torstai 7. heinäkuuta 2022

 

ANKKA UI

                    "Jumaläiti synnyttää lapsen"

 

Luhanskille koitti suuri juhlapäivä 3. heinäkuuta 2022. Venäjä liittolaisineen sai vapautettua viimeisen Luhanskille kuuluneen ukrainalaisten nationalistien vuonna 2014 valloittaman Lysichanskin kaupungin. Nyt koko Luhanskin alue on vapautettu ukrainalaisista aseellisista kokoonpanoista. Luhanskissa asiaa juhlittiin joka puolella suuresti. On ehdotettu, että 3. heinäkuuta muodostettaisiin Luhanskin kansantasavallan itsenäisyyspäiväksi. Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu raportoi asiasta presidentti Vladimir Putinille, että koko Luhanskin kansantasavallan alue on nyt kokonaan  vapautettu. Kostoksi ukrainalaiset ampuivat raketeilla Belgorodin kaupunkia, joka on kaukana rintaman takana jolloin neljä siviiliä kuoli.

Lysichanskissa Voitonlippu nostettiin ylös.

 

Ukrainalaiset sotilaat pötkivät pakoon.

Mutta on selvää, että ei sotiminen tähän vielä lopu. Venäjä luopui Mustallamerellä olevasta Käärmesaaresta. Saari on täysin avoin ja haavoittuva ja sitä on vaikea puolustaa eikä sillä ole minkäänlaista strategista merkitystä. Toisaalta ukrainalaisetkaan eivät ole palanneet saarelle. Alkujaan Venäjä valloitti saaren ampumatta laukaustakaan ja vangitsi kaikki saarella olleet 86 ukrainalaista sotilasta, jotka antautuivat täysin vapaaehtoisesti.

Mikä on venäläisten ja sen liittolaisten seuraava kohde? Loogisesti ajatellen se voisi olla koko Donbassin vapauttaminen ja sitten Odessa tai Harkova. Toisaalta odotettavissa oleva syksy ja talvi aiheuttaa Euroopassa ja varsinkin Ukrainassa suunnattomia energiavaikeuksia, joten Venäjällä ajatellaan, että onko syytä valloittaa tässä vaiheessa suuria maa-alueita syksyksi ja talveksi. Mitä suuremmasta alueesta on kyse sen suurempia huoltovaikeuksia se aiheuttaisi. Venäjä ei edes halua myydä kaasua Euroopalle. Se ei ole enää sille edullista Kaasulle löytyy nykyään paremmat ja edullisemmat markkinat. Amerikkalainen kaasu ei riitä Euroopalle. Sitä tulee vain 58 prosenttia tarvittavasta määrästä. Donbassin alueella Donetskissa ja Luhanskissa on valtavia hiili- ja kaasuvarantoja sekä teollisuutta, joten näillä alueilla ei tule juuri mitään huoltovaikeuksia. Parhaillaan näitä alueita korjataan ja rakennetaan uusiksi.  Sitä paitsi jo vanhastaan Venäjä on toimittanut alueille myös sähkö- ja kaasuenergiaa, joista Venäjällä ei ole minkäänlaista pulaa. Lisäksi tuleva talvi tulee aiheuttamaan Euroopassa energiaongelmia, joiden uskotaan vaikuttavan eurooppalaisten mielipiteisiin ja ajatusmaailmaan ainakin jonkin verran Ukrainan suhteen, koska omiakin ongelmia on. Ajan kanssa tällä voi olla suurtakin merkitystä. Kaasusota voi vaikuttaa voimakkaasti Ukrainan sotaan.


 Vastakkaisia mielipiteitä esitetään sen takia, että nykyisellään ukrainalaiset pystyvät ampumaan kaukana rintaman takana olevia kaupunkeja kuten Belgorodia ammuttiin. Tällöin menetetään siviilihenkiä. Rajoja pitäisi pystyä siirtämään niin kauaksi, ettei tämmöistä pääsisi tapahtumaan. Myös yksi haavoittuva kohta on Krimille johtava Kertsinsamen silta. Onneksi nykyisellään on olemassa Krimille myös maayhteys Mariupolin kautta.

Suomi on nyt sitten saanut oikein virallisestikin uuden vihollisen. Liittyessään Naton liittymisprosessiin  on ryhdytty armeijassa käyttämään ihan virallisesti Venäjästä ja venäläisistä vihollismaana ja vihollisina. Aikaisemmin Suomella ei ollut yhtään vihollista. Tämä on hyvä huomata. Siis heti rajamme takana on nyt vihollinen jolla on maailman suurimmat ydinaseet  ja eniten ydinaseita maailmassa ja on valmiskäyttämään niitä tarvittaessa. Omana armeija-aikanani käytettiin vihollisista nimeä "keltaiset". Mietin usein, että tarkoittikohan tämä Kiinaa ja kiinalaisia. Jotenkin olo oli silloin vain paljon turvallisempi. Nyt meillä on vihollinen heti naapurina, jolla on yhteistä maarajaa yli 1300 km. Niinistö sanoi, ettei enää koskaan pelaa jääkiekkoa Putinin kanssa. Niinistöhän on idiootti. Putinilla riittää kyllä kavereita pelaamaan jääkiekkoa.

Natosta sanotaan usein, että se on puolustusliitto, mutta tämä ei käytännössä pidä paikkaansa. Jos katsoo pelkästään Naton historiaa on Nato käynyt enemmän hyökkäyssotia kuin puolustanut yhtään valtiota. Todellisuudessa Nato on Yhdysvaltojen ase, jota se yrittää käyttää tällä hetkellä Venäjän vaikutusvallan vähentämiseen. Natossa puhutaan tällä hetkellä, että Venäjä on sen päävihollinen.  Yhdysvalloilla on voimakas pelko Venäjän vaikutusvallan lisääntymisestä maailmassa ja siksi se on kehittänyt Natoa tämän patoamiseen. Ukraina oli ase, jolla yritettiin pistää Venäjän kylkeen. Siksi Venäjän oli pakko hyökätä ja estää tämä. Jotkut ukrainalaiset eivät ymmärrä tätä ja siksi heitä käytetään hyväksi. Heistä tehdään tykinruokaa.


Puheet siitä, että Venäjän ei tarvitse pelätä Natoa ovat täyttä idiotismia ja hyvin tyhmää. Nato on sotilasliitto ja heti Venäjän rajan takana. Sillä on enemmän aseita ja sotilaita kuin Venäjällä. Se on tehnyt enemmän hyökkäyksellistä toimintaa kuin puolustanut mitään. Se on yrittänyt muuttaa maailmaa ja sen tarkoitus on muuttaa maailmaa sellaiseksi, kuin länsi on. Tätähän maailma ei aina halua, mutta silloin Nato käy päälle esimerkkinä vain Jugoslavia, Afganistan, Syyria, Irak, Libya ja Ukraina. Nytkin Nato puhuu koko ajan, että Venäjä on sen päävihollinen. Onneksi Venäjällä on ydinaseet. Muuten Nato olisi hyökännyt sinne jo ajat sitten. Haluavat muuttaa tavan, jolla Venäjä elää. Mutta sen sanon, että rauha palautuisi heti Ukrainaan jos Naton rajat palautuisivat vuoden 1991 tasolle. Silloin huijattiin Venäjää sanomalla, että Nato ei lähene Venäjän rajoja tuumaakaan. On käynyt tasan päin vastoin.

Sota ei ole oikea menetelmä länsimaisen demokratian ja ns. sananvapauden levittämiseen. Jokaisella valtiolla on itsemääräämisoikeus määritellä oma demokratiansa ja sananvapautensa. Näin on myös Venäjällä ja Kiinalla. Pelkästään tämän vuoden aikana on Yhdysvalloissa demokratian kehdossa tehty joukkomurhia, joissa on kuollut  amerikkalaisia enemmän kuin koko Afganistanin ja Irakin sodan aikana yhteensä. Joe Bidenia vastustaa 71 prosenttia USA:n kansasta, kun taas Venäjän presidentin Vladimir Putinin kannatus on noussut yli 80 prosentin. Venäjällä vedettiin hieno kansalaisvitsi Yhdysvaltoja ja Britanniaa kohtaan. Yhdysvaltojen lähetystön uusi osoite Moskovassa on nyt Donetskin kansantasavallan aukio ja Britannian lähetystön osoite Luhanskin kansatasavallan aukio. Tämä muutos tapahtui kansalaisten ehdotuksesta ja äänestyksestä. Moskovalaiset ovat hyvin iloisia päätösten toteuttamisesta. Päätökset ovat hyvin symbolisia. On ajateltu, että samoin tehdään myös muiden länsimaiden lähetystöjen suhteen. Yhdysvallat on yrittänyt muuttaa osoitetta määrittelemällä se pituus- ja leveyspiirien mukaan, mutta posti ei toimita mitään postia tällaisen määritelmän perusteella. 

 

Yhdysvallat yrittää määritellä lähetystönsä osoite  leveys- ja pituuspiirien mukaan

 

 Ukrainalaiset miehet eivät useinkaan halua mennä armeijaan. Syitä on monia. Ensinnäkin he eivät luota upseereihin, jotka jättävät miehensä usein tuleen. He eivät yksinkertaisesti halua kuolla. Toinen ryhmä ovat semmoiset miehet, jotka eivät kannata Ukrainan ajatuksia vaan toivovat Venäjän voittoa. Rintamalle joutuneet käyttävät usein huumeita ja alkoholia kestääkseen olosuhteita. Useat länsimaiset päättäjät ovat huomanneet, että jos Ukrainan armeijan toiminta ei muutu se tulee häviämään sodan. Kannattaako tämmöiseen panostaa. Lisäksi niitä aseita, joita länsi lähettää Ukrainalle myydään runsain mitoin pimeille markkinoille. Juuri äsken ukrainalaiset myivät pimeästi kaksi ranskalaisten toimittamaa uutta pitkän kantamaa tykkiä hyvin halvalla. Jotkut tienaavat näin rahaa itselleen. Kannattaako siis omaa aseistusta heittää ilmaiseksi vaikka itsekin voisi tarvita niitä tulevaisuudessa? Ukrainalaiset käyttävät mieluummin vanhaa kalustoa, koska eivät osaa käyttää uutta kalustoa. Uutta kalustoa on joutunut runsain mitoin venäläisten käsiin. Tätähän länsi ei haluaisi, koska siellä voi olla uusinta tekniikkaa joukossa. Tätä ei haluta antaa venäläisten käsiin.

 

Itä-Ukrainassa jo vapautetuilla alueilla on harrastettu runsaasti kulttuurillista toimintaa vaikka on sota. Siellä on alkanut ilmestyä säännöllisesti vanha kulttuurilehti Komsomolskaja pravda. Hämmästyttävä ilmiö on ollut se, että ihmiset kirjoittavat ja ovat kirjoittaneet sodan aikana runoja paperilapuille, joita liimataan nyt sitten talojen seinille. Näitä ihmiset sitten käyvät lukemassa. Kuuluisin maalaus on legendaksi muodostunut maalaus vanhasta mummosta, joka uskalsi vastustaa ukrainalaisia sotilaita. 

 

 
Uuden musiikin luominen on hyvin runsasta. Esimerkkinä esitän tässä vaikuttavan kappaleen "Plive kacha" -  Ankka ui. Se on ukrainan kielinen ja kertoo Mariupolin Azovstalin tehtaan taisteluista. Sen on säveltänyt Akim Apachev, joka myös esiintyy kappaleessa. Laulajatar on Daria Frey. Akim seurasi taisteluita Mariupolissa ensimmäisestä päivästä lähtien ja tästä syntyi ajatus tästä laulusta. Laulu on kuvattu Azovstalin tehtaan alueella. Valitettavasti en voi kääntää sanoja, koska sille ei löydy nyt tässä tilaa. 
 

Video löytyy osoitteesta:


Toinen kappale on jo klassikko ja nimeltään "ДОНБАСС ЗА НАМИ" eli  DONBASS ON KANSSAMME. Musiikin on säveltänyt Mikhail Khokhlov, säkeet tehnyt Vladimir Skobtsov ja laulajat Margarita Lisovina ja Natalya Kachura. Kaikki he ovat Donbassista kotoisin.

Laulu  löytyy mm. osoitteesta:

https://www.youtube.com/watch?v=VCrbsSF-osk 

 

Olen kirjoittanut tämän laulun synnystä jo aikaisemmin. Sieltä löytyvät myös itse kääntämäni sanat laululle. Jos haluat tarkastella sitä se löytyy osoitteesta:

https://uuuusi.blogspot.com/2020/11/donbass-on-kanssamme-paatinviime.html

 

                Плывет утка - Ankka ui


   



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan!