maanantai 2. heinäkuuta 2018




JALKAPALLOA







Maailman suosituin ja seuratuin urheilulaji on jalkapallo. Olen itsekin pelannut ennen jalkapalloa aika runsaasti. Käsittääkseni olin aika hyväkin siinä. Vieläkin saatan joskus potkia palloa pihalla. Suomi ei kuitenkaan varsinaisesti ole mikään jalkapallomaa. Ei ole Tanskan tai Ruotsin veroinen Islannista puhumattakaan. Kuten kaikki tiedämme tänä vuonna MM-jalkapallokisat pidetään Venäjällä. Itse asiassa kisat alkoivat jo ennen kisojen alkua. Tällä tarkoitan sitä, että jo ennen varsinaisten kisojen alkua alkoi peli, jolla yritettiin saada kisat pois Venäjältä. Urheilu on nykyään paitsi taloudellista myös poliittista peliä, joka on kasvanut äärimmäisyyksiin ja tullee kasvamaan yhä. Aikoinaan Moskovan olympiakisoja boikotoitiin 1980 ja vastaavasti  Los Angelesin kisoja 1984. Sotshin talviolympialaisista nostettiin suuri häly pelkästään yhden miehen Grigory Mihailovich Rodchenkovin sanoihin luottaen.


Jälkeenpäin on todettu, että hän on suuri valehtelija ja huiputtaja, mutta tästä huolimatta Venäjä ei voinut osallistua omalla joukkueellaan Brasilian kesäolympialaisiin ja Etelä-Korean talviolympialaisiin. Mielenkiintoista on, että Rodchenkovin mielenterveyttä on alettu epäillä jo Amerikassakin.  Hänet oli suljettu kuulema psykiatriseen hoitolaitokseen. Hämmästyttävä tieto levisi tiedotusvälineissä, että 19.6.2018 Rodchenkov olisi yrittänyt itsemurhaa. Tietoa on yritetty salata, koska hän on turvallisuuspalvelun suojeluksessa, mutta tietoa on levitetty varsin luotettavalta taholta, kuten esimerkiksi Wadalta (Rodchenkovhan oli yrittänyt itsemurhaa jo asuessaan Venäjällä).  Nyt jalkapallokisat sai kuitenkin Venäjä ja ne pidetään ajalla 14.6. - 15.7.2018. Kisastadioneita oli yhteensä 12, joista kaksi Moskovassa ja loput muissa Venäjän kaupungeissa, joita on yhteensä siis 11. Kisojen maskottina toimii jalkapalloa potkiva susi "Zabivaka" (Забива́ка).

Kisojen tunnus ja maskotti Zabivaka


Kisat alkoivat sillä, että Britannia olisi halunnut kisat itselleen pois Venäjältä. Monet ovat sitä mieltä, että ns."Skripalien myrkyttämisjuttu" oli yksi keino, jolla Britannia yritti riistää kisat itselleen. Keino ei onnistunut. Tosin sillä saatiin aikaan se, että diplomaatteja karkolteltiin puolin ja toisin sekä Britannian eliitti ilmoitti, että he eivät osallistu kisoihin. Britannian Kuninkaalliset ja johtavat poliitikot ilmoittivat etteivät tule kisoihin, mutta kukapa heitä kaipaisikaan. Hyvä kun pysyivät poissa! Britannia on suuri jalkapallomaa. Siellä ryhdyttiin tekemään propagandaa ennen kisojen alkua. Venäläisiä syytettiin väkivaltaisiksi ja fanaattiseksi kansaksi. Väärennettiin väkivaltaa kuvaavia videoita, joilla pyrittiin todistamaan, että Venäjälle ei kannata mennä, koska siellä saa turpiinsa. Mm. Ukrainassa kuvattiin video, jossa venäjää puhuvat jalkapallofanit käyvät brittiläisten jalkapallofanien kimppuun. Britit eivät tiedä, että yli 90 prosenttia ukrainalaisista puhuu venäjää ja kotikielenään jopa yli 30 - 40 prosenttia. Mutta siitä huolimatta brittiläisiä katsojia saapui tuhatmäärin katsomaan näitä kisoja Venäjälle. Katsojat eivät välitä politiikasta.


Avajaiset pidettiin 14.6.2018 Moskovan Luzhnikin stadionilla. Avajaispuheen piti  tietenkin Venäjän presidentti Vladimir Putin. Avajaisottelu päättyi murskalukemiin. Venäjä voitti Saudi-Arabian 5 - 0. Ottelua oli seuraamassa mm. Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Saudi-Arabian prinssi Mohammed bin Salman. Tästä voitosta innostuneena venäläiset tekivät vanhasta suositusta humoristisesta laulusta uuden version. Laulun nimi on "Argentina - Jamaika 5 - 0". Laulu on vuodelta 1999 ja kuultavissa mm osoitteissa:


Alkuperäisenä esityksenä:



Laulun uudet sanat kuuluvat "Venäjä - Saudi-Arabia 5  - 0". Laulua ei pidä tietenkään ottaa vakavasti vaan huumorimielellä. Siinä on vetävä sävel ja sen esitti aikoinaan lauluyhtye   Чайф (Tshaif).

 Mohammed bin Salman, Fifan puheenjohtaja Gianni Infantino ja Vladimir Putin.

Jalkapallon MM-kisoissa on tänä vuonna 32 joukkuetta karsintojen perusteella. Ne on jaettu kahdeksaan neljän joukkueen lohkoon, joista aina kaksi parasta etenee pudotuspelivaiheeseen. Tasapisteissä ratkaisee maaliero, tehdyt maalit, keskinäinen ottelu, keskinäinen maaliero, reilu pelin pisteet ja Fifan ranking, mutta tämänhän kaikki jo tiesivätkin. Vielä voidaan sanoa, että jalkapallon MM-kisat ovat maailmalaajuisesti ylivoimaisin suurin tapahtuma, josta lyödään vetoa.

Senegalin presidentti Macky Sall kävi myös kisoissa ja neuvotteli Putinin kanssa.

En paneudu varsinaisiin peleihin, koska tiedotusvälineet ovat niitä täynnä. Kaikki halukkaat voivat seurata niitä. Minua kiinnostaa myös taustatekijät. Paitsi kaupallisuutta kisoihin - siis kaikenlaisiin kisoihin liittyy erottamattomasti myös politiikka. Missä on paljon ihmisiä heihin pyritään vaikuttamaan myös poliittisesti. Näin myös näissä Venäjällä pidettävissä jalkapallomestaruus kisoissa. Politiikka näkyy mm. siinä, että monet eri valtioiden johtajat boikotoivat kisoja. On käynyt toisaalta niin, että sitäkin enemmän eri valtioiden johtajia on tullut Aasiasta, Afrikasta ja Latinalaisesta Amerikasta. Useita johtajia on tullut valtioista, joista ei vielä koskaan ole vieraillut johtavia politiikkoja Venäjällä. Presidentti Putin on tavannut heitä ja luonut paitsi poliittisia myös kaupallisia suhteita. Kisojen järjestäminen tulee kalliiksi, mutta jos se luo poliittisia ja kaupallisia suhteita tulevaisuudessa se kasvaa voittoisaksi varmasti myös taloudellisesti.


Kaikesta propagandasta huolimatta eniten katsojia on tullut hämmästyttävästi Yhdysvalloista, vaikka siellä eurooppalainen jalkapallo ei ole suosituin urheilulaji.  Myös Britanniasta on tullut paljon katsoja kaikesta valtavasta poliittisesta propagandasta huolimatta. Tavallinen kansa ei ole politiikasta paljoa välittänyt. Tämä on Länsi-Euroopan, Yhdysvaltojen ja ennen kaikkea Britannian politiikoille poliittinen häviö. Russofobiaa on yritetty levittää, mutta siinä on epäonnistuttu täydellisesti.  Nämä jalkapallon MM-kisat  tuovat erinomaista mainetta Venäjälle. Ehkäpä tämä on niitä harvoja kertoja, jolloin itse urheilu voittaa.




















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan!