maanantai 18. huhtikuuta 2016



NELJÄSTOISTA KERTA





14.4.2016 Venäjän presidentti Vladimir Vladimirovitsh Putin piti neljännetoista kerran jokavuotisen  suoran televisiolähetyksen, jonka aikana kuka tahansa sai esittää hänelle kysymyksiä mistä tahansa aiheesta. Kysymyksiä oli kerätty viikon aikana jokaisesta mediasta, joilla voi ottaa yhteyttä toimitukseen. Puhelut olivat ilmaisia. Kysymyksiä oli voinut lähettää myös ulkomailta latinalaisia kirjaimia käyttäen. Tämä on ainutlaatuista koko maailmassa. Minkään muun maan johtaja ei koskaan ole tehnyt vastaavaa. Näin avointa tilaisuutta, jossa maan johtaja, siis presidentti vastaa kaikkiin esitettyihin kysymyksiin täysin avoimesti ja suorassa lähetyksessä ei tapahdu missään muualla.




Yleensä suora lähetys on kestänyt noin neljä tuntia, pisimmillään yli neljä ja puoli tuntia. Tänä vuonna lähetys kesti kolme tuntia ja neljäkymmentäviisi minuuttia. Itse olen seurannut lähetyksiä suorana netin kautta jo neljän vuoden aikana. Tänä vuonna Suomessa MTV3 lähetti sen ihme kyllä myös suorana, mutta vain netin kautta. Kysymyksiä kertyi kaikkiaan lähes kolme miljoonaa, joten ne oli priorisoitava. Kaikkia kysymyksiähän ei voi millään esittää. Tärkeimpiä ovat ne, joita esiintyy useimmin.



Koska ylivoimaisesti suurin kysyjäryhmä ovat tavalliset kansalaiset kysymyksetkin koskevat tavallisen ihmisen elämää. Kysytään eläkkeistä, hintojen noususta, lääkkeistä jne. Tänä vuonna ensimmäisen kysymyksen sai esittää Jekaterina Tsernenka Omskista. Hän kysyi katujen huonosta kunnosta Omskissa talven jälkeen. Jo neljän tunnin kuluttua kysymyksen esittämisestä katuja alettiin kunnostaa, joten kannatti tehdä kysymys.

Jekaterina Tsernenka 

ja katujen kunnossapito alkoi 4 tuntia kysymyksen esittämisen jälkeen.

Meillä täällä Suomessa ja länsimaissa odotetaan aina, että Putinilta esitetään hankalia kysymyksiä. Minusta se on absurdia eikä ole ohjelman idea. Tarkoitus on löytää ratkaisuja kysymyksiin, jotka eivät muuten tule esille. Tänä vuonna yksi tällainen oli Sahalinin saarella oleva kalatehdas, jossa ei ole muutamaan kuukauteen maksettu palkkoja. Palkat maksettiin heti seuraavana päivänä ja johtajat joutuvat vastuuseen teostaan. Samalla tarkistettiin koko kalatehdas.

Sahalinin saarella olevan kalatehtaan palkkoja maksetaan.

Autistilapsen äiti kysyi autistilasten kouluista ja pääsymahdollisuuksista.


Meitä suomalaisia kai eniten kiinnosti kysymys Putinin yhteydestä veroparatiiseihin ja Panaman papereihin.  Tämä oli selvä provokaatioyritys, yritettiin löytää joku liikemies, jonka rahoja olisi voitu väittää Putinin omaisuudeksi. Odotettiin suurella innolla, että jotain laitonta ja sekavaa löydetään, mutta mitään ei löytynyt. Suurta pettymystä tuotti se, että Putinilla ei ole mitään yhteyttä veroparatiiseihin. Venäjällä on laki, joka kieltää kaikki yhteydet hallinnossa olevilta ulkomaisiin liikeyrityksiin.  Tämä koskee myös kaikkinaisia sijoituksia, omistuksia ja hallintoja.

Ainoa, mikä löydettiin oli presidentin ystävän Sergei Pavlovits Rolduginin tilin löytyminen Panaman papereista. Roldugin on muusikko,  sellisti ja toimii professorina Pietarin konservatoriossa. Hän on Putinin hyvä ystävä. Tili Panamassa hänellä on sitä varten, että hän kerää rahaa, siis myös lahjoituksia, jotka hän käyttää ostaakseen maailmalta harvinaisia soittimia. Viimeksi hän osti 1700 luvulta olevan harvinaisen Stradivariuksen miljoonilla. Näitä soittimia hän sitten antaa lahjakkaille musiikin opiskelijoille käyttöön täysin ilmaiseksi. Tai sitten hän lahjoittaa ne valtiolle. On siis suhteellista pitäisikö näistä varoista maksaa myös veroja. Minun käsitykseni mukaan ei. Se on hyödyllistä toimintaa valtiolle. Mitään Putinin sijoituksia Rolduginilla ei ole.

Meillä Putinia pidetään jonkinlaisena oligarkkina, jolla on miljardi omaisuus. Tämä on täysin väärä käsitys. Putinilla ei ole sijoituksia, osuuksia, linnoja eikä mitään valtavia omaisuuksia. Venäjän presidentin palkka ei ole kovin päätä huimaava eikä Putin ole liikemies. Hän on poliitikko. Hänellä on kaksi asuntoa, jotka molemmat hänen omassa käytössään ja kaksi autoa, joista toinen on Lada. Se on lahjoitus Ladoja valmistavalta tehtaalta. Kaikki asunnot ja linnat, joita Putin käyttää samoin kuin autotkin ovat Venäjän valtion omaisuutta - eivät siis Putinin yksityistä omaisuutta. Ne ovat virka-asuntoja samoin kuin meidän Sauli Niinistömme Mäntyniemi ja Kultaranta.

Meillä täällä Suomessa yritettiin yhdistää liikemiehet Arkadi Rosenberg, Boris Rosenberg ja Gennadi Timtsenko Putiniin, mutta he eivät todellakaan kuulu varsinaisesti Putinin lähipiiriin eikä heillä ole mitään taloudellisia yhteyksiä häneen. Televisio-ohjelma MOT lupasi paljastaa suomalaisia nimiä Panaman papereista, mutta mentiin kyllä pahasti ohi kun mainittiin vain Metson venäläinen myyntipäällikkö. Missä ovat ne sadat tai tuhannet suomalaiset nimet, jotka piti paljastaa? Pelkästään Nordea on junaillut ainakin 400 veroparatiisiyhtiötä asiakkailleen. En missään nimessä usko, että Nordea on ainoa pankki Suomessa, joka on tarjonnut määrätietoisesti veroparatiisien toimintaa sijoittajille eikä ainoastaan Panamaan vaan moneen muuhunkin veroparatiisiin. Euroopan komissio arvioi, että EU:n alueella menetetään vuosittain 1 000 miljardia euroa verotuloja.

Sen sijaan meillä on täysin unohdettu Euroopan köyhin valtio, jolla on Euroopan rikkain johtaja. Ukraina on Euroopan köyhin valtio tällä hetkellä ja sen presidentti Petro Poroshenko on Euroopan rikkain valtion johtaja. Presidenttinä ollessaan hän on kolminkertaistanut omaisuutena. Hänellä on runsaat sijoitukset Panaman veroparatiisissa, joista hän ei maksa veroja Ukrainalle. Me EU:n veronmaksajat täällä Euroopassa sen sijaan maksamme Ukrainan kuluja näköjään ihan mielellämme ja vapaaehtoisesti. Siinä olisi polemisoimisen aihetta. Mikä yhdistelmä? Mutta nyt mentiin asioiden ohi. Ottaa aivoon tämä yksipuolisuus.

Joten tämä provokaatio presidentti Putinia vastaan epäonnistui täydellisesti. Muistan menneiltä vuosilta vastaavia kysymyksiä kun länsimaiset lehtimiehet kysyivät Jukosin entisen omistajan Mihail Borisovits Hodorkovskin pidätyksestä. Hodorkovski omisti käytännössä Jukosin. Mutta omaisuutensa tämä oligarkki oli kerännyt varastamalla, huijaamalla, väkivallalla ja muilla epärehellisillä keinoilla, kuten monet muutkin oligarkit tuohon aikaan. En millään usko, että kukaan olisi pystynyt rehellisin keinoin saamaan tuollaista omaisuutta kokoon. Vankilaan hänet lopulta saatiin veropetoksista. Putin armahti hänet kuitenkin vuonna 2013, jolloin hän pakeni ulkomaille. Nykyään häntä syytetään murhien tilaamisesta, jotka tapahtuivat 1998 ja 1999. Silloin murhattiin mm. pormestari Vladimir Petuhov, öljy-yhtiön johtaja Jevgeni Rybin ym. Tuntien Hodorkovskin menetelmät uskon hänen osallisuutensa murhiin. Hodorkovskista on annettu kansainvälinen pidätysmääräys.

Presidentiltä Putinilta kysyttiin myös Ukrainan tilanteesta. Tällä hetkellä sotilaalliset provokaatiot ovat lisääntyneet Itäukrainassa. Talous on heikossa jamassa. Putinin mielestä USA:n ja EU:n olisi painostettava Kiovan hallintoa ryhtymään noudattamaan Minskin sopimusta, jota se ei ole noudattanut ainakaan tähän mennessä. 12-vuotias Valja kysyi, että jos Turkin Erdogan ja Ukrainan Poroshenko olisivat hukkumassa, kumman hän pelastaisi? Putin vastasi, että jos joku on jo päättänyt hukkua, on hänet mahdotonta pelastaa. Mutta olemme valmiita ojentamaan kätemme kenelle tahansa kumppanillemme, jos hän sitä itse haluaa.

Taloustilanteesta kysyttiin mm. onko tilanne musta vai valkoinen? Presidentti vastasi, että pikemminkin harmaa, trendi on positiivinen. Ensi vuonna kasvua pitäisi olla 1,4 prosenttia. Maatalous on kasvanut ja asuntorakentaminen on ennätyksellinen. Huonoina aikoina Venäjä käyttää omia puskurirahastoja, jotka kestävät vielä ainakin neljä vuotta. Meillä Suomessa otetaan velkaa tai kurjistetaan köyhien oloja. Putin ei usko lähiaikoina länsimaiden sanktioiden poistumiseen, mutta toisaalta se lisää Venäjän omavaraisuutta varsinkin maataloudessa, joka kasvoi 3 prosenttia viime vuonna.

Itämerellä tapahtunutta selkkausta ei ohjelmassa käsitelty johtuen varmasti siitä, että se oli niin uusi. Yhdysvalloissa tämä nousi ykkösuutiseksi kaikissa tiedotusvälineissä. Mutta toisaalta siellä ei juuri mainittu mitään Yhdysvaltin provokaatiosta viime joulukuulta, jolloin amerikkalainen B-52 pommikone lensi Kiinalaisen saaren yli Etelä-Kiinan merellä. Kiina piti tätä tahallisena provokaationa, mikä se todellisuudessa olikin. Yhdysvallat kiristää tahallisesti jännitteitä alueella. Lokakuussa Yhdysvaltojen laivaston hävittäjä USS Lassen purjehti alle 12 merimailin päästä Kiinan ominaan pitämiltä saarilta. Nämä ovat selviä provokaatioita.

Ja toisaalta mitä Yhdysvallat tekee Itämerellä kaukana omasta rannikosta? Venäläiset lentokoneet lensivät sentään lähellä omia alueitaan. On selvää, että yritetään ottaa tietoja ja näyttää, että ette ole oikealla asialla täällä.

Barack Obamaa Putin kehui siitä, että tämä oli myöntänyt virheensä hyökätessään Libyaan. Tämä on tuottanut suunnatonta tuhoa alueella ja pakolaisia virtaa Eurooppaan. Asia ei korjaantune lähiaikoina. Putin toivoi, että Libyan virhettä ei toisteta Syyriassa. Puolustus menoista Venäjällä Putin sanoi, että ne pysyvät suunnitelmien mukaisina.

USA:sta Putin sanoi, että on virhe suhtautua maailmaan siten, että USA:lla on jokin erityinen asema ja erityinen oikeus maailmassa. Näissä asioissa ei saa käyttää voimaa vaan pitäisi toimia kunnioittavasti ja tasaveroisesti jokaista osapuolta kohtaan. Tämä koskee tietysti myös Venäjää. Ilman sitä ei voi muodostaa tasaveroisia demokraattisia suhteita maailmassa.

Henkilökohtaisista asioista Putinilla on selkeä linja; niistä ei puhuta. Tosin hän kertoi, että hän itse voi hyvin ja hänen entinen vaimonsa voi hyvin. Liian varhaista on sanoa, pyrkiikö hän vuoden 2018 presidentin vaaleihin. Lapset kysyivät Putinilta, miten suhtaudutte aamupuuroon? Putin vastasi, että hän syö joka aamu puuronsa ja mitä vanhemmaksi hän tulee, sitä paremmalta puuro maistuu.

Kolmen lapsen yksinhuoltajaäiti sai tontin itselleen.

Koko talousmaailma seuraa joka vuosi lähetystä hyvin tarkasti. Tapahtuma on valtava katsaus venäläiseen yhteiskuntaan, joten sijoittajat ja meklarit ympäri maailmaa seuraavat lähetystä silmä tarkkana. Pankkien analyytikoille tämä on aina tärkeä tapahtuma.

Tämmöinen tilaisuus on ainoalaatuinen maailmassa, jossa maan johtaja, presidentti vastaa kaikkiin kysymyksiin täysin avoimesti ja suorassa lähetyksessä. En voisi kuvitellakaan, että presidentti Obamalla olisi kanttia tällaiseen. Lehdistötilaisuudet ovat asia erikseen. Kysymykset ovat toisenlaisia ja useimmiten poliittisia. Sieluni silmillä voisin kuvitella Sauli Niinistön änkyttelevän sinisillä silmillään alta kulmain tihrustellen vaikkapa työllisyydestä  "Joo ky.. ky.. kyllähän asia on niin, että.. ettähän - jo... jotainhan o.. on te.. teh.. tehtävä. E... en ny.. nyt suoralta kä.. kädeltä voi i.. ihan sa... sanoa, mu..mutta...".


 Liettualainen nuori nainen Eva Burbo sanoi lähetyksessä, että Venäjällä liikkuminen on nykyään turvallisempaa kuin muualla Euroopassa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan!