keskiviikko 26. toukokuuta 2021




OI SINÄ LAAJA ARO



Tällä kertaa kirjoitukseni on poikkeuksellinen. Ajattelin kokeilla taiteen ja totuuden hakemisen sekoittamista. Kaikkinainen taide on aina kiinnostanut minua ja merkinnyt minulle paljon. Tämä on vain taiteellinen kokeilu yhden musiikkikappaleen ja tekstin yhdistämisestä. Sitä ei pidä ottaa minään muuna. Jokaisesta taideteoksesta jokainen ihminen voi joko pitää tai sitten ei. En pahastu vaikka joku ei pitäisikään tästä koemielessä tehdystä teoksesta. Teos on hyvä käydä läpi useassa erässä. Välillä voi pitää taukoja. Tauot voivat olla pitkäaikaisiakin esimerkiksi päivien mittaisia. Tällöin voi miettiä tätä taideteosta tai nauttia kauniista musiikista.  Tällä kertaa kysymyksessä on eräästä kansanmusiikkikappaleesta, joka on minun mielestäni äärettömän kaunis. Kaikki  eivät ole varmaankaan samaa mieltä kanssani eikä heidän ole pakko katsoa tai lukea tätä kokeellista versiota. Kysymyksessä on ikivanha venäläinen kansanlaulu "Ах, ты степь широкая" suom. "Oi, sinä laaja aro". Laulusta on olemassa lukemattomia eri sovituksia. Sanatkin vähän vaihtelevat. Itse pidän paljon tästä laulusta ja ennen kaikkea sen musiikista. Sillä on rauhoittava vaikutus. Sanat ovat hyvin yksinkertaiset ja kauniit, mutta en halua kääntää niitä, koska käännöksessä aina menettää jotain. Laulu kertoo laajasta arosta, mahtavasta Volgajoesta ja arokotkasta, joka lentää aron yllä. Ensimmäinen sovitus on äärettömän kaunis. Laulun laulaa nuori tyttö Anastasia Gladilina ja kysymyksessä on lasten laulukilpailu. Kannattaa katsoa:

https://www.youtube.com/watch?v=rCaRp0VuZxU



Nykyvenäjä syntyi 1990 - 1991 vaiheessa Neuvostoliiton raunioille. Syntymä oli äärettömän vaikea. Monet ihmiset saivat kärsiä äärettömästä köyhyydestä, nälästä ja muista vaikeista seikoista. Monet taas käyttivät sekavaa tilannetta hyväkseen ja suoraan sanottuna varastivat, huijasivat ja rikastuivat. Länsimaat käyttivät tilannetta hyväkseen ja huijasivat syntyvää valtiota tyrkyttämällä valheellisia kuvia omasta demokratiastaan ja sananvapaudesta ja varastamalla häikäilemättä syntyvän valtion omaisuutta. Uuden Venäjän ensimmäinen presidentti oli Boris Jeltsin. Hän oli alkoholisti ja käytännössä ei kyennyt hoitamaan virkaansa. Tätä Lännessä käytettiin häikäilemättä hyväksi. Jeltsinin ainoa järkevä teko oli nimittää uudeksi presidentiksi Vladimir Putin. Putin on pistänyt pelin poikki ja hänestä on tullut kova vastustaja Lännelle. Enää Venäjää ei ryöstetä eikä huijata, kuten alussa. Seuraavassa sovituksessa laulaja on sama tyttö, kuin ensimmäisessä esityksessä, mutta paljon vanhempana. Taustalla säestää Sretenskovan luostarin kuoro:


Vaikka Boris Jeltsin oli idiootti teki hän hämmästyttävän viisaan päätöksen valitsemalla uudeksi presidentiksi Vladimir Putinin. Putin on osoittanut voimakasta päättäväisyyttä ja johdonmukaisuutta johtaessaan ja kehittäessään Venäjää. Tässä voisi vertailla millaiseksi Venäjä olisi voinut muodostua, jos valinta olisi ollut väärä. Tämä on vain ajatusleikki johdonmukaisuutta noudattaen. Tulos voisi olla aivan toisenlainenkin. Päämäärättömän henkilön johtamana Venäjä olisi voinut hajota pieniin osiin eli valtioihin, jotka kiistelisivät maarajoista keskenään. Todennäköisesti erilaisia sotia olisi syntynyt siellä täällä maakiistojen johdosta. Maassa vallitsisi ns. "länsimainen demokratia ja sananvapaus". Mutta tämä merkitsisi sitä, että Venäjää olisi ryöstetty edelleen ja kansa eläisi köyhyydessä, kuten monet entisen Neuvostoliiton aikaiset valtiot nykyään. Ehkä Venäjä olisi liitetty EU:hun ja Natoon. Mutta sen merkitys olisi vähäinen. Etelään Tsetseniaan olisi syntynyt islamilainen kalifaatti, johon olisi liitetty muutamia lähivaltioita. Tämä olisi merkinnyt terrorismin levittäytymistä paitsi Lähi-itään myös Eurooppaan ja varsinkin Venäjälle. Terroristijärjestö Isis olisi kasvanut varsin  suuriin mittoihin. Tähän väliin sopii varsin perinteinen klassinen esitys. Sen esittää Moskovan mieskamarikuoro "Peresvjot". Soolon esittää Evgenij Spirin. Nauhoitus Milanossa 18. joulukuuta 2005.



Mutta Putin on osoittanut uskomatonta johdonmukaisuutta ja määrähakuisuutta johtaessaan Venäjää. Venäjä on pysynyt yhtenäisenä valtiona ja kasvanut hyvin merkittäväksi tekijäksi maailmassa. Enää sitä ei ryöstetä eikä johdeta epäedullisiin tekoihin. Tsetsenian uhkaavan terrorismin hän sai vaikeilla ponnisteluilla kukistetuksi, vaikka Venäjän sotavoimat olivat käytännöllisesti katsoen tuhottu. Hän aloitti määrätietoisen kehittämisen itsenäiseksi valtioksi, johon yhtenä tekijänä kuului sotavoimien palauttaminen ja kasvattaminen. Tämä on ollut tärkeä tekijä Venäjän itsenäisyyden kannalta, koska Yhdysvallat ja Länsi-Eurooppa eivät ole tätä halunneet. Heille olisi ollut edullisempi heikko pieni Venäjä, joka noudattaisi heidän toiveitaan. Tähän sopii perinteinen klassinen esitys. Laulun esittää Novospasskovan luostarin kuoro. Kuvitus venäläisten taiteilijoiden A. Makovskin ja I. Levitanin kauniita tauluja.



Presidentti Putinin ensimmäisiin tekoihin kuului maan talouden kasvattaminen ja yhteneväisyyden lujittaminen. Tähän auttoi tuolloinen öljyn ja kaasun korkea hinta, joka tuotti varoja valtion kassaan. Venäjän talouskasvu oli välillä yksi korkeimmista maailmassa. Yksi tärkeimmistä tehtävistä oli tuhotun armeijan rakentaminen ja aseistaminen sekä uudenaikaisten aseiden kehittäminen. Samalla ryhdyttiin rikollisella tavalla rikastuneiden jahtaaminen. Tämä tuotti presidentti Putinille paljon poliittisia vihollisia. Osa karkasi ulkomaille lähinnä Britanniaan. Jotkut ryhtyivät poliittisiksi vastustajiksi. Tätä Yhdysvallat ja sen länsiliittolaiset ryhtyivät käyttämään poliittisesti hyväkseen. Ihmeellistä oli kuitenkin, että Venäjä maksoi pois kaikki ulkomaiset velkansa myös niiden valtioiden kohdalta, jotka eivät enää kuuluneet Venäjään. Valtion vararahasto kasvoi varsin suureksi. Seuraavassa klassinen naiskuoron esitys. Solistina Katja Jelshina.

https://www.youtube.com/watch?v=uFqAnzpIdq4 




Münchenissä 2007 vuotuisessa turvallisuuskokouksessa Putin piti puheen, joka säväytti koko maailman. Toisia se järkytti syvästi. Heti puheensa aluksi hän pyysi, että vaikka hän puhuu vakavasti maailman rauhasta puheenjohtaja ei painaisi sitä punaista nappia edessään. Putin puhui maailmasta, joka oli ennen kaksinapainen, mutta oli nyt muuttunut yksinapaiseksi. Tämä merkitsi sitä, että yksi napa määräsi mitä maailmassa tapahtuu. Se on yhden isännän maailma. Tämä on tuhoisaa ei ainoastaan koko maailmalle vaan myös tälle isännälle. Sillä ei ole mitään tekemistä demokratian kanssa. Demokratiahan merkitsee sitä, että se on enemmistön maailma. Venäjää yritetään opettaa demokratiaan, mutta itse ei toimita demokratian mukaisesti. Yksipolaarinen maailma ei ole maailmalle hyväksi eikä sitä pidä sallia. Väkivalta maailmassa ei ole vähentynyt vaan päinvastoin lisääntynyt. Maailmaa käsitellään sotilaallisin voimin. Kukaan ei enää tunne elävänsä turvallisesti. Tämä nimenomaan lisää asevarustelua. Näistä kaikista hän syytti myös Natoa ja EU:ta Tämä tulee johtamaan maailman monipolaariseksi. Paljon muutakin Putin sanoi puheessaan 2007. Puhe oli uskomattoman suora ja rohkea. Puhetta pidetään käänteentekevänä maailman politiikassa.. Tämä järkytti kaikkia ja ennen kaikkea Yhdysvaltoja, joka ymmärsi ketä Putin tarkoitti. Seuraavan kappaleen esittää Valamon mieskuoro klassiseen tyyliin.

https://www.youtube.com/watch?v=AgZEsXIUUIQ&list=RDirjVvmm5AeU&index=4



Heti seuraavana vuonna 2008 tapahtui Georgiassa Yhdysvaltojen yllyttämänä hyökkäys Etelä-Ossetiaan. Ilmeisesti Putinin puhe edelliseltä vuodelta oli vaikuttanut tähän toimenpiteeseen. Mutta Venäjä ei ollutkaan enää niin heikko kuin Tsetsenian sodassa. Muutamassa päivässä Venäjän joukot olivat murskanneet Georgian joukot. Yhdysvaltojen joukot olivat alkaneet vetäytymisen Georgiasta, koska eivät uskaltaneet kohdata venäläisiä joukkoja. Venäläiset kuitenkin pysähtyivät eivätkä vallanneet koko Georgiaa. Georgiasta erosi kaksi itsenäistä valtiota Etelä-Ossetia ja Abhasia. Silloinen Georgian presidentti Saakasvili pakeni Yhdysvaltoihin. Venäjä oli näyttänyt, ettei se enää ollut niin heikko kuin aikaisemmin. Mutta lännessä Yhdysvaltojen johdolla ruvettiin syyttämään Venäjää tästä sodasta. Moni pitää tästä käsityksestä yhä kiinni vaikka kyseessä on maailman politiikkaan kuuluva provokaatio, jonka oli järjestänyt Yhdysvallat. Ei uskottu Venäjän kykenevän ja rohkenevat tällaiseen toimintaan. Siitä syystä aiheutettiin tämä provokaatio. Venäjää johti silloin presidentti Dmitri Medvedjev. Seuraavana kappaleen esittää Jegor Strelnikov.

https://www.youtube.com/watch?v=irjVvmm5AeU&list=RDirjVvmm5AeU&index=1


Sitten tapahtui 2014 keskellä Eurooppaa. Maa oli Ukraina ja Venäjä yllätettiin täysin. Eurooppa petti tässä itse allekirjoittamansa kauppasopimukset Venäjän ja Ukrainan silloisen presidentti Viktor Janukovytsin kanssa. Syntyi Maidanin vallankumous, joka oli Yhdysvaltojen käsialaa. Ukraina on tähän päivään mennessä katkaissut käytännössä kaikki suhteensa Venäjään. Mutta samalla se menetti Krimin niemimaan ja osan Itä-Ukrainaa. Samalla Ukraina vajosi Euroopan köyhimmäksi valtioksi. Neuvostoliiton aikana Ukraina oli Neuvostoliiton rikkain osavaltio. Nyt siellä käydään sotaa omaa kansaa vastaan idässä, jossa on menetetty joidenkin laskelmien mukaan jo yli 15 000 ihmishenkeä. Onneksi Krim ehti liittyä Venäjään ennen kuin ukrainalaiset joukot pääsivät sinne asti. Yhdysvallat oli haaveillut saavansa Sevastopolin laivastotukikohdan itselleen, josta se olisi hallinnut Mustaamerta. Nyt Sevastopol on yksi Venäjän tärkeä laivastotukikohta. Mutta Itäukrainassa soditaan yhä tänä päivänä, koska itäukrainalaiset eivät halua liittyä muuhun Ukrainaan. Yksi syy on Ukrainassa äärimittoihin kasvanut venäjänvastaisuus ja natsimielisyys. Tämä näköjään sopii Yhdysvalloille ja länsimaille. Natsit eivät häiritse niiden mielenrauhaa. Itäukraina eli Donbass haluaa liittyä Venäjään tai itsenäistyä. Se koostuu kahdesta alueesta Donetskista ja Luhanskista. Toistaiseksi Venäjä ei ole hyväksynyt liittoa. Toisaalta itsenäisyys voisi olla hyvä ratkaisu tilanteeseen. Venäjä on auttanut aluetta taloudellisesti ja poliittisesti. Seuraavassa hyvin poikkeava ja valtavan kaunis versio kappaleesta, jonka esittävät Zarja ja Dmitri Pevtsov. Esitys on nauhoitettu 12.6.2015 Krimillä. Kannattaa ehdottomasti katsoa.

https://www.youtube.com/watch?v=tiOXLEiDyv0             



Krimin liittyminen Venäjään oli monille shokki ja valtava yllätys. Varsinkin Yhdysvallat menetettyään hyvän laivastotukikohdan on nostanut tapahtumasta suuren metelin. Venäjää syytettiin miehityksestä vaikka tapahtuma oli krimiläisten oma tahto. Tällaisia samanlaisia tapahtumia on maailma paljon.. Mainitsin jo aikaisemmin Etelä-Abhasian, Ossetian ja Donbassin. Espanjassa on Katalonia joka äänesti itsenäistymisen puolesta, mutta nyt johtohahmoja uhkaa rangaistus. Britanniassa Skotlanti on äänestämässä eroa Britanniasta. Onkohan maailman jo aika muuttaa käsityksiä erilaisten kansojen itsemääräämisoikeuksista? Olisiko aika jo muuttaa kansainvälisiä säännöksiä? Krim vietiin amerikkalaisten nokan edestä. Siksi sellainen raivo. Seuraavassa Tamara Poljakova esittää kappaleen yksin (A capella) neliäänisesti laulettuna.

https://www.youtube.com/watch?v=58IAJ4vTki4 



Seuraava isku amerikkalaisten kypäriin oli Syyrian sota. Amerikkalaiset nostivat Syyriaan sisällissodan presidentti Bashar al-Assadia vastaan. Al-Assad oli demokraattisesti valittu Syyrian presidentiksi 17. heinäkuuta 2000. Hän ei kuitenkaan ollut Yhdysvaltojen mieleen ja piti saada pois päiviltä. Kuitenkin terroristit, ennen kaikkea Isis pääsivät valtaan Syyriassa. Venäjä yllätti maailman ryhtymällä puolustamaan al-Assadia vuonna 2015. Venäläisten mielestä terroristit olivat vaaraksi Venäjälle. Isisiin oli liittynyt paljon Tsetsenian sodasta paenneita terroristeja ja tämä koettiin uhaksi. Perustettiin liitto, johon Venäjän lisäksi kuului Syyria, Turkki ja Iran. Venäjä testasi tässä sodassa kehittämiään uusia aseita. Vähitellen alue puhdistettiin terroristeista. Sota tuli kuuluisaksi siitä että siellä käytettiin kemiallisia aseita siviilejä vastaan. Britannia oli perustanut terroristijärjestön Valkoiset kypärät, joka käytti kemiallisia aseita siviilejä vastaan. Idean lähtökohta oli syyttää tästä presidentti al-Assadia. Yhä vieläkin häntä syytetään tästä varsinkin Yhdysvalloissa ja meillä lännessä. Venäjä toimi tehokkaasti Syyrian sodassa ja käytännöllisesti katsoen Syyria on nykyään puhdistettu. Ainoastaan luoteisnurkkauksessa on pieni alue, jota amerikkalaiset hallitsevat. He ovat ilman lupaa siellä. He varastavat sieltä öljyä, joka kuuluisi tietysti Syyrialle. Sota aiheutti valtavan pakolaisvirran Eurooppaan. Venäjällä on nykyään kaksi sotilastukikohtaa Syyriassa. Syyriassa rakennetaan nyt rauhaa. Tähän väliin sopii hyvin Puna-armeijan kuoron, joka nimetty A. V. Aleksandroville, voimakas esitys. Aivan upea klassinen tulkinta:

https://www.youtube.com/watch?v=wzDC4vBjf8E



Sitten tapahtui kohahdus. 1.3.2018 Putin vuotuisessa linjapuheessaan parlamentille esitteli Venäjän uutta aseistusta, jonka veroista ei ole kellään muulla koko maailmassa. Tämä oli selkeästi kohdistettu Yhdysvalloille ja sen liittolaisille. Ilmeisesti Putinilla oli kevättä rinnassa koska puhe kesti lähes kaksi tuntia. "Tänne älkää hyökätkö!" voisi olla puheen viesti. Aseet ovat niin edistyksellisiä, että ne ovat kehityksessä vuosia tai kymmeniä edellä muuta maailmaa. Kärki oli selvästi kohdistettu Yhdysvaltoihin, joka oli juuri sanonut kaikki ohjussopimuksensa irti ja asettamassa ohjuspuolustusjärjestelmiä Eurooppaan. Uusissa aseissa on hypersonisia ohjuksia. Ensimmäinen nimeltään Avangard kulkee yli 24 000 km/h. Toinen nimeltään Kinzhal kulkee yli kymmenen kertaa ääntä nopeammin. Mannertenvälinen ohjus RS-28 Sarmat eli lännen nimittämä "Saatan 2" kantaa kaikkialle maailmassa ja sisältää monta kärkeä, jotka pystyvät väistämää ohjustorjunnan. Näihin ohjuksiin eivät toimi mitkään ohjuspuolustusjärjestelmät. Lisänä uusi ohjus oli ydinkäyttöinen Burevestnik, jolla ei ole käytännössä matkarajoitusta. Monta muutakin uutta asetta hän esitteli. Paitsi, että Yhdysvallat on asettanut ohjusjärjestelmiä Eurooppaan Nato on lähestynyt Venäjän rajoille saakka. Silloin kun venäjä perustettiin 1991 luvattiin, että Nato ei lähesty kohti Venäjää milliäkään. Mutta kuten hyvin näemme tätä lupausta ei olla pidetty. Nato on joka puolella ihan kiinni Venäjässä. On hyvä muistaa, että Venäjällä on maailman eniten ydinaseita ja ne ovat maailman moderneinta luokkaa. Yhdysvaltojen puolustusmenot ovat jatkuvasti nousevia. Venäjän puolustus menot ovat olleet jatkuvasti laskevia ja ne ovat reilusti alle kymmenesosan yhdysvaltojen puolustusmenoista. Seuraavassa hyvin vanha esitys kappaleesta. Laulaja Ivan Kozlovskij

https://www.youtube.com/watch?v=X3o3hCm5Mio          


Jalkapallovuonna 2018 tapahtui Britanniassa Salisburyssä salaperäinen myrkytysyritys. Entinen venäläinen sotilasagentti Sergei Skripal ja hänen tyttärensä Julija yritettiin myrkyttää mahdollisesti venäläisten aikoinaan kehittämällä novitsok-hermomyrkyllä. Tästä ryhdyttiin suurella äänellä syyttämään Venäjää. Kehiteltiin mitä mielikuvituksellisimpia versioita tapahtuneesta, mutta todellisia todisteita ei ole vieläkään löydetty. Keksittiin, että kaksi nuorta miestä olisivat olleet venäläisiä agentteja, mutta mitään todellisia todisteita ei ole. Alkoi rituaali, jossa vanhan tavan mukaan karkotettiin diplomaatteja puolin ja toisin. Samaan aikaan viereisessä kaupungissa sijaitsevassa Porton Downissa, joka on Britannian asevoimien tutkimuskeskus pidettiin kemiallisten aseiden taisteluharjoitus. Tässä keskuksessa valmistetaan yhä myös tätä novitsok-myrkkyä. Ettei vain tuo myrkky ollut peräisin sieltä? On sentään lyhyempi matka. Kuukausia myöhemmin Dawn Sturgess niminen nainen kuoli saatuaan samaa myrkkyä roskiksesta löytyneestä hajuvesipullosta. Tapahtumia ei mitenkään ole voitu yhdistää. Venäjää syytettiin tapahtumista, mutta kun Venäjä pyysi päästä tukimaan asioita yhdessä brittiläisten kanssa se kategorisesti kiellettiin. Samankaltainen tapahtuma seurasi 2020 kun pikkurikollinen Aleksei Navalnyi sai jonkinlaisen sairauskohtauksen. Navalnyitä pidetään Vladimir Putinin poliittisena vastustajana. Kohtauksesta syytettiin Venäjää myrkyttämisestä jälleen novitsjok-myrkyllä. Navalnyi siirrettiin Saksaan sairaalahoitoon. Täällä vasta myrkky löydettiin. Tapahtuma ontuu sikäli, että Venäjällä ei löydetty mitään myrkkyyn viittaavaa. Myrkky löydettiin siis vasta Saksassa. Navalnyi on Yhdysvaltojen ja Britannian valtioiden salaisten järjestöjen palkkaama, mutta todellisuudessa varsin heikko poliittinen henkilö, jota yritetään käyttää Venäjän vastaiseen politiikkaan. Vaikuttaa selkeästi siltä, että myrkky tuotiin näyttämölle vasta Saksassa. Seuraavassa laulaja Varvara esittää Moskovan Pienessä teatterissa varsin hauskasti moderniin tyyliin saman kappaleen.

https://www.youtube.com/watch?v=novD8-W-pyU



Sitten tapahtui Valko-Venäjällä. Yhdysvaltojen salainen palvelu yritti murhata presidentti Aleksandr Lukashenkan ja hänen perheensä. Asia ilmeni kun venäläiset ja valkovenäläiset turvallisuuspalvelut paljastivat tämän salaliiton. Murhan oli tarkoitus tapahtua 9.5.2021. Onneksi murha saatiin estettyä ja osalliset saatiin vangittua. Tämä ei suinkaan ollut ensimmäinen kerta, kun Yhdysvallat yrittää murhata valtioiden päämiehiä. Mm. Kuuban Fidel Castroa CIA yritti murhata peräti 638 kertaa siinä onnistumatta. Osa poliittisista murhista on onnistunutkin varsinkin Etelä-Amerikassa. Muita esimerkkejä ovat Ukrainan entisen presidentin Viktor Janukovitshin ja Venezuelan presidentin Nicolas Maduron murhayritykset. Näin toimii länsimainen demokratia. Onneksi näissä ei onnistuttu. Yhteistä näille kaikille on sosiaalisen median käyttö, joka kohdistetaan yleensä nuoriin ihmisiin. Heitä on helppo manipuloida, koska elämänkokemus ja -tieto ovat vaatimattomia ja aatteet erilaisista elämän merkityksistä korkealla. Sananvapaus ja demokratia ja erilaiset kauniit sanat nuorella iällä ovat erittäin merkityksellisiä. Mutta todellisuudentaju on erittäin pientä.  Tämä tekee heistä helposti manipuloitavia. Siksi sosiaalisessa mediassa heihin kohdistetaan valtavan suurta propagandaa, joka vaikuttaa heihin helposti ja voimakkaasti. Näin saadaan suuria massoja nuoria liikkeelle erilaisiin tapahtumiin ja mielenosoituksiin. Esimerkkinä vaikkapa Valko-Venäjällä olleet mielenosoitukset presidentti Lukashenkaa vastaan ja Venäjällä olleet mielenosoitukset Navalnyin vangitsemista  vastaan. Yhteistä näille oli, että uutena tekijänä pyrittiin saamaan naiset ja lapset eturintamaan, kuten varsin hyvin muistettaneen. Tällä pyrittiin vaikeuttamaan poliisin toimintaa. Seuraavana Ljudmila Rjumina esittää kappaleen klassiseen tyyliin. Esitys on vuodelta 1989.

https://www.youtube.com/watch?v=ctGD9bk128g           




Venäjän presidentti Vladimir Putin piti 21.4.2021 jokavuotisen linjapuheensa Venäjän kansalle ja parlamentille. Puheensa loppupuolella Putin kosketteli myös ulkopolitiikkaa. Hän varoitti maailmaa "punaisten viivojen" rikkomisesta. Tämä oli täysin uusi termi Venäjän politiikassa. Viesti oli kohdistettu ilmeisen selvästi Yhdysvalloille, EU:lle ja Natolle. Punaisten viivojen rikkominen merkitsee vastatoimia. "Vastaamme symmetrisesti, nopeasti ja ankarasti." Venäjä itse määrittelee nämä punaiset viivat. Venäjä on kasvanut 30 vuodessa yhdeksi kolmesta suurvallasta. Sillä on sotavoimat, jotka ovat uudenaikaisempia maailmassa. Tätä ei voi olla huomioimatta. Yhdysvallat on määritellyt Venäjän päävihollisekseen. Samoin se on määritellyt myös Kiinan päävihollisekseen. Toisaalta Länsi-Euroopassa Venäjää on yleisesti väheksytty pienenä tekijänä Kiinan ja Yhdysvaltojen rinnalla. Tämä on täysi virhearvio. Vaikka taloudellisesti venäjä ei vielä ole suurvalta, mutta sotilaallisesti ja poliittisesti se on maailman kolmen suurimman joukossa. Maailmassa juuri mitään ei voi päättää ilman Venäjää. Venäjä on pinta-alaltaan maailman suurin ja näin myös kaikilta maasta saatavilta resursseiltaan maailman suurin. Joka kerta kun Venäjä kasvattaa voimiaan lisääntyy lännessä vastarinta. Venäjä on liian voimakas joidenkin mielestä. Siksi sitä pitää vastustaa ja vähentää sen voimia ja poliittista vaikutusvaltaa. Venäjä irtisanoutui Open Skies-sopimuksesta. Tämä johtui siitä, että Yhdysvallat sanoutui jo aikaisemmin  irti tästä sopimuksesta eikä Bidenin aikana ole uudelleen vahvistanut sopimusta. Mutta Natomaat olivat sopimuksen piirissä ja välittivät kaikki tiedot Washingtoniin. Suurin osa länsimaista Suomi niiden mukana on halunnut lentää nimenomaan Venäjällä. Ne, joilla on satelliitteja pystyvät jatkossakin hankkimaan tietoja haluamistaan kohteista. Ne, joilla ei ole - Suomi niiden joukossa ei ole tätä mahdollisuutta. Venäjä on laatinut listan "epäystävällisistä" valtioista. Näihin kuuluvat Yhdysvallat, Britannia, Viro, Liettua, Latvia, Puola, Ukraina, Tsekki ja Georgia. Kun katsoo viimeaikaisia kommentteja ja tapahtumia maailmassa luettelo on aika osuva. Reutersin mukaan Putin haluaa kielenkäytöllään antaa merkin siitä, ettei epäile käyttää voimaa mahdollisia tunkeilijoita vastaan. Kaikki tämä osoittaa Venäjän johdonmukaista kasvua. Seuraavassa Aleksandroville nimetty kuoro esittää kappaleen klassiseen tyyliin.




Yhdysvallat haluaa olla Bidenin sanoin maailman johtaja. Kiina ja Venäjä haluavat, että kaikki olisivat  samanarvoisia. Amerikkalainen demokratia merkitsee sitä, että se haluaa olla maailman hallitsija ja yrittää käyttää siinä apuna sotavoimiaan. Kaikkien olisi noudatettava sen määräyksiä. Kiinalaiset sanovat itseään demokraattisiksi. Amerikkalaiset sanovat itseään demokraattisiksi. Kiinalaisia on 1,4 miljardia, amerikkalaisia on n. 350 miljoonaa. Kummat ovat oikeassa? Maailma on täysi erilaisia demokratioita. Venäjällä on demokratia. Maailma on muuttumassa. Maailma on tällä hetkellä kolminapainen. Washington on törmännyt multipolaarisuuteen. Yhdysvaltojen merkitys maailmassa on vähenevä. Venäjän ja Kiinan merkitys voimakkaasti kasvava. Tällä hetkellä Kiina ja Venäjä ovat voimakkaasti lähestyneet toisiaan. Yhteistyö sotilaallisesti on kasvava. Kiina on ilmoittanut haluavansa muuttaa koko maailmaa käsittelevän systeemin. Maailma lähestyy bipolaarisuutta eli kaksinapaisuutta, jossa yhdellä puolella ovat Yhdysvallat ja Länsi-Eurooppa ja toisella puolella Venäjä ja Kiina. Voisiko tässä olla näkyvissä uusi maailman järjestys. Kolminapaisuus tai kaksinapaisuus. Venäjä ja Kiina yhdessä ovat sotilaallisesti vahvempia kuin Yhdysvallat ja Nato. Yhdysvaltojen vakoilu on rikkonut datasovun Euroopassa. Ainakin 5000 yhdysvaltalista yritystä on siirtänyt eurooppalaisten asiakkaidensa tai palveluidensa käyttäjien tietoja kotimaassaan sijaitseville palvelimille. Tämä kaikki on samalla Yhdysvaltojen tiedustelun ulottuvilla. Yhdysvaltojen vakoilu maailmalla on valtavaa. Jo Edward Snowden todisti sen aikoinaan. Näillä tiedoilla pyritään sitten valvomaan maailmaa. Tätä maailma ei halua. Yhdysvaltojen armeijalla on virallisesti yli 800 tukikohtaa maailmalla, mutta epävirallisesti yli 1000 tukikohtaa. Se luo uhkia ja turvattomuutta maailmassa. Tämä tulee muuttumaan maailman talouden ja asevoimien vaikutuksesta. Maailma tulee muuttumaan tasa-arvoisemmaksi ja samalla turvallisemmaksi. Ja lopuksi Moskovan Sretenskovan luostarin kuoro solistina Oleg Grebjonkin

https://www.youtube.com/watch?v=FO6xzvcW8ew&list=RDFO6xzvcW8ew&index=1







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan!