sunnuntai 20. toukokuuta 2018




SANKTIOITA SANKTIOITA 






Tässä on viimeaikoina ollut vähän kiireitä, etten ole ehtinyt kirjoittelemaan. Nyt käsittelemäni aihe on niin laaja, että voin käsitellä vain pienen ajankohtaisimman osan aiheesta. Viimeaikojen suurimpia uutisaiheita on ollut Yhdysvaltojen irtautuminen 8.5.2018 Iranin sopimuksesta ja lisäsanktioiden asettamisesta Iranille. Tämä oli kaikkien aikaisempien Iranin kanssa tehtyjen sopimusten vastainen toimenpide ja rikkoo niitä, joka on tehty täysin yksipuolisesti ja piittaamatta muista sopimuksen osapuolista tai heidän mielipiteistään. Sopimuksen muut osapuolet ovat Iran, Britannia, Ranska, Venäjä, Kiina ja Saksa. Muut sopimuksen osapuolet ovat toistaiseksi pysyttäytyneet sopimuksen takana ja kritisoineet Yhdysvaltojen päätöstä. Monet Euroopan valtioiden taloudet voivat joutua kärsimään Yhdysvaltojen sanktioista. Tässä tapahtumasarjassa on jotain samankaltaista kuin aikoinaan Irakin kanssa. Yhdysvallat julisti silloinkin sanktioita Irakia ja Saddam Husseinia vastaan, mutta kun se ei tehonnut sytytti sodan, joka jatkuu vieläkin ja on vaatinut miljoonien viattomien ihmisten hengen. Lisäksi levitti terrorismin maailmaan.

Yhdysvaltojen asettamien sanktioiden kohteiksi voivat joutua myös muut Iranin sopimusvaltiot. Trump on ilmoittanut, että ne valtiot, jotka ovat yhteistyössä Iranin kanssa voivat joutua uusien sanktioiden kohteiksi. Varsinkin EU-maissa ollaan varsin huolestuneita. Tämä aiheuttaa ristiriitoja jo muutenkin varsin sekaisessa EU:ssa.  Myös Yhdysvallat itse joutuu kärsimään sanktioista. Iran perui heti yli 100 tilaamansa amerikkalaisen matkustajakoneen tilauksen. Myös muita sanktioita asetettaneen, mutta enpä paneudu niihin. Syynä Yhdysvaltojen tähän toimintaan pidetään sitä, että Venäjä on noussut hallitsemaan tuota Lähi-idän aluetta ja Yhdysvallat on menettämässä otettaan siellä. Syyria, Turkki, Iran ja Israel ovat hyvissä väleissä Venäjän kanssa. Sanktioista oli seurauksena öljyn hinnan nousu.


Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu osallistui Putinin kanssa Voiton päivän paraatiin Moskovan punaisella torilla 9.5.2018

Mielenkiintoisia yhdistelmiä syntyy siitä, että Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu vieraili Putinin luona voiton päivänä Moskovassa 9.5.2018. Hän osallistui voitonpäivän paraatiin Punaisella torilla, laski kukkaseppeleen tuntemattoman sotilaan haudalle Kremlin muurin vieressä, kukitti Kunniakaupunkien monumentit ja osallistui Kuolemattomien rykmenttiin Putinin kanssa. Mistä he neuvottelivat muulla ajalla ei minulla ole tietenkään mitään tietoa, mutta heillä on hyvät välit ja viihtyvät toistensa seurassa.

 Netanjahu laski seppeleen Putinin kanssa tuntemattoman sotilaan haudalle.

Netanjahu osallistui Kuolemattomien rykmenttiin Putinin kanssa Moskovassa.


Yhdysvallat siirsi Israelin suurlähetystönsä 14.5.2018 Tel Avivista Jerusalemiin. YK:n kansainvälisellä päätöksellä kaikilla muilla valtioilla on suurlähetystönsä Tel Avivissa. YK:n turvallisuusneuvosto äänesti päätöstä vastaan, mutta Yhdysvallat yksin veto-oikeudellaan kaatoi päätöslauselman. Päätöslauselmassa sanottiin, ettei millään yksipuolisella päätöksellä Jerusalemin asemasta olisi lainvoimaa. Tapahtuma aiheutti laajoja mellakoita ja yli 60 kuolonuhria ja yli 2 000 haavoittunutta. palestiinalaisilla alueilla. Israel ampui kovilla. On paljon pohdittu, että näillä kahdella seikalla Iranin sanktioilla ja Jerusalemin tapahtumilla voi olla yhteyttä toisiinsa. Ainakin se osoittaa, että yhdysvallat ei kunnioita minkäänlaisia sopimuksia tai tehtyjä päätöksiä vaan tekee yksipuolisesti, mitä haluaa. Mitä muuta se aiheuttaa alueen politiikassa tullee nähtäväksi.


Paljon on polemisoitu Yhdysvaltojen ja Israelin suhdetta Iraniin. Israel on ryhtynyt aseistamaan kurdeja, kuten yhdysvallat on jo tehnyt aikaisemmin. Voiko olla ajateltavissa Yhdysvaltojen ja Israelin sota Irania vastaan? Venäjä, Turkki ja Iran ovat liittolaisia Syyrian sodassa, joka on jo käytännössä voitettu, vaikka Syyrian alueella on yhä Yhdysvaltojen tukemia terroristeja. Turkki on kritisoinut Yhdysvaltojen lähetystön siirtoa Jerusalemiin, kuten suurin osa maailman valtioista. Turkki on Naton jäsen. Mielenkiintoisia ajatuksia herättää minkälaisia erilaisia variaatioita voisi alueelle syntyä erilaisissa konfliktitilanteissa. Kuinka paljon ihmiset joutuvat kärsimään alueella? Putin tapasi Sotshissa 17. - 18.5.2018 Syyrian presidentti Basar al-Assadin, jolloin he varmasti neuvottelivat näistä eri variaatioista. Yhteisenä vaatimuksena oli kaikkien luvattomien ulkomaisten joukkojen poistuminen Syyriasta. Tämä koski tietenkin ennen kaikkea amerikkalaisia.


Putin ja Basar al-Assad tapasivat Sotshissa 17. - 18.5.2018


Toinen viimeaikainen kirjoittelunaihe on mahdollinen Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin ja USA:n presidentin Trumpin mahdollinen tapaaminen 12.6.2018 Singaporessa. Tämä tapaaminen olisi minun henkilökohtaisen mielipiteeni mukaan tyhmästi tehty. Mielestäni Kim Jong-unin ei missään nimessä kannata mennä tapaamaan Trumpia. On aivan riittävää, jos hän luo erinomaiset suhteet, Etelä-Koreaan, Kiinaan ja Venäjään. Myös hyvät suhteet Japaniin voisi tuoda alueelle rauhallisemmat olot. Rauhansopimus Pohjois-Korean ja Etelä-Korean kanssa olisi erinomainen tapahtuma. Missään nimessä ei kannata antaa Yhdysvaltojen sekaantua asioihin ja tehdä mitään sopimuksia Yhdysvaltojen kanssa, koska näihin sopimuksiin ei voisi luottaa.


Yhdysvaltojen uhkailu ja sanktioiden kimppu on pikemminkin vahvistanut Kim Jong-unin asemaa maailmassa. Hänen toimintansa osoittaa, että hän ei ole mikään tyhmä mies. Ydinaseiden kehittäminen ja voiman näyttäminen ja sen jälkeen suhteiden luominen Etelä-Koreaan ja Japaniin oli nerokasta. Ennestään hänellä on erinomaiset suhteet Kiinaan ja Venäjään. Tämä riittää mielestäni erinomaisesti taloudellisten ja poliittisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Suhteet Yhdysvaltoihin luovat epävakautta tilanteeseen ja voivat aiheuttaa vain konflikteja. USA:n ja Etelä-Korean juuri pidetyt sotaharjoitukset eivät ainakaan edistä asiaa. En menisi tapaamaan Trumpia!

Sitten tuli 17.5.2018 mielenkiintoinen uutinen saksalaisilta ARD yleisradioyhtiöltä ja Zeit Online nettiuutisilta. Tämä koskee Euroopan kuuluisaa Skripalien myrkyttämisjuttua. Saksalaiset toimittajat olivat tutkimuksissaan saaneet selville, että kuuluisan Novitschok-myrkyn tiedot oli luovutettu jo parisenkymmentä vuotta sitten tuolloisen Venäjän presidentti Boris Jeltsinin ja Saksan liittokanslerille Helmut Kohlin aikana Saksaan. Kohl luovutti tiedot tietenkin heti kaikille Länsivalloille. Ensimmäisenä myrkkyä valmisti tiettävästi Ruotsi, mutta sittemmin myös Yhdysvallat, Britannia, Ranska, Hollanti, Kanada ja Saksa, sekä varmaan moni muukin valtio. Vähälle huomiolle jäi Tsekin presidentin Milos Zemanin ilmoitus 3.5.2018, että Novitschok myrkkyä valmistettiin Bron kaupungissa Tsekeissä viime vuonna siis vuonna 2017 eräässä sotilaallisessa laboratoriossa. Saatuaan tiedon asiasta presidentti Zeman erotti sotilashenkilön, joka johti tutkimusta. Näiden tietojen pitäisi pistää Brittiläisten tutkimukset Skripalien murhayrityksestä uuteen valoon. Mutta tuskin pistänee. On esitetty jo ainakin 36 erilaista versiota myrkytystapahtumasta ja uusia syntyy jatkuvasti lisää. Jo päätetystä poliittisesta päätöksestä on vaikea poiketa. Yhdysvalloilla ja Britannialla on ainakin tätä myrkkyä varastoissaan.
  Tsekin presidentti Milos Zeman ilmoitti 3.5.2018, että viime vuonna, siis 2017 Tsekeissä valmistettiin Novitschok myrkkyä.

18.5.2018 tuli ilmoitus Salisburystä, että Sergei Skripal pääsi sairaalasta. Nyt molemmat Skripalit on viety salaiseen paikkaan. Murhayrityksistä syytetään yhä Venäjää, vaikka minkäänlaisia todisteita ei ole esitetty. Siinä on länsimainen demokratia ja oikeuskäsite kovilla. Länsimaisen oikeuskäsitteen mukaan ensin pitäisi olla todisteet ennen kuin tuomitaan. "Syytön, ennen kuin syylliseksi todistetaan!" Joka tapauksessa sanktiot langetettiin Venäjää vastaan jo ennen kuin minkäänlaisia todisteita oli pystytty esittämään. "Todennäköisesti" ei ole mikään todiste. Tulee vahva tunne, että tässä on pelattu poliittista peliä. Venäjältä puuttuu kokonaan motiivi Skripalien murhaamiseen. Sitä vastoin Yhdysvalloilla ja Britannialla on motiivi nostaa syyt Venäjän niskoille. Tämä on siis provokaatio. Sanottakoon vielä, että Julia Skripaljovan serkku Viktoria Skripaljova yritti jo kolmannen kerran saada viisumia Britanniaan, mutta se evättiin jälleen.


Krimin Kertsinsalmen  silta avattiin 15.5.2018

Ensimmäisenä uuden Krimin Kertsin salmen sillan yli ajoi Putin.

Venäjällä tapahtui 15.5.2018 suuria. Avattiin Kertsin salmen silta. Tapahtumaa juhlittiin. Ensimmäisen auton yli Kertsin salmen ajoi presidentti Putin. Silta on Euroopan pisin ja yli 19 kilometriä pitkä. Silta on nelikaistainen, kaksi kaistaa kumpaankin suuntaan. Ensivuonna valmistuu kaksiraiteinen rautatie maantiesillan viereen. Jo aikaisemmin 17.4.2018 oli Simferopoliin Krimille valmistunut uusi upea kansainväliset mitat täyttävä lentokenttärakennus. Kansan suussa se on saanut nimen "uusi aalto" rakennuksen hauskan muodon vuoksi. Krim on nyt liitetty lujasti emämaahan ja sitä päästään kehittämään. Ukrainan aikana se oli päässyt pahasti rapistumaan.

Simferopolin uusi lentokenttä

Kuten muistettaneen ensimmäiset varsinaiset suuret sanktiot asetettiin Venäjälle 2014 juuri Krimin Venäjään liittymisen vuoksi. Eivät nämä olleet missään nimessä ensimmäiset sanktiot venäläisten elämässä. Jo Neuvostoaikana venäläiset saivat kokea kaikenlaisia sanktioita. Venäläiset puhuvat aivan yleisesti, että he ovat tottuneet elämään sanktioissa ja se on normaalia elämää heille. Kukaan tavallinen ihminen ei edes huomaa, että eletään sanktioiden varjossa. Vuoden 2014 sanktioista Venäjä selvisi loistavasti ja pystyi rakentamaan maataloutensa, sanktioiden kohteensa aivan täydellisesti. Esimerkiksi viljan viejänä Venäjä on nyt maailman suurin ja vienyt markkinoita jopa amerikkalaisilta viljelijöiltä, joista monet ovat hätää kärsimässä. Venäjällä puhutaan yleisesti, että sanktioista on ollut valtavasti hyötyä Venäjälle. Pakon edessä he ovat joutuneet kehittämään asioita, koska eivät ole saaneet niitä tuontitavarana. Itse asiassa sanktioita asettaneet ovat kärsineet sanktioista enemmän kuin Venäjä. Saksa on menettänyt miljardeja ja kokoonsa nähden Suomi on yksi suurimmista kärsijöistä. Sanktioista huolimatta kauppa Venäjän ja EU:n välillä on kasvanut esimerkiksi vuonna 2017 peräti yli 20 prosenttia.

Yhdysvaltojen uusimmat sanktiot koskivat pääasiassa venäläistä liiketoimintaa ja venäläisiä liikemiehiä. Tämä aiheutti venäläisten liikemiesten omistamien firmojen osakkeiden arvon romahtamisen ja ruplan kurssin putoamisen. Putin oli jo puoli vuotta aikaisemmin varoittanut näitä liikemiehiä ja pyytänyt heitä kotiuttamaan varansa ja käyttämään ne Venäjän liiketoiminnan hyväksi ja kehittämiseen. Mutta ahneus sai palkkansa. Ruplan kurssin putoaminen sinänsä ei aiheuttanut mitään paniikkia Venäjällä. Yleisesti sitä pidettiin automaattisena devalvaationa, jolla venäläisen työn ja tuotteiden hintoja alennettiin, jolloin venäläinen tuote tuli edullisemmaksi kuin ulkomainen tuote. Tavallisen kuluttajan elämään se ei juuri vaikuttanut. Kaikki Venäjällä olevat autokauppiaat mm. Mercedes-Benz ja BMW yhteisellä päätöksellä päättivät, että hintoja ei nosteta kopeekkaakaan vaan pidetään samoina kuin ennenkin. Tavalliselle kuluttajalle ruplan kurssin aleneminen näkyi lähinnä televisioiden ja puhelimien hintojen pienenä nousuna, joita kuitenkin myyjät kompensoivat vähän, sekä ulkomaanmatkojen kallistumisena. Tämä merkitsi sitä, että matkoja kohdistettiin enemmän kotimaan matkailuun ja juuri esimerkiksi Krimille. Taloutta auttoi samanaikainen öljyn hinnan voimakas nousu lähinnä Iranin tilanteen johdosta. Öljykauppaa käydään dollareissa, joten se on lisännyt Venäjän tuloja huimasti. 


Maailman ensimmäinen uiva atomivoimala Akademik Lomonosov valmistui Pietarissa

Vastasanktioina Venäjällä on ehdotettu mm. erilaisten strategisten metallien, ydinvoimaloiden polttoaineen, rakettimoottoreiden vientikieltoa Yhdysvaltoihin. Tämä merkitsisi sitä, että USA:ssa valmistettavien lentokoneiden hinnat nousisivat, ydinvoimaloiden toiminta vaikeutuisi ja rakettien lähettäminen avaruuteen vähenisi. On jopa ehdotettu, että amerikkalaisia astronautteja ei enää vietäisi kansainväliselle avaruusasemalle. Tällä hetkellä amerikkalaisilla ei ole rakettia, jolla he voisivat kuljettaa ihmisiä avaruuteen ja sen kehittämiseen menisi vuosia. Myös ihmiskarkotuksia on harkittu. Mielestäni ainakin kaikki Helsingin sanomien toimittajat pitäisi karkottaa Venäjältä. Mutta yleisesti Venäjällä ei uskota sanktioiden voimaan vaikka jotain tehdäänkin ja sanktioihin pyritään vastaamaan.. Venäjä on maailman suurin atomivoimaloiden toimittaja. Venäjä kehitti maailman ensimmäisen liikkuvan ydinvoimalan Akademik Lomonosov, joka lähti liikkeelle 28.4.2018 kohti pohjoista. Siinä riittää energiaa kokonaiselle kaupungille. Tällaisille on suurta tarvetta Venäjällä ja mm. Kiina ja Intia ovat hyvin kiinnostuneita tilaamaan näitä voimaloita. Sarjatuotanto on jo aloitettu.


Bulgariassa Sofiassa pidettiin 17.5.2018 EU:n ja Länsi-Balkanin kokous, jossa EU:n komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sanoi mm, että meidän velvollisuutemme on suojella Euroopan taloutta amerikkalaisia sanktioita vastaan lain vuodelta 1996 avulla. Lain tarkoituksena on neutraloida ulkopuolisia pakotteita EU:ssa. Laki hyväksyttiin aikoinaan vastauksena USA:n pakotteille Kuubaa vastaan. Norjan öljy- ja kaasutuotanto supistuu joka vuosi yli 10 prosenttia. Yhdysvaltojen LNG-kaasu ei pysty täyttämään Euroopan tarpeita. Lisäksi se on kallista ja saastuttaa tuotannossa maaperää. Ainoa oikea ratkaisu on North Stream 2 putken rakentaminen Venäjältä. Jos Eurooppa kieltäytyy North Stream 2 rakentamisesta Eurooppaa koittaa kova energiapula. USA on uhannut sanktioilla niitä yhtiöitä vastaan, jotka osallistuvat kaasuputken rakentamiseen. Onko nyt odotettavissa sanktiosota (taloudellinen) Euroopan ja Yhdysvaltojen välille ja millaiseksi sota muodostuu? EU on hyvin eripurainen järjestö.

Angela Merkel tapasi Putinin 18.5.2018 Sotshissa

Angela Merkel vieraili Putinin luona Sotshissa 18.5.2018. Ennen vierailua hän oli käynyt Trumpin luona USA:ssa. Kävi ilmi, että Trump oli ehdottanut Merkelille jos Nord Stream 2 ei rakenneta USA ei aseta EU:lle minkäänlaisia tulleja, jos rakennetaan tullit asetetaan. Tämäkin siis eräänlainen sanktio tai ainakin kiristysyritysmuoto. Lisäksi koska Ukraina on taloudellisissa vaikeuksissa osa kaasusta olisi toimitettava Ukrainan kautta jotta Ukraina saisi välityspalkkiota 3 miljardia dollaria vuodessa. Venäjän mielestä Ukrainan kaasuputket ovat jo niin vanhoja eikä niitä ole mitenkään huollettu, että ne ovat jo pelkkää rautaromua. Venäjä lupasi kuitenkin toimittaa kaasua myös Ukrainan kautta hyvän tahdon eleenä, vaikka Ukrainalla on taipumusta varastaa kaasua välistä. On otettava huomioon, että Venäjän ja Ukrainan välinen kauppa kasvoi viime vuonna kaikesta huolimatta yli 17 prosenttia. Angela Merkel oli sitä mieltä, että EU:n ja Venäjän väliset kaikkinaiset sanktiot olisi jo aika poistaa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan!