maanantai 18. heinäkuuta 2022

 

KESÄN TAPAHTUMIA

 

Ajattelin tällä kertaa kirjoittaa vähän alkupuolen kesää tapahtuneista kokouksista. Se selventää paljon koko maailman tilannetta, koska meillä täällä Euroopassa on varsin yksipuolinen näkemys asioista. Tämä johtuu ns. Ukrainan sodasta ja siitä johtuvasta yksipuolisesta poliittisesti tarkoitushakuisesta viestinnästä. Ei nähdä kokonaisuuksia, joka vallitsee maailmassa. Usein tämä viestintä on valheellista eikä perustu totuuteen tai siitä jätetään huomattava osa pois. Tämä vääristää todellisia tapahtumia ja saa ihmiset ajattelemaan varsin yksipuolisesti.

 


Mutta lähdetäänpä alusta. 1.6. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov tapasi Persianlahden kaikkien valtioiden päämiehet Riadissa. Neuvoteltiin tietenkin öljystä, mutta Lavrov kertoi myös Ukrainan tilanteesta ja EU:n ja Naton toiminnasta tässä tilanteessa ja korosti tilanteen vaarallisuutta EU:n ja Naton toimittamien aseiden suhteen. Arabialaiset valtiot olivat kiinnostuneita Venäjän viljasta ja sen ostamisesta suuressa määrin. Todettiin samalla Saudi Arabian ja Yhdysvaltojen välien voimakkaasta huononemisesta. 1.6. Mosambik ilmoitti kahdenvälisissä neuvotteluissa ostavansa venäläistä öljyä tästä lähtien. Venäjä lupasi myydä edulliseen hintaan.

 


Venäjällä Pietarissa oli perinteinen Kansainvälinen talousfoorumi 15.6. - 18.6.2022. Foorumiin osallistujia oli yli 130 valtiota, jotka edustivat maailman väkiluvusta yli 7 miljardia ihmistä. Maailmassa lasketaan olevan noin lähes 8 miljardia ihmistä. Jo tämä osoittaa, että Venäjä ei ole missään paitsiossa maailman tapahtumista. Foorumiin osallistui mm. Kiinan ja Intian edustajia. Egyptillä oli tänä vuonna "päärooli" foorumissa.

 


Venäjä kuuluu ainakin kolmeen suureen talousliittoon BRICS:iin, Sanghain talousunioniin ja Euraasian talousyhteisöön. Kaikkien näiden kolmen liiton kauppa on voimakkaassa kasvussa. Tällä on suuri merkitys varsinkin nyt kun Venäjä joutui lännen sanktioihin. BRICS:n kokous pidettiin tänä vuonna Pekingissä 22.6. - 24.6. välisenä aikana. Kokous pidettiin etänä koronapandemian takia. BRICS:iin kuuluvat Brasilia, Venäjä, Intia, Kiina ja Etelä-Afrikka. Taloudessa, kaupassa ja kansalaisten määrässä järjestö on suurempi kuin esimerkiksi länsimaiden G-7 liitto.  Liikevaihto kasvoi viimevuodesta peräti 40 prosenttia. BRICS:n kokoukseen osallistui myös paljon ulkopuolisia valtioita, jotka haluaisivat liittyä BRICS:iin. Tällaisia ovat mm. Iran, Argentiina, Egypti, Indonesia, Thaimaa, Malesia, Algeria, Senegal, Etiopia, Kambodza, Kazakstan ja Uzbekistan. Sanghain talousunioni ja Euraasian talousliitto ovat jäsenmääriltään voimakkaassa kasvussa ja ennen kaikkea talous ja kauppa kasvavat voimakkaasti. Kaikkien näiden kolmen liiton päämääränä on siirtyä käyttämään kansallisia valuuttoja dollarin sijaan. Tässä on edistytty viimeaikoina huomattavasti. Rupla on saanut vahvaa kannatusta.

 


G-7 huippukokous pidettiin Schlossissa Elmaussa Saksassa 26. - 28. kesäkuuta 2022. Kokoukseen osallistuivat jäsenet Kanada, Ranska, Saksa, Italia, Japani, Britannia, Yhdysvallat ja EU. Tietenkin pääroolissa oli Ukrainan sota. Venäjän toiminta tuomittiin. Mietittiin uusia sanktioita. Huolta herätti talouden taantuma ja energian tuleva puute. Pohdittiin globaalia ruokakriisiä.  Oikeastaan näitä samoja asioita on tässä jauhettu jo kuukausitolkulla, joten ei tässä ole mitään syytä käsitellä niitä uudelleen. Mitään uutta ei tullut ilmi. Boris Johnson lotkautti, että yhteiskuva voitaisiin ottaa Putinin tyyliin ilman paitaa. Semmoinen kuva on nyt otsikkokuvana, kuten huomaatte. Johnson ei ole enää Britannian pääministeri, mutta alla on kuva Putinista ilman paitaa johon Johnson viittasi. 


Naton huippukokous pidettiin Madridissa 28.6. - 30.6.2022. Oikeastaan siellä pohdiskeltiin paljolti samoja asioita kuin G-7 kokouksessa. Ukraina tietenkin oli pääroolissa. Meillä Suomessa tietenkin eniten kiinnosti Suomen ja Ruotsin liittyminen Natoon. Mutta oikeastaan mitään uutta ei Naton kokouksessa käsitelty. Turkin käsitys eroaa Suomen käsityksestä lopputuloksen suhteen.

 


Kaspianmeren viisi valtiota Venäjä, Kazakstan, Iran, Azerbaidsan ja Turkmenistan Pitivät kokouksen 29.6. - 30.6. tänä vuonna Ashabadissa Turkmenistanissa. Kokouksessa päätettiin, että Kaspianmeren alue on suljettu muilta valtioilta. Lisäksi se on rauhan meri. Olen itse joskus matkustanut Iranista Bakuun laivalla ja muistan, että alueella sijaitsi öljytorneja. Alue on kuuluisa Sampikaloista ja sen tuottamasta mustasta kaviaarista. Sampea on ruvettu kasvattamaan suurissa kalalaitoksissa sen uhanalaisuuden takia. Musta kaviaari on todella herkullista ja suosittelen sitä kaikille kulinaristeille. Olen itse syönyt sitä joskus suunnattomasti (heh) ja todella pidän siitä. Baku on kaunis kaupunki ja varsinkin sen romanttinen merenrantapuisto.

 


Tänä vuonna G-20 kokous pidettiin Indonesiassa Balilla 7.7. - 8.7.2022. Sinne oli kutsuttu myös Venäjän edustaja vaikka 7 länsimaata teki kaikkensa, että Venäjää ei kutsuttaisi kokoukseen. He uhkasivat jopa boikotilla, jos Venäjä kutsutaan joukkoon. Mutta heidän ultimaatuminsa kaatui. 13 valtiota oli toista mieltä ja Venäjältä saapui Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov. Mukana oli myös tiedottaja Marija Zaharova. Lavrov tapasi kahdenvälisissä neuvotteluissa mm. Kiinan, Intian, Turkin, Brasilian, Argentiinan, Etelä-Korean ja Indonesian edustajat. Länsi ei halunnut yhteiskuvaan Lavrovin kanssa, joten se peruttiin. Britannian edustaja lähti jo kesken kokouksen, koska Boris Johnson erosi Britannian pääministeri virastaan. Indonesia järjesti kokouksen kunniaksi konsertin, johon länsimaiden 7 valtiota ei osallistunut.

 


Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden vieraili Saudi-Arabiassa 15.7. - 16.7.2022. Ennen sitä hän vieraili Israelissa, joka on oikeastaan ainoa valtio Lähi-idässä johon Yhdysvallat voi luottaa. Pääasiaksi neuvotteluissa muodostui Iranin mahdollinen yritys rakentaa ydinaseita. Siis Israelilla saa olla ydinaseita mutta Iranilla ei.  Israel kieltäytyi auttamasta Ukrainaa aseillaan. Saudi-Arabian vierailu ei oikein onnistunut.  Biden otti esille Jamal Khashoggin murhan, jolloin arabialaiset ottivat esiin amerikkalaisten kidutukset Irakissa olleille vangeille. Kruununprinssi bin Salman huomautti, että arvojen tunkeminen toisille maille ei toimi. Siis Yhdysvallat ei onnistunut, kun se yritti tunkea arvoja väkisin Afganistanille ja Irakille. Se päin vastoin kostautui. Bidenin tarkoitus oli pyytää Saudi-Arabiaa lisäämään öljyn vientiään hintojen laskemiseksi.  Yhdysvalloissa ei vielä koskaan ole ollut näin korkeita bensan hintoja. Bin Salman sanoi, että ehkä he nostavat vähän tuotantoaan. Mutta OPEC-maiden etu ei ole nostaa öljyn tuotantoa vaan pitää se nykyisellään. Tämä on yhteneväinen Venäjän etujen kannalta. Yleensä vierailua pidetään epäonnistuneena. Amerikkalaiset käyvät nyt sankoin joukoin tankkaamassa Meksikon puolella, koska siellä bensa on paljon halvempaa.

Yhdysvalloissa Bidenin kannatus on laskenut 19 %:iin ja Bidenia vastustaa noin 77 % kansasta. Bidenia pidetään yleensä liian vanhana ja vähän sekopäisenä. Äskettäin ilmestyi julkisuuteen jälleen Bidenin pojan Hunter Bidenin vanhoja videoita ja valokuvia Ukrainan ajoilta, joissa hän huumeiden ja alkoholin vaikutuksen alaisena käyttää hyväkseen ukrainalaisia ilotyttöjä joiden joukossa oli myös alaikäisiä.




Ukrainassa on syntynyt  suuret pimeät asemarkkinat. Länsimaisia aseita myydään pimeästi mm. netin kautta kaikille, jotka haluavat ostaa. Pääosa menee Lähi-itään ja Afrikkaan, mutta myös Eurooppaan. Tämä saattaa tietää tulevaisuudessa vaaraa myös Euroopassa. Venäjä osti kaksi ranskalaista 155 millistä Caesar-tykkiä ei siksi, että tarvitsi niitä, vaan siksi, että halusi tutustua niiden ominaisuuksiin.




Suomalaisia vapaaehtoisia on taistellut Ukrainan puolella noin 90 henkeä. Heistä on saanut surmansa yli 20 henkeä, joidenkin tietojen mukaan 29 henkeä. En pysty mistään varmistamaan näitä tietoja. Ukrainan puolella uhriluku kuuluu sotasalaisuuden piiriin. Niitä ei saa julkaista. Venäjän puolella taistelee noin 20 suomalaista vapaaehtoista. Heistä oli dokumentti Venäjän televisiossa. En kuitenkaan näytä kuvia tai nimiä heidän turvallisuutensa vuoksi. Suomen lain mukaan ei ole rikollista osallistua vapaaehtoisesti tällaisiin taisteluihin.

14.7.2022 Yhdysvallat sulki jälleen lähetystönsä Ukrainassa, poisti henkilökuntaa ja ilmoitti, että Ukrainaan ei nyt kannata matkustaa. Lisäksi se kehotti kaikkia amerikkalaisia poistumaan Ukrainasta niin nopeasti kuin mahdollista. Mitä tämä tarkoittaa voi vähän ihmetellä? Voisiko kuvitella, että se tietää jotain tietoja joita me emme tiedä? Onko Venäjä tekemässä jotain? 


Yhdysvallat on pyhittänyt aseensa Ukrainassa.


 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan!