sunnuntai 25. huhtikuuta 2021



PUNAISET VIIVAT

Hyvät ystävät! On ollut niin kauniita ilmoja, etten ole ehtinyt kirjoitella vähään aikaan. Lisäksi työmääräni on kasvanut juuri tällä hetkellä suuresti. Venäjän presidentti Vladimir  Putin piti keskiviikkona  21.4.2021 jokavuotiseksi muodostuneen linjapuheensa. Puhe alkoi vähän yli klo 12.00 ja se lähetettiin muutamilla Venäjän televisiokanavilla suorana. Katsoin siis lähetyksen kokonaan suorana. Puhe kesti lähes puolitoista tuntia. Puheessaan hän keskittyi enimmäkseen sisäpolitiikkaan, joka onkin koronapandemian aikana varsin tärkeää. Mutta kosketteli myös loppupuolella ulkopolitiikkaa. Juuri tähän osaan haluan kirjoittaa omat sanani, koska meillä Suomessa ja Lännessä näitä asioita on käsitelty varsin vajavaisesti, yksipuolisesti tai ei ollenkaan.



Mutta aluksi Putin puhui siis Venäjän sisäpolitiikasta, Venäjällä on koronaepidemiasta huolimatta mennyt varsin hyvin. Venäjä kehitti maailman ensimmäisen koronarokotteen Sputnik V:n ja Venäjällä on nyt jokapäiväisessä käytössään kolme omaa rokotetta ja lisää on tulossa. Todennäköisesti Sputnik V on maailman paras koronarokote ja sitä on myyty jo yli 60 valtioon, mm. Kiinaan, Intiaan ja Brasiliaan. Sen tehoksi on eri tutkimuksissa todettu 92 - 96 prosenttiseksi ja se ei aiheuta erilaisia veritulppia tai muita sairauksia kuten kaikki läntiset rokotteet ja erityisesti AstraZeneca ja Pfizer. Myös Moderna ja varsinkin Johnson & Johnson rokotteilla on ollut vaikeuksia. Sputnik V tehoaa myös brittiläiseen ja afrikkalaiseen muunnoksiin. Venäjällä tilanne on parantunut niin, että se on vapautunut monista rajoituksista ja elämä on palautumassa normaaleihin uomiinsa. Todennäköisesti se on toisella tilalla heti Kiinan jälkeen tilastoissa. Esimerkiksi elokuvateattereissa, konserteissa ja erilaisissa näyttelyissä ei ole mitään esteitä päästä käymään. Myös matkustelu ulkomaille on melko vapaata poikkeuksena pari valtiota, joissa on huono koronatilanne. Putin kiitti erityisesti terveydenhuollon työntekijöitä ja tutkijoita.

Taloudellisesti Venäjällä menee suhteellisen hyvin, paremmin kuin Euroopassa. Talouskasvu on lähtenyt käyntiin suunnitellusti. Tuoreet taloustiedot julkaistaan 29. päivä. Syntyvyyttä pidetään edelleen liian pienenä, joten erityisesti lapsiperheitä, koulutusta ja nuorten kasvatusta pidetään tärkeänä. He tulevat saamaan enemmän taloudellista tukea tulevaisuudessa. Nuorten koulutusta ja opiskelupaikkoja lisätään. Pienten ja keskisuurten yritysten toimintaa tuetaan nyt erityisesti koronaepidemian aikana. Putin puhui myös ilmastonmuutoksesta ja uusien energiamuotojen kehittämisestä.

Ulkopolitiikkaa Putin käsitteli varsin vähän, joten paneudun siihen itse, koska se kiinnostaa meitä enemmän. Tässä muutamia hämmästyttäviä huomioita. 13.4.2021 Yhdysvaltojen presidentti Biden soitti Vladimir Putinille ja ehdotti kahdenkeskistä tapaamista. Mutta heti seuraavana päivänä hän karkotti kymmenen venäläistä diplomaattia maastaan. Tämä on jotenkin jakomielistä. Biden syytti Venäjää hakkeroinnista ja sotkeentumista presidentin vaaleihin. Mitään todisteita ei esitetty. Venäjä vastasi samalla mitalla ja karkotti 10 amerikkalaista diplomaattia. Lisäksi Venäjää vastaan asetettiin lisää sanktioita. Tämmöiseen kaksimielisyyteen on esitetty syyksi Yhdysvaltojen sisäpolitiikkaa. Biden ei saa olla liian ystävämielinen Putinin kanssa, vaan hänen täytyy osoittaa lujuutta Putinia kohtaan. Ehkä hän toivoi, että Putin peruuttaa tilaisuuden. Bideni pidetään liian heikkona neuvottelijana Putinin kanssa. Venäjä kutsui oman Yhdysvaltojen suurlähettiläänsä Anatoli Antonovin kotiin Moskovaan neuvotteluihin ja asetti omat sanktionsa Yhdysvaltoja kohtaan. Toisaalta maailmalle olisi hyväksi jos maailman kaksi kolmesta suurimmasta tapaisi ja keskustelisi asioista. Venäjällä on sentään erinomaiset välit Kiinan kanssa. Tapaamisesta Putin ei kuitenkaan kieltäytynyt. Suomi tarjoutui yhdeksi tapaamispaikaksi kuten aikaisemmin tapahtui Putinin ja Trumpin kanssa. Muitakin puolueettomia tapaamispaikkoja on esitetty. 22.4.2021 Venäjä kehotti Yhdysvaltojen suulähettilästä John J. Sullivania lähtemään Washingtoniin "neuvotteluihin" sen jälkeen kun Valkoinen talo otti käyttöön uusia pakotteita. Näin tapahtui. Vastasimme peilikuvana sanoi Venäjän presidentin avustaja Juri Usakov.

Yhdysvaltojen suurlähettiläs John Sullivan lähdössä Venäjältä Washingtoniin "neuvotteluihin".

Sitten erääseen viimeaikoina puhutuimpaan aiheeseen. 2.4.2021 Ukrainan presidentti Volodimir Zelenskyi  keskusteli puhelimitse Bidenin kanssa ja sen jälkeen Naton Jens Stoltenbergin kanssa. Tästä lähti liikkeelle prosessi, josta on puhuttu paljon. Ukraina alkoi rahdata joukkojaan Itä-Ukrainan rajalle. Kokonaisia junia panssarivaunuja ja -ajoneuvoja sekä joukkoja siirrettiin raja-alueille. Tästä on todisteena esimerkiksi CNN:n tekemä dokumentti, jossa esitellään kuinka Venäjä siirtää joukkojaan rajalle, mutta myöhemmin havaittiinkin, että joukot olivatkin ukrainalaisia. Venäjä kehotti CNN:ää olemaan tarkempi esittäessään dokumenttejaan. Taistelut alueilla kiihtyivät. Venäjä teki vastavedon ja alkoi siirtämään omia joukkojaan Ukrainan rajalle ja Krimille. Oliko tapahtunut niin, että Biden oli kehottanut  Zelenskyia hyökkäämään Itä-Ukrainaan ja valtaamaan sen Yhdysvaltojen tuella? Yhdysvaltojen joukkoja on ukrainassa eri tietojen mukaan 5 000 - 20 000 miestä. Venäläisiä joukkoja omalla alueellaan Ukrainan rajalla on 100 000 - 120 000 sotilasta. Mukana on myös raskasta aseistusta. Tämä on selvä varoitus ukrainalaisille ja Natolle: "älkää hyökätkö Itäukrainaan!" Tässä on nyt ehdottomasti huomattava se, että venäläiset joukot ovat omalla alueellaan, mutta amerikkalaiset joukot ovat vieraalla alueella. Mitä amerikkalaiset tekevät tuhansien kilometrien päässä omalta maaperältään? Pysykööt kotonaan! Lisäksi brittiläisiä sota-aluksia siirtyi Mustallemerelle. Venäläiset siirsivät vastaavasti omia sota-aluksiaan Kaspianmereltä Mustallemerelle

CNN:n videomateriaalissa väitetään, että aseet ovat venäläisiä, mutta todellisuudessa ne ovat ukrainalaisia.

Zelenskyi kävi itärintamalla tarkastamassa joukkojaan. Ukrainalaiset joukot ovat aika heikossa tilassa. Koulutus on heikkoa ja aseistus heikkoa. Moraali huonoa. Yhdysvallat ei ole uskaltanut antaa parasta aseistusta Ukrainalle. On ilman muuta selvää, että jos Ukraina joutuu konfliktiin Venäjän kanssa Nato ei uskalla tulla apuun ja Yhdysvallat pakenee alueelta, kuten se teki Georgian sodan aikana vuonna 2008. Häiritsevä tekijä on ukrainalaisten joukkojen natsiosastot, jotka jatkavat sotilaallista häirintää. Tämä voi olla tulenarkaa. Zelenskyi on vaikeassa asemassa, koska hänen kannatuslukunsa ovat laskeneet huomattavasti eli yli 70 prosentista noin 17 prosenttiin. Kun hän pyrki presidentiksi hän lupasi ensimmäiseksi työkseen lopettaa sodan Itäukrainassa. Tätä hän ei ole pystynyt tekemään. Kaikkien hämmästykseksi hän soitti Putinille 20.4.2021 ja pyysi tapaamista vaikka Itä-Ukrainan puolella. Tästä tuskin tulee mitään. Donetskin ja Luhanskin tasavaltojen presidentit Denis Pushilin ja Leonid Pasetshnik ovat ilmoittaneet 23.4.2021, että miksei Zelenskyi tule suoraan Itäukrainaan neuvottelemaan rauhasta  ilman välikäsiä?


Toisaalta Venäjä on ilmoittanut suurista sotaharjoituksista alueellaan. Tässä on huomattava, että venäläiset pysyvät oman valtionsa sisäisillä alueilla tai kansainvälisillä ilma- ja merialueilla. Onko tämä joku merkki nykyiseen kansainväliseen tilanteeseen on kysymys, johon jokainen saa itse hakea vastausta. Tilanne on viimeaikoina Venäjän ympärillä kiristynyt huomattavasti ja johtunee siitä, että Yhdysvallat on menettämässä valtaansa kahdelle suurelle valtiolle Kiinalle ja Venäjälle. Tästä johtuen se yrittää kiristää tilannetta aluksi ainakin Venäjän ympärillä, jota se kuvittelee heikommaksi lenkiksi kuin Kiina. Tässä se erehtyy. Putin luetteli puheessaan jälleen joitakin Venäjän uudenlaisista aseista, joiden veroisia ei ole millään muulla valtiolla. En rupea niitä tässä luettelemaan. Mutta on todella huomattava se, että Yhdysvallat on joka paikassa mm. Euroopassa vieraalla alueella, kun taas Venäjä toimii oman maansa rajojen sisäpuolella.

Tähän sekasotkuun liittyi vielä Tshekki 17.4.2021 karkottamalla 18 venäläistä diplomaattia. Nämä yhdistettiin vuonna 2014 tapahtuneen ammusvaraston räjähdykseen. Mitään todisteita ei kaikesta huolimatta esitetty. Venäjä vastasi karkottamalla 20 tshekkiläistä diplomaattia heidän lähetystöstään. Tämä on selkeästi Washingtonin järjestämä poliittinen toimenpide. Tärkeää oli rikkoa Tshekin ja Venäjän välit. Tapahtuman ajankohdalla on yhteyttä siihen, mitä kirjoitan seuraavassa kappaleessa Valkovenäjästä. Tässä on otettava huomioon, että juuri räjähdyksen aikaan  vuonna 2014 ukrainalaiset ja tshekkiläiset ammusvarastojen hoito- ja vartiointitehtävissä olevat myivät salaisesti aseita mm. Syyrian ja Irakin terroristeille, joita on tavattu heidän hallustaan. Rahat he pistivät omiin taskuihinsa. Jälkien peittämiseksi piti sitten tuhota varastot. Tshekeissä räjäytettiin yksi varasto ja Ukrainassa ainakin kaksi varastoa. 22.4.2021 Tshekki ilmoitti haluavansa palauttaa Moskovaan ne 20 edustuston työntekijää, jotka Venäjä oli karkottanut maastaan. Tshekin ulkoministeriön uusi päällikkö Jakub Kulganek sanoi, että jos Venäjä ei salli toteuttaa näitä ehtoja Tshekin tasavalta aikoo lähettää vielä 60 Venäjän diplomaattia maastaan ja kehotti natoliittolaisia antamaan apua. Nato on ilmaissut tukensa tshekeille. Venäjän presidentin lehdistösihteeri Dmitri Peskov ilmoitti, ettei asiaa voida hyväksyä ja kutsui tilannetta hysteeriseksi.  Natoliittolaiset eivät tehneet mitään. Samoin Brysselissä ilmoitettiin tshekeille, että jokainen valtio hoitakoon omat suhteensa. Tilanne on edelleen auki enkä ole sitä seurannut.

Kuvakaappaus salaa kuvatulta videolta, jossa suunnitellaan Valkovenäjän vallankaappausta.

Sitten mielenkiintoiseen asiaan, josta meillä Lännessä ei olla puhuttu juuri mitään. Presidentti Putin kertoi, että Venäjän ja Valkovenäjän turvallisuuspalvelut yhteistyönä estivät terroristi-iskut Valkovenäjällä. Terroristien tarkoituksena oli tehdä vallankaappaus, jossa olisi surmattu presidentti Aleksandr Lukashenka ja koko hänen perheensä. Yhtenä osallisena pidetään Yhdysvaltojen turvallisuuspalvelua. Esimerkiksi Putin otti Ukrainan entisen presidentin Viktor Janukovitshin ja Venezuelan presidentin Nicolas Maduron, jotka myös yritettiin murhata, mutta jotka onneksi pelastuivat. Yrityksenä oli järjestää 9.5.2021Valkovenäjällä vallankaappaus. Tapahtumasta on olemassa salaa kuvattua materiaalia, jossa kaappaajat neuvottelevat, miten asiat hoidetaan. Ensin tapetaan Aleksander Lukashenka perheineen. Sitten eristetään Ukrainan sotavoimat ja tiedustelupalvelu OMON, vallataan Minskin tärkeimpiä symbolisia kohteita ja radioasema, eristetään Minsk niin, etteivät muut sotavoimat pääsisi alueelle. Lisäksi oli tarkoitus tarpeen niin vaatiessa sulkea alueen koko energiasysteemi. Moskovassa FSB vangitsi mm. sotilasvallankaappauksen päätekijät Yury Zenkovin, jolla on Yhdysvaltojen ja Valkovenäjän kaksoiskansalaisuus ja valkovenäläisen politologin Alyaksandr Fedutan. Kiinniotetut ovat jo kertoneet runsaasti yksityiskohtia yrityksestä. Ryhmä piti erityisesti yhteyttä Yhdysvaltoihin ja Puolaan. Rahoitus tapahtui ulkoapäin dollareissa. Todistemateriaalia on varsin runsaasti. Putin sanoi," - On luonteenomaista että edes tällaiset törkeät tapahtumat eivät saa huomiota niin sanotulta kollektiiviselta länneltä. Kukaan ei edes huomaa sitä. Kaikki ovat olevinaan aivan kuin mitään ei olisi tapahtunut." Jo aikaisemmin silloin kun Putin kävi keskustelun Bidenin kanssa (siis 13.4.) hän oli ottanut tämän vallankaappausyrityksen esille, mutta ei ollut saanut Bidenilta mitään vastausta.

Yury Zenkovin ja Alyaksandr Fedutan pidätykset Moskovassa.

Meillä täällä lännessä on oltu erityisen kiinnostuneita Aleksei Navalnyin tapauksesta. Hänestä Putin ei maininnut sanaakaan. Itse asiassa hän on vain pikkurikollinen, joka on varastanut vierasta rahaa omiin taskuihinsa. Näistä tapauksista hän sai ehdollisia rangaistuksia, mutta ei noudattanut niiden määräyksiä. Siitä syystä ehdolliset rangaistukset muutettiin ehdottomiksi rangaistuksiksi ja hän sai 3,5 vuoden tuomion.. Meillä täällä lännessä hänestä on tehty jonkinmoinen symboli. Lavastettiin myrkytystapaus. Varsinkin Yhdysvaltojen ja Britannian salaiset palvelut ovat käyttäneet häntä hyväkseen Venäjän vastaisessa toiminnassaan. Vankeudessa ollessaan Navalnyi on jatkuvasti vaatinut erikoiskohtelua. Tätä hänelle ei ole sallittu vaan häntä on kohdeltu kuin ketä tahansa vankia. Hän on vaatinut omaa lääkäriä pääsemään katsomaan häntä, mutta vankilassa on jo oma lääkäri, joka on huolehtinut kaikkien vankien terveydestä. Ei kellään ole oikeutta vaatia erikoiskohtelua, jos on kärsimässä itse aiheuttamista rikoksistaan. Tästä suivaantuneena Navalnyi aloitti syömälakon. Hänen tilansa alkoi huonontua nopeasti. Nyt hän on lopettanut syömälakkonsa. Edessä olisi voinut olla itse aiheutettu kuolema.

Tapaus herättää ajatuksia. Pikkurikollisesta tehdään poliittinen symboli, jota kasvatetaan valtaviin mittasuhteisiin. Meillä olisi paljon tärkeämpikin vanki, joka pitäisi ehdottomasti nostaa esille. Hän on Julian Assange (alkuperäiseltä nimeltään Julian Paul Hawkins). Hän perusti WikiLeaks sivustot 2006, joka julkaisi todellisia tietoja mm. Yhdysvaltojen salaisesta rikollisesta toiminnasta eri puolilla maailmaa. Vaikka kaikki tiedot ovat tosia ja tarkistettuja Assange on ollut vangittuna Britanniassa jo vuodesta 2019 lähtien. Häntä on uhattu Yhdysvalloissa  jopa kuolemantuomiolla Häntä ei ole mitään syytä pitää vangittuna, koska kaikki mitä hän on julkaissut on ollut totta. Missä on länsimainen lehdistönvapaus? Missä liikkuu oikeus ja sananvapaus ja demokratia? Eikö juuri hänestä pitäisi tehdä poliittinen symboli, jota länsimainen sananvapaus, totuus ja kaikkinainen salainen kähmintä paljastuisi. Missään vaiheessa Assange ei ole tehnyt rikosta tai osallistunut rikolliseen toimintaan. Hänestä pitäisi tehdä se sananvapauden ja oikeuden symboli,  josta poliittisista syistä yritetään tehdä pikkurikollisesta Navalnyista.

Julian Assange on ollut vangittuna vuoden 2019 huhtikuusta lähtien.

Julian Assange teki virheen siinä, että valitsi pakopaikakseen Britannian. Britannia on selkeästi yksi Yhdysvaltojen vasallivaltio. Hänen olisi pitänyt tehdä samoin kuin toinen kuuluisa sananvapauden paljastaja  Edward Snowden, joka pakeni Venäjälle. Siellä hän on kirjoittanut kirjan ja mennyt naimisiin ja elää suhteellisen normaalia elämää. Snowden oli paljastanut miten Yhdysvallat NSA:n välityksellä vakoilee meitä kaikkia - siis myös meitä suomalaisia ja jopa eri valtioiden päämiehiä. Näistä kahdesta henkilöstä pitäisi tehdä sananvapauden ja demokratian symboleita. Navalnyi on vain pikkurikollinen, jota käytetään hyväksi poliittisiin tarkoituksiin.

Edward Snowden paljasti miten meitä kaikkia Yhdysvallat vakoilee.

Puheensa loppupuolella Putin varoitti "punaisten viivojen" rikkomisesta. Tämä on täysin uusi asenne. Venäjä on valmis kaikenlaisiin vastatoimiin, mikäli nämä viivat ylitetään. "Vastaamme symmetrisesti, nopeasti ja ankarasti". Putin viestitti lähinnä Yhdysvalloille, EU:lle ja Natolle: "Emme kerro missä punainen viiva on. Emme kerro, miten tulemme vastaamaan Venäjän perusintressien loukkaamisiin. Pelätkää siis meitä! Venäjä määrittelee rajat itse kussakin tapauksessa." Tämä oli jotain uutta ja ehkä tärkein viesti muille valtioille. Koko ideahan on siinä, että kellään muulla ei ole oikeutta määritellä näitä punaisia viivoja, kuin Venäjällä itsellään. Ei Yhdysvalloilla, ei EU:lla eikä Natolla. Venäjä määrittelee ne itse. Tämä osoittaa Venäjän vallan kasvua itsenäiseksi vahvaksi valtioksi, jolla on merkitystä maailmassa. Venäjän sotilaallinen ja poliittinen kyky on kasvanut voimakkaasti. Venäjä kuitenkin haluaa ystävälliset välit  kaikkien kanssa. Pelkästään Shanghain yhteistyöjärjestö käsittää yli puolet maailman väestöstä.

Viimeaikoina Venäjällä on ollut valtavat sotaharjoitukset. Ne loppuivat Ukrainan rajalle ja Krimille sijoitettujen joukkojen sotaharjoituksiin. Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu sanoi, että nämä harjoitukset johtuvat Naton harjoittaman provokatiivisen käyttäytymisen takia. Ehkä siinä on "punaisten viivojen" ydin. Ainakaan Ukraina ei ole hyökännyt Donbassiin. Jopa Zelenskyi on yrittänyt ottaa yhteyttä Putiniin. Selkeästi Venäjästä on muodostunut tärkeimpiä tekijöitä maailmassa. Putin päätti rajoittaa työntekijöiden määrää niiltä ulkomaisilta diplomaattisten edustojen ja ulkomaisilta virastoilta, jotka tekevät epäystävällisiä tekoja Venäjää kohtaan. Yhdysvallat ja Tshekki ovat jo menettäneet mahdollisuudet palkata venäläisiä työntekijöitä. Seuraavassa kuvakaappauksia Krimiltä Krimin sotaharjoituksista:


KUVALIITE KRIMIN SOTAHARJOITUKSISTA:

















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan!