleillä. Iranin tarkoitus ei ollut sytyttää sotaa kenenkään välillä vaan antaa varoitus. Yhtään ohjusta ei pystytty torjumaan.  Seurauksena Trump määräsi lisää sanktioita Irania vastaan jo entisten lisäksi.

Satelliittikuva osoittaa, että ohjukset osuivat tarkasti kohteisiinsa

Mutta yö päättyi tuhoisasti. Iranilainen ilmatorjunta ampui samana yönä vahingossa ukrainalaisen matkustajakoneen alas, jolloin kaikki sen matkustajat ja miehistön jäsenet kaikkiaan 176 ihmistä kuolivat. Iranilaiset olivat pitäneet matkustajakonetta amerikkalaisten kostoiskuna ja pyrkivät torjumaan sen. Tapaus oli puhdas vahinko. Iran on pyytänyt anteeksi tapahtunutta ja luvannut rangaista tekoon osallistuneita, mutta mielestäni tapaukseen on syyllinen yksinomaan Yhdysvallat, joka suoritti terrori-iskut Bagdadissa ja Jemenissä. Jos uhka on päällä ja kysymys on sekunneista ei ole aikaa ratkaista laukaistako torjuntaohjusta vai ei. Ohjukset olivat tehokkaita.


Maailmalla tapaukseen on suhtauduttu eri tavoin. Irania on syyllistetty ja vaadittu vastuuseen teosta. Yhdysvallat on jo yli 30 vuotta taistellut Irakissa  eikä vieläkään ole onnistunut samaan tilannetta hallintaan. Yhdysvaltoja on pyydetty poistumaan alueelta ja presidentti Trump on monta kertaa ilmoittanut näin tapahtuvan, mutta amerikkalaisten voimia on vain lisätty. Melko varmaa on, että amerikkalaiset eivät pysty hallitsemaan tilannetta samoin kuin esimerkiksi Afganistanissa, jossa Yhdysvallat neuvottelee terroristien kanssa eikä hallituksen kanssa. Mutta sota Iranin kanssa tulisi olemaan aivan eri luokkaa, kuin aikoinaan Irakin kanssa. Olisi jo aika liittolaistenkin tajuta se!

Entäpä Suomi? Suomella on Irakissa noin 80 miehen joukkio, josta ihmettelen mitä he tekevät siellä paitsi tienaavat oman palkkionsa? Poliittisesti suomalaiset haluavat osoittaa, että kuuluvat länteen. Esimerkiksi idioottipresidenttimme Sauli Niinistö ei juuri kommentoinut amerikkalaisten terrori-iskua Quassim Suleimania vastaan, mutta Iranin ohjushyökkäystä hän piti "äärimmäisen vakavana". Hän jatkoi "- Irakissa isku kohdistui Yhdysvaltojen tukikohtaan, mutta kun siellä on myös suomalaisia, meidän joukoilla ei ole mitään tekemistä tuon Iranin ja Yhdysvaltojen ristiriidan kanssa. Me olemme tietenkin huolestuneita omiemme turvallisuudesta". Heti herää kysymys miksi hitossa suomalaiset ovat amerikkalaisessa tukikohdassa? Miksi he eivät ole omassa tukikohdassaan? Jos iranilaisten ja amerikkalaisten välillä tulee ristiriitoja se ei koskisi suomalaisia. Hoi järki hoi! Olisi aika ottaa suomalaiset jo pois alueelta!

Vladimir Putin tapasi 7.1.2020 Damaskoksessa presidentti Assadin

Vladimir Putin teki vierailun Syyriaan 7. tammikuuta Damaskokseen ja tapasi presidentti Basar al-Assadin. He keskustelivat alueen tilanteesta ja varsinkin mitä naapurissa tapahtuu. Syyriassa on melko rauhallista nykyisin kunhan saataisiin amerikkalaiset pois pohjoisesta. Syyriasta Putin matkusti Turkkiin ja tapasi 8. päivä Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin. He keskustelivat myös alueen tilanteesta. Samalla suoritettiin Venäjältä Turkkiin johtavan ns. Turkish Stream kaasuputken avaus. Putkia on kaksi, joista toista pitkin johdetaan kaasua Turkkiin ja toista pitkin kaasua Etelä-Eurooppaan. Avajaisissa olivat mukana myös Serbian presidentti Aleksandar Vucic ja Bulgarian pääministeri Boiko Borisov. Kaasua virtaa siis Serbiaan, Kreikkaan ja Bulgariaan ja tulee virtaamaan moneen muuhun valtioon Etelä-Euroopassa. Tämä auttanee osaltaan sitä, että North Stream 2 kaasuputkihanke viivästyy Yhdysvaltojen sanktioiden takia.

Putin tapasi Ankarassa Turkin presidentin Erdoganin 8.1.2020.

pääministeri Boiko Borisov, Putin, Erdogan ja Serbian presidentti Aleksandar Vucic avaavat Turkin kautta kulkevan kaasuputken.

Mustanmeren kautta kulkevat kaasuputket Venäjältä Turkkiin. Toista myöten kaasu kulkee Turkkiin, toista myöten Etelä-Eurooppaan.

Irak ilmoitti 12.1.2020 haluavansa ostaa venäläisiä S-300 ilmatorjuntaohjuksia. He ovat ilmeisesti huomanneet, että amerikkalaiset torjuntaohjukset eivät toimi. Kun jemeniläiset sissit tekivät ohjushyökkäyksen Saudi-Arabian öljytuotantolaitoksia vastaan viime vuonna amerikkalaisten järjestelmä ei edes huomannut hyökkäystä. Nyt kun iranilaiset tekivät hyökkäyksen amerikkalaisia tukikohtia vastaan yhtään iranilaista ohjusta ei pystytty torjumaan. Jopa vanhat venäläiset torjuntaohjukset ovat tehokkaita huomattiin kun pudotettiin ukrainalainen matkustajakone.


 Kinzhal ohjus, jota on mahdotonta tuhota nykyisillä aseilla.

Venäjä piti merisotaharjoituksen Mustallamerellä 9.1.2020. Liittynee alueen tilanteeseen. Vladimir Putin seurasi harjoituksia. Harjoitusten aikana ammuttiin myös Kalibr ja Kinzhal-yliääniohjuksia. Kinzhal ohjukset lentävät yli kymmenkertaisella äänennopeudella, joten niitä on mahdotonta nykymenetelmin torjua. Ohjukset osuivat tarkalleen kohteisiinsa.

Liittokansleri Angela Merkel vieraili Putinin luona 11.1.2020.

Saksan liittokansleria Angela Merkel vieraili Moskovassa Putinin luona 11.1.2020. Keskusteltiin Lähi-idän tilanteesta ja Nord Stream 2 putken rakentamisesta ja sanktioista sitä vastaan. Putiniin ovat ottaneet yhteyttä monet valtiomiehet ja mm. Ranskan presidentti Emmenuel Macron ja monet muut. Paljon on keskusteltu Iranin tilanteesta. Tukea eurooppalaisilta liittolaisilta Yhdysvalloille ei ole riittänyt. Yhdysvallat eristää itseään yhä enemmän muusta kansainvälisestä yhteisöstä.


Entäpä yhdysvalloissa. Sieltä tulee varsin ristiriitaista tietoa. Presidentti Trump puolustelee tekojaan väittäen niitä oikeutetuiksi. Paljon puhutaan kuitenkin, että tämä oli sisäpolitiikkaa, jolla Trump yrittää lisätä kannatustaan. Marraskuussa on presidentinvaalit. Toisaalta demokraatit ja monet haluavat poistaa Trumpilta oikeudet julistaa sotaa. Toiset haluavat palauttaa amerikkalaiset alueelta kotimaahan. Toiset taas ovat sitä mieltä, että Yhdysvaltojen on levitettävä demokratiaa joka paikkaan ja se on velvollisuus. En koskaan ole ymmärtänyt demokratiamuotoa, jossa käytetään terroristisia keinoja räjäyttämällä ohjuksella vihollisia taivaan tuuliin tai ampumalla kuulan kalloon. Jo Osama bin Ladenin murha oli järkyttävä toimenpide. Häntä ei tuotu edes oikeuden kuultavaksi vaan murhattiin ja ruumis heitettiin mereen. Sellaistako demokratiaa Yhdysvallat haluaa levittää maailmalle?

Yhdysvaltojen terrori-isku Iranin kenraali Qassem Suleimanin murhaamiseksi oli ilmeinen tyhmyyden huipennus. Se kärjisti alueen tilannetta melkein sodan partaalle. Se aiheutti matkustajakoneen onnettomuuden, jossa kuoli 176 ihmistä. Iranilla on alueen suurin armeija ja suurimmat asevarannot. Yhdysvaltojen on aika häipyä alueelta ja lopettaa alueen öljyn varastaminen. Sanktiot Irania vastaan, kuten muutkin sanktiot paitsi kurjistavat iranilaisten elämää aiheuttavat myös sen, että Iran sanoutuu irti sopimuksista ja ryhtyy kehittämään mahdollisesti ydinaseita. Mutta ehkä tämä on Iranin turva, kuten olen jo aikaisemminkin kirjoittanut. Ydinasevaltiot saavat yleensä olla rauhassa. USA yrittää vastustaa Venäjän, Kiinan ja Iranin lähentymistä. USA yrittää estää Euroopan ja Aasian lähentymistä toisiinsa. Venäjän menestys Syyriassa on kohdistanut Yhdysvaltojen paineita  Irakiin ja Iraniin.  Mutta suurin osa amerikkalaisista uskoo, että Suleimanin murhaaminen teki Yhdysvalloista turvattomamman maan.  Myös sanktiot North Stream 2 kaasuputkea vastaan on suuri erehdys. Se aiheuttaa vastakkainasettelua Euroopan ja Yhdysvaltojen välille.


Seinämaalaus Iranissa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan!