tiistai 6. kesäkuuta 2017



VENÄJÄ, VENÄJÄ, VENÄJÄ 




Aikoinaan eräs suomalainen ja kaikkien suomalaisten hyvin tuntema suuri koomikko kävi Amerikoissa ja sanoi legendaariseksi muuttuneen sanonnan: "VENÄJÄ, VENÄJÄ, VENÄJÄ". Noista ajoista paljon on muuttunut, mutta sanontaa käytetään yhä. Tuossa yläpuolella oleva kuva ei liity mitenkään tähän sanontaan, mutta sopii tuntemukseltaan hyvin tähän. Kuvasta voi muodostua vielä legendaarisempi, kuin tuosta sanonnasta. Kuvassa koomikko Kathy Griffin roikottaa Trumpin irtileikattua päätä hiuksista. On olemassa myös video, jossa Kathy nostaa pään esiin ja näytetään miten tuo kuva tehtiin ja kuvattiin. Tämä oli todella rohkea teko Kathylta ja kuva levisi ympäri maailman muutamassa sekunnissa herättäen valtavaa huomiota. Mm. CNN - Trumpin suuri vihollinen - julkaisi kuvan heti. Kuvaa on pidetty mauttomana ja Kathy on pyytänyt julkisesti anteeksi kuvaa. Kuvaa on pyydetty poistamaan kaikkialta, mutta nettiin kerran päätynyttä kuvaa on mahdotonta poistaa. Toivon, että voin julkaista tuon kuvan eikä kukaan poista sitä. Se on yhden henkilön huumoria. Kuvan takia hän sai potkut työstään. Yhdysvaltain turvallisuuspalvelu kuulusteli häntä. Mutta mainetta hän on ainakin saanut. Hän itse sanoo, että hän tavoitteli kuvassa vain huumoria. Itselläni tietenkin herää heti kysymys, minkälainen reaktio olisi Suomessa, jos tekisi kuvan, jossa roikotetaan tukasta Sauli Niinistön veristä irtileikattua päätä?

Kuvan symboliikkaa voi miettiä. Historiasta löytyy paljon irtileikattuja päitä. Myös raamatussa niitä esiintyy jopa naisten tekeminä. Juudean kuninkaan Herodes Antipaksen tytärpuoli Salome vaati Johannes Kastajan päätä vadilla ja sai sen. Voiko Kathya verrata Salomeen? Voiko Trumpia verrata Johannes Kastajaan? Mitähän Kathylla oli mielessään tehdessään kuvaa? Nykyään terrorismin aikana irtileikattuja päitä riittää.

 Myös Kathysta on tehty kuva.

Missään nimessä Kathyn kuva ei ollut ensimmäinen, jossa Trumpilta on leikattu pää. Trumpin pää on ollut  jo pitkään keskustelujen keskipisteenä mediassa ja varsinkin vaalien aikana. Yksi kuuluisimpia irtileikattuja päitä on Alaskan yliopiston maalauksessa, josta ei nyt sen enempää vaikka siitä voisi kirjoittaa paljonkin.



Toisaalta myös Trump on leikellyt päitä. Varsinkin lehdistössä on näkynyt näitä kuvia. Kuuluisin on varmasti saksalaisen Der Spiegelin kansikuva, jossa Trump on leikannut vapaudenpatsaalta pään.



Sanotaan, että Yhdysvalloissa on menossa sisällissota. Maa on jakaantunut kahtia. Toiset ovat uuden presidentin Trumpin kannattajia, toiset hänen verisiä vastustajiaan. Tuntuu, että suurin osa esiintyjistä ja näyttelijöistä on häntä vastaan. Monet lupasivat muuttaa maasta pois tai jopa ampua Trumpin, jos hänet valitaan. Eipä yksikään ole toteuttanut lupaustaan. Liittyykö Kathyn teko tähän, on vaikea sanoa, mutta en usko hänen olevan ainakaan Trumpin kannattajia.



Sitten tapahtui jotain kummallista. Trump kirjoitti sosiaalisessa mediassa viestissään salaperäisen sanan "Kovfefe". Kukaan ei ymmärrä mitä se tarkoittaa. Trump itse ei selosta asiaa. Ruvettiin pohtimaan onko kyseessä salainen viesti venäläisille, onko tämä jokin salainen viesti heille? Ruvettiin tutkimaan kaikenlaisia mahdollisuuksia ja esitettiin erilaisia teorioita. Joka tapauksessa sana levisi kaikkialle. Sanaa ryhdyttiin käyttämään kaikkialla. Tehtiin T-paitoja, joissa lukee Kovfefe, kahvikuppeja, sarjakuvia ja siitä tuli jopa lentävä "huuli". Sittemmin viesti on poistettu netistä, mutta siitä on tullut netissä meemi.








Sitten vielä hämmästyttävämpiä asioita. Öisin Valkoisesta talosta yhdestä huoneesta, jota hallinnoi Trump, vilkkuu punainen valo. Tätä on paljon ihmetelty ja pohdittu Yhdysvalloissa. Koska se on punaista valoa sen täytyy liittyä Venäjään. "Todennäköisesti he antavat tietoja Venäjälle tai ovat yökaudet yhteydessä Venäjään."

Punainen valo vilkkuu öisin Valkoisessa talossa.

Presidentin vaalien jälkeenkin on Yhdysvalloissa ja muualla maailmassa pohdittu Venäjän osuutta asioihin. Paitsi Yhdysvaltojen vaaleja Venäjää syytetään Brexitistä, sotkeentumisesta Ranskan vaaleihin ja vaikuttamisesta Hollannin kansanäänestykseen Ukrainan EU-jäsenyydestä. Sen lisäksi Venäjän väitetään sotkeentuneen Ukrainan sisällissotaan ja Syyrian sotaan. Kaikkeen se Venäjä ehtiikin! Sikäli otsikko "VENÄJÄ, VENÄJÄ, VENÄJÄ" sopii tilanteeseen. Tuntuu, kuin maailmaa hallitsisi tällä hetkellä todella Venäjä. Venäjä osallistuu kaikkeen. Trumpista puhutaan, että hänen nimensä on "Trussia" (Trump + Russia = Trussia). Toisaalta Hillary Clintonia nimitetään Killary Hinton nimellä. Tässä viitataan hänen veriseen menneisyyteensä ulkoministerinä Barack Obaman kaudella. Yksi asia kuitenkin näissä unohdetaan. Kuinka moneen vaaliin, eri valtioiden sisäisiin asioihin ja  vakoiluun,  sisä- ja ulkopolitiikkaan, poliittisiin kauppoihin ym. Yhdysvallat on historiansa aikana vaikuttanut tai yrittänyt vaikuttaa ja vaikuttaa edelleen?

Time lehden kansi, jossa Kreml valtaa Valkoisen talon.


On olemassa video, jossa Venäjän presidentti Putin kävelee 31.5.2017 katua seurueensa kanssa. Vastaan tulee Pulu (siis tavallinen kyyhkynen) ja presidentti heilauttaa kädellään kohti Pulua. Pulu vastaa siivellään tehden kunniaa presidentille.



En tiedä onko video aito vai retusoitu, mutta se näyttää aidolta. Video on kuitenkin herättänyt maailmalla suurta huolta. Venäjä näyttää käyttävän kyyhkysiä palveluksessaan. Jopa mahdollisesti salaisina agentteina tai vakoiluun. Ainakin Yhdysvalloissa ja Ukrainassa on jouduttu nyt pohtimaan, että heidän on tapettava kaikki kyyhkyset mailtaan. Seuraavassa kuvassa kyyhkysen poikasen koulutustilanne.

Kuvan teksti "Saksalainen kenraali: Jos Venäjä vain haluaisi, kyyhkyset kävelisivät jopa Syyriaan." Kyyhkysen poikanen sanoo "Palvelen Venäjää!" Putin sanoo "Sinä minun kyyhkyläiseni". Sikäli kyyhkynen on valintana erinomainen - sehän on rauhan symboli.


Mutta palataanpa vielä Trumpiin. Äskettäin hän teki matkan Saudi-Arabiaan, Israeliin ja Eurooppaan. Tällä matkalla suurta huomiota herätti hänen kätensä. Ensimmäinen huomio oli se, että poistuessaan lentokoneestaan Trump yritti tavoitella nuoren vaimonsa Melanian kättä, mutta tämä torjui sen jyrkästi. Tämä tapahtui vieläpä kaksi eri kertaa eri valtioissa. Tämä sai monet vakavat poliitikot pohtimaan Trumpin suhdetta vaimoonsa, ovatko he riidoissa?

Melania torjuu jyrkästi Trumpin käden ja kävelee vieläpä punaisen maton ulkopuolella.


Tavatessaan paavi Franciscuksen Vatikaanissa 26.5. Trump yritti tavoitella paavin kättä, mutta tämä torjui sen rajusti tyrkkäämällä Trumpin käden pois. Tämä näkyy usealla videolla ja on herättänyt kysymyksiä, mistä on kysymys?

Trump yrittää tavoitella paavin kättä, mutta tämä torjuu sen jyrkästi näpäyttämällä Trumpin kättä.

Trumpin vieraillessa 25.5. Brysselissä ja hänen tavatessaan Ranskan uuden presidentin Emmanuel Macronin tapahtui taas ihan päinvastaista. On sanottu, että siitä tuli kättelyottelu. Emmanuel ei laskenut Trumpin kättä otteestaan, vaikka tämä taisteli kaikin voimin sitä vastaan. Kättely kesti niin pitkään, että Trumpin käsi muuttui kuulemma ihan valkoiseksi. On ihmetelty, miksi Emmanuel teki näin ja yhdeksi syyksi on sanottu, että hän halusi näin osoittaa nuoruutensa ja voimansa Trumpille. Emmanuel on Ranskan historian nuorin presidentti ja iältään 39-vuotias ja Trump taas 70-vuotias.

Trumpin käsi muuttui valkoiseksi Emmanuelin puristuksessa, kun Trump yritti vetää kättään pois.


Toisaalta ikään liittyen 70-vuotiaalla Trumpilla on 47-vuotias kaunis vaimo, joka on häntä näin ollen yli 20 vuotta nuorempi kun taas Emmanuelilla on 64-vuotias vaimo Brigitte, joka on siis näin ollen Emmanuelia  25 vuotta vanhempi. Tämä on herättänyt polemiikkia mm psykiatrien keskuudessa. Mies rakastuu nuorena itseään 25 vuotta vanhempaan naiseen, joka on vieläpä hänen opettajansa. Opettajan ja oppilaan suhde on usein käsitetty kielletyksi. "Rakastumisia" omaan opettajaan tapahtuu nuoruudessa varsin usein, mutta sitä pidetään "laittomana" suhteena. Puhutaan jopa oidipaalisesta äiti-poika-suhteesta. Ikäeroa on sen verran, että Brigitte voisi olla vaikka Emmanuelin äiti. Mikä vaikutus Brigittellä voi olla Ranskan politiikkaan? En itse ota kantaa asiaan.




Venäjän presidentti Vladimir Putin vieraili Pariisissa 29.5. - 30.5. Emmanuel Macronin vieraana. He tapasivat poikkeuksellisesti Versailles'ssa, jolla on historiallisesti Venäjälle merkitystä. Tällä kertaa Macron ei uskaltanut kikkailla kädenpuristuksella Putinin kanssa. Olisi varmaan jäänyt toiseksi, koska Putin harrastaa taistelulajeja. Versailles'ssa alkoi näyttely Pietari Suuresta, joka asui aikoinaan jonkin aikaa Pariisissa. Pietari Suuri oli muutenkin suuri. Hänen pituutensa oli yli 2 metriä. Versailles'ssa on hänen patsaansa, jossa hän pitää sylissään Ranskan tulevaa kuningasta Ludvig XV:tä ja lausuu kuuluisat sanansa: "Nyt minulla on koko Ranska käsissäni". Ranska on poliittisesti suuri. Saksa on taloudellisesti suuri, mutta poliittisesti ei. Ranska on YK:n turvallisuusneuvoston yksi pysyvä jäsen, Saksa ei ole. Ranskalla on veto-oikeus, Saksalla ei ole. Ranskalla on iso armeija ja ydinaseita, Saksalla ei ole.


Pietari Suuri: "Nyt minulla on koko Ranska käsissäni".


Mutta palataanpa vakaviin asioihin. Kesäkuun 1. päivänä Trump ilmoitti Yhdysvaltojen irtautuvan Pariisin ilmastosopimuksesta. Presidenttinä olonsa aikana Trump on irtisanonut lukuisia muitakin sopimuksia, joista olen kirjoittanut aikaisemminkin. Näitä ovat mm. Tyynen meren vapaakauppasopimus (TPP)  ja EU:n ja Yhdysvaltojen vapaakauppasopimus (TTIP). Pariisin ilmastosopimuksesta irtautuminen merkitsee amerikkalaisille kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja. Yritysjohtajat ovat innoissaan, nyt ei tarvitse ajatella ilmansaasteita. Tämähän on hienoa!

Euroopassa ollaan tyrmistyneitä. Sopimuksen ulkopuolella ovat olleet vain Nicaragua, Syyria ja Kosovo. Jopa Pohjois-Korea on mukana sopimuksessa. Tämä on nyt yksi kiila lisää Euroopan ja Yhdysvaltojen väliin. Tämä merkitsee sitä, että Euroopan on otettava kohtalo omiin käsiinsä eikä seurattava orjallisesti kaikkea, mitä Yhdysvalloissa tapahtuu. Angie eli Angela Merkel sanoi, että tästä lähtien Euroopan on itse päätettävä omasta kohtalostaan. Tähän asti Eurooppaa on hallinnut Yhdysvallat. Euroopan on nyt ajateltava suvereniteettiaan  ja omia äänestäjiään. Merkel sanoi, että Euroopan on aika ottaa kohtalonsa omiin käsiinsä. Aikaisemmin se oli Yhdysvaltojen käsissä. Eurooppa on ollut Yhdysvaltojen vasalli. Monet sanovat, että Yhdysvallat on nyt "hylännyt" Euroopan. Toisaalta Euroopassakin lisääntyy sisäinen erimielisyys. Tämä merkitsee automaattisesti sitä, että Venäjän ja Kiinan merkitys maailmassa kasvaa. Maailma muuttuu moninapaiseksi. Tästä olen jo aikaisemminkin kirjoittanut. Maailmassa ei ole montaa valtiota, joissa vallitsee suvereniteetti, ei myöskään Suomessa.

Henkilökohtaisesti minulla on oma näkemykseni Suomen tilanteesta ilmaston lämpenemiseen. Meille on suuri häpeä käyttää suoturvetta energiamuotona. Se on eräs kaikkein saastuttavimpia energian tuottajia. Turve saastuttaa enemmän kuin kivihiili. Lisäksi se tuhoaa luontoa eikä uusi suo kasva tuhansiin vuosiin. Suo on Suomen luonnon rikkaus. Myöskään tuuli- ja aurinkoenergia eivät ole Suomen oloissa ratkaisu.  Meillä on lähellä saatavilla mielin määrin maakaasua, joka ei saastuta ollenkaan. Meidän olisi siirryttävä käyttämään sitä enemmän. Turpeen käyttö olisi lopetettava kokonaan tai laadittava sille suuri raippavero. Tämä nyt tässä sivuhuomautuksena.


 Kuvassa toimittaja Megyn Kelly, Intian pääministeri Narendra Modi, Vladimir Putin ja Itävallan liittokansleri Christian Kern

Kansainvälinen kaupallinen foorumi pidettiin Pietarissa 1. - 3. kesäkuuta. Se on eräs maailman suurimmista kaupallisista tapahtumista ja siihen osallistui tänä vuonna 143 valtiota. Suurin osanottajamäärä oli hämmästyttävästi USA:sta: yli 560 osanottajaa. Tällä kertaa pääteema oli Intia. Intia on kohonnut maailman kolmanneksi suurimmaksi talousmahdiksi Yhdysvaltojen ja Kiinan jälkeen. Amerikkalainen NBC:n toimittaja Megyn Kelly esitti foorumissa Putinille mm. kysymyksen, mitä mieltä Putin on Yhdysvaltojen irtautumisesta Pariisin ilmastosopimuksesta? Putin sanoi, ettei hän tuomitse Trumpia. Meillä on vielä aikaa. Asiasta täytyy neuvotella. "Dont bee Worry!".


Foorumin aikana Putin myönsi Megyn Kellylle yksityisen haastattelun. On muistettava, että Kelly ei ole väleissä Trumpin kanssa. Trump ei myönnä hänelle haastatteluja. Trump on julkaissut Kellystä miestenlehtiin otettuja vähävaatteisia kuvia. Megyn esitti Putinille tietenkin kaikkein hankalimpia kysymyksiä. Yksi koski Yhdysvaltojen vaaleja. Miksi Venäjä oli sekaantunut vaaleihin? Putin vastasi, ettei Venäjä ole sekaantunut vaaleihin. Mitään todisteita ei ole. Tämä on hävinneen osapuolen keksintöä ja toimii Trumpia vastaan. Hävinnyt osapuoli yrittää vääristellä tulosta ja keksiä syitä Trumpin tuhoamiseen. Tulos johtuu Yhdysvaltojen omituisesta demokratiasta vaalitoiminnassa. Jos presidentti valittaisiin esimerkiksi suoralla kansanäänestyksellä olisi eniten ääniä saanut ehdokas voittanut. Aikaisemminkin on vähemmän ääniä saanut ehdokas päässyt presidentiksi teillä. Toisaalta Yhdysvallat on itse sekaantunut muiden valtioiden vaaleihin, politiikkaan ja sisäisiin asioihin jo vuosikymmeniä. Nyt tämä on muuttumassa. Maailma muuttuu moninapaiseksi. Olemme valmiita dialogiin kaikkien kanssa. Kun haastattelu lähetettiin Yhdysvalloissa 5.6. Kellyä syytettiin liiasta hymyilystä Putinille. Muutenkin haastattelu on saanut suurta huomiota osakseen.


Mitä tällainen syyttely VENÄJÄ, VENÄJÄ, VENÄJÄ sitten oikein merkitsee? Ainakin Yhdysvalloissa se merkitsee sisäistä kahtiajakoa. Trumpin valinta on jakanut kansan kahtia ja he käyvät verissä päin toisiaan vastaan. Venäjä on uskollinen vihollinen, jota voi syyttää vähän kaikesta.  Trump on nyt metsästyksen kohde. Mutta ainakin toistaiseksi hän on säilyttänyt päänsä.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan!