keskiviikko 12. heinäkuuta 2017





TUMMAT PILVET HAMPURIN YLLÄ




Tummilla pilvillä en todellakaan tarkoita mitään synkkää tai pahaa. En tarkoita mitään symbolista. Toteanpahan vain tosiasian, joka kuvastakin näkyy. Kirjoitan vain omia huomioita asioista, joita tapahtui G20 kokouksen yhteydessä ja sen aikana. Heinäkuun 7. -  8. päivänä järjestettiin Hampurissa Saksassa G20 maiden kokous. Kokous herätti kaikkialla maailmassa suurta huomiota. Suomessa kokousta on käsitelty ylimalkaisesti ja huonosti. Siksi tässä muutamia kommentteja. Alla kokouksen virallinen yhteiskuva.


Virallisissa kuvissa huomiota herättää aina osanottajien sijoittelu. Isäntä (emäntä) on aina ensimmäisessä rivissä keskellä kuten tässä Merkel punaisessa puserossa. Hänen vieressään on kunniapaikalla Kiinan Xi Jinping, jonka vieressä Venäjän Vladimir Putin. Erityistä huomiota herättää Yhdysvaltain presidentin sijoittaminen toiseksi äärimmäiseksi vasemmalle. Äärilaidalla on enää Ranskan hyvin nuori presidentti Emmanuel Macron. Tätä sijoittelua on pohdittu maailmalla paljon ja varsinkin Trumpin sijoittamista äärilaidalle.

Jo alkukättelyssä herätti huomiota Merkelin lämmin jutustelu Putinin kanssa (Merkel puhuu venäjää) ja kylmä suhtautuminen Trumpiin, jonka hän joutui melkein ajamaan pois näyttämöltä, kun ei muuten tahtonut lähteä. Kaikille kokouksen virallisille osanottajille jaettiin rintamerkki rintapieleen, jota kaikki muut kantoivat paitsi presidentti Trump, joka kantoi sen paikalla  USA:n lippua. Tätä on paljon pohdittu. Trumpille kokous merkitsee näköjään ihan muuta kuin muille osanottajille. Amerikka etusijalla!

Putin ja Merkel, tervetuloa! Keskinäistä jutustelua.


Trump ja Merkel, voisitko siirtyä jo eteenpäin! Huom. USA:n lippu Trumpin rintapielessä!


Sisiliassa järjestettiin 26. -  27. toukokuuta G7 maiden kokous. Sitä pidettiin täydellisenä fiaskona. Sillä ei ollut mitään merkitystä. Tämä korosti G20 kokouksen merkitystä nyt Hampurissa, kokoukselta odotettiin paljon. Kysyttiin, miksi kokous järjestettiin juuri Hampurissa eikä muualla Saksassa esimerkiksi Berliinissä. Merkel vastasi, että Hampuri on "portti maailmaan". Hampuriin olivat kokoontuneet maailman 19 suurinta taloutta sekä Euroopan unionin edustus. Ennakkoon kehiteltiin erilaisia kaavioita. G20 = 2 + 18 valtiota, jossa tärkeintä on EU:n ja Kiinan kohtaaminen. Toisaalta G20 kokous onkin todellisuudessa G3 kokous, jossa koko maailman kohtalosta päättävät vain Venäjä, Kiina ja USA. Kehiteltiin myös yhtälö G20 = 20 - 1, jossa tämä 1 on Yhdysvallat, joka ei ymmärrä, että kokous on kansainvälinen tapaaminen ja neuvottelu. Trump on joskus sanonut, että hän näkee G20 kokouksen kansainvälisenä taisteluareenana. Kuitenkin kokouksesta taisi muodostua G20 = 2 + 18 valtiota, koska suurin kiinnostus kohdistui Putinin ja Trumpin ensikohtaamiseen. Juuri muusta ei puhuttukaan. Kaikki tiedotusvälineet puhuivat tai kirjoittivat vain, mitä tapahtuu kun Putin ja Trump kohtaavat ensimmäisen kerran.

Versio EU:n ja Kiinan kohtaaminen: suunniteltu Silkkitie.


Sitten tapahtui jotain kummallista. Putin ja Trump tapasivat toisensa ohimennen ennen kokousten alkua. Trump tuli tervehtimään ja kättelemään Putinia. Tapahtumasta on olemassa salaa kuvattu video, joka levisi ympäri maailmaa. Sitä on näytetty kaikkialla ja varsinkin Yhdysvalloissa. Videota on pyritty tulkitsemaan kaikin mahdollisin tavoin. Mitä siinä tapahtuu? Kuka kättelee ketä ja miten? Videota on pyöritetty edestakaisin ja hidastettuna, että nähdään mitä todella tapahtuu. Psykologit kommentoivat videota. Näyttää siltä, että Trump tulee Putinin luo, tervehtii häntä molemmin käsin ja molemmat vaihtavat jonkin sanan. Katseet kohtaavat. Kaikki tapahtuu ystävällisissä merkeissä.



Ennen varsinasta kokouksen alkua BRICS maat pitivät oman kokouksen. Tämä on vanha perinne. BRICS maat ovat Brasilia, Venäjä, Intia, Kiina ja Etelä-Afrikka. Pohdittiin yhteistä Strategiaa. 



Samana päivänä Putin tapasi Etelä-Korean uuden presidentin Moon Jae-inin. Tapaamisella on merkitystä Pohjois-Korean suhteen. Kiina ja Venäjä ovat sitä mieltä, että Pohjois-Koreaa vastaan ei saa käyttää väkivaltaa tai sanktioita. Sanktioista kärsii eniten tavallinen kansa. Venäjän ja Kiinan ehdotus on, että Pohjois-Korean alueen läheisyydessä ei järjestettäisi sotaharjoituksia, joita Etelä-Korea ja Yhdysvallat järjestävät jatkuvasti. Tämä on selvää provosointia. Jos käytetään väkivaltaa olisi se tuhoisaa paitsi Pohjois-Korealle ja sen kansalle myös Etelä-Korealle. Etelä-Korea on suuri ydinvoiman käyttäjä ja sodalla voisi olla tuhoisa vaikutus alueella, jos tuhotaan ydinvoimaloita. Japani voisi kärsiä tästä myös. Neuvottelujen tie on ainoa oikea ratkaisu asiaan. Kiina on Pohjois-Korean suurin kauppakumppani (yli 90% Pohjois-Korean kaupasta), mutta Venäjä on laajentamassa kauppaa itään ja myös Pohjois-Koreaan.

Moon Jae-in ja Putin


Sitten tapahtui se, mitä ehkä eniten oli odotettu. Putinin ja Trumpin virallinen ensimmäinen tapaaminen. Tapaaminen oli suljettujen ovien takana ja siihen osallistuivat Putinin ja Trumpin lisäksi  ulkoministerit Sergei Lavrov ja Rex Tillerson sekä tulkit. Tapaamisen piti kestää puoli tuntia, mutta kestikin kaksi tuntia ja 16 minuuttia. Siitä, mistä keskusteltiin on paljon käsitelty eri medioissa. Paljon amerikkalaisessa mediassa kommentoitiin, miksi tapaamiseen osallistui vain neljä henkilöä, mutta olen henkilökohtaisesti sitä mieltä, että useampi olisi vain sotkenut asioita pahemman kerran. Suurimmaksi aiheeksi nousi venäläisten oletettu sekaantuminen Yhdysvaltojen vaaleihin. Minulle on aivan yhdentekevää sekaantuiko Venäjä niihin, mutta sanaakaan ei puhuttu Yhdysvaltojen sekaantumisesta muiden valtioiden vaaleihin. Tätä on tapahtunut pitkin historiaa, myös Venäjän vaaleihin 1990-luvun alussa Neuvostoliiton hajottua. Joskus sekaantuminen on ollut hyvinkin väkivaltaista kuten kaikkialta maailmasta olemme saaneet havaita. Tapaaminen sujui kuitenkin hyvinkin lämpimissä merkeissä, kuten kuvista voi päätellä.


Keskusteltiin myös varmasti terrorismista, Syyriasta, Pohjois-Koreasta ja Ukrainasta. Varmasti kaikkea ei saada tietää, mutta jos henki Venäjän ja Yhdysvaltojen tai heidän johtajiensa välillä paranee, merkitsee se maailman rauhalle paljon. Suhteet ovat olleet niin alhaisella tasolla. Tämä voisi merkitä myös rauhallisempia aikoja Itämerellä ja lähialueillamme. Tapaamisen aikoihin muu yleiskokous pohti ilmastokysymyksiä.



Presidenttien välille oli syntynyt Tillersonin mukaan nopeasti positiivinen suhde ja kemia oli toiminut. Yhdysvaltain valtamedia ja politiikan asiantuntijat olivat lievästi sanottuna tyrmistyneitä. Olisiko kaikki kriisi kuitattu näin vähällä? Epäilemättä Trumpin palattua Yhdysvaltoihin häntä odottaa vaikeat ajat. Trump halusi ilmeisesti hakea liittolaista tärkeisiin projekteihin. Maailma on muuttunut Barack Obaman ajoista.


Trumpin tapaamisen jälkeen Putin tapasi Japanin pääministerin Shinzo Aben, joka raukka oli joutunut odottamaan tapaamista yli tunnin, koska Putin oli myöhässä Trumpin tapaamisen kestettyä yli suunnitellun ajan. Tapaaminen oli sikäli tärkeä, että aiheina oli Pohjois-Korea ja Venäjän kaupan lisääntyminen itään. Toisaalta Putinilla ja Abella on jo sovittu tapaaminen syksyllä Vladivostokissa.



Illalla Elben filharmonikot esittivät konsertissa Merkelin pyynnöstä vieraille Ludwig van Beethovenin yhdeksännen sinfonian. Konsertti jouduttiin aloittamaan myöhässä, koska Putin myöhästyi hänen aikataulunsa venyttyä yli suunnitellun. Beethovenin 9. sinfonia tunnetaan nimellä "Oodi ilolle". Trump ilmoitti, ettei hän juuri tunne tai perusta sinfonioista.


Hämmästyttävä yksityiskohta, jota lehdistö ympäri maailmaa on pohtinut. Virallisilla päivällisillä Melania Trump istui Presidentti Putinin vieressä. He keskustelivat vilkkaasti. Virallisilla päivällisillä on yleensä aina protokolla. Tämä protokolla oli mielenkiintoinen.


Seuraavana aamuna 8.7. Merkel tarjosi aamiaisen Presidentti Putinille ja Ranskan presidentti Emmanuel Macronille. Venäjä, Saksa ja Ranska ovat Ukrainan sisällissodassa Minskin sopimuksen takaajia. Siksi tapaaminen oli Euroopan rauhan kannalta tärkeä. Onneksi paikalla ei ollut Ukrainan presidentti Petro Poroshenkoa, koska hän olisi vain sotkenut asioita. Putin tapasi myöhemmin myös Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin ja EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin.
Emmanuel Macron, Putin ja Merkel aamiaiselle menossa.

Turkin presidentti Erdogan ja Putin.


Sitten tapahtui jotain odottamatonta. Trump toi tyttärensä Ivankan näyttämölle. Hän sai jatkaa neuvotteluja. Trump itse häipyi  "takavasemmalle". Monet G20 kokouksen osanottajat olivat tyrmistyneitä, järkyttyneitä ja raivoissaan toimenpiteestä. On banaalia laittaa kokematon tytär neuvottelupöydän ääreen. Kun asetetaan sukulaisia, kuten tyttäriä ja vävyjä korkeisiin virkoihin sanotaan tätä yleensä nepotismiksi. Mitkä ovat heidän pätevyytensä? Ivankaa pidetään pikkutyttönä, joka ei tiedä asioista mitään.
Ivanka Trump


G20 kokouksen tunnus on Kreuzknoten eli merimiessolmu eli ns. "reivisolmu". Se on siitä omituinen, että jos sitä vetää molemmista päistä tai kummasta päästä tahansa se vain kiristyy. Toisaalta se on äärettömän helppo aukaista, jos tietää miten.




Koko näiden neuvottelujen ajan kolmen päivän aikana mielenosoittajat osoittivat mieltään kokousta vastaan Hampurin kaduilla. Suomalainen uutisointi mielenosoituksista oli varsin yksipuolista ja köyhää. Mielenosoituksiin osallistui yli 200 järjestöä. Osallistujina oli mm. kaksi Saksan oppositiopuoluetta, sosialistinen vasemmistopuolue ja monia vihreitä puolueita ja poliittisia järjestöjä. Mukana olivat myös saksalaiset ammattiliitot Verdi ja IG Metall. Mukana oli myös rauhanjärjestöjä ja useita vasemmistolaisia järjestöjä. Yksi suurimmista oli oikeudenmukaisempaa taloutta vaativa kansalaisjärjestö Attac. Ympäristöjärjestöjä oli mm. Greenpeace, Oxfam ja Maan ystävät. Yksi näkyvimmistä oli jalkapalloseura FC St. Pauli, joka järjesti nukkumapaikkoja stadionillaan. Monet kirkot tarjosivat majapaikkoja mielenosoittajille. Mielenosoituksiin osallistui myös tiedemiehiä, erilaisia aktivisteja ja poliitikkoja. Jopa New Yorkin entinen pormestari Bill de Blasio osallistui mielenosoituksiin. Mielenosoittajia tuli kaikkialta Euroopasta. Mielenosoittajia oli yli 100 000. Poliiseja kutsuttiin Hampuriin yli 30 000. Heitä jouduttiin pyytämään muualta Saksasta ja Itävallasta.


Mielenosoittajien mielestä on väärin, että nämä 20 rikasta valtiota saavat määrätä, mitä maailmassa tapahtuu ja saa tehdä. Taataan rahan ja pääomien vapaa liikkuvuus yli rajojen, mutta entäpä ihminen? Rahalla on enemmän oikeuksia kuin ihmisillä. Vaaditaan maailmankaupan tulosten nykyistä tasa-arvoisempaa jakamista. Globalisaation hyödyt eivät jakaudu maailmassa tasan, eikä G20 kokouksella ole oikeutta määrätä maailmantalouden suuntia. Rikas hyvinvoiva maailma tekee päätöksiä omista lähtökohdistaan, eikä köyhällä enemmistöllä ole mitään oikeutta vaikuttaa asiaan. Maailman johtavat päättäjät ja heidän ajamansa talouspolitiikka on luonut "helvetilliset olot" moniin maihin. Osa mielenosoittajista arvosteli G20 ryhmää epädemokraattiseksi ja osa vastustaa globalisaatiota. Jotkut olivat huolissaan ilmastonmuutoksesta.


Syntyi iskulause "Yes we camp". Paitsi G20 kokousta vastaan osoitettiin mieltä myös Trumpia vastaan. Vähitellen mielenosoitukset muuttuivat väkivaltaisiksi. Toiset syyttivät poliisia liiasta väkivallan käytöstä, toiset mielenosoittajia. Wellcome to hell  -järjestö on kansainvälinen kapitalismin vastainen liittouma. Antifa-järjestö on antifasistinen ja kapitalismin vastainen liike. Järjestöt arvostelivat poliisia liian kovista otteista. Poliisi käytti pamppuja, vesitykkejä ja kyynelkaasua. Poliisia heiteltiin pulloilla, kivillä ja autoja sytytettiin palamaan. Syntyi sanonta "G20 - tervetuloa helvettiin". Syntyi käsite "Musta blokki". He ovat nuoria miehiä, jotka pukeutuivat varsin yhteneväisesti mustiin hupullisiin vaatteisiin, peittivät silmät aurinkolaseilla ja kasvonsa mustalla huivilla. Kaduille rakennettiin barrikadeja ja liikkeitä ryöstettiin.


Mielenosoitukset jatkuivat kolme vuorokautta, myös sunnuntaina 9.7. Saksalaismediassa G20 kokousta kutsuttiin mellakoiden vuoksi katastrofiksi, väkivaltaorgioiksi, surulliseksi teatteriksi ja sisällissodan tantereeksi. Hampurissa on alueita, joissa tuho oli aika totaalista, kuin kaupunkisodan jäljiltä. On poltettuja autoja, hajotettuja kauppoja, särkynyttä lasia. Myös kokoukseen mielenosoitukset vaikuttivat. Valtiojohtajien autosaattueet joutuivat etsimään uusia reittejä päästäkseen perille. Johtajien puolisoiden ohjelmaa oli myös jouduttu karsimaan rankasti mielenosoitusten takia. Trumpin puoliso Melania ei voinut osallistua tilaisuuksiin, koska mielenosoittajat olivat piirittäneet tilan, jossa hän asui. Monet ovat sitä mieltä, että tämä ei suinkaan ollut sattumaa. yli 300 poliisia joutui sairaalaan, lähes 300 mielenosoittajaa vangittiin, mutta kukaan ei kerro kuinka monta mielenosoittajaa joutui sairaalaan.


G20 kokous päättyi lauantaina 8.7.  Euroopan unionin edustajien mukaan johtajat saivat aikaan yhteisen päätöslauselman. Päätöslauselmaan tuli erillinen kappale, joka otti huomioon Yhdysvaltain päätöksen vetäytyä Pariisin ilmastosopimuksesta. Julkaistiin  myös tiedote, jossa ilmoitetaan päätöksestä lisästä keinoja tukkia äärijärjestöjen rahoituskanavia. Pyritään syventämään kansainvälistä tietojenvaihtoa ja yhteistyötä. On taisteltava protektionismia vastaan eli edistettävä kansainvälisiä vapaita markkinoita. Mailla on kuitenkin oikeus suojella itseään. Lausuma on kompromissi, koska Trump haluaa suojella yhdysvaltalaisia yrityksiä kansainväliseltä kilpailulta ja muut maat haluavat lisätä vapautta markkinoilla. Trump on monista kokouksen ydinkysymyksistä eri mieltä muiden kanssa. Merkel piti lehdistötilaisuuden. Samoin teki Putin. Trump ei pitänyt mitään lehdistötilaisuutta. Putinin lehdistötilaisuus oli ehdottomasti mielenkiintoisempi.


Koska Trump ei kommentoinut mitenkään tapaamista, Putin joutui vastailemaan lehdistön kysymyksiin. Amerikkalainen lehdistö, varsinkin CNN, Trumpin suuri vihollinen pohdiskeli onko niin, että Trump on sanoutunut irti lehdistöstä. Mitäs, jos Trump lopettaa kokonaan keskustelemisen lehdistön kanssa? Joka tapauksessa Putin joutui vastailemaan kahdenvälisestä tapaamisesta Trumpinkin puolesta.




Loppujen lopuksi G20 kokouksen tärkeimmäksi ja eniten huomiota  herättäväksi tapahtumaksi muodostui kahden suurvallan johtajien, Venäjän Vladimir Putinin ja Yhdysvaltojen Donald Trumpin, tapaaminen. Puhutaan "Kohtaamisesta Elbellä". Tapaaminen on onnistunein tapaaminen toisen maailmansodan jälkeen. Keskustelu voi alkaa. Näytti siltä, että Trump on lähempänä Putinia, kuin esimerkiksi Saksaa ja Ranskaa. Tähän pitäisi vielä saada mukaan Kiina, niin maailma muodostuisi turvallisemmaksi paikaksi elää. Kysymykseksi jää, miten Trumpin sanoihin voi luottaa? G20 kokous hautasi alleen G7 ryhmän. Muut kokoukseen osallistujat lähtivät Hampurista vähin vaurioin ja vähään tyytyen. Kilpi ei kirkastunut, mutta ei ihan lommoillekaan päässyt menemään.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan!