VALOA NÄKYVISSÄ
Putki Kurskissa
Ensin pari mielenkiintoista seikkaa, joita moni ei tule ajatelleeksikaan. Nykyisin maapallo on jaettu melko tarkkaan eri valtioiden alueisiin, joten valtioiden rajat ovat hyvin kiinteästi määritelty. Nyt Yhdysvaltojen presidentti Trump on keksinyt laajentaa Yhdysvaltojen aluetta Kanadaan, Panamaan ja ennen kaikkea Grönlantiin. Tämä on hyvin vaikea menetelmä, koska alueet on ennestään jo varattu. Menetelmä herättää tietenkin vastustusta ja ärtymystä valtioilta, jotka omistavat nämä maat. Panama on ollut esillä lukuisin eri versioin. Viimeksi Yhdysvaltain presidentti Trump on esittänyt hyökkäävänsä Panamaan. Tosin Ukrainasta amerikkalaiset firmat ovat ostaneet mustan mullan alueita omaan käyttöönsä. Mutta tässä on täysin epäselvää, missä määrin Yhdysvallat omistaisi nämä maat.
Toisin on maailman suurimmalla valtiolla Venäjällä, joka on jo liittänyt valtioonsa suuria alueita ympäriltään. Näihin kuuluvat Krim, Donetsk, Luhansk, Zaporizhia ja Kherson. Näillä alueilla on suurta eroa siihen, miten liittymisiin on suhtauduttu itse alueilla. Alueiden asukkaat ovat nimenomaan halunneet liittymistä Venäjään toisin kuin Yhdysvaltojen haluamilla alueilla. On ilmeistä, että Erityisen sotaoperaation jatkuessa Ukrainassa sodassa voitetut alueet liitetään myös Venäjään. Länsi-Euroopassa näitä seikkoja ei ole toistaiseksi pystytty hyväksymään.
Toinen seutu, jossa Venäjällä on suurta suosiota on Georgia ja siitä itsenäistyneet alueet Etelä-Ossetia ja Abhasia. Sekä Etelä-Ossetia että Abhasia haluaisivat liittyä Venäjään ja epäilemättä joskus tulee tapahtumaan näin. Venäjällä on huomattavasti korkeampi elintaso, kuin näillä alueilla. Myös Georgian mentaliteetti on lieventynyt Venäjää kohtaa viime aikoina ja suhtautuminen on tullut ystävällisemmäksi. Tämä johtunee siitä, että Venäjältä on viime vuosina ollut suuria määriä turisteja Georgiassa. Lännen yritykset muodostaa toinen rintama Venäjää vastaan Georgiaan ovat toistaiseksi epäonnistuneet kokonaan.
Georgiaan liittyy yksi tärkeä seikka. Kun Nykyinen presidentti Mikheil Kavelasvili astui virkaansa nostatti se valtavat mielenosoitukset Georgiassa. Tämä johtui siitä, että Yhdysvaltain kehitysyhteistyövirasto USAID nosti näitä mielenosoituksia. Presidentti Trump teki hyvin viisaasti lopettaessaan USAID:n toiminnan kokonaan. Tämä laitos oli jo kymmeniä vuosia nostattanut erilaisia konflikteja eri puolilla maailmaa. Mm. Ukrainan Oranssi vallankumous vuodelta 2014 oli suurelta osin USAID:n aikaansaannos. Äskettäin löydettiin Mariupolista todisteita USAID:n toiminnasta Ukrainassa. Myös Valko-Venäjän mielenosoitukset vuosilta 2020 - 2021 olivat suurelta osin USAID:n aiheuttamia. Molemmat mielenosoitukset vaativat myös kuolonuhreja.
Heti virkaan astuessaan presidentti Trumpin yksi ensimmäisistä toimista oli lopettaa USAID käytännössä ja siirtää se ulkoministeriön alaisuuteen. USAID (United States Agency for International Development, lyh. USAID, perustettu 1961). Koko henkilökunta sanottiin irti. Laitos käytti runsaasti varoja eri puolilla maailmaa jopa rahoittamalla terroristien toimintaa Lähi-idässä ja Euroopassa. Paitsi, että tämä oli moraalitonta se myös kulutti valtavasti Yhdysvaltojen varoja. USAID määriteltiin rikollisjärjestöksi. Samalla myös CIA:n toimintaa supistettiin. Uusien työntekijöiden rekrytointi jäädytettiin. Kaikille työntekijöille tarjottiin eropakettia. Kaikkiaan eropaketteja tarjottiin noin kahdelle miljoonalle liittovaltion työntekijälle. Minusta tämä oli hyvin viisas päätös, koska CIA on aina toiminut kaikkien moraalisten sääntöjen vastaisesti. Se ei ole ollut koskaan demokraattinen laitos.
Vaikka Venäjän ja Yhdysvaltojen välit ovat lähentyneet on tietenkin selvää, että niiden intressit maailmassa eivät ole yhteneväiset. Mutta ne hyötyvät paljon yhteisestä toiminnasta sekä poliittisesti että taloudellisesti. Siksi presidentti Trump on tehnyt varsin viisaasti ryhtyessään rakentamaan suhteita Venäjän presidentti Putiniin. Näyttäisi siltä, että molemmilla osapuolilla on luottamusta toisiinsa. Toisin on Euroopan laita. Suuressa osassa Euroopan maissa vallitsee hysteria Venäjää kohtaan. Ja nyt kun Venäjän ja Yhdysvaltojen välit näyttävät parantuneen ja kehittyvän yhä parempaan suuntaan herättää se kauhua Euroopassa. Varsinkin joissakin Euroopan valtioissa ollaan oltu käytännössä täysin sekaisin uusien tapahtumien kirjossa tässä uudessa muuttuneessa maailmassa. Suomi on valitettavasti tässä mukana. Tämä on erittäin lyhytnäköistä.
Yhdysvaltojen talous on alamaissa. Presidentti Trumpin toiminta ei ole ilmeisesti ehtinyt vaikuttaa suotuisasti Yhdysvaltojen talouteen. Pikemminkin näyttää siltä, että se vaikuttaisi toistaiseksi negatiivisesti. Euroopan talous on vielä huonommassa kunnossa. Yhdysvaltojen taloustoimet ovat vaikuttaneet negatiivisesti Euroopan talouteen. Myös Euroopan omat toimet, kuten esimerkiksi aseellinen varustautuminen ja sotilaallinen toiminta ovat lisänneet taloudellista painetta ja elintasoa huonontavasti. Näin on myös Suomessa. Varustautuminen ja aseistaminen vaikuttavat negatiivisesti elintasoon.
Venäjän talous sen sijaan on edelleen kasvujohteista. Talouden kasvuvauhti on edelleen 4,1 % eikä ole laskenut esimerkiksi Ukrainan erityisen sotaoperaation takia. Tämä johtunee hyvistä kauppasuhteista itään. Kiinan ja Intian taloudet kasvavat edelleen voimakkaasti Yhdysvaltojen tullitoiminnasta huolimatta. Myös Venäjän kauppa muualle maailmaan kasvaa jatkuvasti. Talousliitto BRICS on merkittävä tekijä tässä. Vaikka öljyn hinta on alamaissa se ei ole juuri vaikuttanut Venäjän talouteen.
Yhdysvallat neuvotteli Ukrainan edustajien kanssa 11.3.2025 Saudi-Arabiassa ja päätyivät 30 päivän tulitaukosopimukseen Ukrainassa. Ongelmanahan tässä oli, että Venäjä ei ollut mukana, joten sopimus oli yksipuolinen. Venäjän presidentti Putin vastasi sopimukseen 13.3.2025 myöntävästi, mutta lisäsi ehtoja, joita ilman sopimus ei voi toimia. Näitä seikkoja ei oltu huomioitu Yhdysvaltojen ja Ukrainan sopimusehdotuksessa. Yhdysvaltojen ja Ukrainan kahdenvälinen sopimus oli ikään kuin raakile, josta puuttui paljon yksityiskohtia eikä se olisi onnistunut lopettamaan sotimista edes tuon 30:n päivän ajaksi. Siksi siihen on pakko lisätä muutama yksityiskohta. Mutta hyvä lähtökohta se oli.
Järkevästi ajatellen Venäjän ehdotusta mukaillen tällaisia olisivat esimerkiksi alueet, joita Venäjä jo hallitsee. Ei ole mitään järkeä lähteä ikään kuin peruuttamaan alueilta 30 päiväksi ja sen jälkeen lähteä uudelleen alusta, jos rauha ei pysyisikään. Tästähän Venäjällä on jo kokemuksia vuodelta 2022. Venäjällä oli jo joukkoja Kiovassa ja monessa muussa paikassa Ukrainassa. Presidentti Zelenskyi pyysi Putinia poistamaan joukkonsa Kiovasta, koska on vaikea neuvotella rauhasta niin sanotusti "ase ohimolla". Venäjä poisti joukkonsa Kiovasta. Turkissa Venäjä ja ukraina pääsivät rauhansopimukseen ja sopimus oli jo laadittu, mutta allekirjoituksia vailla. Silloin sinne juoksi Britannian silloinen pääministeri Boris Johnson ja sanoi Zelenskyille, ettei allekirjoittaisi rauhansopimusta. Näin Zelenskyi tekikin. Näin Venäjää oli petetty. Ei siis ole mitään järkeä lähteä tekemään virhettä uudelleen.
Myös Naton tai EU:n jäsenyyden kieltäminen Ukrainalta ovat olennainen osa tätä operaatiota. Jos kieltoa ei lisätä sopimukseen sotaoperaation lopettamiselle ei olisi mitään järkeä. Myös Ukrainan armeijan pienentäminen on hyvin tärkeää sotatoimien lopettamiselle. On myös erittäin tärkeää, että rauhanturvaajia ei tule vihamielisistä maista. Rintama on yli 2 000 km pitkä. Esimerkiksi Naton tai Euroopan jäsenet suhtautuvat erittäin vihamielisesti Venäjään, joten turvaajat näistä maista toimisivat hyvin yksipuolisesti. Venäjä on ehdottanut, että rauhanturvaajia tulisi esimerkiksi BRICS - maista.
Nämä ehdot koskevat siis vain 30:n päivän rauhaa. Jos rauhasta halutaan pysyvää ehtoja olisi tietenkin enemmän. On tietenkin selvää, että Ukrainan hallinto on vaihdettava ja Zelenskyi poistettava virastaan, jossa hän on laittomasti toiminut jo pitkän aikaa. Natsismi ja Stepan Banderan palvonta hävitettävä tyystin Ukrainasta. Venäjän kieli palautettava tasa-arvoiseen asemaan muiden kielten kanssa. Venäjän viha ja -kulttuurin halveksunta poistettava Ukrainasta. Ja tietenkin paljon muutakin, mutta en nyt tässä ryhdy politisoimaan enempää asioita.
Venäjä on jatkuvasti edennyt Erityisessä sotaoperaatiossaan Ukrainassa melko hyvin joka rintamalla. Mutta sitten Venäjä yllätti koko maailman. Kurskin alueen läpi kulki ennen kaasuputki Ukrainaan, mutta sitten Ukraina lopetti kaasun ostamisen Venäjältä. Venäjä päätti käyttää hyväkseen tätä kaasuputkea. Se tuuletti tyhjäksi koko kaasuputken ja kuljetti yli 600 sotilasta tämän putken kautta ukrainalaisten selustaan Kurskissa. Näin käytännössä 11.3.2025 saatiin saarrettua Kurskissa olevat ukrainalaiset joukot. Ne joutuivat suureen pulaan. Vahvistuksia ja lisäjoukkoja Ukraina ei saa läpi. Venäjä on saanut jo suurimman osan alueesta ja jopa suurimman kaupungin Sudzan haltuunsa.
Saaroksiin Kurskin alueella on joutunut eri tietolähteiden mukaan jopa 1 000 - 10 000 ukrainalaista sotilaasta. Lukua on vaikea määritellä erilaisten lähteiden runsauden takia. Ukrainalaisten lähteiden mukaan alueella on ollut eliittijoukkoja. Mukana on myös ranskalaisia, brittiläisiä ja puolalaisia sotilaita. Presidentti Trump ilmoitti olevansa huolissaan näiden 10 000 sotilaan hengestä. Putin ilmoitti, että ne sotilaat, jotka antautuvat säilyttävät takuuvarmasti henkensä, mutta ne, jotka taistelevat vastaan menettävän henkensä. Ukrainan presidentti Zelenskyi EI kehottanut sotilaitaan antautumaan vaan ilmoitti, että he ovat täyttäneet tehtävänsä. Johtopäätös: kuolkoon vaikka pois! Se siitä sitten!
Chicagon yliopiston professori John Mearsheimerin mukaan EU-maiden mukaan tulo rauhanneuvotteluihin merkitsisi sitä, että lopullisen rauhan saavuttaminen merkitsisi, että osapuolten kantojen koordinoinnin vaikeuden vuoksi se viivästyttäisi lopullista rauhaa niin, että Venäjä valloittaisi lisää alueita. Professorin mukaan Ukrainan joukot alkavat nopeasti menettää moraalia, joka vain nopeuttaa Venäjän asevoimien etenemistä. Esimerkiksi Harkovasta on jo ilmoitettu epävirallisten lähteiden mukaan, että se on jo valmis antautumaan Venäjälle. Tätä ei ole ilmoitettu missään virallisesti.
Todella mielenkiintoinen ilmiö on, että kaksi eurooppalaista järjestöä pyytää Heritage Foundationilta apua EU:n purkamiseksi. Presidentti Trump on Heritage Foundation ajatushautomon taustalla. Pyynnön takana ovat puolalaiset ja unkarilaiset järjestöt. Työpajan sisältö vuodettiin puolalaisen tutkimuslaitoksen sivuille. Vaatimusta EU:n hajauttamisesta perustellaan jäsenvaltioiden vapauden ja vallan kasvattamisella. Trump lienee taustalla. Asiasta suunnitellaan kokousta. Jos EU puretaan merkitsisi se Suomelle taloudellista etua, koska Suomi on aina ollut EU:n maksajamaa.
Myös Natosta on alettu puhua samaan sävyyn. Voisiko Yhdysvallat lopettaa Naton? Mitä tapahtuu, jos Yhdysvallat eroaa Natosta? Monet puhuvat, että Nato elää viimeisiä päiviään. Nato on toiminut paljolti Yhdysvaltojen käskyläisenä. Nyt maailma on kuitenkin muuttumassa. Tämänhetkinen Yhdysvallat on selkeästi muuttunut ja sen suhde Venäjään on toisenlainen. On selvää, että Yhdysvallat ei tule auttamaan Eurooppaa, jos alkaisi konflikti Venäjän ja Euroopan välillä tai Venäjän ja jonkun eurooppalaisen valtion välillä. Paljon puhutaan voisiko Nato olla vain eurooppalainen. Nato eurooppalaisena on hyvin eripurainen. Selkeästi on niin, että Nato on menneen maailman kalua ja auttamattomasti vanhanaikainen. Maailma on muuttunut ja tulee vielä enemmän muuttumaan. Tarvitaan uutta ajattelua erilaisten valtioiden välisiin suhteisiin. Nato on historiallinen jäänne, jota enää ei tarvita. Jos Nato lopetettaisiin olisi se etu Suomelle. Rahaa säästyisi ja sitä riittäisi muuallekin kuin Natolle ja sotakalustolle.
Venäjällä ja Yhdysvalloilla on ollut kontakteja monella tasolla, mutta Putin ja Trump eivät ole nyt vielä tavanneet henkilökohtaisesti. Aikaisemmin he ovat tavanneet toisensa Helsingissä 16. heinäkuuta 2018. Nyt Suomi on menettänyt tämän mahdollisuuden. Tosin he ovat eri tietojen mukaan keskustelleen toistensa kanssa puhelimitse useaan kertaan. Milloin he tapaavat toisensa tällä kertaa jää nähtäväksi.
Lopuksi jatkan vanhaa sarjaani venäläisille antautuneista ukrainalaisista sotavangeista. Tällä kertaa vangit ovat pääasiassa Kurskissa vangittuja sotavankeja. Mitään nimiä tai muita tietoja en anna eettisistä ja moraalisista syistä:
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttisi tarkistetaan!