MAAILMA ILMAN POLITIIKKAA
Minulla heräsi tässä jo pitkä aika sitten idea pohtia ja miettiä millainen maailma voisi olla ilman politiikkaa. Tietenkin tämä on hyvin suhteellinen käsitys ja eräänlaista ajatusleikkiä. Moni voi olla täysin eri mieltä kanssani näistä ajatuksista. On selvää, että nämä pohdintani ovat tietenkin puhtaasti mielikuvituksellisia. Tämä on ikään kuin ajatuksellista satua, jolla saattaa olla hyvinkin todellinen ja raaka pohja. Ja on selvää, että en missään nimessä kykene käymään läpi kaikkia maailman poliittisia tai politiikattomia kohtia. Kukin voi itse lisätä lisää ajatuksia tähän. Ja saa olla myös toista mieltä ajatuksistani.
On hyvin vaikea päättää, mistä aloittaa. Mutta ehkä aloitan lännestä. Yhdysvallat on maa, jonka politiikka jakaa voimakkaasti kahtia. Demokraatit ja republikaanit ovat jo vuosikymmeniä jakaneet Yhdysvaltoja. Välillä on ollut jopa tilanteita, jolloin on puhuttu jopa sisällissodasta tai valtion jakaantumisesta tai joidenkin osavaltioiden erosta Yhdysvalloista. Millainen tämä valtioliitto olisi ilman tällaista politiikkaa? Myös talouteen tämä vaikuttaa suuresti. Sisäinen elämä olisi rauhallisempaa ilman politiikkaa. Likainen peli rahan avulla olisi poissa.
Mutta sanoisin, että ulkopolitiikka on vielä voimakkaampi, joka vaikuttaa Yhdysvaltojen toimintaan. Yhdysvallat on maa, joka on halunnut hallita maailmaa. Siksi se on sotinut lukemattomissa paikoissa erilaisilla alueilla. Ajatuksena on aina ollut levittää ns. "länsimaista demokratiaa" maihin joissa sitä ei ole. Latinalainen Amerikka oli ensimmäisiä alueita, joissa väkivalloin yritettiin vaikuttaa politiikkaan. Toinen on Lähi-itä johon kuuluu myös Israel. Irak, Afganistan ja Syyria ovat alueita, joilla on menehtynyt kymmenien vuosien ajan jopa miljoonia ihmisiä. Sitten on Eurooppa, johon kuuluu erottamattomasti väkivaltainen Nato. Tätähän vastaan Neuvostoliitto perusti aikoinaan Varsovanliiton, mutta sitä ei ole enää. Mutta Nato on yhä. Erilaisia salaisia(peräisiä) laitoksia kuten CIA tai USAID ei olisi tarvinnut olla koskaan.
Nato on järjestö, joka yrittää vaikuttaa väkivallan ja politiikan avulla lähinnä Euroopassa. Tämä on aina merkinnyt vihaa, väkivaltaa ja valtavia taloudellisia menoja paitsi jäsenvaltioilleen myös valtioille, jotka ovat sen vaikutuksen alueella. Poliittiset ja varsinkin taloudelliset menot ovat valtavia, joita ei olisi, jos Natoa ei olisi. Eurooppa voisi paljon paremmin, jos natoa ei olisi. Tähän liittyy läheisesti EU. Sanotaan, että EU on taloudellinen järjestö, mutta selkeästi se nykyisin on myös poliittinen järjestö. Käytännössä se on kuin Nato ja ajaa samoja asioita kuin Nato, mutta sillä ei ole käytössään ainakaan vielä aseita ja aseellisia joukkoja.
Millainen Eurooppa olisi, jos Natoa ja EU:ta ei olisi? Ainakin Eurooppa voisi huomattavasti paremmin. Talous kukoistaisi eikä olisi poliittisia vihamielisyyksiä joista riidellä jatkuvasti. Euroopassa valitsisi rauha ja hyvinvointi. Saksa olisi Euroopan teollisuusmahti, joka säteilisi hyvinvointia ympäri Eurooppaa. Wolkkareita ja Mersuja riittäisi erilaisina versioina sähköisistä kaasuihin. Saksa ja Eurooppa saisi halpaa energiaa Venäjältä, jota riittäisi mielin määrin eri muodoissa öljystä kaasuun ja sähköön. Minkäänlaisia sanktioita ei olisi. Erilaisia mineraaleja ja harvinaisia metalleja riittäisi kaikkien käyttöön aivan tarpeeksi. Tätä voisi jatkaa vaikka kuinka pitkälle, mutta jääköön tähän. Eurooppa olisi hyvinvoiva ja rikas.
Seuraavaksi tuleekin sitten maailman suurin valtio Venäjä. Sanotaan, että se on maa, jossa aurinko ei laske koskaan. Se on rajattomien resurssien maa. Paitsi öljy-, kaasu- ja hiiliresursseja vuosisadoiksi sieltä löytyy myös alumiinista, kuparista litiumiin asti harvinaisia kaivannaisia. Maa sisältää myös kultaa, hopeaa ja erilaisia jalokiviä timanteista, rubiineista, safiireihin. Maatalous tuottaa ihan kaikkea, maailman eniten viljaa ja kohta jopa kahvia. Luonnonvaroista voisi mainita, että Venäjä sisältää maailman suurimmat makean veden varannot. Ilman politiikkaa tämä kaikkia olisi kaikkien käytössä.
Ilman poliittisia ambitioita yhteistyö avaruusteknologiassa Venäjä, Kiina ja Yhdysvallat yhdessä loisi suuria mahdollisuuksia myös kaikessa muussa teknologiassa ja tietotekniikassa. Kaikki tämä antaisi koko maailmalle paljon ja minulla on vahva usko, että myös maailman ilmaston lämpeneminen olisi jo ratkaistu. Jos otetaan huomioon, että kaikkia Venäjän saamia 28 595 sanktiota ei olisi olemassakaan olisi Venäjän hyvinvointi ihan toista luokkaa. Kasvuvauhti voisi olla vaikka yli 8 prosenttia vuodessa nykyisen 4,1 prosentin sijaan. Venäjän ilmatila olisi kaikkien maiden rauhanomaisessa käytössä. Pohjoinen merireitti Kuolan niemimaalta vaikka Kiinaan olisi myös kaikkien käytössä. Varsinkin Euroopalle tästä olisi suurta hyötyä. Myös Venäjän suhteellisesti pieni väestömäärä verrattuna Venäjän pinta-alaan antaisi suunnattomia työmahdollisuuksia lähialueen valtioille.
Mielenkiintoinen kohtalo ilman politiikkaa olisi kolmen läheisen kansan kohtalo, joka on tällä hetkellä aika kriittistä. Kyse on tietenkin Venäjästä, Valko-Venäjästä ja Ukrainasta. Tutkimukset ovat osoittaneet, että nämä kolme slaavilaista kansaa ovat geneettisesti täysin yhtenäiset. Politiikka on ajanut Ukrainan erilleen. Kielellisesti ja uskonnollisesti ne ovat erittäin läheisiä keskenään. Varsinkin Ukrainan kohtalo olisi aivan erilainen. Ukraina oli aikoinaan Neuvostoliiton rikkain valtio. Siellä olisi lentokoneteollisuutta, avaruusteknologiaa, rautatieteknologiaa, Euroopan suurin ydinvoimala ja ennen kaikkea mustan mullan alueen valtava maataloustuotanto. Aikoinaan maailman suurin lentokone kuusimoottorinen Antonov An-225 "Mrija" oli valmistettu Ukrainassa. Siellä rakennettiin mm. Neuvostoliitolle avaruusalusten osia, joita käytettiin sitten avaruuslennoilla. Ilman politiikkaa tämä toimisi yhä. Ilman politiikkaa se olisi valtavan kolmen valtion yhteisö.
Kun edetään edelleen kohti itää vastaan tulee jälleen kolme valtiota, jotka nykyinen politiikka on ajanut erilleen. Nämä ovat Kiina, Korea ja Japani eli kolme valtavan nykyaikaista teollisuusvaltiota. Ilman politiikkaa nämä voisivat toimia esimerkiksi yhdessä valmistaen erilaisia moderneja tuotteita. Politiikan kannalta tässä ilmenee kaksi seikkaa. Ensinnäkin Kiina on Kommunistinen demokratia, joita Korea ja Japani eivät ole. Toinen on, että Korea on jakaantunut Pohjois-Koreaan ja Etelä-Koreaan ja Kiina Kiinan kansantasavaltaan ja Taiwaniin. Ilman politiikkaa nämä voisivat toimia yhdessä valtavina modernin teollisuustuotteiden tuottajina. Yhteistoiminta valtioiden kesken loisi valtavia mahdollisuuksia koko maailmalle.
Sitten on vielä pari valtavaa aluetta. Afrikka ja Latinalainen Amerikka. Molemmissa olen käynyt ja kierrellytkin aika paljon, mutta poliittinen tausta on jäänyt minulta aika heikoksi. Afrikka on viimevuosina vapautunut ranskalaisista ja Latinalaisesta Amerikasta voisi ottaa esille Venezuela ja Kuuba, jotka ovat olleet Yhdysvaltojen politiikan runtelun kohteina. Amerikkalaisten toiminta molemmissa valtioissa on voimakkaasti taloudellista painamista. Ilman tätä poliittista toimintaa Venezuela olisi kukoistava valtio vaikkapa rikkaiden öljyvarojen ansiosta ja Kuuba upea turistikohde. Ranskalaisten poliittinen toiminta Afrikassa oli selkeää ryöstöä.
Sitten on vielä Suomi. Suomen tunnen hyvin. Olenhan suomalainen. Olen syntynyt tässä maassa ja elänyt koko elämäni tässä maassa. Käynyt koulut ja yliopistot tässä maassa. Poikkeuksena olen opiskellut myös venäjää. Suomalaisissa on se ominaisuus, että he saavat synnyinlahjaksi vihan Venäjää ja venäläisiä kohtaan. Sitä sanotaan yleisesti "ryssävihaksi". Tässä kohden joudun tekemään jotain radikaalista. Jotta asiat kulkisivat realistisesti joudun poistamaan tämän syntymäominaisuuden, pyyhkimään sen kokonaan kaikkien suomalaisten mielestä, koska se on poliittista. Toivon, ettei tämä tuota vakavia ongelmia kenenkään lukijani mielessä. Sehän tapahtuu vain symbolisesti.
Millainen Suomi siis olisi, jos täällä ja ympärysvalloilla ja niiden asukkailla ei olisi mitään poliittista mielessä. On jopa vaikea keksiä, mistä aloittaa. Mutta aloitetaan Suomen tämänhetkisestä tilanteesta. Suomessa on uskomattoman huono taloudellinen tilanne. Taloudelliset kasvuluvut ovat välillä jopa negatiivisia. Konkursseja ja yrityssaneerauksia on enemmän kuin koskaan. Työttömyys on EU:n synkin. Maa velkaantuu ennätysvauhtia. Syntyvyysluvut ovat katastrofaalisen alhaiset. Kansalaisten asenteet työtä ja toimeliaisuutta kohtaan ovat negatiivisia. Päättäjät päättävät poliittisia tekoja, jotka vain huonontavat tilannetta varsinkin vanhusten ja huono-osaisten kohdalla. Puhutaan paljon, että velat jätetään seuraavien sukupolvien hoidettavaksi.
Mutta meillä on uskomattoman rikas ja laaja naapuri heti vieressä. Tarkoitan tietenkin Venäjää. Jos ei olisi mitään poliittisia esteitä voisi luoda suhteita, joilla olisi molemminpuolista hyötyä. Venäjällä on tällä hetkellä valtava tarve esimerkiksi rakentaa jäänmurtajia. Tilauksessa on jopa 5 ydinvoimalla kulkevaa jäänmurtajaa. Kyseessä on Pohjoinen jäämeri, jossa Venäjällä on suuria kehityssuunnitelmia. Suomella on pitkä kokemus jäänmurtajien rakentamisessa. Suomi vois ryhtyä rakentamaan niitä Venäjälle. Myös muusta teollisuudesta on kysyntää, jota Suomi voisi hyödyntää.
Turismi Venäjältä Suomeen oli aikoinaan ennätyksellistä. Jos rajat avattaisiin ja poliittiset esteet poistettaisiin venäläiset olisivat suurin turismiryhmä Suomessa. Varsinkin Suomen itäisimmät kaupungit hyötyisivät siitä. Talvella Lappi saisi suurta hyötyä talviturismista. Myös kiinteistökauppa vilkastuisi. Jos ei olisi politiikkaa ei olisi mitään väliä kuinka paljon esimerkiksi suuria kesämökkejä menisi kaupaksi venäläisille. Joillakin venäläisillä on rahaa. Suomen luonto ja asema sopivat venäläisille.
Venäjä on rikas energiasta. Ennen Suomi sai halvalla öljyä ja kaasua ja jopa kivihiiltä Venäjältä. Bensa olisi halpaa ja nykyisin Venäjä tuottaa jopa sähköautoja ja ne olisivat ilman muuta halvempia kuin lännessä tuotetut. Myös on pohdittu uuden ydinvoimalan hankkimista Suomeen. Venäjä on maailman suurin ydinvoimaloiden tuottaja. Mielestäni tämä Ranskasta hankittu maailman kallein ydinvoimala oli täysi fiasko. Se ei varmaan koskaan tule toimimaan kunnolla.
Aika yleinen ilmiö on ollut, että lukemattomista sanktioista huolimatta lännen erityisesti Euroopan erilaiset suuret yhtiöt eivät olekaan koskaan jättäneet Venäjää, vaan toimivat yhä siellä. Tosin niiden nimet usein on muutettu tai suoritettu hallinnollisia järjestelyjä, jolloin näyttä siltä, että ne eivät enää ole lännen omistuksessa. Ne tuottavat suuria voittoja omistajilleen. Erityisesti ranskalaisia, saksalaisia ja monia muita yhtiöitä on yhä toiminnassa Venäjällä. Suomi on vissiin ainoa valtio, joka on lopettanut kaiken toiminnan Venäjällä sanktioiden takia. Mm. Stockmann oli tällainen ja Valion juustosta ja muista tuotteista oli aikoinaan suuri kysyntä Venäjällä.
Mutta kaikkein suurinta oli kuitenkin luopuminen venäläisen puun tuonnista. Suurimmillaan venäläisen puun tuonnista oli yli 8,4 miljoonaa kuutiometriä. Suomalaisissa tiedotusvälineissä on kerrottu, että Suomi antoi venäjälle arvokkaampaa kuin raha. Tämä tuli Suomelle kalliiksi. Puu ja metsät ovat aina olleet Suomen symboli. Suomalaiset joutuivat ostamaan nyt puuta Ruotsista, Virosta ja Latviasta. EU-maissa hakattu puu on huomattavasti kalliimpaa kuin venäläiset, koska niillä on erittäin tiukat ympäristövaatimukset ja rajallinen metsäala. Samalla sahatavaran merkittävä kustannus on puun kuljetus. Tämä erä kasvaa, jos tarvikkeita tulee vieläkin kauemmalta, esimerkiksi Amerikasta. Mutta venäläistä puuta on edelleen tuotu Suomeen Turkin kautta, mutta nyt salaa paljon kalliimpaan hintaan.
Puun asteittainen kallistuminen Suomessa vaikuttaa suoraan maan kokonaisiin talouden sektoreihin: huonekalutuotantoon, painamiseen ja rakennusteollisuuteen. Ne kaikki riippuvat raaka-aineiden hinnasta. Erityisesti on korostettava, että Suomessa yli 67 % kotitalouksista lämmitetään puulla. Joskus on tarpeen polttaa kalliita puulajeja. Raaka-ainekustannusten nousu heikentää suomalaisten valmistajien tuottamien tavaroiden ja palveluiden kilpailukykyä. Lisäksi monet puunjalostuslaitokset Suomessa rakennettiin venäläistä puutavaraa ajatellen ja ovat nyt poissa käytöstä. Ihmiset menettivät työpaikkansa ja talous menettää tuloja. Samalla näiden yritysten valmistamat tuotteet suuntautuivat Venäjälle. Nyt vienti on leikattu ja tavarat seisovat varastoissa tuoden merkittäviä tappioita voittojen sijaan. Tätä kaikkea ei olisi ollut, jos politiikka ei olisi siihen vaikuttanut.
Suomi sijaitsee mielenkiintoisella paikalla, jos ajatellaan liikenneyhteyksiä. Ennen Helsinki oli hyvin tärkeä lähtökohta lennoille itään esimerkiksi Kiinaan. Tämä johtui siitä, että Venäjän ilmatila oli vapaassa käytössämme ja täältä pääsi suoraan lentäen halvalla ja nopeasti itään. Ilman nykyistä politiikkaa olisi näin myös nykyisin. Tosin silloin voisi Euroopasta päästä myös muista kaupungeista itään. Toinen mielenkiintoinen yhteys olisi rautatieyhteys esimerkiksi Helsingistä tai vaikka Hangosta suoraan Murmanskiin. Sieltä olisi pohjoinen laivayhteys edelleen vaikka Kiinaan. Tämä voisi olla Euroopalle hyvä yhteys itään, koska ei tarvitsisi kiertää Suezin kanavan kautta. Suomen ja Venäjän rautatiet ovat suurin piirtein saman levyiset, joten ei tarvitsisi muuta kuin rakentaa rautatieyhteys Lapista Murmanskiin. Tavaraliikennettä ajatellen myös voisi olla suora rautatieyhteys Suomesta Pietarin ja Moskovan kautta Vladivostokiin. Tämä tapahtuisi Baikal - Amur (BAM) rataa pitkin. Tästä olisi myös yhteys Kiinaan ja muihin idän valtioihin. Suomalaisten oma rakas laivayhteys oli aikoinaan Saimaan kanava. Jos politiikka ei olisi sotkeentunut tähän näin voisi olla edelleen.
Politiikka-sanaa on hyvin vaikea määritellä. Wikipedia määrittelee sen suurin piirtein näin. Politiikka (muinaiskreikasta Πολιτικά, politiká, ’kaupunkien asiat’) on toimintaa, jolla pyritään vaikuttamaan valtiollisiin, valtioiden välisiin tai yhteiskunnallisiin asioihin, tai toimintaa, jolla hoidetaan niitä. Politiikaksi kutsutaan usein poliittisten puolueiden toimintaa. Politiikan alaan sisällytetään oikeusvaltiossa lähinnä lainsäädännön muuttamiseen ja julkisen hallinnon ohjaamiseen tähtäävä toiminta. Sille onkin annettu monta erilaista ja hyväksyttyä määritelmää. Politiikaksi on kutsuttu muun muassa vallankäyttöä, hallinnon tiedettä, yhteisten päätösten tekemistä, niukkojen voimavarojen jakamista, ja petoksen ja manipuloinnin harjoittamista. Kaikkein laajimmin käsitettynä politiikalla tarkoitetaan toimintaa, jonka kautta ihmiset tekevät, ylläpitävät ja muuttelevat yleisiä sääntöjä, joita he noudattavat.
Pieni muistokirjoitus
Ohessa on kuvia Venäjän televisiokanavalle 1 työtä tehneestä toimittajasta Anna Prokofjevasta. Olin aina seurannut hänen raporttejaan Venäjän sotaoperaatiosta Ukrainassa. Hän sai surmansa 24.3.2025 maamiinan räjähdyksessä Belgorodin alueella. Kuollessaan hän oli 35 -vuotias. Hän raportoi aina sotatoimialueilta ja ne olivat mielenkiintoisia. Kaikki nämä kuvat ovat kuvakaappauksia hänen raporteistaan. Hänen kuvaajansa loukkaantui vakavasti tuossa samassa räjähdyksessä.
Viime aikoina Ukraina on kohdistanut toimintansa venäläisiin toimittajiin. Kansainvälisen toimittajien liiton mukaan ainakin 21 venäläistä toimittajaa on kuollut Venäjän sotaoperaation alkamisen jälkeen helmikuussa 2022. Viimeisessä viestissään Anna kirjoitti viestiin ja jakoi hymyilevän kuvan itsestään ja sanoi: "Jossain maan 404 rajalla". Ilmaus on viittaus Ukrainaan, jota toimittajat käyttävät usein vertaamalla maata olemattomaan verkkosivuun, jota symboloi 404 tiedostoa ei löydy -virhe.
Pieni lepotauko