maanantai 18. joulukuuta 2017




MAAILMAN SUURIN LEHDISTÖTILAISUUS




14.12.2017 pidettiin Moskovassa maailman suurin lehdistötilaisuus. Tämä jokavuotinen tilaisuus on jo perinne. Venäjän presidentti Vladimir Vladimirovits Putin vastaa lehdistön kysymyksiin suoraan ilman ennakkovalmisteluja. Kuka tahansa lehdistön edustaja sai vapaasti kysyä mitä tahansa suoraan Putinilta. Tänä vuonna kysyjiä oli 1640 lehdistön edustajaa sekä ulkomailta, että kotimaasta. Tilaisuus televisioidaan ja radioidaan aina suorana. Sensuuria ei ole. Tänä vuonna tilaisuus kesti 3 tuntia ja 50 minuuttia. Katsoin tilaisuuden suorana. Se alkoi klo 12.00 (klo 11.00 suomen aikaan) ja jatkui melkein klo 16.00 (15.00 suom.) saakka. Olen katsonut lähetystä jo monen vuotena peräkkäin.


Tietenkään en voi olla varma oliko tilaisuus maailman suurin, mutta suureksi sen tekee sen jokavuotinen perinne. Tietenkin eniten kysytään kotimaan asioita, mutta myös ulkomaiset journalistit voivat vapaasti esittää kysymyksiään. Eniten tietenkin kysyttiin veroista, eläkkeistä, eläkeiästä, lastentarhojen määrästä, sairaaloista, budjetista, paikallishallinnoista jne. Tietenkin on mahdotonta vastata kaikkien 1640 kysyjän kysymyksiin, mutta Putin yritti vastata niin moneen kuin ehti ja jaksoi. Neljän tunnin istunto ilman minkäänlaisia taukoja on todella raskas tehtävä kelle tahansa. Ja vielä pitää vastata usein hyvin vaikeisiin kysymyksiin. En pyrikään tässä käymään läpi kaikkia kysymyksiä ja vastauksia vaan esitän omia huomioitani tilaisuudesta. Suomen uutislähteet ovat kyllä esittäneet omat näkemyksensä asioista. Joissakin tapauksissa en ole samaa mieltä niiden kanssa.



Aloitan eläkkeistä. Kuten jotkut tietävät eläkkeelle Venäjällä naiset pääsevät 55 vuoden iässä ja miehet 60 vuoden iässä. Tämä on peräisin Neuvostoajoilta. Kuitenkin ihmisten ikä on pidentynyt. Paineita eläkeiän nostoon on huomattava. Tämä on yleismaailmallinen ilmiö Putin sanoi. Eläkeiän nosto on suoritettava varovasti ja ihmisiä huomioiden. Kysyttiin aborttien rajoittamisesta. Putinin mielestä asia on naisten itsensä päätettävissä. Jos mennään kieltolinjalle naiset menevät ulkomaille tekemään abortteja tai tekevät sen pimeästi tai vaarallisia menetelmiä käyttäen. Putinin mielestä tämä on naisten itsensä päätettävissä eikä siihen ole syytä laeilla turhaan rajoittaa. Venäjän väkiluku on jo parina viime vuotena lähtenyt nousuun.

Tataarilaisen Lilianin kyltti "Putin babai"

Sitten hauska yksityiskohta. Eräällä nuorella tataarilaisella naistoimittajalla nimeltään Lilia oli kyltti kädessä, josta Putin luki tekstin "Putin baibai (Putin byebye)"". Mutta Putin oli nähnyt väärin. Kyltissä luki tataariksi "Putin babai". Se tarkoitti suomennettuna "Putin isoisä". Tämä herätti suurta huvitusta yleisössä, varsinkin kun Putin sanoi, että oli tullut niin vanhaksi, ettei näe enää lukea niin kauaksi. Tällä nimityksellä kuulema tataarilaiset lapset kutsuvat Putinia. Sitä paitsi Putin on todellisuudessa moninkertainen isoisä.




Tietenkin kysyttiin erilaisista keinotteluista, petkutuksista, huijaamisista, verohuijauksista, alueellisista probleemoista jne. Ne tuskin kiinnostavat meitä. Niitähän esiintyy meilläkin ihan tarpeeksi. Kenties enemmän kiinnostusta herätti keskustelu olympiakomitean kiellosta Venäjän urheilijoiden esiintymisestä oman lippunsa alla Etelä-Koreassa. Tämä oli selvästi poliittinen päätös. Paljolti tämä perustuu  Moskovalaisen testilaboratorion johtajan Grigori Rodtshenkon sanoihin. Rodtshenko kärsi mielenterveydellisistä ongelmista. Rodtshenko itse määräsi doping aineita joillekin urheilijoille. Venäjällä hänet oli määritelty huijariksi ja rikolliseksi oikeudessa, mutta siitä huolimatta hänet oli laskettu maasta ulos. Tämä oli erehdys. Rodtshenko on sanonut, että tärkeintä hänelle on raha ja siksi hän pakeni Yhdysvaltoihin ja nosti skandaalin, jolla ei ollut perusteita. Hän on tällä hetkellä FBI:n suojeluksessa ja kertoo juttuja joita, joita he haluavat kuunnella. Toki kaikkialla urheilijat käyttävät erilaisia aineita ja jokainen käyttää ilman muuta jotain, muuten ei pärjää. Mutta tärkeintä on olla jäämättä kiinni. Sellaista on urheilu nykyään, mutta Venäjällä ei käytetä sen enempää kuin muissakaan maissa. Tämä ei ollut valtiollinen toimenpide. Esimerkiksi astmaatikkoja on eniten urheilijoiden joukossa ja varsinkin Yhdysvalloissa, koska siellä on helppo saada sairaan tai astmaatikon paperit. Urheilu on muutettu politiikan välineeksi. Ainoastaan Venäjää vastaan on nostettu syytteitä ja sanktioita. Suuri joukko täysin syyttömiä venäläisiä urheilijoita ei lasketa Koreaan urheilemaan. Tällä ei ole mitään tekemistä urheiluaatteen kanssa niin kuin meille uskotellaan.

Grigori Rodtshenko, huijari, joka pakeni Yhdysvaltoihin.


Assosiated Pressin toimittaja kysyi Venäjän suhtautumisesta Pohjois-Koreaan. Putin vastasi, että "Yhdysvallat pistää samaan pahan akselille Venäjän, Pohjois-Korean ja Iranin ja vaatii sitten, että Venäjän pitäisi ratkaista tämä absurdi tilanne. On selvää, että emme hyväksy Pohjois-Korean asennetta. Vuonna 2009 päästiin yhteisymmärrykseen neuvottelujen kautta Pohjois-Korean kanssa ydinaseiden kehittämisen lopettamisesta, mutta sitten äkkiä Yhdysvallat yksipuolisesti päätti, ettei se riitä vaan lisäsi sanktioita Pohjois-Koreaa kohtaan. Pohjois-Korea  sanoutui heti sopimuksesta irti ja ryhtyi kehittelemään ydinaseita suojakseen. Nyt Yhdysvallat lupasi, ettei se järjestä sotaharjoituksia alueella. Kuitenkin se teki sen ja vastauksena Pohjois-Korea ampui ohjuksia. On lopetettava tämä kierre, se on vaarallista leikkiä. Jos Yhdysvallat suostuu tekemään yhteistyötä olemme valmiit siihen".


ABC News:n toimittaja Terens Moran kysyi Venäjän sekaantumisesta Yhdysvaltojen vaaleihin. Putin vastasi, että se kaikki on Trumpin vastustajien keksintöä, jotta häneltä poistettaisiin laillisuus toimia Yhdysvaltojen presidenttinä. Tämä johdatti seuraavaan kysymykseen aiheuttaako tämä kilpavarustelua Venäjän ja Yhdysvaltojen välillä? Putin vastasi, että "Yhdysvaltojen puolustusbudjetti on 700 miljardi dollaria, Venäjän puolustusbudjetti 46 miljardia dollaria. Huomatkaa ero! Mutta tämä on meille ihan riittävä. Me katsomme mitä armeijamme tarvitsee, mutta emme rupea kilpailemaan".

Kysyttiin myös Ukrainasta, Syyriasta ja terrorismista, mutta olen kirjoittanut niistä jo niin paljon, että jätän välistä pois. Tulen kirjoittamaan lisääkin. Muutamat kiinalaiset toimittajat kyselivät Venäjän ja Kiinan väleistä. Putin korosti, että Venäjän ja Kiinan välillä vallitsee hyvä yhteisymmärrys ja välit ovat erinomaiset. Myös pohjoinen ympärivuotinen meriväylä kiinnosti kiinalaisia. Strateginen ystävyys tulee jatkumaan myös vaalien jälkeen. Tässä kiinnittäisin huomiota siihen, että kiinalaiset, afganistanilaiset, kurdit, ukrainalaiset, puolalaiset ja kaikki muut tekivät kysymyksensä venäjän kielellä paitsi amerikkalaiset ja englantilaiset (esim ABC News, Associadet Press), he ainoina käyttivät englantia. Eikö heillä ole venäjänkielentaitoisia journalisteja vai onko kysymys jostain muusta? Toinen seikka, joka kiinnitti huomiotani oli se, että Krimistä ei puhuttu sanaakaan, ei kukaan kysynyt koko konferenssin aikana Krimistä yhtään mitään. On kuin Krimin kysymys on jo päätetty ja suljettu.

 Ksenija Sobtshak, "Kaikkia vastaan".

Mutta eniten kiinnostusta Suomessa ja Länsimaissa varmasti herätti presidenttiehdokkaan Ksenija Sobtshakin kysymykset. Hän edusti televisiokanavaa Dozd vaikka on eronnut jo tehtävistään tältä kanavalta. Olen itse seurannut huvikseni Ksenijan vaalikampanjaa jo pitemmän aikaa, hänen kiertoajeluaan Yhdysvalloissa, Kanadassa, Britanniassa jne. ja hänen puheitaan ja toimintaansa kaikkialla. Hänellä oli tunnin mittainen tilaisuus 11.12.2017 Venäjän televisiossa 1 Pervij Kanal ohjelmassa Vremja pokozhet eli Aika näyttää. Katsoin sen myöskin silloin suorana. Ksenijan tunnus kamppanjassa on "Kaikkia vastaan". Olen ihmetellyt tätä tunnusta ja niin teki Putinkin. Onko tämä positiivinen tapa toimia? Mitä te tarjoatte ihmisille? Jos on kaikkia ja kaikkea vastaan, mitä se antaa kenellekään?

Ksenija CNN haastateltavana. Huomaa silmälasit luovat arvokkuutta amerikkalaisessa mediassa!

Ksenija kysyi myös oppositiossa olevan Aleksei Navalnyin osallistumisesta presidentin vaaleihin. Navalnyilla on rikosrekisteri taustanaan, joten on ilmiselvää, ettei hän voi osallistua presidenttivaaleihin. Oikeuslaitos päättää hänen kohtalostaan eikä Putinilla ole oikeutta osallistua tähän toimintaan. Navalnyi on järjestänyt mm. kiellettyjä mielenosoituksia Venäjällä. Tässä Putin vertasi toimintaa Saakasvilin toimintaan Ukrainassa ja Georgiassa. Helsingin Sanomissa oli selkeä käännösvirhe asiasta. "Sylkeä georgialaisten kasvoille ja sylkeä ukrainalaisten kasvoille" on aivan eri asia, kuin pyyhkiä räkää heidän kasvoilleen.

Ksenija Vremja pokazhet ohjelman haastateltavana 11.12.2017. Huomaa strategisella paikalla puserossa iskulause "Sobshak kaikkia vastaan!"

Venäjällä on seurattu lähinnä huvittuneina Ksenijan vaalikampanjaa ja pidetty sitä "klovnimaisena". Tältä minustakin on tuntunut. Todella, jos on "kaikkia vastaan", mutta ei minkään puolesta mitä voi tarjota valitsijoilleen. Itsekin ajattelin, että jospa itsekin ryhtyisin Suomen presidenttikilpaan ja vaalilauseenani olisi "Olen kaikkia vastaan!" Mitä tahansa sanottaisiin ilmoittaisin "olen sitä vastaan!". Vähän tällä menetelmällähän aikoinaan Maalaisliiton Vennamo ja Perussuomalaisten Soini lähtivät liikkeelle. Mutta heillä oli jotain tarjota tilalle. Ksenijalla ei ole. On ajateltu, että Ksenija mahdolliset saa kannattajansa lähinnä nuorten juuri 18 vuotta täyttäneiden kapinallismielisten joukosta. Tulee miettineeksi, kuinka paljon rahoitusta hän saa Amerikasta kampanjointiinsa, kun kävi siellä kerjuumatkallaan ja onko tämä Amerikan sekaantumista Venäjän vaaleihin? Toisaalta on ihan selvää, ettei hän todellisuudessa pyri presidentiksi. Ilmeisenä tarkoituksena on huomion herättäminen ja nimen saaminen julkiseksi. Siinä hän on onnistunut paitsi kansallisesti myös kansainvälisesti. Tähtääkö hän poliittiseen elämään vai suurempaan palkkaan jää nähtäväksi. Katsomani tunnin mittainen ohjelma Vremja pokazhet Ksenijan vaalitentistä on nähtävissä osoitteessa (ohjelmalla ei ole käännöstä):



Putinilta kysyttiin myös, miten hän arvioi Trumpin työtä. Putin sanoi, ettei sen arvioiminen ole hänen tehtävänsä, vaan amerikkalaisten äänestäjien. Yhdysvaltojen talous on kuitenkin kasvanut hänen kaudellaan. Toiveena on, että Venäjä ja Yhdysvallat voisivat tehdä yhteistyötä terrorismin vastaisessa taistelussa. Putin kertoi myös, että Trump haluaisi parantaa suhteita Venäjään, mutta sitä hänen ei ole annettu tehdä. Hän kertoi myös, että he sinuttelevat toisiaan. "Lopulta maidemme väliset suhteet tulevat normalisoitumaan."

Kysyttiin myös miksei hänelle ole noussut ketään varteenotettavaa kilpailijaa tai kunnollista oppositiota? Putinin kannatus vaaleissa on ylivoimainen. Hänen kannatuksensa kansan keskuudessa on aina ollut 80 - 90 prosentin luokkaa (Trumpin kannatus Yhdysvalloissa tämän hetkisten tutkimusten mukaan on vain 32 prosenttia). Tuon saman kysymyksen voisi esittää myös Suomen Niinistölle. Tosin häntä kannattaisi (vain) 64 prosenttia äänestäjistä. Toisaalta tähän mennessä on jo 32 henkilöä ilmoittautunut Venäjän presidenttikilpaan. Suomessa on ilmoittautunut vain 7 henkilöä!  Yhdysvalloissa toimiva tutkimuslaitos PEW  teki tutkimuksen maailman ihmisten luottamisesta suurvaltojen johtajiin ja tutkimustuloksen julkaisi talousuutistoimisto Bloomberg 17.8.2017. 36 maassa tehty tutkimus osoittaa, että Putiniin luotetaan maailmassa enemmän kuin Trumpiin. Venäjä ja Yhdysvallat evättiin tutkimuksesta. Tutkimus tehtiin helmikuun 16. ja toukokuun 8. päivän välisenä aikana. Suurimmassa osassa maailmaa ihmiset uskovat Venäjän presidentin Vladimir Putinin tekevän viisaampaa politiikkaa kuin Yhdysvaltain presidentti Donald Trump. Euroopassa Baltian maat, Puola ja hämmästyttävästi Ruotsi äänestivät Trumpia, Keski-Euroopan maat melko tasaisesti molempia, mutta Kreikka ylivoimaisesti Putinia. Latinalaisessa Amerikassa äänestettiin yleisesti Putinia ja samoin Afrikassa. Lähi-idässä ja Kaukoidässä Putin oli ylivoimainen. Väkirikkaat Kiina ja Intia antoivat äänensä ylivoimaisesti Putinille. Uskon, että  Syyrian sodan loputtua Venäjän upeaan voittoon ero on vain kasvanut. Uskon, että Putin on maailman suosituin valtionjohtaja tällä hetkellä. Suomi ei ollut mukana tutkimuksessa.

Lehdistökonferenssia pidetään jonkinlaisena Putinin vaalitentin korvikkeena. Omasta mielestäni se onkin varsin hieno tilanne kysellä Putinin mielipiteitä ja arvoja ihan julkisesti, koko valtakunnan laajuisesti ja vieläpä ulkomaisten kyselijöiden kysymyksiin vastaamalla. Näin saa varsin täydellisen kuvan presidenttiehdokkaasta peräti melkein neljän tunnin ajan. On tietenkin selvää, että kaikkialta ulkomailta yritetään vaikuttaa Venäjän presidentin vaaleihin ja varsinkin Yhdysvalloista. Lehdistökonferenssi  päättyi Putinin toivotteluun kaikille hyvää joulua ja hyvää uutta vuotta.









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan!