maanantai 11. tammikuuta 2021



HIRVITTÄVÄ PÄIVÄ DEMOKRATIALLE



Maailman hirvein asia on tapahtunut. Demokratia on kuollut. Tämä tapahtui Washingtonissa 6.1.2021. Joukko presidentti Trumpin kannattajia tunkeutui maailman demokraattisesti pyhimpään paikkaan Washingtonin kongressitaloon. Tämä ei pitänyt missään nimessä olla mahdollista. Demokratian unelma on murskattu. Yhdysvallat oli demokratian, vapauden ja tasa-arvoisuuden symboli ja Washingtonin kongressitalo sen pyhättö. Koko maailma kohisi tapahtumasta. Mielipiteitä on monia ja on vaikea päästä selville mikä on totuus. En pyri tässä kirjoituksessani ratkaisemaan asiaa vaan ottamaan esille muutamia näkökohtia asiasta ja ehkä huomioimaan erilaisia mielipiteitä. Joidenkin mielestä tapahtui vallankaappausyritys. Joidenkin mielestä vain pieni mielenosoitus.  Lisäksi tapahtumassa kuoli ainakin viisi ihmistä. Mutta sehän ei merkinnyt mitään. Ainahan mielenosoituksissa kuolee ihmisiä.


Suora kuvakaappaus videolta, kun poliisi ampuu hengiltä tytön kongressitalossa



No, kaikki sai alkunsa nykyisistä Yhdysvaltojen presidentin vaaleista. Kaksi urhoa urosta Joe Biden ja Donald Trump taistelivat keskenään uudesta presidentin virasta. Tosin peli taisi olla likaista molemmin puolin. Tätä on pidetty likaisimpana vaalitaisteluna koko Yhdysvaltojen historian ajalta. Mutta kovin puhdasta se ei ole ollut koskaan. Yhdysvaltojen omituiset vaalilait ovat esihistorialliselta ajalta. Se on eräänlainen omituinen historiallinen jäänne, joka sisältää monta vaihetta ja jokainen vaihe mahdollistaa väärentämisen ja huijaamisen. Jo kuuluisa presidentti John F. Kennedy osti apua kuuluisalta mafiapomolta Sam Giancalta. Näin hän nipin napin pääsi ensimmäisellä kerralla presidentiksi.

 

Jakesta tuli kuuluisa

Sekä demokraatit että republikaanit pyrkivät vähentämään vastustajien äänioikeuksia. Käytännössä esimerkiksi äänestäminen on tehty mahdollisimman vaikeaksi mustille, latinalaisamerikkalaisille, opiskelijoille ja monille muille kussakin tapauksessa vastustajaa kannattaville ryhmille. Näin näiden tietojen mukaan jopa 14 miljoonaa amerikkalaista on estetty äänestämästä, joka on noin kymmenen prosenttia äänestäjäkunnasta. Äänestäjäksi täytyy erikseen rekisteröityä joko pitemmäksi ajaksi tai jokaiseen vaaliin erikseen. Jokaisella osavaltiolla on omat lakinsa. Järjestelmä on hyvin sekava. Monissa osavaltioissa rekisteröidytään ajokortilla. Ilman ajokorttia on mahdottoman vaikea rekisteröityä. Vaihtoehtoiset dokumentit on hankala saada. Joissakin osavaltioissa oli aikaisemmin ehtona myös lukutaidon osaaminen tai henkiveron maksaminen. Näin rajattiin köyhät äänioikeuden ulkopuolelle. Monissa paikoin, joissa asui paljon mustia, varta vasten lakkautettiin äänestyspaikkoja. Ohiossa puhdistettiin yli 2 miljoonaa äänestäjää listoilta. Texasissa 900 000 poistettiin vääränlaisen henkilöllisyystodistuksen vuoksi ja Wisconsinissa 300 000. Lisäksi yli puoli miljoonaa ihmistä poistettiin vaaliluetteloista siksi, ettei ollut äänestänyt edellisissä vaaleissa. Pohjois-Dakotassa rekisteröitymistä varten vaaditaan osoite. Esimerkiksi intiaaneilla tai köyhillä ihmisillä ei ole osoitetta.. Postilokero ei riitä. Monissa osavaltioissa vangeilla ei ole äänioikeutta - edes vapauttamisen jälkeen. Yhdysvalloissa on maailman eniten vankeja ja vankiloita. Kaksipuoluejärjestelmä aiheutti sen, että monissa vaalipiireissä monet jättivät äänestämättä, koska tiesivät vastustajan voittavan kuitenkin siinä vaalipiirissä. Keskellä koronakriisiä äänestyspaikkoja oli vähennetty eniten Texasissa, Arizonassa ja Georgiassa, joissa on eniten mustia ja latinoja. Tämä johti näissä paikoissa tuntien jonottamiseen koronauhan alla. Monessa osavaltiossa poistettiin virheellisesti ainakin 160 000 ihmistä listoilta. Lisäksi todistetusti posti kadotti satoja tuhansia ääniä. Äänien väärentäminen oli yleistä. Myös ääniä "katosi" salaperäisesti monissa paikoissa. Myös "kuolleiden sielujen" ääniä esiintyi listoilla. Monissa äänestyspaikoissa vaalitarkkailu oli kiellettyä. Ääntenlaskennassa huomattiin lukuisia virheitä.



Vaalijärjestelmä ei ole demokraattinen. Demokratia tarkoittaa siis kansanvaltaa (demos - tavallinen kansa ja kratos - valta, hallita). Pääperiaate on enemmistösääntö ja jokaisen ääni on samanarvoinen. Yhdysvaltojen vaalijärjestelmä ei ole demokraattinen. Riippuen osavaltiosta toisen ääni on toista arvokkaampi. Jos asuu osavaltiossa, jossa on enemmän valitsijamiehiä on ääni arvokkaampi, kuin jos asuu osavaltiossa, jossa on vähemmän valitsijamiehiä. Tämä on huomattu monta kertaa, kun vähemmän ääniä saaneesta tulee presidentti, koska hänellä on enemmän valitsijamiehiä. Tämä on vanhanaikainen historiallinen jäänne, joka sisältää monta vaihetta ja jokainen vaihe mahdollistaa jonkinlaisen huijaamisen. Tämä on arkaainen menetelmä, joka ei vastaa nykyaikaa. Totuutta ei haluta kuulla. Molemmat presidenttiehdokkaat olivat oikeassa siinä, että toinen petkutti toista. Puheessaan Trump väitti, että nämä Yhdysvaltain presidentinvaalit olivat korruptoituneimmat koko maailmassa. Kenties Trump ei ollut täysin väärässä.



Ensimmäisenä maailmassa heräsi kysymys kongressitalon valtaamisessa oliko tämä vallankaappausyritys? Maailmassa on puhuttu paljon asiasta. Saksassa Angela Merkel sanoi olevansa raivoissaan ja surullinen ja syytti Trumpia tapahtumista. Britannian pääministeri Boris Johnson kutsui tapahtunutta häpeälliseksi. Yhdysvallat puolustaa demokratiaa eri puolilla maailmaa ja rauhanomainen vallanvaihto siellä on elintärkeää.  Saksan ulkoministeri Heiko Maas vaati Trumpin tukijoita hyväksymään vaalituloksen ja lopettamaan demokratian polkemisen. Ranskan presidentin Emmanuel Macronin mukaan tapahtunut ei ole amerikkalaista. EU:N komission puheenjohtaja Ursula von Leyen vakuutti uskoaan Yhdysvaltojen demokratian vahvuuteen. Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu tuomitsi mellakoita häpeällisiksi. Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kuvasi mellakointia järkyttäväksi. YK:n pääsihteeri Antonio Guterres sanoi olevansa surullinen. Meidän idioottipresidenttimme Sauli Niinistön mukaan vallankaappausyritys on uskomaton demokratian painajainen. Joka hetki tuo nyt Washingtonista uutta mahdotonta: meneillään on demokratian painajainen. Lisäksi hän kommentoi, että taustalla on syvempiä syitä kuin aggressiivinen retoriikka ja yllyttäminen. Pääministerimme Sanna Marin kommentoi, että mielenosoittajien tunkeutuminen kongressirakennukseen on erittäin vakava ja huolestuttava asia. Se osoittaa, kuinka tärkeää demokratiaa on puolustaa järkähtämättä.



Venäjän presidentti Vladimir Putin ei ole kommentoinut asiaa. Sen sijaan Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova ilmoitti, että Yhdysvaltojen arkaainen eli vanhanaikainen vaalijärjestelmä ei vastaa demokratian laatuvaatimuksia. Järjestelmä mahdollistaa useat erilaiset rikkomukset. Zaharovan mukaan mellakat olivat Yhdysvaltojen sisäisiä asioita, mutta syy niihin löytyy maan vaalijärjestelmästä. Lisäksi yhdysvaltalaiset mediat ovat nykyään poliittisen kamppailun välineitä. Tämä on suuri syy Yhdysvaltojen yhteiskunnalliseen jakautumiseen. Parlamentin edustaja Konstantin Kosatshev ilmoitti Facebookissa Yhdysvaltojen demokratian "ontuvan molemmilla jaloillaan". Alahuoneen edustaja Leonid Slutski ilmoitti, että Yhdysvallat ei enää voi esittää olevansa "demokratian johtotähti". Kiinassa Yhdysvaltoja syytettiin kaksinaismoralismista. Asiaa verrattiin Hongkongissa järjestettyihin mielenosoituksiin. Tässä verrattiin Yhdysvaltain edustajanhuoneen puhemiehen Nancy Pelosin kommentteihin Hongkongin mielenosoituksista. Puolueen nuorisojärjestö kuvaili levottomuuksia "kauniiksi näyksi". Kiinan presidentti Xi Jingping ei ole kommentoinut asiaa. Iranin presidentti Hassan Rouhanin mukaan Washingtonin tapahtumat toivat esille kuinka hauras ja haavoittuva länsimainen demokratia on. Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un ilmoitti lisäävänsä ydinaseidensa määrää.



Tuleva presidentti Biden kommentoi, että tämän hetken ja seuraavan neljän vuoden työ on demokratian palauttaminen. Entinen presidentti George W. Bush vertasi tapahtumia banaanivaltion politiikkaan. Entinen presidentti Barack Obama kuittaa, että tapahtuma ei tullut täysin yllätyksenä. Senaattori Ben Sasse sanoi "Emme halua sanoa lapsillemme, että Amerikan parhaat päivät ovat takana". Mutta kenties parhaimman kommentin esitti edustajahuoneen puhemies Nancy Pelosi, joka ilmoitti, että Venäjähän on tapahtumaan syyllinen. Hänellä on selkeästi Venäjä-neuroosi.


Nancy Pelosin huone vallattu. Richardista ja hänen jaloistaan tuli kuuluisa kertaheitolla.

On aivan selvää, että tämän vaalitaiston lopputulos on, että Yhdysvaltojen vaalijärjestelmä on vanhanaikainen, aikansa elänyt ja epädemokraattinen. Nykyajan demokratia vaatii, että valtion päämies pitäisi valita kansalaisten enemmistön valinnan mukaan suoralla kansan äänestyksellä, eikä joidenkin älyttömien valitsijamiesten mukaan. Kaksipuoluejärjestelmä on aina epädemokraattinen. Tapahtumat herättävät kysymyksen onko ihmisillä oikeus osoittaa mieltään ja miten? Lisäksi syntyi uusi käsite "sisäiset terroristit". Selkeästi käytiin informaatiosotaa. Suurin osa osoitti mieltään, koska kokivat, että heitä on petetty ja vieläpä demokratian taholta.



Entäpä tästä eteenpäin? Trumpilta on otettu aseita pois ja Trumpia uhkaavat ankarat kostotoimenpiteet. Millaisiksi ne muodostuvat, se tulee nähtäväksi. Uhkakuvia kasaantuu.   Nancy Pelosi on esittänyt ultimaatumin Trumpin erottamisesta. Trumpia uhataan siis jopa erottamisella näin viimesekunneilla. Jäljellä on enää muutama päivä. Tämä on siis poliittinen kostotoimi. Uudella presidentillä Joe Bidenilla on edessä valtavat ongelmat. Kansa on jakaantunut useaan osaan ja sen yhdistäminen nykyisen koronaepidemian aikana tulee olemaan vaikeaa. Jonkinlaisen enemmistön saaminen kansan yhdistämiseksi voi kestää vuosia. Mutta on kysymys myös siitä jääkö se tähän. Jatkuvatko mielenosoitukset, jatkuuko kahtiajako, jatkuuko rotumellakointi ja missä muodossa, tuleeko terrori-iskuja? Jatkaako yhteiskunta politiikalla, jossa poliisi saa tappaa aseettomia mustia eikä saa siitä minkäänlaista rangaistusta? Millaiseksi muodostuu Yhdysvaltojen talous koronaepidemian voittamisen jälkeen?



Mutta oliko sitten Washingtonin kongressitalon valtaus vallankumousyritys? Uskon, että joillekin osallistujille se oli, mutta suurimmalle osalle se oli mielenosoitus vaalien tulosta vastaan, jota he eivät voi hyväksyä ja pitivät vääränä.  Tietenkin Yhdysvalloissa on käyty valtavaa jälkipyykkiä maineen menetyksestä. Presidentti Donald Trumpin Twittertili suljettiin. Samoin kävi kaikille muillekin tileille, joten hänelle tuli vaikeuksia kommentoida tapahtumia vaikka hän on vielä virassa toimiva presidentti. Missä siis on Yhdysvaltojen sananvapaus kun jopa vallassa olevalta valtion päämieheltä se kielletään? Kuka tai ketkä sen päättivät? No tämähän ei ole sananvapautta vaikka Yhdysvallat on aina muualla taistellut sananvapauden puolesta. Vastustajat syyttävät tietenkin Trumpia tapahtuneesta.


 
Näyttää siltä, että Biden jatkaa samaa politiikkaa kuin presidentti Obama aikoinaan. Se voi tietää maailmaan lisää väkivaltaa ja sotia. Maailmanjärjestyksessä on kolme suurvaltaa - Yhdysvallat, Kiina ja Venäjä. EU on käytännössä pudonnut pois pelistä. Eurooppa haluaisi olla neljäs tekijä maailmanpolitiikassa. Pystyykö Eurooppa tähän jää nähtäväksi. Miten Biden suhtautuu Natoon? Jos Biden kääntyy Yhdysvaltojen sisäänpäin hoitaessaan maansa asioita kuntoon voivat Eurooppa ja Yhdysvallat loitontua toisistaan. Toisaalta Biden pitää päävihollisenaan Venäjää. Tällöin Nato ja Eurooppa muodostuvat tärkeiksi hänelle. Tämä tietää sitä, että sisällissota Ukrainassa jatkuu ikuisesti. Valkovenäjän tilanne voi kiristyä. Amerikkalaisten joukkojen määrä ja aseistus lisääntyä Euroopassa. Tämä ei tietäisi maailmalle hyvää. Reaalinen uhkakuva Euroopassa kasvaisi. Eurooppa jakaantuisi jyrkästi kahtia Venäjän rajalla. Se tietäisi asevarustelun lisääntymistä. Ymmärtääkö Biden Kiinan aseman maailmassa? Ehkä olisi todella hyvä, että Biden kääntyisi sisäänpäin ja ryhtyisi huolehtimaan Yhdysvaltojen omasta demokratiasta, voisi jättää muun maailman rauhaan ja vetää joukkonsa pois maansa rajojen sisäpuolelle. Eurooppa rauhoittuisi, Itämeri rauhoittuisi, Mustameri rauhoittuisi, Kiinan meri rauhoittuisi. Kaikki asettuisi omalle kohdalleen, kun amerikkalaista demokratiaa ei tyrkytettäisi maailmalle. Maailma ei tarvitse sitä.


Entäs nyt maailma? Amerikkalainen demokratiakin on murhattu ja sen pyhin paikka häväisty. Viimeksi näin tapahtui 1812 kun britit hyökkäsivät Washingtoniin ja polttivat jopa Valkoisen talon. Voiko tämmöistä tapahtua uudelleen? Näköjään voi ja aika helposti. Hyvin voi tulla aika, että se tapahtuu uudelleen. Joku on sanonut, että mielenosoitukset ovat vapaan demokratian kaikkein korkein ilmentymä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan!