tiistai 27. joulukuuta 2016



TÄMÄ ON KOE



Tämä on koe! Laita hyvä äänentoisto päälle!

Häntä sanotaan enkeliääneksi. Hänestä sanotaan, että hän puhuu delfiinien kanssa, hän puhuu valaiden kanssa. Hänestä sanotaan, että hän ei ole tältä planeetalta. Hän on kuuluisa, hänellä on erikoinen ääni. Kun kuulin häntä ensimmäisen kerran olin hämmentynyt. En ollut uskoa korviani. Vaati vähän totuttelua. En ole koskaan kuullut tällaista miehen ääntä. Hän rikkoo rajoja. Monet haukkovat henkeä hänet kuullessaan. Henkilökohtaisesti pidän hänen ääntään upeana. Enkä ole ainoa. Kuuntele itse!:




Häntä sanotaan venäläisen kevyen nykymusiikin omintakeisemmaksi ilmiöksi. Hänen taiteilijanimensä on Vitas (Витас). Oikealta nimeltään hän on Vitalij Vladasovitsh Gratsjov (Виталий Владасович Грачёв) syntynyt 19 helmikuuta 1979. Hän asuu Moskovassa ja on naimisissa ja hänellä on kaksi lasta, tytär ja poika. Hänen musiikistaan on sanottu, ettei sitä voi kategorisoida. Hänen äänialansa on viisi oktaavia. Hänen musiikkinsa elementtejä ovat mm.  tekno-, pop-, tanssi-, klassinen,  jazz-, ja kansanmusiikki. Lähtökohtani on tämä; paitsi, että hän on mielenkiintoinen taiteellinen ilmiö, hän on myös mielenkiintoinen psykologinen ilmiö. Hänen suuresta repertuaaristaan ensimmäisiä on "Opera 2", se on julkaistu 2001.




Vaikka hänellä on upean erikoinen ääni, ei hän silti ole Venäjän suosituin laulaja. Melkein kaikki venäläiset kyllä tuntevat hänet, mutta monet eivät pysty yksinkertaisesti hyväksymään ja ymmärtämään hänen omintakeista ääntään ja esiintymistapojaan. Paitsi Venäjällä hän on saanut suuren suosion myös Kiinassa tai oikeammin hän on vielä suositumpi Kiinassa. Ensimmäisen levyn myynti yhden kuukauden aikana oli yli 3,5 miljoonaa kappaletta. Pelkästään yhtä televisiokonserttia seuraa yli 70 miljoonaa katsojaa. Jokainen hänen konserttina on loppuunmyyty. Kiinalaiset ovat aivan hulluina tähän laulajaan ja jokaista konserttia seuraa valtaisa menestys. On kai niin, että kiinalainen mentaliteetti ja Kiinan kieli ovat jossain yhteydessä tähän menestykseen. Hänelle pystytetään patsaita Kiinassa. Vanhemmat antavat lapsilleen hänen nimensä. Hänen nimeään kantaa puhelinmalli, hän on vaatemerkki ja lelumerkki. Hänellä on nimikkojuna ja nimikkolentokone Kiinassa.





Seuraavassa on yksi hänen kuuluisimmista kappaleistaan. Jotkut sanovat, että naiset todella saavat orgasmeja hänen konserteissaan tai häntä kuunnellessaan. Kaikki, jotka tuntevat hänet, tuntevat myös seuraavan kappaleen: La Donna E Mobile:




Vitasilla on valtava repertuaari. Hän säveltää, sanoittaa, sovittaa ja esittää laulunsa ja musiikkinsa ja lisäksi suunnittelee pukunsa.  Hän on esiintynyt monessa elokuvassa. Tällainen ihminen on monilahjakkuus, mutta häntä ei lännessä tai meillä Suomessa juuri tunneta. Olisi aihetta. Hän on suosittu Venäjän televisiossa ja vuodesta 2005 lähtien kierrellyt Aasiaa, jossa hänellä on valtava suosio ja kuten kirjoitin, varsinkin Kiinassa.


Vitas perheensä kanssa 2016.


En kerro hänen elämäntarinaansa, koska se ei ole tällä kertaa oleellista. Oleellista on hänen äänensä ja sen uskomaton, monipuolinen ja ennakkoluuloton käyttö. Jos joku kiinnostuu, hän löytää kyllä tietoja Vitasista halunsa mukaan. Hänestä löytyy  uskomaton määrä erilaista materiaalia verkosta, tietenkin pääasiassa lauluja, mutta myös kokonaisia konsertteja tai elämänkertoja. Seuraavassa kolme hänen tyypillistä lauluaan Улыбнись! -Hymyile! ja Поцелуй Дпиною в Вечность - Suutele minua ikuisesti, Танцы Под Луной  - Tansseja kuun alla







Tietenkin tuollaiseen ääneen liittyy mystiikkaa. Usein ihmiset tuovat hänen konsertteihinsa purkillisen vettä ja pitävät sitä sylissään koko konsertin ajan. Jotkut sanovat, että kyse on taiteesta, jotkut  sanovat, että kyse on psykologisesta ilmiöstä. Jos kysyy ihmisiltä, miksi he tuovat konserttiin vettä lasipurkeissa, he sanovat, että he haluavat osoittaa kunnioitusta  ja ihailua  Vitasia kohtaan; toiset sanovat, että Vitasin ääni muuttaa veden koostumusta. He uskovat, että konsertin aikana Vitasin  ääni vaikuttaa veteen ja vesi saa erilaisia ominaisuuksia, mystistä voimaa, jopa parantavaa voimaa. Tutkimuksissa on osoitettu, että erilaiset äänet kristallisoivat vettä eri tavoin. Klassinen musiikki kristallisoi vettä eri tavalla kuin kevyt musiikki. Vitas itse on sanonut, että hän suhtautuu suopeasti siihen, jos ihmiset haluavat tuoda vettä hänen konsertteihinsa - se on heidän asiansa. Jotkut uskovat, että Vitas on jonkinlainen amfibio-olio. Tämä liittynee hänen alkuaikojen kappaleeseensa "Opera 2". Tässä taide ja psykologia kohtaavat.


Vettä lasipurkeissa Vitasin konsertissa.


Varsin suuri repertuaari Vitasilla on klassisen musiikin alalla. Hän on esiintynyt monen kuuluisuuden, mm. Demis Roussosin ja Lucio Dallan kanssa. Tosin usein hän sovittaa kappaleet oman makunsa mukaan. Seuraavassa Ave Maria ja Adagio






Vitasia on sanottu laulun satakieleksi. Seuraavaksi hän laulaa satakielestä. Romanssin "Satakieli" (Соловей) on säveltänyt A. A. Alabiev ja sitä pidetään yhtenä vaikeimmista laulettavista lauluista, sanotaan että vain naiset pystyvät laulamaan sen. Lisäksi alla on yksi alkuperäinen esitys vertailtavaksi. 







VITAS





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan!