maanantai 5. heinäkuuta 2021



SUORA LINJA


Tänä vuonna  Venäjän presidentti Vladimir Putin piti vuotuisen Suoran linjan 30.6.2021. Kuka tahansa sai esittää hänelle minkä tahansa kysymyksen. Tänä vuonna tilaisuus oli poikkeuksellinen. Se pidettiin etänä. Kysymysten esittämisen aika oli kymmenen päivää ennen tilaisuutta. Keskus keräsi kaikki kysymykset ja lajitteli ne. Myös lähetykseen sai soittaa suoraan. Yhteydenotto oli ilmainen. Kysymyksiä kerääntyi yli kaksi miljoonaa. Suora lähetys alkoi klo 12.00 ja jatkui lähes neljä tuntia. Katsoin koko lähetyksen suorana. Lähetyksen aikana Putin vastasi lähes 70 kysymykseen. Tietenkin on selvää, ettei minulla ole mitään mahdollisuuksia käydä läpi kaikkia kysymyksiä ja vastauksia. Otan esille vain ne, jotka kiinnostavat meitä täällä lännessä. En käännä sanatarkasti vastauksia vaan pyrin esittämään vastaukset asianmukaisesti. Esitän myös omia kommenttejani.


Tietenkin suurin osa kysymyksistä koski Venäjän sisäisiä ja paikallisia asioita, kuten hintoja, kaasun toimitusta, veden laatua, huonoja teitä, eläkkeitä jne. Mutta esitettiin myös muutamia hyvin mielenkiintoisia kysymyksiä. Tietenkin heti alussa käsiteltiin koronavirusta. Mielenkiintoinen kysymys oli oliko presidentti itse ottanut rokotuksen? Putin sanoi, että totta kai hän oli ottanut. Venäjällä on tällä hetkellä kaikkiaan neljä eri rokotetta. Mutta hän ei ollut halunnut sanoa, minkä rokotteen hän oli ottanut, koska ei halunnut mainostaa tätä rokotetta. Mutta nyt hän voi sanoa, että oli ottanut SPUTNIK V:n. Mutta hän suositteli minkä tahansa rokotteen ottamista. Venäjällä ihmiset ovat huonosti käyneet rokotuttamassa itseään. Rokotus on tietenkin kaikille ilmainen. Putin ei kannata koko valtion pakollisia koronarokotuksia, mutta toivoi, että mahdollisimman moni kävisi rokotuttamassa itsensä, jotta saataisiin tarpeellinen vastustuskyky taudin leviämisen estämiseksi.


Kenties aktuellein oli kaksi äskettäistä rajaloukkausta Mustallamerellä Krimin edustalla. Putin vastasi, että ne olivat tahallisia Naton provokaatioita, jotka oli tarkoin suunniteltu. Venäjä on hyvin varustautunut tällaisiin provokaatioihin. Brittiläinen hävittäjä Defender ylitti 23. kesäkuuta Venäjän rajan 3 kilometrin syvyydeltä klo 11.52. Hävittäjää varoitettiin rajaloukkauksesta, mutta se ei reagoinut mitenkään varoituksiin. Klo 12.06 ja 12.08 vartiolaiva ampui varoituslaukauksia ja klo 12.19 Su-24M-kone teki varoituspommituksia. Siitä huolimatta brittiläinen sota-alus jatkoi etenemistään alueella vielä 11 minuutin ajan kunnes Su-24 pudotti sen edessä neljä pommia. Vasta sen jälkeen  brittiläinen sota-alus poistui Venäjän alueelta. Tämän osoitti provokaatioksi se, että brittiläiset väittivät, että mitään rajaloukkausta ei ollut tapahtunut ja mitään varoituslaukauksia tai pommituksia ei oltu suoritettu. Putin jatkoi, että venäläiset tiesivät koko ajan erinomaisesti mitä tapahtui. Jo aamulla klo 7.30 Kreikasta Naton tukikohdasta oli lähtenyt amerikkalainen tiedustelukone alueelle. Me seurasimme sitä tarkkaan. Brittiläisen aluksen loukatessa Venäjän rajaa tiedustelukone seurasi mitä tapahtui. Mutta venäläiset tekivät ansan. He antoivat sellaisen informaation, kuin asia tarvitsi. Ehkä puhuin nyt liikaa sanoi presidentti. Tavallaan amerikkalaisia ja brittejä petkutettiin. Vaikka olisimme upottaneet aluksen ne, jotka tekivät tämän provokaation eivät olisi voineet sytyttää sotaa, koska he tiesivät , etteivät voisi voittaa tätä sotaa. Tämä on hyvin tärkeä seikka nimenomaan jatkossa.  

Aluksella oli BBC:n toimittaja Jonathan Beale. Taustalla kuuluu selvästi laukausten ääniä.

Brittiläiset väittivät, että mitään tällaista ei ollut tapahtunut, mutta aluksella oli BBC:n toimittaja Jonathan Beale, jonka mukaan britit olivat täysin tietoisia siitä, mitä olivat tekemässä. Miehistö varustautui taisteluvalmiuteen kun lähestyttiin Krimin aluevesiä. Kaksi venäläistä rajavartioalusta yritti saada brittejä muuttamaan kurssiaan ja toinen niistä kävi jopa sadan metrin päässä ja radioviestintä muuttui yhä aggressiivisemmaksi ja sisälsi uhkauksia ampumisesta. Ympärillä lenteli jopa 20 venäläistä sotilaslentokonetta. Videolla, jolla toimittaja selostaa tapahtumia kuuluu aivan selvästi laukauksia kun venäläiset yrittivät saada alusta kääntymään.

Putin jatkoi, että jos tällaisia provokaatioita tapahtuu Venäjä ei epäröi upottaa alusta, joka loukkaa Venäjän alueen rajaa. Se tapahtuisi sekunneissa. Kaikki järkevät ihmiset tajuavat, että sodan pelkoa ei ole, koska se tietäisi maailmanloppua. Vielä Putin puhui näistä Naton sotaharjoituksista Mustallamerellä. Silloin kun Venäjällä oli omien rajojensa sisällä sotaharjoitukset niitä kauhisteltiin ja pidettiin väärinä. Tällöin hän antoi puolustusministeriölle käskyn lopettaa harjoitus, jotta jännite lievenisi. Tästä ei kuitenkaan seurannut mitään kiitollista reaktiota länneltä.  Mutta nyt kun pidetään Naton suuret sotaharjoitukset Mustallamerellä Venäjän rajoilla sitä pidetään lännessä  luonnollisena vaikka sotaharjoitukset pidetään jopa tuhansien kilometrien päässä omista rajoista. Kuitenkin jo seuraavana päivänä hollantilainen alus liikkui kohti Kertsin salmea ja jälleen venäläiset lentokoneet ja sotalaivat joutuivat töihin.


Patriarkka Kirill, Vladimir Putin ja Viktor Medvedtsjuk 15.11.2017

Kysytään miksi Ukraina ei lukeudu Venäjän ystävällismielisiin valtioihin? Presidentti vastasi, että venäläiset ja ukrainalaiset ovat käytännössä yhtä ja samaa kansaa. Mutta me jaamme ukrainalaiset kansaan ja hallintoon.  Putin ei lue, että Ukrainan kansa ei olisi ystävämielistä Venäjää kohtaan.  Kolmasosa kansasta puhuu venäjää. Mutta virallinen Kiova tekee kaikkensa, jotta välit Venäjän kanssa eivät normalisoituisi, nykyinen hallinto ei missään nimessä ole meidän ystävämme. Viktor Medvedtsjuk on suljettu kotiarestiin jalassa valvontalaite. (Medvedtsjuk on Opposition Platform - For Life - puolueen johtaja, joka suhtautuu Venäjään ystävällismielisesti ja pidetään Putinin liittolaisena. Hän sai uusissa mielipidetiedusteluissa jopa enemmän ääniä kuin presidentti Zelenskyi). Ukrainassa on myös natseja, jotka ovat aggressiivisia venäjämielisiä kohtaan. Ukrainassa on tehty niin, että niillä, jotka haluaisivat rakentaa ystävällisiä suhteita Venäjän kanssa ei ole siihen mitään mahdollisuutta. Varsinkin nuorisoa kasvatetaan vihamielisyyteen Venäjää kohtaan. Presidentti Zelenskyi on antanut maansa hallinnon ulkomaalaisten käsiin. Mitkään päätökset eivät tapahdu Kiovassa vaan Washingtonissa, osaksi Berliinissä ja Pariisissa. Ukraina ei siis ole itsenäinen valtio. Tämä merkitsee sitä, että Venäjän naapurivaltion hallinto on ulkomaisten vihamielisten voimien käsissä. Tämä on Venäjälle vaarallista. Ukrainan pyrkimys Natoon on vaarallista. Näin ollen mistä voisi puhua Zelenskyin kanssa? Siitä huolimatta Putin pitää ovet avoimina. Sisällissota Ukrainassa on reaalinen uhka Venäjälle. Tämä aiheuttaa vaaraa Venäjälle ja tämä häiritsee minua sanoi Putin. Siinä yksi selkeä "punainen viiva".

Kysytään mitä järkeä oli tavata presidentti Biden? Putin vastasi: Maailma on muuttumassa. Se muuttuu nopeasti. Maailman yksinapaisuus on häviämässä. Yhdysvalloissa toisaalta ymmärretään se ja sen takia oli tapaaminen. Toisaalta siellä halutaan säilyttää maailman monopolinen hallitseminen ja tämän takia olivat provokaatiot ja erilaiset sanktiot. Toisaalta myös heidän partnerinsa ymmärtävät tämän eivätkä ole iloisia, että määrätään sanktioita. Tämä ei ole kellekään iloinen asia. Sanktioista huolimatta Venäjä kehittyy. Ekonominen suvereenisuus lisääntyy. Puolustusteollisuuden laatu parantuu ja on parasta maailmassa, parempaa joillakin aloilla kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa. Aasia kehittyy nopealla tahdilla. Kiinan kaupan määrä on ohittanut Yhdysvaltojen kaupan määrän. Kiinan kauppa Eurooppaan on ohittanut Yhdysvaltojen kaupan määrän Eurooppaan. Toisaalta amerikkalaiset ymmärtävät tämän, toisaalta eivät halua hyväksyä sitä. Meillä sanktiot antoivat hyvän potkun kehittää teollisuuttamme puhumattakaan maataloudesta. Rahataloutemme on parantunut ja velkamme vähentynyt. Vastasanktioita emme juuri harkitse. Venäjä on maailman suurin valtio, jolla on maailman suurimmat  luonnonvarat..

Bidenista riippuu paljon, mutta Yhdysvalloissa on myös hänelle vastavoimia. Pakotteiden taustalla on se, että Yhdysvallat yrittää epätoivoisesti säilyttää oman asemansa, kun taas samaan aikaan Venäjä kehittyy pakotteista huolimatta. Putin toivoo kuitenkin, että Yhdysvaltojen ja Venäjän suhteet  normalisoituisivat - "Se ei riipu meistä, se riippuu heistä." Yhä tänä päivänä amerikkalaiset lentävät avaruuteen meidän rakettimoottoreillamme. Boeing-lentokoneita rakennetaan meidän titaanillamme. Venäjän ja Yhdysvaltojen välinen kauppa tänä vuonna on kasvanut 16,4 %.

Käsiteltiin myös Venäjän ja Kiinan välisiä suhteita. Nehän ovat erinomaisia. Putinin ja Kiinan presidentin Xi Jinpingin välinen suhde on mitä lämpimin. Heidän välillään on niin sanottu "Kuuma linja", joka on niin suojattu, että sitä on mahdotonta hakkeroida. Kiinan Kommunistinen puolue täytti tänä vuonna 100 vuotta ja Kommunistinen puolue on erittäin suosittu Kiinassa kansan keskuudessa. Presidentti Putin esitti myös onnittelut asian johdosta Xi Jinpingille. Heillä on usein tapaamisia. Yhdysvallat on erittäin huolestunut Kiinan kehityksestä ja kasvusta. Venäjä taas näkee ennenäkemättömiä mahdollisuuksia itselleen Kiinan suuresta ja nopeasta kehityksestä. Tämä on hyvin tärkeää. Venäjä ei hae hegemoniaa itselleen. Venäjälle on hyvin tärkeää, että sen suuri naapuri on nopeasti kehittyvä ja kasvava valtio ja on ystävämielinen sille ja välit ovat erinomaiset. Tämä on edullista Venäjälle sekä taloudellisesti että poliittisesti.


EU:ta ja Eurooppaa käsitteleviä kysymyksiä ei juuri tullut. Mutta Putinin mielestä Eurooppa on selkeästi jakautunut kahtia. On valtioita kuten Ranska, Saksa, Italia ja Kreikka joiden mielestä Euroopan pitäisi parantaa suhteita Venäjään, mutta sellaiset valtiot kuten Puola ja Baltian maat estävät sen. Yhdysvallat käyttää Eurooppaa omien tarkoitusperiensä ajamiseen. Siksi Venäjä keskittyy Euroopassa kahdenvälisten suhteiden kehittämiseen. Yhdysvaltojen ja Euroopan merkitys niistä lähtökohdista joissa ne nyt ovat on taantuva, Kiinan ja Venäjän merkitykset ovat nousevat. Venäjän ja Valko-Venäjän suhteet ovat lujittuvia.

Kysytään ilmastonmuutoksesta. Putin sanoi, että aihe on yksi maailman yleisimmistä puheenaiheista ja yleisesti uskotaan, että se johtuu ihmisten toiminnasta. Ilmasto muuttuu ja lämpenee joillakin alueilla luonnollisestikin, mutta ihmisen toiminta voi tuoda siihen lisää sellaisen negatiivisen efektin, että kehitystä on enää vaikea kääntää. Mutta meidän on vaikutettava siihen, mihin voimme vaikuttaa. Venäjän pohjoisilla alueilla ja ikiroudan alueilla on laajoja asuinalueita, jotka ovat vaarassa. Sulaminen voi aiheuttaa erittäin vakavia seurauksia ihmisten elinmahdollisuuksille ja Venäjän on varauduttava tähän kaikkeen.

Nuori bloggeri kysyy Onko mahdollista, että suljetaan erilaiset nettikanavat kuten Blogger, TikTok, Telegram, Twitter, YouTube jne. Putin vastasi ettei sellaisia suunnitelmia ole. Tarkoituksena on tehdä työtä niiden kanssa. Mutta on probleemeja kun ne rikkovat Venäjän oikeutta ja lakeja. Niiden täytyy noudattaa Venäjän sisällä Venäjän lakeja kuten esimerkiksi lapsipornon esittämisen kieltäminen, polttopullojen teon esittämisen kieltäminen, itsemurhaohjeiden levittämisen kieltäminen jne. Tähän mennessä ne eivät ole noudattaneet aina niitä kaikista huomauttamisista huolimatta, jolloin olemme yksinkertaisesti vain hidastaneet niiden toimintaa rajojemme sisällä.

Putinilta kysytään mahdollisesta seuraajasta. Putin vastaa, että hän voi antaa ehkä suosituksia niille ihmisille, jotka haluavat mahdollisesti pyrkiä presidentiksi. Ehkä joskus voi tulla tilanne, jolloin hän voi sanoa, että se ja se henkilö olisi ehkä sopiva johtamaan sellaista maata kuin Venäjä. Mutta presidentin valitseminen tapahtuu kuitenkin aina viime kädessä vaaleilla ja ihmisten äänillä.

Lopuksi Putinille esitettiin henkilökohtaisia kysymyksiä, joista tässä muutamia. Kysymykseen, mitä ajankohtaa maamme historiassa hän pitää parhaimpana. Putin vastasi esimerkiksi Pietari I, Katarina Suuri ja Aleksanteri I. Heidän aikana tapahtui paljon suurta, mutta voimme tutkia vielä paljon muutakin ja meidän on muistettava kunnioittaa kaikkia, jotka saavuttivat tällaisia erinomaisia tuloksia ja ansaitsevat olla esimerkkinä meille. Kysytään millaisen Venäjän hän haluaa jättää tuleville sukupolville? Neuvostoliitto oli aikanaan mahtava, mutta sen palauttaminen olisi järjetön ajatus. Venäjän suurin "kultavaranto" ovat sen ihmiset. Venäjän menestys on taattu, jos maa onnistuu säilyttämään sisäisen vakauden, vaikka sitä yritetään koko ajan ulkopuolelta horjuttaa. Kysytään mitä tarvitaan onnellisuuteen? Vastaus on yksinkertainen: täytyy tuntea, että on tarpeellinen ja pystyy toteuttamaan itseään. Kysytään kenen alaisuudessa Venäjän presidentti toimii. - Venäjän kansan, Putin vastaa. Presidentti toimii niiden alaisuudessa, jotka ovat hänet valinneet.




 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan!