keskiviikko 3. heinäkuuta 2019





MITÄ ET EHKÄ TIENNYT G-20 KOKOUKSESTA






Kuten ehkä olet huomannut, Osakassa Japanissa kokoontui G20-kokous 28. - 29.6.2019. Nämä 19 valtiota ja EU ovat maailman rikkaimmat valtiot ja omistavat yli 90 prosenttia maailman varallisuudesta. Väestöltään ne edustavat noin puolta maailman väestöstä. En millään voi olla ajattelematta, että toinen puoli maailman väestöstä omistaa siis vain alle 10 prosenttia maailman varallisuudesta. Vieläkin hurjempia lukuja voisi esittää näistä asioista,  mutta kaikesta huolimatta ei mennä nyt siihen. Ajattelin kirjoittaa kokouksesta semmoista, mitä meidän kehnot suomalaiset tiedotusvälineemme eivät kertoneet. Etukäteen suurta kiinnostusta on hweärränyt, tapaavatko  Yhdysvaltojen presidentti Trump ja Venäjän presidentti Vladimir Putin ja mitä tapaamisessa sitten tapahtuu. Toinen kiinnostuksen kohde oli Trumpin ja Kiinan Xi Jinpingin tapaaminen.



Trump saapui Osakaan jo 27. päivänä. Ennen lähtöään hän oli haukkunut Saksaa ja Japania rankasti. Vaimoaan hän ei ollut ottanut mukaansa, mutta kylläkin tyttärensä Ivankan, joka työnsi itsensä joka paikkaan, vaikka ei ollut virallinen edustaja, ja joka järjesti Yhdysvaltain ohjusiskun Syyriaan 7.4.2017. Olen kirjoittanut asiasta osoitteessa:





Ivanka Trump ja vaivaantuneita katseita.


BRICS-maiden kokous. Xi Jinping, Vladimir Putin, Jail Bolsonaro, Narendra Modi ja Chyril Ramaphosa.

Vladimir Putin saapui Osakaan vasta 28. päivän aamuna. Heti ensimmäiseksi hänellä oli BRICS-maiden kokous. BRICS-maat ovat Brasilia, Venäjä, Intia, Kiina ja Etelä-Afrikka. Neuvottelujen kohteena oli mm. valuuttojen käyttö maiden välisessä kaupassa. BRICS-maat haluavat päästä irti dollareista ja käyttää kansainvälisessä kaupassa omia valuuttojaan. Heti kokouksen jälkeen kokoontuivat vielä Vladimir Putin, Kiinan Xi Jinping ja Intian pääministeri Narenda Modi kolmen väliseen kokoukseen. Nämä kolme valtiota muodostavat uudet ns. maailman navat Yhdysvaltojen rinnalle. Tämä tapahtui  siis ennen varsinaista G20-kokousta.


Kuvauksiin mentäessä Trump keskusteli Putinin kanssa ja taputteli häntä selkään.

Varsinainen kokous alkoi yhteisellä kuvauksella. Tässä kiinnitettiin huomiota, että Putin ja Trump kävelivät rinnakkain keskustellen jostakin. Sitten Trump taputti Putinia selkään. Hän yritti ahtautua Putinin viereen kuvausta varten, mutta hänet ohjattiin oikealle paikalle vasemmalle. Japanilaiset ovat tarkkoja protokollassa. Yhteiskuva alkukuvana ylhäällä.


Etelä-Afrikan presidentti Chyril Ramaphosa ja Putin.

Sitten Putinilla oli neuvottelu Etelä-Afrikan presidentin Chyril Ramaphosan kanssa. Putin pyysi tätä tulemaa lokakuussa Sotsissa järjestettävään Venäjän ja Afrikan valtioiden väliseen kokoukseen. Afrikka on voimakkaasti nouseva maanosa sekä väestöllisesti että taloudellisesti. Kokous käsittelee taloudellisia asioita ja kauppaa.


Brittiläinen Financial Times haastatteli Putinia.

Brittiläinen Financial Times teki haastattelun Putinista. Tätä on kommentoitu paljon ja haastattelu ilmestyi lehdessä jo samana päivänä. Kaikkea haastattelussa kysyttyä ei tietenkään julkaistu. Esimerkiksi mitä Putin sanoi Skripalien jutusta. Lehdessä korostettiin lähinnä Putinin käsitystä länsimaisesta liberalismista, jota hän pitää jo aikansa eläneenä. Tämä näkyy jo lehden otsikossakin "The liberal idea has become obsolete".

Vielä samana päivänä haastattelu ilmestyi lehteen.



Ja sitten koitti se suuri hetki, jota koko maailma oli odottanut - tai siis ainakin jotkut, Trumpin ja Putinin tapaaminen. Tapaaminen kesti tunnin ja 20 minuuttia. Tapaamisen aikana Putin kutsui Trumpin toisen maailmansodan 75-vuotisen  päättymisen kunniaksi järjestettävään paraatiin ja tilaisuuteen Moskovaan Punaiselle torille 9.5.2020. Trump vastasi kutsuun myöntävästi, mutta kuten tiedetään hänen sanaansa ei ole koskaan luottamista. Jo lehdistötilaisuudessaan hän pyöristeli sanojaan vastatessaan kysymyksiin. Ja tietäähän sen mitä Amerikoissa sanotaan, jos Trump osallistuu tähän tilaisuuteen. Toisaalta, jos Trump osallistuu tähän tilaisuuteen hän voi saada vielä päähänsä ruveta kehittämään omaa aseistustaan. Kokonaisuudessaan Trump hehkutti "erittäin, erittäin hyvää" suhdettaan Putiniin. Amerikkalaisessa lehdistössä alettiin heti kirjoitella, että "heti kun Trump tapaa Putinin hänessä tapahtuu jotain kummallista. Hän alkaa hihittämään ja mielistelemään Putinia". Tätä ilman muuta hänen vastustajansa Amerikoissa tulevat käyttämään hyväkseen. Ja vielä eräs asia. Jos katsoo tarkkaan tilaa, jossa journalistit haastattelivat Putinia ja Trumpia huomaa pöydällä maljakon, jossa on kukkia. Siinä on myös auringonkukkia, joilla on erityinen merkitys japanilaisille: Sen pitäisi tuottaa onnea!


Samana päivänä järjestettävillä päivällisillä kiinnitettiin huomiota Putinin erikoiseen juoma-astiaan. Se on termosmuki, jossa juoma säilyy tasalämpöisenä, mutta ei kiinnitetty huomiota Trumpin juomaan, joka oli kolaa. Sanotaan, että Putinin juoma on yleensä teetä. Kaikilla muilla oli vissiin viiniä ja vettä. Putin istui illan isännän Shinzo Aben vasemmalla puolella ja Trump oikealla puolella. Japanilaiset ovat hyvin tarkkoja protokollassa. Hieno tilanne saatiin kun Putin ja Trump "kilistelivät" erikoisilla juomillaan illan isännän yli. Pöydässä vastapäätä heitä istui Kiinan presidentti Xi Jinping. Tämä on saanut polemiikeissa erilaisia poliittisia merkityksiä Kiinan ja Japanin välisistä suhteista ynnä muusta. Tilannetta on politisoitu vaikka ehkä tapauksella ei ole mitään poliittista merkitystä.

Trumpilla ja Putinilla erikoiset juomat. Trumpilla kolaa, Putinilla jotain muuta.

Trump ja Putin "kilistelivät" Aben edessä. Etualalla selin Kiinan presidentti Xi Jinping.


Samana päivänä Putin tapasi vielä mm. Etelä-Korean Moon Jae-inin, Egyptin presidentin Abdel Fattah al-Sisin, Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin - muuten jo kuudennen kerran tänä vuonna - ja Ranskan presidentin Emmanuel Macronin. Tälle hän esitti myös kutsun saapua Moskovaan 9.5.2020 juhlimaan toisen maailmansodan päättymisen 75-vuotispäivää.  Macron lupasi varmasti saapua.

Putin ja Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in

Egyptin presidentti Abdel Fattah al-Sisi

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan

Ranskan presidentti Emmanuel Macron


Lauantain 29.6. merkittävin tapahtuma oli epäilemättä Trumpin ja Kiinan presidentin Xi Jinpingin tapaaminen. Kuten kaikki lehdet ja uutiset tiedottivat Trump toitotti tapaamisen onnistuneen hienosti ja neuvottelujen aloittamista tulleista ja ehkä niiden peruuttamisesta tai osittaisesta lieventämisestä Kiinan kanssa. Nimittäin amerikkalaiset ovat huomanneet, että nämä tulli ovat myös heille erittäin vahingollisia ja tuottavat tappioita myös heille. Saa nähdä minkä verran Trumpin sanoihin voi luottaa?

Trump ja Kiinan presidentti Xi Jinping


Toiseksi mielenkiintoisin tapaaminen oli epäilemättä Putinin ja Britannian Theresa Mayn tapaaminen. Kuvista päätellen tapaaminen oli jäätävä. Tosin Putin kommentoi tapaamista neutraalein sanoin, mutta kertoi, että kauppa Britannian kanssa kasvaa kaikesta huolimatta. Theresa Maylta ei saatu mitään kommenttia.

Theresa May ja Putin ja jäätävä katse.


Lopputilaisuuden jälkeen Trump matkusti Koreaan ja ensimmäisenä Yhdysvaltojen presidenttinä astui Pohjois-Korean maaperälle. Putin sen sijaan aloitti neuvottelut Japanin pääministeri Shinzo Aben kanssa. Tämä siis tapahtui jo G20-kokouksen loputtua. Neuvoteltiin kaupan kasvusta Venäjän ja Japanin välillä.

Loppulausuma kokouksesta oli odotetunlainen. Se oli lähinnä luettelo alkuperäisistä kokousaiheista ja tulema oli 19 + 1. Se ykkönen on Yhdysvallat. Yleinen ilmiö länsimaissa on omaisuuden polarisoituminen. Rikkaat tulevat yhä rikkaammiksi ja köyhät köyhemmiksi. Keskiluokka joutuu tästä kärsimään. He joutuvat maksumiehiksi ja usein heidän elintasonsa laskee ja osa tippuu sinne köyhyyteen riippuen siitä miten köyhyys tullaan määrittelemään.. Maailmaa hallitsevat tällä hetkellä tai tulevat hallitsemaan Yhdysvallat, Kiina, Venäjä ja Intia. Eurooppa - vanha maailma tippuu maailman navoista pois. Eurooppa on rikkonainen ja siltä puuttuu yhtenäisyys. Joidenkin suurten politiikkojen suuri haave, kuten legendaarisen Ranskan presidentin Charles de Gaullen, että Eurooppa ulottuisi Marseillesta Vladivostokiin saakka jää toistaiseksi pelkäksi utopiaksi.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan!