lauantai 16. helmikuuta 2019





UKRAINAN VAALEISTA




Minä klovni 

Ukrainan presidentinvaalit lähestyvät. Ne pidetään 31.3.2019. Vaalitaisto on jo alkanut. Ukrainan vaalitaistoon liittyy aina hyvin omintakeisia piirteitä. Joistakin voisin kertoa tässä lyhyesti. Hyvin tyypillistä on, että lahjonta Ukrainan vaaleissa on aina hyvin tavallista toimintaa. Toinen seikka on väkivalta tai sillä uhkailu. Tätä ihmiset pelkäävät. Toisaalta lahjontaa toivotaankin, sillä se voi tuoda vähän helpotusta elämään. Tänä vuonna presidenttiehdokkaita on peräti 44. Koskaan aikaisemmin ehdokkaita ei ole ollut näin paljon. Tätä pidetään osittain nykyisen presidentin Poroshenkon hämäysyrityksenä. Ihmiset lankeavat äänestämään jotain sellaista ehdokasta, jolla ei ole mahdollisuuksia selviytyä presidentiksi, mutta toisessa äänestyksessä tämän äänet menevät sitten Poroshenkolle. Nadja Savshenkolle ei annettu lupaa osallistua vaaleihin, koska hän istuu ukrainalaisessa vankilassa uhattuaan räjäyttää Ukrainan parlamentin. Viimeisten tutkimusten mukaan Ukraina on maailman korruptoitunein valtio maailmassa.


Vaaliluettelo on huomattavan pitkä.


Kannatusjärjestys on tällä hetkellä ollut jo vähän aikaa seuraavanlainen. Huomattava nousija on Vladimir Zelenskin nousu peräti ensimmäiselle sijalle. Ehkä on hyvä käydä vähän läpi ehdokkaita ja heidän taustojaan.


Vladimir Zelenskij on 41-vuotias koomikko, tuottaja ja kirjoittaja, joka on tällä hetkellä näistä tarjolla olevista ehdokkaista minunkin suosikkini. Yllättäen hän on noussut tilastojen kärkeen. Vielä joku viikko sitten hän oli vasta neljännellä sijalla. Ehkä hänen suosionsa perustuu sille seikalle, että koomikkona hän uskaltaa sanoa asioita, joita muut ehdokkaat eivät uskalla. Usein hän puhuu hyvin suoraan totuuden sanoja. Vähän aikaa sitten hän esitti televisiossa koomisen lähetyksen, jossa nykyinen presidentti Poroshenko haudataan. Loppusanoiksi arkun äärellä Zelenskij sanoo: "Lepää rauhassa! Parasta, mitä teit kansamme hyväksi oli, että kuolit".

 Vladimir Zelenskij ja työtoveri Yevgeniy Koshevoi

Olen seurannut Zelenskijn ohjelmia Ukrainan televisiosta parisen vuotta ja usein nauranut kippurassa hänen viisaille vitseilleen. Usein hänen kaverinsa ohjelmissa  on Yevgeniy Koshevoi. Zelenskijn lähtökohta ja ohjelma jossa hän itsekin esiintyi aikoinaan oli venäläinen huumoriohjelma KVN, josta olen kirjoittanut jo aikaisemmin. Zelenskin suosituimpia ohjelmia ovat nykyään hänen Studija Kvartal 95 Online (Студия Квартал 95 Online) ohjelmansa. Näistä minulle suosituimpia nuorehkona viriilinä miehenä on sarja, jossa naiset kertovat eri tavoin vitsejä. Siinä on tarkoituksena saada tuomarit nauramaan määrätyn ajan sisällä, jolloin saadaan palkintoja. Täytyy myöntää, että tätä sarjaa olen seurannut eniten ukrainalaisista sarjoista. Nuoria kauniita naisia saapuu Ukrainasta, Venäjältä ja Valkovenäjältä. Vitsit kerrotaan joko ukrainaksi tai venäjäksi. Zelenskij kertoo seuraavanlaisen vitsin: "Saatana puhuu ukrainalaisille poliitikoille. Mitä te oikein teette? Rakennatte siellä ylhäällä Ukrainasta helvettiä. Mitä tämä on? Minullahan täällä alhaalla on jo helvetti. Ei toista helvettiä tarvita. Minä sanon irti sopimuksemme. En ota teidän sielujanne. Pitäkää hyvänänne!"

Siis edes saatanalle eivät kelpaa Ukrainan nykyhallinnon sielut!


 Eräs Zelenskijn suosikkiohjelmistani on se, jossa naiset kertovat vitsejä ja yleisö nauraa.

Vladimir Zelenskij ei siis ole mikään poliitikko, mutta hänen vitsinsä ovat usein hyvinkin poliittisia. Ilmeisesti siinä on hänen suosionsa salaisuus. 8.helmikuuta hän oli menossa Lvovissa (Lvil) teatterinäytökseen, jossa hänellä oli esitys. Tällöin hänet ympäröi mielenosoittajien joukko, nuoria miehiä, joilla oli ilmeisenä tarkoituksena antaa Zelenskille turpaan eli siis varoittaa häntä. Huumorimiehenä hän kuitenkin selvitti tilanteen huumorin avulla ja selvisi tilanteesta ilman naarmuakaan. Ilmeisesti Poroshenko oli toimittanut miehet antamaan Zelenskille selkään pelottaakseen hänet pois vaalikuvioista. Hän on saamassa Venäjältä rojalteja esityksistään, joita näytetään myös Venäjällä. Tästä ei oikein tykätä Ukrainassa.

8.helmikuuta 2019 Zelenskij meinasi saada turpiin miesjoukolta, mutta selvisi puhumalla. "Kiitos. Oli oikein miellyttävä tavata teitä kaikkia!" Ukrainan TV-kanava ZIK.


Toisella sijalla on Julija Timoshenko. Hän on 58-vuotias ja jo kokenut poliitikko. Tämä on hänen kolmas yrityksensä päästä Ukrainan presidentiksi. Hän johti pitkään tilastoja, mutta Vladimir Zelenskij on nyt ohittanut hänet. Julija on ollut varsin suosittu varsinkin naisten keskuudessa. Hän on rikas oligarkki, jolla on paljon valtaa Ukrainassa. Nyt presidentiksi pyrkivien nimilistalle on ilmestynyt toinen henkilö, jolla on täsmälleen sama nimi kuin Timoshenkolla. Julija nimikirjaimet listalla ovat J V Timoshenko (Julija Vladimirovitsh Timoshenko) ja hänen vieressään on toinen henkilö jonka nimi on J V Timoshenko. Tämä kuuluu eräälle upseerille, joka ei ole poliitikko. Julija on ilmoittanut, että Poroshenko on asettanut tämän henkilön sotkemaan hänen vaalikuvioitaan. Ihmiset erehtyvät nimestä ja näin hän menettää ääniä. Tämä olisi todella Poroshenkon tyylistä vaalikampanjaa. Jos Julija Timoshenko valitaan presidentiksi mikään ei muutu Ukrainassa.

Julija Timoshenko

Julija Timoshenko piti 8. helmikuuta Kiovan torilla vaalitilaisuutta, kun äkkiä paikalle ilmestyi nuoria miehiä, jotka syöksyivät vaaliyleisön kimppuun. Syntyi valtava tappelunujakka. Joukkoon heitettiin kaksi savupommia ja tuli ilmoitus, että torin viereen on pysäköity auto, johon on asennettu pommi. Tilaisuus jouduttiin keskeyttämään poliisien toimesta, mutta autosta ei löytynyt mitään pommia. Näitä hyökkääjiä pidätettiin ja vietiin poliisiasemalle. Seuraavana päivänä 9.2.2019 poliisiasemalle ilmestyi noin 40 nuorta huligaania, jotka hyökkäsivät poliisilaitoksen sisälle vapauttaakseen kaverinsa. Hyökkääjillä oli aseita mukana. Kaksi poliisia joutui sairaalaan hyökkäyksen johdosta. Poliisit lannistivat kuitenkin heidät lopulta maahan. Tällöin ilmoitettiin julkisesti, että poliisit olivat toimineet väärin ja heitä oli rangaistava. Silloin  näiden poliisien päällikkö Sergij Knjazev pyysi anteeksi ja ilmoitti itsekin olevansa Banderan kannattaja eli siis natsi. Tähän on alkanut yhtyä yhä enemmän poliiseja eri puolilla Ukrainaa. Nettiin alkoi ilmestyä yhä lisää poliisien ilmoituksia, joissa he kertovat olevansa itsekin natseja. Nyt yhtä poliisia Vasilij Melnikä vastaan on nostettu syyte siitä, että hän on puhunut banderilaisen vastaisen lauseen tapahtuma-aikana. Häntä voi odottaa kahdeksan vuoden vankeustuomio. Stepan Bandera on nykyään ukrainalainen pyhä lehmä, josta ei saa sanoa sanaakaan pahaa, vaikka hän tapatti satoja tuhansia ihmisiä toisen maailmansodan aikana. Kaikki ovat sitä mieltä, että Poroshenko oli kaiken takana, koska Timoshenko on hänen ehkä pahin kilpailijansa.

Natsit hyökkäsivät 9.2.2019 poliisiasemalle, jolloin poliisi pistivät heidät maahan.

Poliisipäällikkö Sergij Knjazev kirjoitti heti nettiin: "Minä pyydän anteeksi, olen itsekin banderilainen (natsi)! Kunnia Ukrainalle!  #minäbanderilainen".

Poliisi Vasilij Melnik (vas.), joka oli pidättelemässä natseja uhkaa 60 vuorokautta arestia, valtavat sakot ja 8 vuoden tuomio. Hänet erotetaan poliisista, sehän on selvää.

Tämä sisältää ajatuksen, että natsit, kuten esim. Bandera ovat Ukrainan kansallissankareita. Poliisien ei pidä siis sekaantua natsien toimintaan vaikka se olisi väkivaltaista.  Sekaantuminen on rangaistava teko. Jos on sekaantunut voi välttyä rangaistukselta tai saada lievemmän rangaistuksen, jos on itsekin natsi. Tämä lisää yhteiskunnan väkivaltaisuutta ja pitää kansaa pelossa.


Sitten on itse Petro Poroshenko, 53-vuotias Ukrainan presidentti, joka on Ukrainan rikkaimpia miehiä. Vaalikampanjaansa hän on sijoittanut ainakin kaksi miljoonaa dollaria. Kampanjaan lähtiessään hän oli varsin vaatimattomalla sijalla ja hänen kannatuksena oli hyvin heikko. Kampanjansa hän aloitti Kertsinalmen provokaatiolla, jossa hän lähetti sotalaivoja aseistettuina Kertsinsalmelle.  Hän jatkoi Ukrainan kirkon jakamisella, mutta nämä toimet eivät tuottaneet hänen toivomaansa tulosta, joten hän on ryhtynyt muihin hommiin. Lahjonta on aina ollut tärkeimpiä kuvioita Ukrainan vaaleissa ja poliittisessa toiminnassa. Väkivalta on toinen. On aivan ilmeistä, että Poroshenko käyttää molempia. Paitsi, että hän maksaa avainhenkilöille hän on alkanut ostaa valitsijoiden nimiä. Hän on lähettänyt lukuisia ryhmiä eri puolille maata, jotka kiertävät ovelta ovelle ja tarjoavat puolen kuukauden tai kuukauden palkkaa ihmisille siitä, että nämä pistävät nimensä papereihin, joissa valitaan Poroshenko presidentiksi. Köyhissä oloissa elävät ihmiset tekevät myös näin. Kuukauden palkka on sentään jotain ylimääräistä Euroopan köyhimmässä maassa eläville ihmisille. En tiedä miten sitovaa tällaisen paperin allekirjoittaminen on, mutta tuntuu aika vastenmieliseltä, jos se on laillista toimintaa.

 Jotkut sanovat, että kaksi klovnia samassa kuvassa Vladimir Zelenskij  ja Petro Poroshenko.

Toinen tapa painostaa kilpailijoita on käyttää väkivaltaa. On hyvin ilmeistä, että Poroshenko maksaa väkivaltaisille ryhmille siitä, että nämä käyvät pelottelemassa kilpailijoita tai äänestäjiä. Tämä on ikivanha keino Ukrainassa erilaisten vaalien ja äänestysten yhteydessä. Näitä ovat käyttäneet aikaisemmatkin presidentit. Poliittiset murhat ovat olleet hyvin yleisiä itsenäisen Ukrainan aikakaudella. Monet pitävät itsestään selvänä, että Poroshenko valitaan uudelleen presidentiksi. Hänellä on rahaa ja amerikkalaisten tuki takanaan. Jos Poroshenkosta tulee presidentti hän kerää lisää miljardeja itselleen, kansan elintaso laskee yhä ja se elää pelossa, väkivalta kasvaa, sota Itä-Ukrainassa jatkuu ja siellä kuolee yhä enemmän ihmisiä, välit Venäjän kanssa pysyvät huonoina ja ainainen sodan uhka keskellä Eurooppaa säilyy.


Jurij Boiko on 60-vuotias. Hän poikkeaa aika paljon muista presidenttiehdokkaista. Hänet tekee poikkeukselliseksi se, että hän kuului jo edellisen presidentin Viktor Janukovitsin hallitukseen energiaministerinä. Näin hän joutuu paljon tekemisiin venäläisten kanssa. Hän on perustanut ns. "opposition blokin" nykyiseen Ukrainan eduskuntaan. Hän syyttää nykyistä hallintoa siitä, että se ei haluakaan rauhaa Itä-Ukrainaan. Nykyinen Ukraina pysyy pystyssä vain sen takia, että sotii Itä-Ukrainassa ja pitää Venäjää vihollisenaan. Jos näitä ei pidettäisi yllä nykyinen Ukraina hajoaisi. Boikoa on  uhattu syytteellä valtiopetoksesta hänen Itä-Ukrainasta esittämiensä kannanottojen vuoksi, vaikka rauhan solmiminen Itä-Ukrainan kanssa kuuluu nimenomaan Minskin sopimukseen. En näe hänellä mahdollisuuksia presidentiksi.

Jurij Boiko


Anatolij Gritshenko (tai Hritshenko kuten sanotaan) on 61-vuotias. Hän on käynyt sotilaskoulutuksen Yhdysvalloissa ja palvellut Yhdysvaltojen armeijassa. Palvellut myös Ukrainan armeijassa. Ei kuulu mihinkään puolueryhmittymään. Haaveilee tulevansa uudeksi Poroshenkoksi. Näen hänet pikemmin palvelemassa Poroshenkoa, kuin presidenttinä.

Anatolij Gritshenko (Hritshenko)


Oleg Ljashko iältään 46-vuotias on mielenkiintoinen ilmestys. Nuoruudessaan hän toimi rattopoikana ja myi itseään rikkaille ukrainalaisille ja ulkomaalaisille. Hän kuuluu radikaalipuolueeseen ja käyttäytyykin hyvin radikaalisti. Hän osallistuu usein tappelunujakoihin nyrkit heiluen Ukrainan parlamentissa joita on itse asiassa harva se päivä. Kiivasluonteisena ei malta hillitä nyrkkejään vaan on heti mukana melkein jokaisessa tappelunujakassa, joita parlamentissa esiintyy. En kyllä näkisi häntä presidenttinä.

 Oleg Ljashko saa sakinhivutusta Ukrainan parlamentin istunnon aikana.


Todellisuudessa presidentinvaalit tuskin muuttavat mitään Ukrainassa . Todennäköisesti Poroshenko voittaa vaalit, koska hänellä on amerikkalaisten tuki takanaan. On selvää, että amerikkalaiset osallistuvat vaaleihin. Lisäksi Poroshenko on oligarkki, jolla on varaa maksaa lahjuksia. Poroshenko tulee edelleen kasvattamaan omaisuuttaan, kansa elää köyhyydessä, korruptio kasvaa, Itä-Ukrainassa jatkuu sota, jossa kuolee edelleen ihmisiä. Euroopan toiseksi suurimmassa valtiossa väkiluku jatkaa vähenemistään, koska ihmiset etsivät uusia elinmahdollisuuksia muualta. On laskettu, että vuoden 2014 jälkeen Ukrainan väkiluku on laskenut yli 10 miljoonalla hengellä. Vielä 1990-luvulla Ukrainassa oli lähes 52 miljoonaa asukasta,  nyt on laskettu että asukasluku on alle 42 miljoonaa (2017). Tällä menolla on laskettu, että Ukrainan väkiluku on kohta alle 30 miljoonaa.

 Ukrainan parlamentti on vissiin maailman taistelurikkain parlamentti


Näihin vaaleihin eivät saa osallistua Itä-Ukrainalaiset. Lisäksi Venäjällä työssäkäyvät 2,5 - 3 miljoonaa ukrainalaista eivät saa osallistua vaaleihin. Tämä on kaikkien demokratiasääntöjen vastaista. Tästä on ilmoitettu YK:n  ja Euroopan ihmisoikeusjärjestöille, mutta sillä ei ole ollut mitään vaikutusta. Ukrainalaisten ehdokkaiden Ilmiselvä pelko on se, että nämä äänestäjät eivät osaa äänestää  "oikeita" henkilöitä vaan äänestäisivät vääriä ehdokkaita. Siksi heitä ei haluta päästää äänestämään. On aivan selvää, että Itä-Ukrainan Donetskin ja Luhanskin asukkaat eivät osallistu äänestykseen. He eivät edes halua osallistua, koska katsovat etteivät kuuluu Ukrainan valtioon. Mutta Venäjällä työssä käyvillä olisi kansainvälisten säännösten mukaan oikeus äänestää ketä ehdokasta haluavat. On kummallista, että Euroopassa ei kiinnitetä tähän mitään huomiota ja vaadita Ukrainaa muuttamaan päätöstä. On selvää, että vaalit ovat epärehellisiä äänten myymisen takia. Lisäksi väkivalta "väärin äänestäneitä" kohtaan on luonnollista. Venäläisiä vaalitarkkailijoita kiellettiin tulemasta maahan. Nyt kuitenkin puhutaan, että miltä näyttää, jos kaikkialta muualta saapuu vaalitarkkailijoita, mutta venäläisiä ei lasketa maahan. On alettu houkutella myös venäläisiä, mutta ilmoitettu, että heidän turvallisuuttaan ei voi taata. Venäjä on alustavasti ilmoittanut, ettei lähetä vaalitarkkailijoita maahan.

Eräs nuori mies Ukrainassa päätti tehdä kokeen. Hän laittoi eri paikkoihin  sosiaaliseen mediaan viestin, että presidenttiehdokas nimeltään Sergei Filatov maksaa jokaiselle, joka tulee hänen kokoukseensa, tuhat hryvnia suoraan käteen ja vielä enemmän, jos tuo ystävänsä tai perheensä mukaan. Tuhat hryvnia on eläkeläisen kuukauden tulot. Ja ihme tapahtui! Jokaiseen ilmoitettuun paikkaan eri kaupungeissa kokoontui tuhatmäärin ihmisiä, jotka jopa huusivat kuorossa Sergei Filatovin nimeä. Ainoa ongelma oli, että tuon nimistä presidenttiehdokasta ei ole olemassakaan. Näin ostetaan ääniä! Monia muitakin vastaavia tilaisuuksia järjestettiin. Jopa todellista sarjamurhaajaa ehdotettiin presidentiksi. Hänkin sai laajaa kannatusta. Taitaa suomalaiset presidentinvaalit olla aika köyhää..

Vanhuksia keräämässä ruokaa 14.2.2019 kaupan roskiksesta. Ukrainassa ei ole järjestetty leipäjonoja.

Näiden vaalien tuloksena tuskin mikään muuttuu Ukrainassa. Varsinkin, jos Poroshenko pääsee jatkamaan presidenttinä. Ja todellista vaihtoehtoista ehdokastahan ei ole. Lahjonta ja korruptio jatkuu. Kansa elää köyhyydessä ja oligarkit  etunenässä Poroshenko varastavat rahat. Yhdysvallat jatkaa ukrainalaisten käyttämistä Venäjää vastaan sekä poliittisesti että sotilaallisesti. Ukrainaa käytetään taistelualustana ja kansalaisia uhrataan Yhdysvaltojen politiikan hyväksi. Ukrainan hallitsevat piirit hyötyvät tästä ja se merkitsee sitä, että keskellä Eurooppaa vallitsee vaarallinen sotatila. Tavalliset ukrainalaiset kärsivät tästä eniten ja Itä-Ukrainassa kuolee edelleen ihmisiä.

 Natsi Bandera, pyhä kuva, pyhä kulkue 1.1.2019

Kansalla ei ole vaihtoehtoja näissä vaaleissa. Ääriainekset hallitsevat katukuvaa ja poliisilla ei ole valtuuksia tai keinoja eikä halua puuttua asioihin ja pitää järjestystä yllä. Natsit ja ääriliikkeet ovat näköjään virallinen osa Ukrainan hallintoa. Monet poliisit ovat paenneet Venäjälle. Oikeuslaitos ei toimi. Esimerkiksi ne henkilöt tunnetaan, jotka tappoivat vuonna 2014 Maidanilla 108 ihmistä ja ne henkilöt tunnetaan, jotka polttivat Odessassa 2014 elävältä 48 ihmistä, mutta mitään ei tehdä heidän rankaisemisekseen. EU seuraa vain vieressä tapahtumia eikä tee mitään asioille. Natsi Stepan Banderasta on tullut Ukrainassa pyhimys, jonka nimeä ei saa turhaan lausua.












Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan!