maanantai 7. tammikuuta 2019





SE MENI JO






Se meni jo vuosi 2018.  Kun vuosi vaihtuu paitsi, että mietitään tulevaa vuotta ja toivotaan siitä parempaa myös muistellaan mitä menneenä vuotena tapahtui. Vuosi 2018 oli aika tapahtumarikas ja monipuolinen. Ajattelin kirjoittaa omasta mielestäni menneen vuoden 2018   joistakin tärkeistä tapahtumista. On hyvin vaikea valita mistä aloittaa.  En aio suinkaan käsitellä menneen vuoden kaikkia asioita vaan aion ottaa esille ne asiat, jotka minun mielestäni olivat suhteellisen tärkeitä. Tämä merkitsee tietenkin sitä, että monien mielestä tärkeimpiäkin asioita olisi voinut ottaa esille. Tämä on kuitenkin minun mielipiteeni eikä tarkoitukseni suinkaan ole asettaa niitä monien mielestä oikeaan toisenlaiseen tärkeysjärjestykseen. Ajattelin aloittaa kansainvälisistä asioista ja sen jälkeen Suomen tapahtumista. 

Ensimmäisenä tulee mieleen tärkeimpänä kansainvälisenä tapahtumana vuonna 2018, johon Suomikin ihmeellisesti pääsi mukaan oli Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja USA:n presidentin Donald Trumpin tapaaminen Helsingissä 16.7.2018. Tämä on toistaiseksi ainoa kerta, jolloin nämä kaksi suurvaltojen johtajaa tapasivat toisensa ihan virallisissa merkeissä. Epävirallisesti he ovat kohdanneet muutaman kerran ohimennen ja vaihtaneet sanan jos toisenkin keskenään, mutta toista virallista tapaamista ei ole tapahtunut vaikka sitä on odotettu kovastikin koko maailmassa. Käsitykseni asiasta on se, että Putin vei Trumpia Helsingissä oikein kunnolla ja tämä ei ole uskaltanut kohdata enää Putinia sen jälkeen kahden kesken. Pupu meni niin sanoakseni pöksyyn. Sen verran Trump sai tapauksen vuoksi turpiinsa kotimaassaan ja ulkomailla, ettei enää uskalla kohdata Putinia kahden kesken. Putin on ilmaissut avoimesti halukkuutensa uuteen tapaamiseen milloin tahansa. Monet sanovat, että Putinilla on sympatioita Trumpia kohtaan, mutta Trump pelkää, että hän saa uudelleen turpiinsa.



Jo edellisenä vuonna Trump oli tavannut Kiinan johtajan Xi Jinpingin, mutta tämä ei herättänyt mitään erityistä huomiota. Tästä huolimatta alkoi kauppasota Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä viime vuonna siis 2018. Sen sijaan suurta huomiota sai Trumpin tapaaminen Pohjois-Korean johtajan Kim Jong Unin kanssa Singaporessa 12.7.2018.  Kaikista diplomaattisista lemmensanoista huolimatta Yhdysvallat ei höllentänyt sanktioita Pohjois-Koreaa vastaan ja näyttää siltä, että Pohjois-Korea jatkaa ydinaseidensa kehittelyä entiseen tapaan. Ainoa hyöty näyttäisi tapaamisesta olevan aggressiivisen sanasodan loppuminen, joka itse asiassa sai välillä koomillisiakin piirteitä. Ainakin minua välillä nauratti Trumpin puolelta käyty mediamiekankalistelu.

Urheilun alueella vuonna 2018 kiinnitti huomiotani lähinnä kaksi tapahtumaa. Ensimmäinen oli tietenkin XXIII talviolympialaiset 8. - 25. helmikuuta 2018 Etelä-Korean Pyeongchangissa. Tapahtumassa oli erikoista se, että siihen osallistui myös Pohjois-korea ja vieläpä yhteisellä joukkueella Etelä-Korean kanssa. Toinen oli dopingsota Venäjää vastaan. Venäjä ei voinut urheilla omalla joukkueellaan oman lipun alla vaan venäläiset urheilijat joutuivat kilpailemaan yksityisinä osanottajina. Tämä merkitsi monien venäläisten huippu-urheilijoiden poisjäämistä kisoista. Tämä merkitsee myös kisojen politisoitumista. Kansainväliset urheilukilpailut ovat jo pitkään olleet poliittisia ja varsinkin olympialaiset. Norja sai eniten mitaleja, mutta kukaan ei kiinnittänyt mitään huomiota siihen miten monta tonnia astmalääkkeitä Norja raahasi kisoihin. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että tuolla tasolla yksikään urheilija ei pärjää ilman mitään kemiallisia apuvälineitä. Kysymys on vain siitä, miten ne määritellään.

Toinen urheilutapahtuma oli tietenkin jalkapallon maailmanmestaruuskilpailut, jotka pidettiin Venäjällä 14.6. - 15.7.2018. Tässäkään ei vältytty politiikalta. Britanniassa keksittiin tapaus Skripalien myrkyttäminen  4.3.2018, jossa Venäjän entinen vakoilija Sergei Skripal ja hänen Julia tyttärensä ilmeisesti yritettiin myrkyttää. Tästä syytettiin tietenkin Venäjää ja ilman mitään todisteita. Ilman mitään tutkimuksia julistettiin, että "highly likely" Venäjä on syyllinen. Yhtenä syynä yritettiin estää jalkapallokisojen järjestäminen Venäjällä. Mutta tässä ei onnistuttu vaan kisat menivät erinomaisesti ja katsojamäärät olivat ennenäkemättömät. Britit esittivät yli 30 erilaista versiota Skripalien myrkyttämisestä, joista mikään ei ole oikein uskottava. Yhä edelleenkään mitään vakuuttavia todisteita ei olla pystytty esittämään Venäjän syyllisyydestä myrkyttämiseen. Oma arvioni on, että jokin brittiläinen salaisen poliisin organisaatiosta on myrkytyksen takana. Lähellä olevassa Porton Downin tehtaassa valmistetaan kemiallisia aseita. Politiikka on astunut urheilun näyttämölle ja jatkuu varmasti hamaan tulevaisuuteen.

 Venäjän jalkapallokisat 2018 oli kaikkien aikojen suurin yleisömenestys.


Mennäänpä sitten takaisin maailmanpolitiikkaan. Maailmaa on eniten pettänyt Yhdysvaltojen presidentti Trump. Hän on sanonut enemmän sopimuksia yksipuolisesti irti, kuin yksikään toinen maailman johtaja ja tätä samaa linjaa hän jatkoi vuonna 2018. Ensinnäkään hän ei pitänyt yhtäkään lupausta, minkä antoi Helsingissä presidentti Putinille. Aikaisemmin hän oli jo sanonut Pariisin ilmastosopimuksen ja monia muita sopimuksia irti. Tänä vuonna kuuluisin on vissiin INF sopimuksen irtisanominen. Tämä asettaa Euroopan vaaraan. Toinen suuri sopimuksen irtisanominen oli Iranin sopimuksen irtisanominen ja sanktiot Iranille ja niille valtioille, jotka eivät sano sopimusta Iranin kanssa irti. Tätä taustaa vasten ymmärtää hyvin miksi Pohjois-Koreankaan ei kannata luottaa Trumpin "sopimuksiin". Se mitä Trump sanoo voi äkkiä kääntyä 180 astetta vastakkaiseen suuntaan ja kaikki ilman mitään järkeviä selityksiä.

Trumpilla Yhdysvalloissa ei ole ollut helppoa. Voidaan sanoa, että kansa ja valtiovalta on jakaantunut kahtia Trumpin kannattajiin ja vastustajiin ja vuonna 2018 tämä jako vain syveni. Voidaan puhua melkein jo sisällissodasta. Trumpilla on vaikea saada päätöksiään missään instanssissa läpi ja kaikki takkuilee ja Trumpin toiminta oli tempoilevaa. Hän on sanonut koko hallintonsa ainakin kerran jo irti poikkeuksena lähimmät sukulaiset. Yhdysvalloissa kasvoi myös "me too" kampanja, joka levisi myös tänne Eurooppaan ja Suomeen asti. Trump maksoi ainakin kahdelle naiselle ruhtinaallisesti vaitiolosta. Erilaisia miehiä vedettiin oikeuteen ja syytettiin seksuaalisista ahdisteluista meillä Suomessa asti. Tämä hysteria aiheuttaa sen, että kohta mennään siihen, että kukaan mies ei uskalla ottaa minkäänlaista kontaktia naisiin pelosta joutua oikeuteen. Ja ilmiselvä pelko on myös se, että joku syyttää syyttömiäkin kostosta tai korvausten toivossa. Onneksi tämä ilmiö ei ole levinnyt maailmalle tämän pitemmälle.

Tositapaus Yhdysvalloista, jonka monet varmaan tuntevat. Jätän kuitenkin nimet varmuuden vuoksi mainitsematta. Eräässä Yhdysvaltalaisessa yliopistossa opiskeli nuori kaunis tyttö. Professori, joka piti luentoja katseli aina luennoillaan tätä tyttöä. Lopulta tyttö haastoi professori oikeuteen. Oikeus määräsi professorilta ruhtinaalliset korvaukset tytölle. Siitä lähtien professori ei enää vilkaissutkaan tyttöä vaan luennoillaan katseli kattoon tai muualle. Tyttö tunsi jääneensä paitsioon ja hänen arvosanansa rupesivat laskemaan. Tyttö haastoi professorin uudelleen oikeuteen siitä, että tämä ei kiinnittänyt häneen enää mitään huomiota. Lopputulosta en valitettavasti muista. Mutta vastaavan tapauksen Venäjältä muistan. Kaunis venäläinen nuori tyttö kävi yliopiston luennoilla. Professori aina luennoidessaan kiinnitti tyttöön tietenkin huomiota. Lopulta tyttö kutsui professori kahville. He menivät yhdessä läheiseen kahvilaan ja heillä oli hauska jutella. Sitten professori mainitsi, että hän on naimisissa ja hänellä on kolme lasta. Siihen hetkeen loppui tytön ja professorin tapaamiset. Mitään oikeusjuttuja ei syntynyt. Itse ajattelin usein viime kesänä mihin kaikkeen tämä voi johtaa. Kuten kaikki muistanevat viime kesä oli Suomessa ja Euroopassa varsin lämmin ja helteinen. Tytöt pukeutuivat varsiin vähiin ja keveisiin vaatteisiin, joihin kuului hyvin lyhyet minimekot. Nuorena ja viriilinä miehenä kiinnitin tietenkin tähän huomiota. Mitä voisi tapahtua, jos katseeni hajamielisyydessään eksyisi jossain kahvilassa tai nurmikolla tyttöjen hameen alle ja viipyilisi siellä tytön mielestä liian kauan? Haastettaisiinko minut oikeuteen seksuaalisesta ahdistelusta?

Mutta mennäänpä Eurooppaan. Suurin puheenaihe on ollut tietenkin Brexit eli Britannian ero EU:sta. Paitsi, että tämä sekoittaa EU:n toimintaa se jakaa brittiläiset jyrkästi kahtia. Koko viime vuosi Britanniassa kansa, valtiovalta ja pääministeri taistelivat ongelman kanssa. Monet puhuvat, että Skripalien myrkytysyritykselle toinen syy oli juuri kiinnittää ihmisten huomiota pois brexitistä. Ihmeellinen sattuma, että juuri Yhdysvallat ja Britannia ovat voimakkaasti jakaantuneet kahtia. Tämä ilman muuta heikentää niiden poliittista toimintaa. Kas kun kukaan ei ole keksinyt syyttää Venäjää näiden valtioiden sisäisistä kahinoinnista ja kahtiajaoista.

EU:ssa vuosi 2018 oli varsin sekava. Saksassa Angela Merkelin vaikeudet ja Ranskassa presidentti Emmanuel Macronin vaikeudet ja loppuvuoden mielenosoitukset aiheuttivat hajaannusta koko Unionissa. Italian taloudelliset vaikeudet ja poliittiset erimielisyydet Unkarin. Romanian ja Puolan kanssa aiheuttivat jopa mahdollisuuden poistaa niiden äänioikeus EU:ssa. Yhdysvaltojen toiminta talouspakotteineen aiheutti lisää hajaannusta. Suurin osa EU:n jäsenistä kuuluu sotilasliitto Natoon ja Trumpin vaatimukset nostaa muiden sotilaskorvauksia aiheutti EU:ssa ajatuksen perustaa oma puolustusjärjestelmä. Natossa pohdittiin usein onko mitään järkeä esimerkiksi puolustaa pieniä valtioita, kuten Baltian maita, jos uhkakuva voi olla maailmanpalo. Yleisesti puhuttiin jopa Naton hajottamisesta. Aika on mennyt sen ohi. Trumpin INF -sopimuksen irtisanominen asettaa Euroopan suureen vaaraan, jos Euroopasta löytyy valtioita, jotka ottavat vastaan Yhdysvaltojen aseita. Näitä voivat olla esimerkiksi Puola ja Baltian maat.

Suuressa naapurimaassamme Venäjällä pidettiin presidentinvaalit 18.3.2018. Kuten kaikki olettivatkin Putin voitti ja sai ennätysmäärän äänistä peräti 76 prosenttia. Putin on ahkeraan tavannut Kiinan johtajaa Xi Jinpingiä vuoden 2018 aikana ja heillä näyttäisi olevan erinomaiset välit keskenään. Kiina oli Venäjän suurin kauppakumppani vuoden 2018 aikana ja Venäjällä ja Kiinalla on lukuisia yhteisiä projekteja monella niin taloudessa kuin sotilaallisella alueella. Sen lisäksi Venäjä ja Kiina kuuluvat lukuisiin erilaisiin liittoihin, jotka ovat kokoontuneet vuoden 2018 aikana. Mainittakoon vain BRICS ja Sanghain yhteistyöjärjestö. Näyttää siltä, että viime vuonna Venäjän ja yhdysvaltojen välit olivat kaikkien aikojen kylmimmät, kun taas sen sijaan Venäjän ja Kiinan välit ovat kaikkien aikojen lämpimimmät.

 Xi Jinping ja Putin syövät blinejä.

Viime vuonna Venäjä sai valmiiksi myös Krimin sillan, joka on Euroopan pisin. Tätä ei lännessä oikein koskaan oltu uskottu. Ukrainassa nousi heti häly, että silta täytyy räjäyttää tai tuhota ohjuksilla. Tämä aiheutti Venäjällä tietenkin tiettyjä toimenpiteitä, joista olen jo viimekirjoituksessani kirjoittanutkin. Uhkakuva on sen verran mahdollinen, että Venäjä loi määrätyn protokollan, jonka mukaan siltaa lähestytään. Ukrainassa järjestetään tänä vuonna presidentin vaalit. Presidentti Petro Poroshenkon kannatus on kuitenkin sen verran pieni, että hän päätti ryhtyä toimimaan. Hän lähetti pienen kolmen sotalaivan laivueen kohti Kertsinsalmea ja siltaa. Venäjä toimi tehokkaasti ja otti kiinni koko laivueen ja sen miehistön. Tämä aiheutti Euroopassa laajan vastalausemyrskyn. Mutta Poroshenkon kannatus nousi ainakin parisen prosenttiyksikköä. Kyllä kannatti! Jatkoa odotellaan.

Suomessakin kuulee hyvin usein väitteen, että Venäjä ei täytä Minskin 2 sopimusta. Kukaan ei vain ota huomioon, että Venäjä EI OLE SOPIMUKSEN OSAPUOLI! Venäjä on sopimuksen takaaja, kuten Saksa ja Ranska. Sopimuksen osapuolet ovat Ukraina, Donetsk ja Luhansk. Sopimukseen kuuluu, että Ukraina käy neuvotteluja Donetskin ja Luhanskin kanssa. Todellisuudessa Ukraina rikkoo sopimusta, koska se ei suostu neuvottelemaan Donetskin ja Luhanskin kanssa. Se kategorisesti kieltäytyy olemasta missään puheväleissä niiden kanssa. Ainoa kieli on sodan kieli, jota Ukraina käyttää. Toisaalta Ukrainalla on niin heikot sotavoimat, että se on jo kaksi kertaa hävinnyt sotatoimet Donetskia ja Luhanskia vastaan. Ukrainssa tavallinen kansa ei halua sotia Itäukrainaa vastaan. Siksi nuoret miehet pakenevat, etteivät joutuisi armeijaan. Armeijassa on kuitenkin ääriaineksia ja fasisteja, jotka haluavat hyökätä ja tuhota jokaisen Donetskin ja Luhanskin asukkaan. Mukaan on palkattu myös entisen Isis terroristijärjestön sotilaita, jotka ovat paenneet Syyriasta ja haluavat taistella venäläisiä vastaan. Mutta he eivät ota huomioon, että itäukrainalaiset ovat ukrainalaisia, jotka ovat joskus maksaneet veronsa Ukrainan valtion kassaan, mutta joilta nyt evätään eläkkeet, sairauskorvaukset ja lääkkeet. Näissä merkeissä voidaan sanoa, että Saksa ja Ranska eivät noudata Minskin sopimusta, koska eivät vaadi Ukrainaa ja Poroshenkoa noudattamaan Minskin sopimusta ja ottamaan yhteyttä Itäukrainan Donetskiin ja Luhanskiin. Tämä on tätä politiikkaa.

Ja sitten on tietenkin Syyria. Viime vuoden aikana liittoutuma Venäjä, Turkki ja Iran sai loistavia tuloksia aikaan. Melkein koko Syyria on vapautettu terroristeista ja jälleenrakennus päässyt vauhtiin. Ainoastaan Pohjois-Syyriassa on enää tilkkuja, joita terroristit hallitsevat. Assadin hallinto hallitsee yli 90 prosenttia Syyrian alueesta. Tästä voi kiittää vain tätä Venäjän johtamaa liittoutumaa. Venäjä on osoittanut aseidensa ja taktiikkansa tehon. Toki häiriötekijöitä on vielä olemassa, jotka tuovat vielä jonkin verran vaikeuksia. Pohjois-Syyriassa on alueita, joilla on Yhdysvaltojen joukkoja. On arveltu heidän määränsä olevan n. 3 000 miestä, mutta loppuvuodesta Trump lupasi poistaa ne välittömästi. Tosin amerikkalaiset kenraalit ilmoittivat, että amerikkalaiset eivät poistu alueelta. Joten mene ja tiedä kumpi käsitys voittaa. Amerikkalaiset ovat luvatta alueella.

Toinen vaikeuttava tekijä ovat kurdit. Kurdit ovat levittäytyneet laajalle alueelle Syyriassa, Turkissa ja Irakissa. Kurdien vaikeus on siinä, että he eivät ole yhtenäinen kansa. Syyria on ilmoittanut, että ne kurdit, jotka ovat asuneet Syyrian alueella voivat edelleen asua siellä, mutta mitään itsenäistä valtiota heille ei muodosteta. He saavat olla osa Syyrian kansaa. Turkki haluaa ajaa pois kaikki kurdit alueeltaan ja tämä synnyttää omat vaikeutensa. Irakissa jatkuu sekava olotila, jota Yhdysvallat ei ole saanut järjestykseen. Voisiko olla ajateltavissa, että Irakin pohjoisosiin muodostettaisiin kurdien oma valtio? Mutta kurdit eivät ole yhtenäinen ryhmä, vaan sekalainen joukko erilaisia ryhmittymiä. Tämä vaikeuttaa yhtenäisen valtion synnyttämistä.

Koko viimevuoden sekava olotila jatkui Irakissa ja Afganistanissa. Yhdysvallat on ilmoittanut jo 17 vuoden aikana poistuvansa Afganistanista, mutta maailmalla monien mielestä Afganistanin tila on vain huonontunut ja amerikkalaisten asettama hallinto vain heikentynyt. Ruotsalaislehdet kirjoittelivat viime vuonna, että Afganistanin turvallisuus on syöksykierteessä ja Kabul on kuilun partaalla. Uutena uhkana on Afganistaniin asettunut Isis terroristijärjestö, jonka paikallinen järjestö on nimeltään ISKP. Tämä on koko viimevuoden vain vahvistanut otettaan Afganistanissa. ISKP huomattava osa ovat Taliban liike. Terroristit hallitsevat yli 80 prosenttia Afganistanin alueesta ja ovat levittäytyneet myös Pakistanin puolelle. Pääasiallinen tuote Afganistanissa ovat huumeet, jotka leviävät Euroopan ja Aasian alueelle. Olisikohan Suomen jo aika ajatella poistuvansa alueelta?

Ja sitten on vielä Suomi. Viime vuonna Suomessa tapahtui pääasiassa seuraavaa. Tuloerot kasvoivat ja huono-osaisuus lisääntyi. Rikkaat rikastuivat ja köyhät köyhtyivät. Lisäksi köyhien ja huono-osaisten lukumäärä kasvoi. Tämä näkyy esimerkiksi leipäjonojen kasvussa. Tämä oli pääasiassa Suomen nykyisen hallituksen toimenpiteiden ansiota. Tämä hallitus on hyvätuloisten hallitus, jonka pääasiallinen tarkoitus on ollut lisätä hyväosaisten hyvinvointia huono-osaisten kustannuksella. Hirviömäinen on pakkotyöllisyyslaki, jonka hallitus ajoi alkuvuonna läpi. Käytännössä elämässä tämä tekee ihmisistä orjatyövoimaa pilkkapalkalla pakottamalla. Jos sinua ei onnista saada töitä saat "ruoskaa". Ihmisten elinoloja huononnetaan väkisin. HS kirjoitti - "osalla ihmisistä elämänlaatu on huonompi kuin Afrikan köyhimmissä maissa keskimäärin". Köyhyyden nujertamat ihmiset harkitsevat itsemurhaa tai huokuvat vihaa ja raivoa "päättäjiä, yhteiskuntaa, systeemiä ja koko elämää kohtaan".  Tämä on hallituksen ajamaa  rikollista toimintaa ihmisyyttä vastaan. Silti rahaa riittää uusien sotalaivojen ja lentokoneiden ostoon ja Naton loputtomiin sotaharjoituksiin. Viime vuonna Naton sotaharjoituksia, joihin Suomi osallistui oli kokonaista 81 sotaharjoitusta ja niihin käytettiin 8,8 miljoonaa euroa. Täksi vuodeksi on suunniteltu osallistua 92 Naton sotaharjoitukseen ja niihin käytetään varoja vähintään 11 miljoonaa euroa. Mitä nämä rahat vaikuttaisisvat köyhälle väestönosalle?

Toinen asia, joka puhutti viime vuonna Suomessa on voimakas syntyvyyden lasku. Ihmeteltiin, miksi syntyvyys Suomessa laskee enemmän kuin missään muussa länsimaassa. Jos ihmisillä on toimeentulovaikeuksia tai epävarma tulevaisuus on selvää, että lapsia ei haluta tähän synnyttää. Erityisissä vaikeuksissa ovat yksinhuoltajat. Tilanne voi muuttua hyvin vaikeaksi. Jos tämä jatkuu Suomen väkiluku alkaa pienenemään ja lopulta yhtään Suomalaista ei jää jäljelle. Saattaa olla, että Suomessa ei vietetä enää 200-vuotisjuhlia sadan vuoden kuluttua. Mutta ehkä Suomi on ansainnut tämän, kun meillä on tällaisia päättäjiä.

Kolmas suuri puheenaihe oli ilmastonmuutos ja Suomen osuus siihen. Suomalaisista 89 prosenttia on hyvin huolestunut ilmaston lämpenemisestä. Suomalaisten ns. ylikulutuspäivä oli viime vuonna 11.4.2018. Tämä tarkoittaa sitä, että tuona päivänä ryhdyimme kuluttamaan ja saastuttamaan enemmän kuin keskimäärin maapallon väestö. Jos kaikki kuluttaisivat yhtä paljon, kuin suomalaiset tarvitsisimme 3, 6 maapalloa. Koko maailman ylikulutuspäivä on elokuussa. Suurin yksittäinen syy ylikulutukseen niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa ovat energiatuotannon ja liikenteen kasvihuonekaasupäästöt. Suurimmat saastuttajat maailmassa ovat Yhdysvallat ja Kiina. Trump ilmoittikin, että he irtautuvat kaikista ilmastosopimuksista ja saastuttavat niin paljon kuin haluavat.  Tutkimuksissa on todettu, että paras tapaa estää ilmastoa lämpenemästä on syntyvyyden lasku. Suomi on näköjään hyvällä tiellä ja monet ilmoittavatkin syyksi, miksi eivät tule synnyttämään lapsia on ilmaston lämpeneminen.

Mutta hyvänen aika! Unohdin kokonaan, että 2018 oli myös presidentin vaalit Suomessa. Vaaleissa oli sikäli selvää, että kaikki tiesivät jo etukäteen, että Sauli Niinistöstä tulee presidentti. Tunsin varsin turhauttavana käydä äänestämässä, mutta kävin kuitenkin. Tein protestin, koska en kunnioita hituistakaan Niinistöä. Annoin ääneni Vladimir Putinille, joten hän sai Suomestakin ainakin yhden äänen. Tyypillistä Niinistöä on, että hän ei tee yhtään mitään mainitsemisen arvoista. Niinistö ei ole tehnyt mitään Suomen huono-osaisten, nälkäisten tai työttömien hyväksi. Niinistö ei ole tehnyt mitään hallituksen kammottavien päätösten suitsimiseksi. Niinistö ei tehnyt mitään sotilasmenojen vähentämiseksi. Yleensäkin hän ei tehnyt yhtään mitään. Tai tekihän hän: synnytti pojan, joten Suomen väkiluku kasvoi ainakin yhdellä. Tosin tämä merkitsi myös Suomen saastuttamisen lisääntymistä yhdellä henkilöllä. Niinistön taipumus on toimia suurempien juoksupoikana. Viime vuonna hän esitti protestin Venäjälle siitä, että nämä olivat häirinneet gps -signaalia Naton sotaharjoituksien aikana ja tämä ilmaan minkäänlaisia todisteita. Aikaisemmin hän protestoi siitä, että venäläiset lentokoneet eivät käytä tunnistuslaitteita lentäessään Itämeren yllä. Niinistön rooli on siis toimia suurempien juoksupoikana, koska hänestä ei ole muuhun.

Päätön presidenttimme


Ja sitten alkukuvaan. Yhdysvalloissa huomattiin yllättäen, että jos Googlessa, maailman käytetyimmässä hakukoneessa  laittaa hakusanaksi englanniksi "idiot" (idiootti) eniten kuvia tulee presidentti Trumpista. Kokeilkaa vaikka!  Ei tämä minulle yllätys ollut.










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan!