lauantai 29. heinäkuuta 2017





UKRAINAN KESÄÄ





Ukrainan kesä on ollut suhteellisen vilkas tähän asti. Paljon on tapahtunut, mutta otan tässä vain muutamia tapauksia, koska kaikkea on mahdotonta ottaa mukaan. Olen ollut kiinnostunut Ukrainan tapahtumista ja seurannut niitä vähän kuin sivusilmällä. Aloitan suuresta suosikkinistani Nadjeshda Savshenkosta (hän on se, joka vietti Venäjän vankiloissa kaksi vuotta tapettuaan kaksi venäläistä journalistia). Nykyään hän on Ukrainan parlamentin jäsen. Hän sai kuuman vastaanoton Nikolajevin kaupungissa Ukrainassa 26.6.2017 kun hänen piti pitää puhe. Natsit kävivät kesken puheen hänen kimppuunsa heittämällä aluksi häntä kananmunilla ja riistivät sitten mikrofonin ja hajottivat sen. Henkivartijoiden oli puututtava asiaan tapahtuman käydessä väkivaltaiseksi. Pyydän anteeksi kuvien huonoa laatua, koska ne ovat kuvakaappauksia uutisisvideolta.

Nadjeshda Savshenko sai munista Nikolajevissa 26.6.2017



Mutta ehkä on aloitettava siitä, että urkainalaisille tuli 11.6.2017 vihdoin niin sanottu viisumivapaus EU:n alueelle. Osa ukrainalaisista oli odottanut tätä jo kauan. Tosin tämä viisumivapaus on suhteellinen käsite. Jotta ukrainalainen voi matkustaa EU-maihin viisumitta hänellä on oltava biometrinen passi, jossa on sormenjäljet sisältävä mikosiru. Tämä vaatii rahaa, jota läheskään kaikilla ukrainalaisilla ei ole. Lisäksi ukrainalainen voi matkustaa EU:hun vain 90:ksi vuorokaudeksi 180 vuorokauden aikana. Britannia ja Irlanti ovat viisumivapauden ulkopuolella. Tämä viisumivapaus ei koske työntekoa. Tätähän nimenomaan ukrainalaiset olisivat halunneet, päästä töihin EU:hun. Tämä oli varmaan monelle suuri pettymys. Pienen särön aiheutti Hollanti, jossa järjestettiin huhtikuussa 2016 kansanäänestys viisumisopimuksesta. Enemmistö hollantilaisista eli 64,5 prosenttia äänesti sopimusta vastaan. Siitä huolimatta kaikkien demokratian sääntöjen vastaisesti Hollannin pralamentti jätti kansanäänestyksen tuloksen huomiotta ja äänesti viisumin myöntämisen puolesta. Tämä on tätä eurooppalaista demokratiaa.

Toisen särön aiheutti se, että Ukrainan presidentti Petro Poroshenkoa ei kutsuttu G20-maiden kokoukseen 7. - 8.7. Moni oli odottanut, että hänet kutsutaan, mutta epävakaan talouden ja sisällissotaa käyvän Ukrainan merkitys maailman taloudelle on todella mitätön. Ukraina oli Neuvostoliiton aikana rikkain ja hyvinvoivin osavaltio Neuvostoliitossa. Ukrainassa oli valtavasti teollisuutta: metalliteollisuutta, lentokoneteollisuutta, avaruusteollisuutta, aseteollisuutta; kaivostoimintaa: hiilikaivoksia, malmikaivoksia jne. Siellä oli suuria laivastotukikohtia. Se oli kuuluisaa mustan mullan aluetta ja oikea vilja-aitta.Se oli suuri turistikohde, jossa tuotettiin kuuluisia viinejä. Nyt se on kaikkein köyhin ja sisällissotaa käyvä valtio Euroopassa. Se, että Ukrainalle myönnettiin omituinen rajallinen viisumivapaus on pelkästään poliittista toimintaa. Ukraina on köyhin eurooppalainen valtio, jota ylläpidetään myös eurooppalaisilla verovaroilla, jotka valuvat rikkaiden oligarkkien taskuihin. Länsi tarvitsee Ukrainaa poliittisista syistä. Oleellisin kysymyshän tässä olisi nyt se, että miten niin rikkaasta valtiosta on tullut niin rutiköyhä, mutta se ei ole tämän kirjoitukseni aihe, joten en paneudu siihen.


Sitten ihan muihin asioihin. Euroopan yleisradioliitto EBU suositti 29.6.2017, että Ukrainalle määrätään sakkoja siitä, kun venäläistä laulajaa Julia Samoilovaa ei päästetty maahan esittämään Euroviisuissa omaa kilpailukappalettaan. Tämähän oli selvää kilpailujen politisointia, mikä ei suinkaan ole uutta Euroviisuissa. Julia on pyörätuolilla liikkuva kaunisääninen laulajatar ja hän on hyvin suosittu Venäjällä. Ukrainan päätös oli todella pöyristyttävä ja idioottimainen ja Ukrainaa pitäisi ehdottomasti rangaista asiasta.




Sitten pari murhajuttua. 20.7. tuli kuluneeksi tasan vuosi siitä, kun toimittaja Pavel Sheremet murhattiin räjäyttämällä hänen autonsa 20.7.2016. Olen kirjoittanut jutusta mm. osoitteessa: http://uuuusi.blogspot.fi/2017/06/kolme-vuotta-torstaina-25.html     

Vaikka murhaaja tiedetään, asiaa ei ole vieläkään tutkittu eikä ketään ole vangittu. Ei ole edes etsitty videolla olevaa salaperäistä naista, joka asetti pommin Sheremetin autoon. Tapaus on selvästi poliittinen eikä sitä halutakaan selvittää. Kiovassa oli mielenosoitus asiasta 20.7.2017.

Nainen, joka kuljetti yöllä pommin Sheremetin autoon. Kuka hän on?


Toinen murhajuttu koskee venäläistä liikemieshuijari Denis Voronenkovia, joka murhattiin Kiovassa 23. maaliskuuta 2017.  Asiasta on löydetty paljon kummallisuuksia, joita on pohdittu myös nyt kesällä. Olen kirjoittanut asiasta aikaisemmin osoitteessa: http://uuuusi.blogspot.fi/2017/03/kolme-tapahtumaa-paatin-kirjoittaa.html


Voronenkov oli naimissa oopperalulajatar Maria Maksakovan kanssa. Voronenkov pakeni vaimonsa kanssa Venäjältä Ukrainaan ilmeisesti tulevien vaikeuksien pelossa huijattuaan liikemiehiä ja Venäjän valtiota. On puhuttu, että liitto oli valeavioliitto. Mitään rakkautta heidän välillään ei kuulema ollut. Monet heidät tuntevat sanovat näin. Molemmat saivat Ukrainan kansalaisuuden saman tien. Voronenkovilla oli liiketoimintaa paitsi Venäjällä myös  Ukrainassa. Ukrainalainen oligarkki Igor Kolomoiski vaati häneltä miljardi dollaria. Voronenkov yritti siirtää miljardi dollaria salaa Venäjältä länteen Kolomoiskin kautta. Hänellä oli vihollisia siis molemmissa valtioissa. Huijaamisen ohella  hän toimi pääasiassa huumeiden, luvattomien aseiden ja pornon kanssa, jota välitettiin Ukrainan kautta Yhdysvaltoihin.

Maria Maksakovan ja Voronenkovin hääkuva.

Nyt kesällä ilmestyi henkilöitä, jotka kertoivat, että Voronenkov asuu Israelissa Tel Avivissa. Hän on siis hengissä ja murha oli valemurha. Kuka siis murhattiin vai näyteltiinkö murha? Hän on tehnyt kasvojenleikkausoperaatioita, jotta häntä ei tunnistettaisi. Tämä ei ole tavatonta. Tällaisiä venäläisiä rikollisia on muitakin. Yksi henkilö, joka ei usko murhaan on Voronenkovin vanha ystävä Evgenij Nemirovskij. Mm. Israelin televisio Kanava 10 on tehnyt dokumentin, jossa todistellaan Voronenkovin olevan elossa. Myös testamenttijärjestelyt on tehty niin, että hän pääsee varoihin käsiksi. Hänellä esimerkiksi on Moskovassa yli 1 000 neliön asunto ja muuta omaisuutta, joiden järjestelyt ovat omituisia. Ukrainalainen journalisti Juri Kot väittää myös, että Voronenkov on elossa. Myös Israelin entisen pääministerin Benjamin Netanjahun entinen henkivartija israelilainen Aleksei Tservets pitää ensinnäkin koko murhatapahtumaa ja murhanäyttämöä omituisena näytöksena tai lavastuksena. Tuolla tavoin ei kukaan ammattimainen henkivartija menettele murhatilanteessa. Toiseksi hän pitää hyvinkin mahdollisena, että Voronenkov on Israelissa elossa. Aika oli otollinen Ukrainan salaiselle poliisille SBU:lle ja Yhdysvalloille syyttää Venäjää murhasta. Venäjällä ei ollut mitään syytä murhata Voronenkovia.

Evgenij Nemirovskij ei usko murhaan.

Ukrainalainen journalisti Juri Kot ei usko murhaan.

Israelilainen henkivartija Aleksei Tservets pitää todennäköisenä, että murhaa ei tapahtunut.

Pavel Parsonia pidetään Voronenkovin murhaajana. Hänet taas tappoi todella ukrainalainen ammattitappaja Iantsar Alekejevits Gonstar. Hän on kertonut yksityiskohtaisen tarkasti miten SBU palkkasi hänet tappamaan Parsonin kahdeksan metrin päässä murhapaikalta hotellin edessä olevasta autosta käsin edestä päin. Piti tuhota todistaja. Mutta se on turhan pitkä juttu tässä kerrottavaksi. Gontsar kulkee vapaalla jalalla ja asiaa ei tutkita. Maria Maksakova asuu edelleen Ukrainassa. Sanotaan, että hän ei ole normaalitilassa. Jotkut väittävät, että hän on hermoromahduksen partaalla. Hän itse puhuu, että hänenkin henkensä on vaarassa. Tietenkään itse en voi mitenkään varmistaa ihmisten kertomuksia ja sitä mikä on totuus. Mutta asia ei itse asiassa kiinnosta minua. Se ei ole tärkeä.

Ammattitappaja I Gonstar



Yhdysvalloissa televisiokanava NBC näytti 13. heinäkuuta tänä vuonna dokumentin ukrainalaisesta lastenleiristä Kiovan lähistöllä. Natsijärjestö Azov järjestää lapsille leirejä, joissa opetetaan aseiden käyttöä ja tappamista. Lapset huutavat iskulauseita "Me olemme Ukrainan lapsia! Muuttukoon Moskova raunioiksi, se on tahtomme! Kuolema, kuolema Moskaleille!" jne. Jopa Yhdysvalloissa dokumentti herätti keskustelua. Kysytään, voiko tämä olla totta? Se muistuttaa elävästi sitä, kuinka terroristijärjestö Isis koulutti lapsiterroristeja. Seuraavassa pari kuvakaappausta dokumentista.






Sitten vähän hauskempiin asioihin. Kuten monet varmasti tietävät Ukraina on tehnyt kaikkensa estääkseen venäjän kielen käytön. Venäläiset televisio-  ja radiokanvat ovat kiellettyjä, venäläiset elokuvat ja näytelmät ovat kiellettyjä, samoin venäläinen kirjallisuus. On yritetty kieltää venäjän kielen käyttöä jopa kaupoissa ja yleisissä tiloissa, venäläiset sosiaaliset mediat ovat kiellettyjä kuten esim. Vkontakte, Odnoklasniki, Jandeks, jne. Sitten kaduille varsinkin Kievissä ilmestyi erilaisia julisteita, joissa sanotaan esimerkiksi: "Venäjän keili on sairaus, joka sairastuttaa hermostollisen systeemin. Venäjän kieli on hyvin tartuttavaa. Se voi tarttua neuvonnallisista ohjeista tai sen voi saada joukkoviestinnän kautta. Se tarttuu helposti nuorisoon. Puhe muuttuu, samoin henkilöllisyys, luonne, ilmestyy aggressioita, julmuutta, epämoraalista käytöstä, taipumusta juopotteluun. Oireita ovat järjen käytön heikkeneminen, kritiikin heikkeneminen, separatismin heikkeneminen. Paraneminen ja tartunnan torjuminen edellyttavät huomion kiinnittämistä terveeseen kansalliseen ideaan. Jos kuulette venäjän kieltä, käyttäkää sitä vastaan joukkovoimaa."

Hauska juliste: Venäjän kieli on vaarallista!


Heinäkuun 6. päivänä alkoi Kievissä oikeudenkäynti Ukrainan entistä presidenttiä Viktor Janukovitsia vastaan. Janukovits ei tullut Kieviin oikeuteen. Hänen mielestään siinä petetään omaa kansaa. Uusi presidentti Poroshenko tuli Ukrainan lain vastaisesti presidentiksi. Janukovits Piti Rostov na Donissa lehdistötilaisuuden, johon ei tullut yhtään ukrainalaista journalistia. Muita tuli sitäkin enemmän. Janukovits sanoi muun lisäksi "Muistakaa sitä aikaa, kun minä olin presidenttinä ja verratkaa sitä nykyiseen. Ukrainan talous on romahtanut ja elintaso laskenut. Korruptio on kasvanut moninkertaisesti. Oli minussakin vikaa, mutta sotaa idässä, jossa on kuollut jo yli 10 000, ihmistä ei ollut." Oikeudenkäyntiä Kievissä pidetään farssina, jossa jo etukäteen oli langetettu tuomio ja valittu syyllinen. Janukovitsin asianajajat kääntyivät kansainvälisten tuomioistuinten puoleen tämän farssin lopettamiseksi.

Janukovits lehdistötilaisuudessa Rostov na Donussa


Ukrainassa päätettin, että Venäjän kansalaisilta vaaditaan viisumi, jotta he pääsisivät Ukrainaan. Sen lisäksi kerätään sähköisiä tiedostoja niistä venäläisistä, jotka vierailevat Ukrainassa. On oletettavaa, että näistä muodostetaan mustia listoja ei toivotuista venäläisistä vierailijoista. Jo aikaisemmin oli lukuisilta henkilöiltä kielletty pääsy Ukrainaan. Suorat lennot Venäjän ja Ukrainan väliltä oli lopetettu jo 2015. Ainoa mahdollisuus Venäjän ja Ukrainan välillä päästä lentäen oli joko Euroopan kautta tai Minskin kautta. Junaliikenne sentään vielä toimii. Venäläisillä ja ukrainalaisilla yli 50 prosentilla on sukulaisia ja tuttavia  molemmin puolin rajaa. Tällaiset toimet hankaloittavat yhteydenpitoa ja tapaamisia. Ukrainalaisia on säännöllisissä töissä Venäjällä yli 2,5 miljoonaa ihmistä ja epäsäännöllisesti noin 10 miljoonaa. Tämä on ollut suuri apu Ukrainan taloudelle.

Odotettiin suurella jännityksellä Venäjän vastausta näihin sanktioihin. Se tulikin 16. heinäkuuta hyvin yllättävässä muodossa. Mitään viisumeita ei ukrainalaisilta vaadita. Sen sijaan ukrainalaisille myönnettiin mahdollisuus anoa Venäjän kansalaisuutta hyvin helposti. Tarvitsee täyttää vain kaksi lomaketta, ensimmäinen on anomus pääsystä Venäjän kansalaiseksi ja toinen on ilmoitus erosta Ukrainan kansalaisuudesta. On laskettu, että noin miljoona ihmistä käyttää tilaisuutta heti hyväkseen. Laskettiin leikkiä, että jospa tilannetta käyttää hyväkseen 10 miljoonaa ukrainalaista. Millaiseksi Ukrainan väkiluku muodostuu? Venäläiset pitävät ukrainalaisia sisarina ja veljinään. Venäläisillä ei ole mitään vihaa ukrainalaisia kohtaan.



Mielenkiintoinen uutinen tuli Itä-Ukrainasta 18.7.2017. Donetskin kansantasavaltaa johtava Aleksandr Zahartsenko ilmoitti Itä-Ukrainan muodostavan uuden valtion nimeltään Vähä-Venäjä (ven. Малороссия). Tästä olen kirjoittanu jo aikaisemminkin. Tämä olisi sikäli mielenkiintoista, että se ratkaisisi monta pulmaa alueella. Kannatan itse ajatusta. Sota Ukrainan ja Itä-Ukrainan välillä voitaisiin lopettaa. Valtio olisi puskurivyöhyke Venäjän ja Ukrainan välillä. Tämä rauhoittaisi aluetta. Alue tulisi hyvin toimeen taloudellisesti. Alueella sijaitsee lukuisia kaivoksia, jotka sisältävät hiiltä, metalleja ja lukuisia arvokkaita mineraaleja. Alueella on myös teollisuutta, varsinkin raskasta metalliteollisuutta. Itse asiassa alue oli koko Ukrainan paras teollisuuskokonaisuus ja käsitti yli 70 prosenttia Ukrainan teollisuudesta. Kauppaa se voisi käydä paitsi Venäjän kanssa myös Ukrainan kanssa. Mikään valtio ei toistaiseksi ole tunnustanut Vähä-Venäjää, ei edes Venäjä, eikä tämä sisälly  Minskin sopimukseen.




Lauantain 22.7.2017 lehtiin ilmestyi Suomeakin läheltä liippaava juttu. Asia koski kolme vuotta sitten Ukrainassa pudotettua Malaysia Airlinesin MH17 lentoa, jossa 298 ihmistä sai surmansa. Nyt julkaistiin ohessa oleva kuva. Suomi osallistui salaa tutkimukseen räjäyttämällä aikoinaan Venäjältä saamansa BUK-ohjuksen. Suomi sai ohjukset velkojen korvauksena ja siihen liittyi aikoinaan salassapitovelvollisuus, jota Suomi siis rikkoi. Räjäytyksessä oli paikalla hollantilaisia viranomaisia. Tapausta alkoi tutkia kansainvälinen rikoskostutkintaryhmä JIT. Venäläisiä tutkijoita ei otettu mukaan monista  venäläisten pyynnöistä huolimatta. Olen kirjoittanu jutusta mm. osoitteessa: http://uuuusi.blogspot.fi/2016/05/lento-paattyi-tutkimusten-mukaan.html

Venäläiset tekivät asiasta oman tutkintansa ja päätyivät, että ukrainalaiset olivat ampuneet koneen alas. Tuohon aikaan alueella oli ainoastaan ukrainalaisia BUK pohjuksia runsaasti, jotka olivat malliltaan vanhaa mallia, jota Venäjällä ei enää ollut käytössä. Separatisteilla ei ollut kyseistä ohjusta eivätkä he osaa edes käyttää sitä. Kehiteltiin vähintäänkin kyseenalainen idea, että Venäjältä olisi tuotu ohjus, ammuttu kone alas ja viety ohjuslavetti takaisin Venäjälle. Tässä rakennelmassa ei ole mitään järkeä. Piti vain yrittää todistaa, että Venäjä on kaikkeen syyllinen. Ukrainalaiset sotilaat olivat tuohon aikaan yleensä moraaliltaan kyseenalaisessa kunnossa ja varsin usein täysin humalassa. Omituista on se, että Yhdysvallat ja Ukraina eivät ole julkaisseet mitään omia dokumenttejaan asiasta, vaikka niitä heillä on. Venäjä julkaisi omat tutkimuksensa, mutta sitä ei otettu huomioon. Viimekädessä suurin syyllinen on kuitenkin Ukrainan lennonjohto, joka ohjasi lennnon MH17 sotatoimialueelle. Kännipäissään olleet ukrainalaiset sotilaat olivat sitten ampuneet koneen alas. Näin voisi todeta.


Sitten itse pääasiaan! Venäjällä tehdään maailmalla hyvin suosittua ja kuuluisaa animaatiosarjaa Masha ja Karhu (ven. Маша и Медведь). Varsinkin lapset katsovat niitä hyvin mielellään. Sarja on hyvin tehty ja kaikkialla pidetään siitä. Mm. Italiassa se on hyvin suosittu ja sitä näytetään jopa Yhdysvalloissa. Sarja kertoo Masha tytöstä ja hänen ystävästään Karhusta. Masha on hyvin aktiivinen ja itsenäinen hyväsydeäminen pikkutyttö ja Karhu on melkein hänen vastakohtansa, joka rakastaa rauhaa ja hiljaisuutta, on rauhallinen ja hyväntahtoinen. Myös netistä löytyy lukemattomia jaksoja sarjasta esimerkiksi nimellä Masha ja Karhu ja niitä on katsottu jopa satoja miljoonia kertoja. Nyt Ukrainassa on saatu päähän kieltää katsomista  tätä sarjaa. Aikaisemmin Liettua, Latvia ja Viro ovat yrittäneet samaa, mutta laihoin tuloksin. Sarjaa katsotaan yhä joka paikassa. Varsinkin lapset rakastavat sarjaa. Syynä kieltoon pidetään sitä, että sarja olisi jotenkin poliittinen. Iso Karhu kuvaisi Venäjää jne. Naurettavuudella ei löydy rajaa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan!