maanantai 12. elokuuta 2019





JOKAISELLE KYKYJENSÄ MUKAAN, KAIKILLE TARPEITTENSA MUKAAN







Ajattelin aloittaa uuden sarjan, josta tiedän, että suurin osa suomalaisista ei ole kanssani samaa mieltä tai jopa vastustaa ajatuksiani. Myös monissa muissa valtioissa monet ihmiset tulevat myös olemaan täysin eri mieltä kanssani. En missään nimessä väitä, että tulevat kirjoitukseni olisivat totuus asioista. Tarkoitukseni onkin herättää ajatuksia ja mahdollisesti polemiikkia siitä, että jospa asiat olisivatkin olleet toisin. Kuten olen kirjoittanut esittelyssäni tutkin historiaa ja luen elämänkertoja. Ihminen on minulle tärkeä. Kuten monet kyselyt Suomessa ovat osoittaneet Suomen suurimmaksi henkilöksi on aina yleensä valittu Carl Gustaf Emil Mannerheim. On myös niin, että ilmeisesti hänestä olen lukenut eniten elämänkertoja, myös hänen itsensä kirjoittaman. Tästä venäläisestä sotilaasta on ollut ilmeistä hyötyä Suomelle hänen taustastaan johtuen. Mutta tällä kertaa en aio käsitellä hänen elämäänsä vaan naapurimaamme Venäjän suosituinta henkilöä ja hänestä kerrottuja faktoja, legendoja ja yleisiä käsityksiä. En väitä että kirjoittamani on totuus. Ja on selvää, että joudun jättämään paljon tietoa ja faktatietoa pois, koska tällainen pieni tila ei anna siihen mitään mahdollisuutta. Venäläisten mielestä yleensä kaikissa tutkimuksissa Josif Stalin on aina noussut maailman merkittävimmäksi ihmiseksi. Hänessä ja hänen elämässään on paljon puolia, joita ei huomioida yleisesti. Hänen elämänkertojaan olen lukenut myös sekä brittiläisten että venäläisten kirjoittamina sekä myös kaikki suomeksi ilmestyneet teokset. Hänhän itse ei kirjoittanut elämänkertaansa.



Josif Stalin oikealta nimeltään Josif Vissarionovits Dzugasvili (ven. Ио́сиф Виссарио́нович Джугашви́ли, georg. იოსებ ბესარიონის ძე ჯუღაშვილი ) 1858 - 1953 oli syntyjään georgialainen (gruusialainen) ja kommunistivallankumouksellinen. Hänestä tuli Neuvostoliiton kommunistisen puolueen pääsihteeri Vladimir Leninin kuoltua 1924. Hänestä tuli siis Leninin seuraaja. Tässä on turha kirjoittaa enempää hänen henkilötietojaan, koska niitä löytyy netistä ja kirjoista vaikka kuinka paljon. Sen sijaan mitä hän teki ja mitä hän ei tehnyt on sitäkin mielenkiintoisempaa. Selvää on, että Venäjällä hän on suosituin sen takia, että hän voitti toisen maailmansodan. Tai kuten Venäjällä sanotaan hän johti Neuvostoliiton Suuren isänmaallisen sodan voittoon. Meillä hänet tunnetaan lähinnä "vankileirien saaristosta" ja pakkosiirroista lähivaltioissa. Mutta teki hän paljon muutakin. Siitä ajattelin vähän kirjoittaa.



Voidaan sanoa, että Stalin nykyaikaisti Neuvostoliiton. Hän rakensi ja sai alulle valtavan siihen aikaan modernin teollisuuden. Stalin teollisti Neuvostoliiton nopeammin kuin mikään muu valtio koskaan on teollistunut. Neuvostoliitosta tuli yksi silloisen maailman johtavista teollisuusmaista. Neuvostoliiton sähköistäminen oli teollisuuden tärkeimpiä osia, josta Stalin piti huolen. Stalin poisti työttömyyden. Hän uudisti terveydenhoidon ja teki sen ilmaiseksi, samaten koulutuksen ja opiskelun hän muutti ilmaisiksi. Hän poisti Neuvostoliitosta lukutaidottomuuden. Aikaisemmin Venäjällä 80 % kansasta ei osannut lukea, mutta Stalinin ansiosta lukutaidottomuus poistettiin mm. kouluttamalla väkisin jopa vanhempaa kansanosaa lukutaitoisiksi. Koulupakko johti jopa siihen, että lapset opettivat vanhempiaan lukemaan ja lukutaito kohosi kansan keskuudessa 100 %:ksi. Neuvostoliittolaiset olivat eräs maailman eniten lukeva kansa. Tämä ominaisuus on periytynyt jopa nykyiselle Venäjälle.



Stalin toteutti maatalouden kollektivisoinnin. Oli todettavissa, että tämä ei sujunut helposti. Osa maatalousväestöstä vastusti kollektivisointia ja varsinkin rikas talonpoikaisluokka vastusti pakkokollektivisointia. Heitä kutsuttiin kulakeiksi (eli nyrkeiksi) ja heitä jouduttiin pistämään vankileireihin. Leirejä kutsuttiin GULAG nimellä (lyh. ven. Главное управление лагерей, ГУЛаг, eli Glavnoje upravlenije lagerei). Muutosvaihe ja vastustus aiheuttivat nälänhädän Neuvostoliitossa, mutta tästä päästiin kun yksityisomistaminen lakkautettiin ja valtavat kolhoosit ja sovhoosit pääsivät vauhtiin. Tosin Stalin salli yhden perheen pienviljelmät, joiden tuotteita sitten myytiin kaupunkien toreilla. Nopea teollistaminen ja kollektivisointi johtivat voimakkaaseen kaupungistumiseen ja elinkeinot muuttuivat maatalousvaltaisesta teollisuusvaltaiseksi. Näin Neuvostoliitosta tuli teollisuusyhteiskunta.




Konstantin Stanislavski

Myös uusi yhteiskuntamuoto vaikutti aluksi vapauttavasti kulttuuriin. Neuvostoliitosta tuli uusien kulttuurimuotojen kehto. Tärkeimpänä taidemuotona Stalin piti elokuvaa kuten muutkin neuvostojohtajat. Neuvostoliitosta tuli elokuvien uusien tulkintamuotojen kärkimaa. Mainittakoon vain Sergei Eisensteinin kuuluisat elokuvat. Myös teatteriin ja sen tulkintoihin kehittyi aivan uusia muotoja ja baletin, oopperan ja musiikin alueilla Neuvostoliitosta tuli maailman johtavia maita. Konstantin Stanislavskin uudet näyttämötyön teoriat ovat vaikuttaneet koko maailman näyttelijöiden tulkintoihin yhä tänäkin päivänä. Kaikissa maailman teatterikouluissa se on yhä vakio-opetusta näyttelijätyöhön.  Valokuvaus ja maalaustaide kehittyivät aivan uusiin sfääreihin. Mainittakoon vaikka Kazimir Malevitsin kuuluisa musta neliö. Aivan nykypäivinä on löydetty tuntemattomia neuvostotaiteilijoita, joiden maalaukset ohittavat jopa saman ajan ranskalaiset kuuluisat maalarit. Näiden taiteilijoiden näyttelyitä on pidetty viime vuonna ja tänä vuonna. Jos maailma olisi tuntenut heidät omana aikanaan heitä olisi pidetty edelläkävijöinä maailman taiteissa.





Anarkismi oli aatesuunta, joka syntyi lähinnä 1800-luvulla. Sen periaatteita olivat mm. "jokaiselta kykyjensä mukaan, kaikille tarpeittensa mukaan", rahaa ei tarvita, poliisivoimia ei tarvita. Anarkistisia yhteisöjä syntyi mm. eripuolille Espanjaa, mutta Caudillo Francisco Franco tuhosi ne aikoinaan. Näitä aatteita lainasi myös Stalin kommunismiinsa. Oli vaihe, jolloin raha poistettiin käytöstä ja poliisivoimat lopetettiin Neuvostoliitossa. Ajateltiin, että kommunismi ei tarvitse rahaa eikä poliiseja, koska rikollisuutta ei ole. Mutta  huomattiin, että se ei pitänyt paikkaansa eikä toimi ja ne palautettiin jälleen käyttöön. Perustettiin myös salainen poliisi, koska Britannia ja Ranska ja paljolti koko Eurooppa toimivat salaisesti nuorta Neuvostoliittoa vastaan. Mm. näiden maiden venäläiset emigrantit toimivat jopa Suomen kautta suomalaisten emigranttien avustamina. Harjoitettiin vakoilu- . ja sabotaasitoimintaa. Maailman ensimmäisellä kommunistisella tai sosialistisella valtiolla ei ollut juuri ystäviä. Salaisen poliisin edeltäjä oli Leninin perustama Tseka. Myöhemmin salainen poliisi sai ajanmittaan lukuisia eri lyhenteitä mm. GPU ja sittemmin GUGB, KGB ja nykyisin FSB. Nykyään sanalla "anarkismi" on ihan uudenlaisia toisenlaisia merkityksiä.


Maailman ylivoimaisesti suurimman valtion johtaminen tällaisessa ympäristössä ei ollut Stalinillekaan helppoa. Hänen erään lähimmän miehensä Sergei Kirovin murha 1934 vaikutti Staliniin voimakkaasti. Erilaisia teorioita murhaajasta tai murhaajista ja murhan takana olleista on runsaasti. Pidän täysin mahdollisena, että murhan takana olivat ulkomaiset tahot, mutta myös paikallista apua on tarvittu. Joka tapauksessa tämä lisäsi Stalinin epäilyjä ja toimintaa ja on vaikuttanut häneen myös psykologisesti. En ihmettele yhtään hänen käytöstään tässä tilanteessa ja siitä lähtien.

On tärkeää huomata, että olen jättänyt tarkoituksella pois eräät aiheet. Mutta niitä on käsitelty ja käsitellään niin paljon muissa kirjoituksissa meillä ihan yleisesti, että en ole katsonut mielekkääksi käydä läpi niitä tässä kirjoituksessa. Negatiivisia seikkoja on helppo löytää tästä aiheesta, jos on tietty poliittinen asenne. Avointa mieltä ja ennakkoluulottomuutta on harvalla ihmisellä. Joistakin asioista on vaikeaa löytää uusia ajatuksia, jos elää tietyissä ympäristöissä. Mutta ehkä olisi hyvä joskus vähän katsoa asioita toistenkin ja toiseltakin kannalta. Monista aiheista vaietaan tarkoituksella, monista aiheista puhutaan ja valehdellaan tarkoituksella. Yksipuolisuus on yleinen asenne ihmisellä.

Stalin tunnetaan meillä lähinnä vankileireistä. Nämä vankileirit eivät suinkaan olleet Stalinin keksintöjä. Niitä oli jo tsaarien aikana ja ihmisiä lähetettiin myös Siperiaan. Stalin teki kuitenkin sen, että pisti nämä vangit töihin. On sanottu, että Stalin otti oppia näihin leireihin jopa Suomen punavankileireistä, joissa ihmisiä kuoli myös nälkään. Ihmisten karkottaminen eräistä valtionosista kuten esim. Karjalasta ja Baltian maista johtuivat siitä, että heihin ei luotettu. Yritettiin päästä epäluotettavista kansanosista rajaseuduilla tulevan sodan ollessa uhka. Edessä oli raaka sota, jossa oli kyseessä koko Neuvostoliiton kansan tulevaisuus. Rajaseuduilla piti päästä eroon mahdollisesta epäluotettavasta aineksesta. Aikaa tarkkaan valikointiin ei yksinkertaisesti ollut. Kuten sitten huomattiin, asia ei ollut aivan aiheeton. Saksalaisten saapuessa heidät toivotettiin tervetulleiksi Viroon, Latviaan ja Liettuaan ja esimerkiksi näistä maista tapettiin kaikki juutalaiset. Jopa sodan jälkeen esimerkiksi Virossa esiintyi neuvostovastaisuutta ns. metsäkaartilaisten muodossa.

Toisen maailmansodan voittaminen on täysin Stalinin ja neuvostoihmisen ansiota. Alkuhankaluuksien jälkeen Stalingradissa (suom. Stalinin kaupunki) 1943 tapahtuneen voiton seurauksena Hitlerin Saksa ja natsismi hävisivät. Vaikka lännessä amerikkalaiset, britit ja ranskalaiset eivät olisi tehneet maihinnousua olisi Stalin ja Neuvostoliitto silti voittanut sodan. Eurooppa olisi nyt vain toisenlainen. Lännelle tuli hätä, että menetetään koko Eurooppa ja siksi tuli kiire tehdä maihinnousu Normandiaan 1944 sotimaan ja valtaamaan maata. Alkujaan sodan aikana Winston Churchill, tämä brittiläinen suuri humoristi ehdotti, että annetaan venäläisten ja saksalaisten tuhota toisiaan ja kun he sitten ovat ihan lopussa tapettuaan toisiaan noustaan maihin ja otetaan koko Eurooppa ja Venäjä haltuun. Jos Stalinia ja neuvostosotilaita ei olisi ollut voisi maailma olla hyvinkin toisen näköinen. Ehkä maailmaa hallitsisi hakaristi ja sen ajatusmaailma. En ihmettele nykyvenäläisten Stalinin ihailua ja hänen kunnioittamistaan. Mutta palaan asioihin ehkä joissakin seuraavissa kirjoituksissani.

Volgogradissa (Stalingradissa) Mamajevin kurgaani-kukkulan päällä Äiti synnyinmaa muistomerkki.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan!