torstai 30. kesäkuuta 2016



PUOLET MAAILMASTA








PURPPURAPURJEET. Kuva ei liity mitenkään nyt käsiteltävään kirjoitukseen. Kuva on Pietarista koulujen päättämisjuhlista 26.6.2016. Tämä on jo ikivanha perinne, kun koulunsa päättävät nuoret juhlivat koulujen päättymistä. Tähän liittyy erottamattomasti purppurapurjeinen laiva ja ilotulitus.



Tashkentissa Uzbekistanin pääkaupungissa pidettiin 23. - 24.6.2016 Shanghain yhteistyöjärjestön (SCO) kokous. Tapaamisessa vietettiin 15-vuotisjuhlavuotta. Meillä Suomessa sitä ei juuri uutisoitu. Järjestö on niin iso, että siihen kuuluu yli 45 prosenttia maailman väestöstä ja melkein 60 prosenttia maailman maa-alasta. Meillä tärkeämpi uutinen oli Ison-Britannian äänestys erosta EU:sta. Tulen kirjoittamaan myös tästä myöhemmin, mutta mielestäni siitä kirjoittaminen on vielä aivan liian aikaista, koska läheskään kaikkia tapahtumia ja seurauksia ei vielä ymmärretä.


Olisi kuitenkin ollut aihetta informoida jotenkin myös Tashkentin kokouksesta. Se koskee sentään niin isoa osaa maailmaa. Shanghain yhteistyöjärjestöön (ven. Шанхайская организация сотрудничества, Šanhaiskaja organizatsija sotrudnitšestva, kiin.  上海合作组织) kuuluvat  Venäjä, Kiina, Kazakstan, Kirgisia, Tadzikistan ja Uzbekistan. 


Shanghain yhteistyöjärjestön logo

Järjestöön ovat liittymässä Intia ja Pakistan. Liittymisprosessi on jo alkanut. Lisäksi kokousta seuraamassa olivat Mongolia, Iran, Afganistan ja Valkovenäjä, jotka kaikki ovat osoittaneet kiinnostusta liittyä tähän yhteistyöjärjestöön. Voimakasta kiinnostusta ovat osoittanee lisäksi Jordania, Syyria, Egypti ja Israel. Järjestö on perustettu vuonna 2001. Työkielet ovat kiina ja venäjä. Tavoitteet olivat terrorismin, separatismin ja ekstremismin vastustaminen. Tavoitteena on myös perustaa vapaakauppa-alue ja kehittää teollisuutta sekä yhteistä energia- ja muiden alueen luonnonvarojen hyödyntämistä. Alueella on valtavat luonnonvarat. Talouden kehittäminen ja myös kulttuuritoiminta on vilkasta. 


Muutamia kertoja on järjestetty yhteiset sotaharjoitukset, joihin kaikki jäsenmaat ovat osallistuneet. USA:lla ja Natolla on esiintynyt vastustusta järjestöä kohtaan. Uusien aseiden kehittely on voimakasta jopa Intian ja Iranin kanssa, vaikka nämä ovat vasta liittymässä järjestöön. Ydinasevaltioita ovat Venäjä, Kiina, Intia ja Pakistan.

Läheistä yhteistyötä on BRICS maiden kanssa. BRICS maat ovat Brasilia, Venäjä, Intia, Kiina ja Etelä-Afrikka. BRICS ja SCO järjestivät viime vuonna yhteisen konferenssin 8.7 - 12.7.2015 Venäjällä Ufassa. Myös läheistä yhteistyötä on Euraasian unionin kanssa, johon kuuluvat Venäjä, Valkovenäjä, Armenia, Kazakstan ja Kirgisia.

Kokouksessa päätettiin yhteistyön jatkamisesta ja kehittämisestä. Yhteisiä projekteja ovat mm. Moskovan ja Kazanin välille rakennettava rautatie, jonka nopeudeksi on kaavailtu 400 kilometriä tunnissa. Kiinaan rakennetaan kaksi uutta atomivoimalaa. Mongoliaan rakennetaan  kolme vesivoimalaitosta. Mongoliassa tulee olemaan yli 30 yhteistä projektia, joihin kuuluu teiden rakentaminen, tietoliikenneyhteyksien rakentaminen ja uudistaminen. Ekologiaan tullaan kiinnittämään suurta huomiota.

Myös kansainvälinen politiikka herätti paljon keskustelua. Paitsi suhteista Euraasian unionin ja BRICS:n kanssa keskusteltiin myös suhteista EU:hun. Putin korosti euroaasialaisten ja rautatie-, maantie- ja energiayhteyksien kehittämisen tärkeyttä. Kazakstan on jo aloittanut rautatie- ja maantieyhteyksien järjestämisen Kiinasta, Kaspianmeren, Venäjän ja Iranin kautta Persian lahdelle.



Myös keskusteltiin suhteista Natoon ja taistelusta kansainvälistä terrorismia vastaan. Huolta herättivät kemialliset ja biologiset aseet. Keskusteltiin myös Syyrian tilanteesta. Myös Afganistanin tilanne herätti huomiota.

24.6.2016 illalla Putin lensi Pekingiin kaksipäiväiselle viralliselle vierailulle. Venäjän ja Kiinan välit ovat erinomaiset tällä hetkellä. Yhteistyöprojekteja ovat mm. kaasun ja öljyn toimittaminen Kiinalle, kahden atomivoimalan rakentaminen Kiinaan, uuden 300-paikkaisen lentokoneen yhteissuunnittelu, uuden suuren helikopterin suunnittelu, avaruusyhteistyö jne. Kiina on tällä hetkellä Venäjän suurin kauppakumppani. Siitä olen henkilökohtaisesti hyvin iloinen!



Suomessa ei juuri huomioitu tätä kokousta. Sen sijaan Suomessa herätti suurta huomiota Venäjän Duuman juuri ennen juhannusta ehdottama laki kaikkien Venäjällä puhuttujen puheluiden nauhoittamisesta ja teksti-, kuva-, sekä videoviestien tallentamisesta. Laki velvoittaisi Venäjällä toimivat tele- ja internet-operaattorit säilömään asiakkaidensa kaikkien viestinten sisällöt puoleksi vuodeksi ja lisäksi välitystiedot kolmeksi vuodeksi. Lakia perustellaan terrorismin vastaisella toiminnalla.

Lakia paheksuttiin Suomessa ankarasti. Eräs kommentti: "- Jokainen ymmärtää mitä tämä tarkoittaa yksityisyydensuojalle." Mutta kas kummaa, kun ei yhtään huolestuta Ruotsin elektroninen vakoilu. Ruotsin signaalitiedustelu FRA on Ruotsin lain mukaan oikeutettu kuuntelemaan kaikkea valtakunnan rajat ylittävää teleliikennettä ja 95 prosenttia Suomen ulkomaanliikenteestä (puhelut, tekstiviestit, sähköpostit, nettiselaus ym.) kulkee Ruotsin kautta ja tämän kaiken Ruotsi salakuuntelee laillisesti.

Ruotsin vakoilulla, esim. juuri FRA:lla, on erittäin läheinen yhteistyö NSA:n ja CIA:n kanssa. Yhdysvaltalainen NSA vakoilee ja nauhoittaa kaiken koko maailman laajuisesti ja säilyttää tiedot ikuisesti ilman mitään aikarajoja. Eikä riitä, että siellä on tiedot sinun ja minun sähköisestä liikenteestäni vaan on vakoiltu myös maailman johtajia (ainakin 35 maailman johtajaa on salakuunneltu, mutta tuskinpa niiden joukossa on Sauli Niinistöä, kun hän on kuitenkin niin mitätön tekijä maailmassa) ja kaikki tämä on tapahtunut jo vuosia. Organisaatiot, kuten NSA, CIA tai FBI ovat täysin piittaamattomia paitsi oman maansa laeista myös muun maailman laeista. Tämän ovat Edward Snowden ja WikiLeaks varsin antoisalla tavalla tuoneet julki. Britannialla on vastaavia laitoksia ja nyt niitä on tulossa myös Saksaan. Miksi vain Venäjän toiminta häiritsee, mutta ei demokratian mallimaan Yhdysvaltojen toiminta tai muiden ns. "demokraattisten" valtioiden? Missä on suomalaisen journalismin suhteellisuudentaju?

Edward Snowden on ilmaissut huolensa asiasta. Mutta ainoa valtio, joka on antanut hänelle turvapaikan on Venäjä. EDES SUOMI EI OLE TARJONNUT SNOWDENILLE TURVAPAIKKAA!  MIKSI??



Kiina on noussut Venäjän suurimmaksi kauppakumppaniksi. Olen siitä erittäin iloinen!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan!