torstai 12. heinäkuuta 2018





DIVIDE ET IMPERA







Jo roomalaiset sanoivat aikoinaan  "Divide et impera" Hajota ja hallitse. Menetelmä on ikivanha, sitä on käytetty varmasti jo vuosituhansia. Ilmeiseltä näyttää, että tätä menetelmää on koettanut käyttää myös nykyinen Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump. Onko se toiminut? Ainakin Trumpin päästyä Yhdysvaltain presidentiksi maa jakaantui kahtia, presidentin vastustajiin ja kannattajiin. Syntyi eräänlainen sisällissota, joka näyttää jatkuva monin muodoin yhä. Jo vaaliaikana Trump julisti teemojaan, jotka hajottivat kansaa kahtia. Presidentiksi päästyään hän ryhtyi toteuttamaan niitä. Suurella vaivalla hän on saanut osan toteutettua ja jatkaa yhä sitkeästi samalla linjalla. Trumpin suurimpia lupauksia oli kaataa Barack Obaman terveydenhoitolaki "Obamacare". Yhtenä viimeisimmistä Meksikon rajan sulkeminen luvattomilta tulijoilta. Keinot, joita hän on käyttänyt ovat nostaneet mielipiteiden myrskyn Yhdysvalloissa. Tässä taistellaan Trumpin vallasta ja Yhdysvaltojen hallitsemisesta. Itse asiassa tässä on kysymys paljon laajemmista seikoista. Yhdysvallat on menettämässä hegemoniansa maailmassa ja on paljon mahdollista, että Trump yrittää eräillä keinoilla säilyttää sen.



Paitsi sisäpolitiikassa myös ulkopolitiikassa Trump näyttää käyttävän samoja keinoja. Trump sanoi Yhdysvallat irti Pariisin ilmastosopimuksesta 1.6.2017, erosi YK:n koulutus-, tiede- ja kulttuurijärjestöstä Unescosta 12.10.2017. Myös muita sopimuksia hän on sanonut irti, joita ovat mm. Tyynen meren vapaakauppasopimus (TPP)  ja EU:n ja Yhdysvaltojen välinen vapaakauppasopimus (TTIP). Näin Trump on hävittänyt suhteita paitsi Eurooppaan myös muihin valtioihin. Trumpin suhde YK:hon on ollut varsin ongelmallinen. Hän pitää YK:ta pelkkänä keskustelukerhona, jonka päätöksiä ei tarvitse noudattaa. Trump on hyökännyt kahdesti Syyriaan ohjusiskuilla neuvottelematta YK:n kanssa. 19.6.2018 Yhdysvallat erosi YK:n ihmisoikeusneuvostosta. Trump halveksii YK:ta. Hänen mielestään YK:ta ei tarvittaisi. Yhdysvallat tulisi paremmin toimeen ilman YK:ta. Mielenkiintoinen ajatus on millainen maailma olisi ilman YK:ta tai millaiseksi maailma muuttuisi, jos Yhdysvallat eroaisi YK:sta. Lisäksi Trump on tehnyt selväksi, että suhtautuu varauksella Maailman kauppajärjestöön WTO:hon. Hän on toistuvasti kertonut, että haluaa eroon WTO:sta ja kutsunut julkisesti WTO:ta "katastrofiksi".





Myös G7-maiden kokous 9. - 10.6.2018 Kanadassa muodostui katastrofiksi Trumpin suhtautumisen takia. Kokous oli varsin riitaisa ja lopulta mihinkään yhteiseen julkilausumaan ei päädytty, tai oikeammin Trump sanoutui sopimuksesta irti. Hän mainitsi mm. kaikkien jäsenten kauhuksi, että Krim kuuluu Venäjälle.





Trump tapasi Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin 12.6.2018. Kim ei ole mikään tyhmä mies. Katson tapaamisen olevan pelkästään hänen ansiotaan. Lapselliselta vaikuttava sanasota, jonka aikana Kim esitteli ydinasearsenaaliaan päätyi neuvottelupöytään. Siinä neuvoteltiin ja allekirjoitettiin sopimuksia, joilla tosin ei taida olla mitään käytännön merkitystä. Trump suorittaa helposti180 asteen käännöksiä kaiken maailman sopimuksista huolimatta ja Kim taitaa edelleen kasvattaa ydinasearsenaaliaan, mikä onkin ihan ymmärrettävissä. Ydinaseet ovat Pohjois-Korean itsenäisyyden tae ja turva. Sen ei kannata missään nimessä luopua ydinaseistaan. Sopimuksiin Trumpin kanssa ei kannata luottaa, koska ne eivät pidä.  Trumpille sen sijaan tapaaminen merkitsi sisäpoliittisesti huimaa kannatuslukujen nousua Yhdysvalloissa mihin hän kai tähtäsikin.




Hyvänä esimerkkinä oli Trumpin päätös irtautua Iranin ydinohjelmaa rajoittavasta JCPOA-sopimuksesta 8.5.2018 ja palauttaa voimaan talouspakotteet Irania vastaan. Tätä EU:ssa pidettiin tyrmistyttävänä.  Tämä Trumpin päätös iskee vääjäämättä myös eurooppalaisiin yrityksiin. Yhdysvallat ilmoitti, että eurooppalaisilla yrityksillä on kuusi kuukautta aikaa lopettaa toimintansa Iranissa tai nekin joutuvat pakotteiden kohteiksi. Mikään muu sopimuksessa oleva valtio ei kuitenkaan toistaiseksi irtautunut sopimuksesta. EU on ilmoittanut yrittävänsä suojella yritystensä etuja. Iran-sopimus oli harvinainen esimerkki EU:n yhteisen politiikan onnistumisesta. Yhdysvallat ilmoitti kuitenkin suunnittelevansa uusia pakotteita Irania vastaan. Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n mukaan Iran on toistaiseksi noudattanut kirjaimellisesti sopimusta. Iranin presidentti Hassan Ruhani varoitti, että Iran on tarvittaessa valmis käynnistämään ydinohjelmansa uudestaan, mikäli sopimuksia ei noudateta.  Tämä voisi merkitä sitä, että Iran ryhtyy kehittämään ydinasetta. Yhdysvallat ja Israel ovat Iranin pahimmat viholliset. Miksi niille sallitaan ydinaseet, mutta Iranille ei? Tilannetta voisi verrata Pohjois-Koreaan. Jos Iranilla olisi ydinase käytössään merkitsisi se rauhallista elämää Iranin kansalle. Nyt mikään ei estä Yhdysvaltoja tai Israelia hyökkäämästä Iraniin niin halutessaan. Nyt ei pidä käsittää minua väärin. En missään nimessä kannata ydinaseita!  Totean vain realiteetit.




Trump ei julistanut sanktioita Venäjää vastaan vuonna 2014 Venäjän liitettyä Krimin itseensä, koska hän ei ollut vielä silloin presidentti, mutta päästyään presidentiksi hän on jatkanut sanktioita, joita Eurooppa orjallisesti noudattaa.  Tosin hän on useassa eri yhteydessä maininnut, että Krim kuuluu Venäjään. Venäjä tietenkin asetti omat sanktionsa ja on aivan selvää, että ilman näitä sanktioita Venäjä ja Eurooppa voisivat paremmin. Venäjän ja Euroopan välinen kauppa laski ja näistä sanktioista  johtuen lähinnä Eurooppa on kärsinyt taloudellisia menetyksiä, mutta samaan aikaan Venäjän ja Yhdysvaltojen välinen kauppa on kasvanut vuosina 2016 ja 2017 peräti 16 prosenttia. Trump on uhannut sanktioilla niitä eurooppalaisia yhtiöitä kohtaan, jotka osallistuvat Nord Stream 2 kaasuputken rakentamiseen. Toistaiseksi hän ei ole toteuttanut uhkaustaan. Sanktioista seurasi se, että Venäjä käänsi kauppansa itään. Venäjän ylivoimaisesti tärkeimmäksi kauppakumppaniksi on kasvanut Kiina, kun se ennen oli Eurooppa ja Saksa. Lisäksi Venäjän ja Kiinan välillä on kasvanut monipuolista muutakin taloudellistaja tieteellistä toimintaa. Yhdessä on pidetty myös sotaharjoituksia säännöllisesti. Kahden mahtivaltion yhteistyö on herättänyt Trumpissa kauhua ja pelkoa kuten tulemme myöhemmin huomaamaan.





Seuraavaksi Trump julisti tullisodan. Hän otti käyttöön ns. suojatullit tarkoituksena pelastaa maansa työpaikkoja. Tämä voi johtaa maailmanlaajuiseen kauppasotaan. Kiina oli yksi pääkohde, mutta tullisota koski myös EU:ta, joka julisti vastatulleja. Näin myös kaikki Yhdysvaltojen entiset liittolaiset joutuivat kohteiksi jopa Kanadaa myöten. Myös Suomi joutui tullisotaan. Kaikki kohteiksi joutuneet tekivät vastatulleja Yhdysvalloille kuten myös Kiina ja Venäjä. Tästä syntyi kierre; tulleihin vastataan vastatulleilla. Näin tullisota uhkaa maailman talouskasvua. Tilanne on johtanut koko maailmantalouden kriisiin. Trump sanoi, että kauppasota on hyvä asia ja se on helppo voittaa. Euroopassa pelättiin, että tämä kauppasota suistaa myös Euroopan talouden raiteiltaan. Trump tarjosi Euroopalle vaihtoehtoa, että jos se ei rakenna Nord Stream 2 putkea, tulleja Euroopalle ei aseteta. Eurooppa tarvitsee kuitenkin kaasuenergiaa, joten se ei hyväksynyt tarjousta. Entisistä liittolaisista on tullut vihollisia, jotka taistelevat tullisodassa toisiaan vastaan. Yhdysvalloissa syntyi pelkoa, että näillä toimilla Yhdysvallat ajaa Eurooppaa Venäjän ja Kiinan syliin.



Time: AMERICA ALONE


Myös Natolla ei mene hyvin. Trump on väsynyt  Naton logiikkaan. Yhdysvalloilla ja Pentagonilla luotiin keväällä uusi strategia, uudet säännöt, tämä on oikein kirjattu uusiin Pentagonin vastakirjoitettuihin säännöstöihin.  Yhdysvalloilla on lupa tehdä mitä se haluaa. Ei tarvitse kysyä kenenkään mielipidettä. Yhteistyö Natoliittolaisten ja näiden liittolaisten kannattamista lopetellaan. Yhdysvaltojen mielestä Nato on vanhentunut instrumentti. Naton toiminta on vaikeaa ja hidasta, kaikki päätökset vaativat jäsentensä yksimielisyyttä. Yhdysvallat on maksanut yli 70 prosenttia Naton kuluista. Nykyään tämä tuntuu turhalta. Yhdysvallat haluaa käyttää rahansa niin kuin se itse haluaa, ei niin kuin Naton jäsenet haluavat. Yhdysvaltojen turvallisuus ei lainkaan riipu Natosta. Nato tarvitsee Yhdysvaltoja, mutta Yhdysvallat ei tarvitse Natoa! Eurooppa on säikähtänyt, Nato on kauhuissaan. Lisäksi Nato on jakaantunut moneen osaan. Pohjoisessa ajatellaan eri tavalla kuin etelässä. Natossa liikkuu sanonta: "Meitä yhdistää Venäjä, mutta meitä erottaa Trump". Turkki on isoimpia ongelmia Natossa. Se on Naton toiseksi suurin jäsen Yhdysvaltojen jälkeen. Turkilla on kuitenkin hyvät suhteet Venäjään. Se jopa ostaa aseita Venäjältä. Venäjä rakentaa Turkille atomivoimalaa ja rakentaa kaasuputkea Turkkiin. Turkki on Venäjän liittolainen Syyrian sodassa. Todennäköisesti Yhdysvallat yritti Turkissa vallankaappausta 2016 heinäkuun 15. ja 16. päivien välisenä yönä ja yritti asettaa Fethullah Gülenin presidentti Erdoganin tilalle, mutta vallankaappaus epäonnistui. Olen kirjoittanut tästä aikaisemminkin. Ja onko mitään järkeä lähteä puolustamaan joitakin pieniä Baltian maita jonkun kriisin sattuessa, jos siitä on enemmän haittaa kuin hyötyä? Ei todellakaan! Naton maissa ihmetellään, että jos Venäjä on Naton päävihollinen, niin miten Trump menee keskustelemaan Putinin kanssa?



Trump on kauppamies, ei poliitikko. Hänen taktiikkansa näyttää olevan aiheuttaa ensin vastustajassaan shokki jollain kauhukuvalla. Vastaajan ollessa järkyttynyt ja kauhuissaan. Trump perääntyy hiukan, antaa ikään kuin myöten. Tällöin vastaaja huokaisee helpotuksesta ja on helppo saalis Trumpille. Trump saa sen minkä haluaa. Vaikka hän ei ole mikään pokerimies hän bluffaa. Hän on siirtänyt tämän kaupankäyntimenetelmänsä politiikkaan.





Kuten kaikki lehtemme kirjoittavat Trump on tulossa Helsinkiin tapaamaan Venäjän presidentti Vladimir Putinia maanantaina 16.7.2018. Paikka on vain väärin valittu. Helsinki ei ole oikea paikka kahden näin suuren valtiojohtajan tapaamiselle. Ensinnäkin Suomi ei ole puolueeton valtio vaan natoyhteistyökumppani. Helsinki on pieni kaupunki ja kunnon tapaamispaikkoja on vähän. Turvallisuustakeet ovat heikohkot ja kaikenlaiset mielenosoitukset sallittuja. Päämiehemme on idiootti, joka on helposti johdateltavissa. Jokin muu paikka olisi ollut ehdottomasti parempi. Mutta lähtiessään Valkoisesta talosta kohti Eurooppaa näihin eri tapaamisiin Trump sanoi varsin erikoiset sanat: "Minulla on monia vaikeita tapaamisia Euroopassa Natosta Britanniaan saakka, mutta kaikista näistä tapaamisista helpoin on tapaaminen presidentti Putinin kanssa. Kuka olisi uskonut? Kuka olisi uskonut?". Mielenkiintoinen asenne Trumpin suusta.


Trump on tavannut Putinin jo kaksi kertaa aikaisemminkin. Ensin G20- maiden kokouksessa 7. - 8.7.2017 Hampurissa ja sitten Apec maiden kokouksessa 11.11.2017 Vietnamissa.


Maailmalla on paljon pohdittu kummalle johtajista Putinille vai Trumpille tapaaminen on tärkeämpi. Trump on ilman muuta osoittanut enemmän innokkuutta tapaamista kohtaan, kuin Putin. Lienee Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin tapaaminen on innoittanut Trumpia.  Venäjällä puhutaan ihan julkisesti, että Putinille tapaaminen on aivan yhdentekevää tai jopa haitallista ja Putinin ei pitäisi mennä tapaamiseen. Alunperin tapaaminen piti olla 15.7.2018, mutta silloin on jalkapallon MM-kisojen päättäjäispäivä ja Putin halusi ehdottomasti olla läsnä päättäjäisissä, joten hän yksinkertaisesti siirsi päivää. Trump joutui myöntymään tähän. Trumpille tuntuu olevan tärkeää tavata Putin. Syitä voivat olla mm. se, että Trump pelkää Venäjän ja Kiinan lähenevän liikaa toisiaan. Kahden supervallan Venäjän ja Kiinan läheinen yhteistoiminta ja -työ on Trumpille kauhistus. Lisäksi toimillaan Trump näyttää ajavan Eurooppaa Venäjän ja Kiinan syliin. Näiden maiden välillä ei vallitse tullisotaa ja Euroopassakin halutaan päästä jo irti kaikista Venäjän vastaisista sanktioista. Tämä on kasvava ilmiö EU:ssa. Tällaiset toimet auttaisivat maailmanrauhaa ja maailmankauppaa. Suotavaa olisi, että maiden väliset suhteet ja johtajien väliset suhteet paranisivat! Toisaalta kauppamiehenä Trump uhkailee Venäjällä Natoa ja Eurooppaa. Euroopassa vallitsee selvästi paniikki. Donald Tusk Natosta sanoi 10.7.2018: "Hyvä presidentti Trump! Amerikalla ei ole eikä tule olemaan parempaa liittolaista, kuin Eurooppa on. Rakas Amerikka! Kunnioita liittolaisiasi! Sinulla ei ole niitä kovin paljon. Kun tapaat Putinin Helsingissä, muista ketkä ovat sinun strategisia partnereitasi ja mikä on strateginen probleemasi."  On kummallista, että Euroopan täytyy muistuttaa Yhdysvaltoja, ketkä ovat sen liittolaisia. On selvää, että Trumpille tapaaminen on tärkeämpää kuin Putinille. Jää nähtäväksi mitä Helsingin tapaamisessa tapahtuu.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan!