keskiviikko 11. tammikuuta 2023

 

DIANA

 

Diana on kaunis nimi. Niin on tämä henkilökin. Kuuluisa ukrainalainen toimittaja Diana Vitalievna Panchenko on haastettu Ukrainassa oikeuteen. Syynä on hänen tekemänsä dokumentti "Kiovasta Donbassiin" (Из Киева - на Донбасс). Ukrainalainen käsitys sananvapaudesta ja dokumenteista, joissa voi ilmentää omia näkemyksiään on varsin omituinen ja hyvin rajallinen. Ikävä kyllä Ukrainassa vallitsee nationalistinen (oikeammin natsistinen) näkemys asioista. Toisinajattelu varsinkin Venäjän suhteen on erittäin raakaa ja aggressiivista. Vaikka Euroopassakin esiintyy vastaavaa se ei ole kuitenkaan niin raakaa. Toisinajatteluun ei anneta mitään mahdollisuuksia. Pelkästä dokumentin valmistamisesta haastetaan oikeuteen ja uhataan jopa monen kymmenen vuoden vankilatuomiolla.

Diana Panchenko on 32 -vuotias. Hän on toimittaja, TV-juontaja, aloitti TRK Kyiv -televisiokanavalla ja myöhemmin hänestä tuli parlamenttitoimittaja NewsOne -televisiokanavalle. Lopulta Dianasta tuli päiväsaikojen suorien lähetysten ja sitten keskusteluohjelman isäntä tai pitäisikö sanoa emäntä. Hänen ihailijansa kutsuvat häntä Ukrainan television kaikkien aikojen parhaaksi juontajaksi hänen juontojensa älykkyyden takia. Diana voitti "Vuoden henkilö 2019 -palkinnon". Vuonna 2020 hänet valittiin "Ukrainan vaikutusvaltaisimmat naiset Focus -verkkosivuston lukijoiden mukaan" sijalle 7. Vuonna 2021 hänet nimitettiin Unescon/Guillermo Canon lehdistönvapaus palkinnon saajaksi. Sitten presidentti Zelenskyi lopetti neljän televisiokanavan toiminnan liiallisen venäjämielisyyden takia. NewsOne oli niiden joukossa. Diana päätti 2022 ihan yksityisesti mennä Itä-Ukrainaan Donbassiin tekemään jutun siellä asuvista ihmisistä ja heidän elämästään siellä. Hän halusi nähdä kaiken omin silmin, kommunikoida tavallisten asukkaiden kanssa. Hän vieraili Donetskissa ja Mariupolissa ja haastatteli ihan tavallisia paikallisia asukkaita.

Vuodesta 2014 lähtien olen saanut valtavan määrän kyselyjä katsojilta miksi en halua lähteä Donbassiin? Minä olen toimittaja laittomasti suljetulta kanavalta NewsOne ja minä olen nyt Donbassissa. Kaikki nämä vuoden minä yritin järjestää matkani Donbassiin, mutta sensuurin vuoksi ja kieltojen vuoksi se ei ollut mahdollista. Miksi olen nyt täällä? Tänne eivät tule länsimedian edustajat. Kiovassa aina sanottiin, että Donbass on meidän alueemme ja me otamme sen vielä takaisin. Donbass on Ukrainaa, Luhansk on Ukrainaa. Mitä täällä ajatellaan asiasta? Mitä asukkaat ajattelevat asiasta? En halua antaa kysymyksiä politiikoille enkä sotilashenkilöille, kenraaleille. Halusin antaa kysymykset tavallisille Donbassin asukkaille. Mitä asukkaat ajattelevat täällä? Silloin kun minä tulin tänne ajattelin, että Ukrainassa luullaan, etten minä tee rehellistä materiaalia. Että teen venäläistä propagandaa.


 
Hän näyttää mistä suunnasta ammuttiin

Zelenskyi sanoo, että Donetsk ja Luhansk liitetään takaisin Ukrainaan, mutta kukaan ei kysy itse asukkailta, mitä mieltä he itse ovat tästä. Jatkuvasti joka päivä ukrainalaiset ampuvat Donbassiin. Diana päätti itse ottaa selvän asioista. Diana meni vuoden 2022 joulukuun alussa Donetskiin ja ryhtyi haastattelemaan ihmisiä suoraan kaduilta. Vaikka haastattelija oli kotoisin Kiovasta Donbassin asukkaat saivat ihan vapaasti vastata toimittajan kysymyksiin. Diana halusi tehdä rehellistä materiaalia. Hän ei halunnut tehdä venäläistä propagandaa. Ja näin, rehellisesti, dokumentti on myös tehty suoraan ihmisiltä kyselemällä kaduilla ja muualla. Donbassin asukkaat ovat sitä mieltä, että eivät koskaan liity Ukrainaan. Ukrainassa on heillä paljon sukulaisia ja ystäviä. Joten he eivät vihaa ukrainalaisia. Sen sijaan he vihaavat Ukrainan hallintoa. He toivovat, että ukrainalaiset ymmärtäisivät heitä. Syyllinen on Ukraina. Me aluksi taistelimme oman alueemme  puolesta. Venäjä vain tuli sitten avuksemme. Ukrainalla on Nato, meillä on Venäjä. Asia on niin yksinkertainen. Haluamme, että siellä ihmiset alkaisivat ymmärtää meitä.

 

Kiovassahän Diana oli nähnyt kuinka lapset juoksevat automaattikiväärit käsissään ja huutavat "kuolema venäläisille". Se ei ollut hauskaa nähtävää. Kuinka niin voi kasvattaa lapsia? Porosheno sanoi aikoinaan "Meidän lapsemme tulevat käymään kouluja, mutta heidän lapsensa tulevat istumaan kellareissa." Näin sanoi myös Zelenskyi. Donetskissa Lääkäri kertoi haastattelussa, että ukrainalaiset ampuivat lapsia tarkoituksella esimerkiksi jalkoihin tai muihin ruumiinosiin. Myös heidän raajojaan jouduttiin amputoimaan. Ihmisiä, jotka olivat maanneet raunioissa monta päivää tuotiin. Se ei ollut helppoa.  Myös ukrainalaisia haavoittuneita vankeja tuotiin sairaalaan ja heitäkin hoidettiin kuten kaikkia ihmisiä. Lääkäriltä Diana kysyi, että hänellähän olisi ollut mahdollisuus lähteä Donbassista, mutta lääkäri sanoi, että hän on asunut koko ikänsä siellä ja kaikki ihmiset siellä ovat hänen kansaansa. Ei hän olisi voinut lähteä.

Mariupolissa Diana kysyy oliko evakuointeja, kuten Kiovassa ilmoitettiin. Asukkaat kertovat, että mitään evakuointeja ei koskaan ollut. Niitä lähti, joilla oli oma auto. Kaikesta he syyttävät Ukrainan hallintoa. He elivät ennen Ukrainassa, mutta nyt he eivät halua olla missään tekemisissä Ukrainan hallinnon kanssa, joka on elänyt koko ajan turvassa ja jättänyt heidät oman onnensa nojaan keskelle sotaa. Monet sanovat, että jos Ukraina tulee sinne uudelleen he tappavat itsensä. He pyytävät venäläisiltä, että älkää jättäkö meitä enää koskaan! Monet itkevät sanoessaan niin. Ukrainalaisia he sanovat fasisteiksi.


Mariupolissa kaikki olivat aluksi ukrainalaisia, mutta nyt he eivät halua enää liittyä missään nimessä Ukrainaan. Diana kysyi: "Olitte ukrainamyönteisiä. Mitä tapahtui kun ette halua enää liittyä Ukrainaan?" He vastasivat hänelle: "Mitä minä tein Ukrainalle, jotta ukrainalainen panssarivaunu alkoi ampua suoraan kohti taloani? He tiesivät tarkkaan, että siellä oli lapsia ja vanhuksia. He ajoivat pihalle, mutta lopulta me potkaisimme heidät ulos... Ukraina hylkäsi meidät." Ukrainaan he eivät halua enää liittyä. Diana rikkoi stereotypioita. Hän itse oli hämmästynyt tästä löydöstään. Samanlaista oli Donetskissa. Ihmiset eivät halua olla missään tekemisissä maan kanssa, jonka jopa nykyinen presidentti jakoi lapset "meidän ja heidän lapsiin, koulua käyviin ja kellareissa istuviin." Ja ymmärtääkseni tämän minun piti tulla vain Donbassiin. Tänne olisi pitänyt tulla jo aikaisemmin. Toisaalta riippumaton yleisö kuulee Donbassin äänen ainakin kerran näiden 8,5 vuoden aikana. Heidän tietoisuutensa se ei tietenkään käännä, mutta he voivat päästä eroon joistakin illuusioista.

Diana oli haastattelun jälkeen shokissa. Hän haastatteli pelkästään tavallisia ihmisiä. He eivät olleet mitään näyttelijöitä. Venäläiset sanovat Mariupolia "Sankareiden kaupungiksi". Ukrainalaiset sanovat Mariupolia "Sankareiden kaupungiksi". Mutta Mariupolin asukkaat eivät halu olla "sankareiden kaupungissa", he haluavat vain rauhaa. Kolmenkymmenen vuoden aikana he ovat eläneet neljässä eri valtiossa. Ensin Neuvostoliitossa, sitten Ukrainassa, sitten Donbassissa ja nyt Venäjällä. He ovat vahvoja ihmisiä. Diana itse sanoo, että tämän dokumentin jälkeen häntä sanotaan petturiksi, mutta hän ei voi vaieta näistä asioista. Hän olisi halunnut rauhaa, mutta hänestä tehdään petturi. Olisin halunnut palata takaisin Ukrainaan ja tehdä samanlainen ohjelma Ukrainan puolella. Mutta nyt hän on tyytyväinen, että oli saanut mahdollisuuden haastatella edes näitä ihmisiä. Nämä ihmiset ovat vahvoja.

Diana itse sanoo: "Tämä elokuva kertoo Donbassista, se kertoo Donetskin ja Mariupolin ihmisistä ja siitä, mitä he ovat kokeneet tänä vuonna ja edellisten 8 vuoden aikana. Tämä oli matka, joka muutti minut ikuisesti. Näin näiden ihmisten poikkeuksellisen voiman, jotka eivät menetä toivoaan, kasvattavat lapsiaan, rakastavat perhettään ja odottavat rauhaa. Jaa tämä video, totuus on nähtävä!" Joulukuun 15. päivänä hän julkaisi videon. Todennäköisesti Diana ei palaa enää Ukrainaan.

 

 

Olen katsonut dokumentin ja sanon, että se on vaikuttava. Olen sitä mieltä, että jokaisen suomalaisen olisi katsottava se. Se pitäisi näyttää Suomen televisiossa. Video löytyy monesta paikasta. Sen on katsonut jo miljoonia ihmisiä mm. osoitteista:

https://www.youtube.com/watch?v=-fuy_QbjdKs

https://politikus.info/video/148811-iz-kieva-na-donbass.html

 


 
Mariupolin hautausmaa

Sitten Ukrainan parlamentin jäsen Jaroslav Yurchyshyn kiinnitti videoon huomiota. Hän kirjoitti Facebookissa 22. joulukuuta: "Diana Panchenko on jo saanut lahjansa - avoimen rikosjutun. No, ystävät, vuosi 2023 alkaa tuoda tuloksia. Yurchyshyn kirjoitti "Joulukuussa entinen Moskova-myönteisten tv-kanavien juontaja Diana Panchenko saapui Venäjän miehittämille alueille Itä-Ukrainassa, missä hän kuvasi propagandaraportin Mariupolista ja Donetskista.". Yurchyshyn korosti, että hän itse kiinnitti tähän virallisesti Ukrainan turvallisuuspalvelun ja valtakunnansyyttäjän huomion. Tulos: turvallisuuspalvelu on aloittanut rikosoikeudellisen menettelyn Dianaa vastaan. "Lomat ovat jo tulleet, Diana. On aika tavata heidät juhlapöydän ääressä kuulusteluissa”, hän huomautti. 

Vastaus saatiin heti: "Arvoisa herra Jaroslav! Diana Vitaliivna Panchenkonkosta tehty hakemus rikosten tekemisestä Ukrainan kansallisen turvallisuuden perustuksia vastaan ​​on käsitelty. Ilmoitamme, että Ukrainan turvallisuuspalvelun pääosaston 2. osaston (Mariupolin piiri, Donetskin alue) tutkintaosasto Donetskin ja Luhanskin alueilla suorittaa esitutkintaa rikosoikeudellisessa menettelyssä № 42022050000000770, 23.12.2022. Ukrainan rikoslain 436-2 §:n 2 osassa tarkoitetun rikoksen tekemisen perusteella, jonka Donetskin aluesyyttäjänvirasto on aloittanut ilmoituksesi perusteella. Tutkinta- ja operatiiviset toimenpiteet ja tutkimukset ovat parhaillaan käynnissä.

 

 

Sitten pari ihan pientä uutista, joista ei varmasti ole puhuttu Suomen tiedotusvälineissä:

Joulukuussa Kiovassa Maidanilla pidettiin jälleen mielenosoitus. Liikkeellä olivat Ukrainan asevoimien 93. prikaatin sotilaiden naiset - vaimot, tyttäret, äidit ja tyttöystävät. He esittivät julkisesti presidentti Zelenskyille kysymyksen: "Mihin heidän miehensä - sukulaisensa ovat kadonneet." He olivat kiinnittäneet valokuvia kadonneista miehistään pelkästään tästä 93. prikaatista. Valokuvia oli kaikkiaan yli 450 kappaletta ja se merkitsi siis sitä, että nuo kaikki miehet olivat tästä prikaatista kadonneet jäljettömiin. Ukrainalaisilla sotilailla on tapana jättää kuolleet tai haavoittuneet sotilaansa taistelutilanteessa rintamalle, eikä korjata heitä mukaansa. Paljon puhutaan siitä, että Ukrainassa on tapana jos ruumista ei ole, sukulaisille ei makseta minkäänlaista korvausta. Tästä on puhuttu Ukrainassa tavallisten sotilaiden perheissä paljon ja siksi he suosittelevat, että on parasta paeta mieluummin kuin joutua sotaväkeen ja sotaan. Tämä on eräs syy miksi nuoret miehet pakenevat kutsuntoja.

Tuollaisia prikaateja on Ukrainan puolustusjärjestelmän mukaan noin sata. Virallisesti "kadonneina pidetään" 35 000 sotilasta vahvistetaan sotilaspiireistä. Rikkaiden penskojen ei tarvitse liittyä armeijaan. Sotilaskarkuruus on suurta. Pelkästään joulun aikana kerrotaan vangitun jo yli 50 000 sotilaskarkuria, jotka eivät halua astua armeijan palvelukseen. He eivät halua "kuolla turhaan". Jopa vankilaan joutuminen joiksikin vuosiksi on suositumpaa kuin rintamalle joutuminen. Yleisesti kerrotaan, että yli 300 000 väkeen kuuluvaa miestä olisi paennut jo ulkomaille Ukrainasta. Myös sanotaan, että jo yli 150 000 ukrainalaista sotilasta on kuollut tässä konfliktissa. Amerikkalaiset ovat aina sanoneet, että taistellaan viimeiseen ukrainalaiseen asti.

 

Toinen uutinen koskee kuuluisaksi tullutta venäläistä sotilasryhmää Wagnerilaiset. Amerikkalaiset upseerit Ukrainassa päättivät perustaa tälle ryhmälle vastavoiman. Sen nimi on Mozartilaiset. Toistaiseksi tämän ryhmän sotilaita ei ole näkynyt rintamilla.


 

Minun on pakko sanoa, Diana hyvä, että toivon sinulle kaikkea hyvää ja ennen kaikkea voimaa ja kärsivällisyyttä nykyisessä tilanteessasi!  Olet hieno ihminen ja ihailen sinua suuresti! Olen nähnyt muutamia tekemiäsi ohjelmia ja ne ovat mielestäni hienoja.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan!