sunnuntai 10. joulukuuta 2023

 

ENTÄ NYT VENÄJÄ?

 


Suomen itsenäisyyspäivänä 6.12.2023 Venäjän presidentti Vladimir Putin vieraili Arabiemiraateissa, jossa hän tapasi Arabiemiraatin presidentti Mohammed bin Zayed Al Najan ja muut johtajat ja sen jälkeen Saudiarabiassa, jossa tapasi prinssi Mohammed bin Salman. Vastaanottoseremoniat ylittivät tavanomaiset  protokollat. Erityistä pahennusta Yhdysvalloissa ja raivoa Ukrainassa herätti se, että Abu Dhabissa F-16 hävittäjät piirsivät taivaalle Venäjän lipun värit. Se, että Putin vieraili näissä Venäjälle ystävällismielisissä maissa Suomen itsenäisyyspäivänä oli puhdas sattuma. Niillä ei ollut mitään tekemistä toistensa kanssa. Tarkoitus oli neuvotella suhteista ja kaupasta ja öljystä. Venäjä on lähentynyt voimakkaasti Arabimaita ja niiden välit ovat erinomaiset. Huomiota herätti se, että häntä matkalla Moskovasta saakka saattoi neljä SU-35 hävittäjää. Matka Moskovasta on yli 5 000 km pitkä ja yksikään amerikkalainen hävittäjä ei pysty vastaavaan matkaan ilman huomattavaa lisävarustusta tai lisätankkausta. Seuraavassa videot matkasta:

https://www.youtube.com/watch?v=nGzwR7ln9jk

https://www.youtube.com/watch?v=mHt4jpcgFCk

 

 
Arabiemiraatin presidentti Mohammed bin Zayed Al Naja


 

 
Prinssi Mohammed bin Salma

 

 
Iranin presidentti  Ebrahim Raisolsadati

Iranin presidentti  Ebrahim Raisolsadati eli Ebrahim Raisi tuli Moskovaan presidentti Putinin vieraaksi heti seuraavana päivänä 7.12. Varmasti keskusteltiin myös samoista asioista kuin muiden Arabivaltioiden kanssa. Iran on paljon auttanut Venäjää mm. Ukrainan sotilasoperaatiossa. Iranilla on varsin tehokas aseistus ja varsinkin droonit ovat hyviä.

 

 

Presidentti Putinilla on ollut kiireitä, koska samana päivänä 7.12. alkoi Moskovassa talousfoorumi RUSSIA COLLING! eli Venäjä kutsuu!  Osanottajia oli runsaasti ympäri maailmaa ja tietenkin Kiinasta ja Intiasta. Arabiemiraatit ilmoitti 7.12.2023, että he lopettavat öljyn myynnin dollareilla. Ruvetaan käyttämään kansallisia valuuttoja. Tämä oli selvä vaikutus Putinin vierailusta Arabiemiraatteihin. BRICS on ilmoittanut tästä jo aikaisemmin. Näiden kolmen valtion odottamaton kohtaaminen Putinin kanssa  merkitsee lännessä jonkinmoista kaaosta Lähi-idän alueella. Bidenin suhteet ovat muutenkin muodostuneet siellä sanoisinko huonoiksi. Samana päivänä ilmoitettiin, että Venäjän presidentinvaalit pidetään ensivuonna 17.3.2024. Vaalipäivät ovat 15. - 17.3.2024. Putinilla on loistava kannatus. Joidenkin tietojen mukaan77 prosenttia, joidenkin tietojen mukaan jopa yli 80 prosenttia kansasta kannattaa häntä.

Sotilasoperaatio Ukrainassa etenee omalla painollaan. Ukraina kärsii miehistöpulasta ja on siksi yrittänyt keksiä kaikkea mahdollista kuten viimeksi kerroin. Lisäksi se kärsii ase- ja rahapulasta. Länsi ja Yhdysvallat on voimakkaasti vähentänyt  apuaan Ukrainalle ja moni valtio uhkaa lopettaa koko avun. Ukraina toimii petosten varjossa ja varastaa varoja kaikin tavoin. Tästä ei länsi pidä. Eikä se ole osoittanut minkäänlaisia etenemismahdollisuuksia Venäjää vastaan. Venäjä on saanut edullisesti ammuksia ja drooneja mm. Pohjois-Korealta ja Iranilta. Pohjois-Korea valmistaa kuulema vuodessa esimerkiksi tykinammuksia enemmän kuin Yhdysvallat. Venäjä saa niitä halvalla vaikka sillä on itselläänkin suuri tuotanto. Lisäksi hauskana pienenä yksityiskohtana kerrotaan, että Venäjä käyttää elektronista sodankäyntiä ja varastaa Ukrainalle lännessä tuotettuja drooneja massiivisesti omaan käyttöönsä suoraan ilmasta.  Varastaminen tapahtuu suoraan lennosta, jonka jälkeen he varustavat ne omilla aseilla ja räjähdysaineilla ja käyttävät sitten Ukrainaa vastaan. Ukraina ei pysty estämään tätä eikä pysty itse tällaiseen. Puhutaan kannettavista järjestelmistä, jotka muodostavat usein kuplan asemien ylle.

Lisäksi näytetään, että satelliittikuvat Krimin yllä on tuhottu elektronisesti, ettei niistä saa mitään selvää. Nawal News -sivusto julkaisi 28. marraskuuta materiaalia, jossa väitetään, että Krimin yllä oleva tiedustelusatelliitti saattoi "sokeutua" tuntemattoman laitteen säteilystä. Kysymyksessä on Sentinel-1 SAR-satelliitista, joka havainnoi maanpintaa. Vakavia häiriöitä havaittiin 23. ja 24. marraskuuta mikä estää tehokkaasti satelliittia suorittamasta tiedustelua. Häiriöitä liittyi myös laivojen paikallistamiseen. Analyytikoiden mukaan asiat liittyvät tunnistamattoman radioelektronisen kompleksin toimintaan, joka voi vaikuttaa navigointijärjestelmien signaaliin ja häiritä niiden toimintaa. SAR-satelliittidatalla on korkea resoluutio, mikä tekee niistä arvokkaita sotilassovelluksiin. Tämä ei ollut ensimmäinen kerta. Jo huhtikuussa tapahtui ihan samaa. Myöhemmin amerikkalaiset analyytikot tulivat siihen tulokseen, että Venäjällä on satoja elektronisen sodankäynnin 330Zh "Zhitel" ja muita aseita, jotka pystyvät häiritsemään satelliittien ja muiden aseiden toimintaa GPS-tekniikan avulla. Naval Newsin julkaisemista tiedoista seuraa, että tietyillä Sevastopolin alueilla elektroniset sodankäyntijärjestelmät olivat häirintäkenttien peitossa.

Biden piti puheen senaatissa 7.12. Hän oli sitä mieltä, että Venäjän ei voi antaa voittaa Ukrainassa. Yhdysvaltojen on puututtava asiaan. Hän puhui pitkään ja kukaan ei oikein ymmärtänyt tarkoittiko hän sitä, että Yhdysvaltojen on ryhdyttävä sotaan Venäjän kanssa. Amerikkalaiset tutkijat väittävät, että Venäjä on maailman vahvin sotilasvaltio. Joka tapauksessa republikaanit blokkasivat hänen yrityksensä antaa rahaa Ukrainalle. Tarkoittiko Biden todella sitä, että Yhdysvaltojen on ryhdyttävä sotimaan Venäjän kanssa? Sehän voisi tietää maailman menoa. Toisaalta ehdotettiin annettavaksi lisää sanktioita. Eräs ehdotus oli venäläisten timanttien ostaminen kiellettäisiin.

Venäjän on laaja maa, maailman suurin. Venäjän eristäminen ei onnistu. Sanktioista huolimatta Venäjän eristäminen ei ole onnistunut mitenkään tähänkään asti. Euroopassa ei juuri puhuta Venäjälle langetetuista sanktioista, koska ne eivät juuri ole vaikuttaneet Venäjän talouteen. Päinvastoin niillä on enemmän ollut haittaa Euroopan valtioille kuin Venäjälle. Ne ovat aiheuttaneet sen, että öljyn, kaasun, sähkön, hiilen ja kaiken energian hinnat ovat nousseet voimakkaasti. Näitä Venäjä tuottaa suuresti ja saa näin ollen suunnattomia voittoja, joita se käyttää hyödykseen. Venäjän toiminta on ollut nerokasta ja tehokasta. Venäjä on maailman suurin timanttien tuottaja. Jos nyt nostettaisiin vielä timanttien hintoja ja maailma tarvitsee niitä, se tulisi saamaan jälleen suuria voittoja. Esimerkiksi on paljon maita, jotka ostaisivat niitä ja myisivät edelleen muualle maailmaan, myös Eurooppaan. Pitäisikö nekin asettaa sanktioihin? Tähän Eurooppa ei enää pysty.

Maailman taloudessa ja liikevaihdossa Venäjä on noussut viidennelle sijalle ja on suurempi, kuin yksikään Euroopan talous. Paljon on puhuttu, että pitäisi siirtyä käyttämään enemmän ydinvoimaa, jotta saataisiin ilmasto puhtaammaksi. Kaiken lisäksi Venäjä rakentaa maailman eniten ydinvoimaloita. Samalla kun EU väittelee Rosatomin vastaisista pakotteista, se tekee sopimuksia 200 miljardin dollarin arvosta sen kanssa. Rosatomin johtajan Aleksei Lihatsovin lausunnot näyttävät ironialta eurooppalaisia kohtaan. Hänen mukaansa Rosatom on muodostanut 10 vuodeksi etukäteen noin 200 miljardin dollarin tilaussalkun. Ja tässä puhutaan vain suurista projekteista, joita on yli kolmekymmentä 11 maassa, eikä tässä oteta vielä huomioon tilauksia pienistä asemista. Suurimpia ydinvoimaloita toimitetaan esim. Kiinaan, Intiaan, Turkkiin.

Venäjä on ydinvoimaloiden eräs suurimmista kehittäjistä. Varsinaisesti maailman ensimmäinen ydinvoimala avattiin Neuvostoliitossa Obninskin ydinvoimalaitos, joka aloitti toimintansa 1.kesäkuuta 1954. Noin kolme viikkoa myöhemmin se yhdistettiin sähköverkkoon. Neuvostoliitossa ryhdyttiin voimakkaasti kehittämään ydinvoimaa. Rakennettiin ydinvoimalla kulkeva henkilöauto Volga-atom merkiltään, suunniteltiin ydinvoimalla kulkeva helikopteri, mutta sitä ei koskaan rakennettu, rakennettiin ydinvoimalla kulkeva maasukellusvene, joka lopulta purettiin, koska se oli jatkuvan korjauksen tarpeessa. Jos joku ei tajunnut mikä se on oli se sellainen teräksistä tehty härveli, joka kulki maan alla. Alla on kuva siitä. Suomen ensimmäisen ydinvoimalan, Loviisan ydinvoimalan,  rakensi Neuvostoliitto 1977 ja toisen 1980. Olen vakuuttunut, että jos tämän viimeisen ranskalaisilta tilatun olisi tilattu Venäjältä olisi se valmistunut parissa kolmessa vuodessa eikä niin kuin nyt Olkiluoto 3, jonka rakentaminen kesti yli 14 vuotta ja joka on maailman kallein rakennus tähän mennessä. Tuli Suomelle kalliiksi!

 
Ydinvoimalla kulkeva auto Volga-atom.
 
 
 
Ydinvoimalla kulkeva helikopteri, jota ei kuitenkaan rakennettu.


 

 
Ydinvoimalla maan alla kulkeva sukellusvene.

Nykyjään Venäjä rakentaa paitsi ydinvoimaloita myös ydinsukellusveneitä ja ydinjäämurtajia. Lisäksi se rakentaa uivia ydinvoimaloita, joilla voidaan uittaa energiaa tarvittaville alueille. Nykyään Venäjä tutkii myös fuusioreaktiovoimaloita ja on hyvin todennäköistä, että se pisimmällä siinä. Saattaa olla, että sillä on jo käytössä semmoinen.

Entäpä politiikka? 2 000 -luvun alussa puhuttiin paljon, että Venäjä otettaisiin Naton jäseneksi. Sitä Yhdysvallat kauhistui. Se halusi jakaa Venäjän alueen viiteen osaan, jotta sitä olisi helpompi hallita. Jos Venäjä olisi liittynyt Natoon olisi Nato tullut tarpeettomaksi. Tätä yhdysvallat ei missään nimessä halua. Yhdysvallat oli järjestänyt niin, että Kiina ja Venäjä olivat silloin toistensa vihollisia, mutta nyt Kiina ja Venäjä ovat toistensa liittolaisia ja Kiina on suurin Venäjän kauppakumppani. Sitten Yhdysvallat järjesti Ukrainan ja Venäjän toistensa vihollisiksi. Jos Ukraina häviää tämän sotaoperaation niin kuin näyttää voi Nato jälleen menettää merkityksensä. Jos Yhdysvallat jättää Ukrainan, kuten Afganistanin aikoinaan ja sanoo, että tämä sota ei kuulu meille, mitä tekee Eurooppa? Tämä on mielenkiintoinen kysymys. Jatkaako se Ukrainan työntämistä sotaan ja kuinka pitkälle, viimeiseen mieheenkö?  

Tässä on hyvä muistaa, että Venäjä on maailman suurin ydinasevalta. Se on räjäyttänyt maailman suurimman ydinpommin nimeltään Tsar-bomba. Venäjä  on luvannut, että jos sen olemassaoloa uhataan se myös käyttää ydinaseitaan. Epäilemättä Kiina käyttää tilaisuutta hyväkseen ja vie Taiwanin. Mutta tässä on turha ruveta pohtimaan politiikkaa, mitä tulee tapahtumaan. Vaihtoehtoja on paljon. Sen sijaan olisi hyvä pohtia seuraamuksia. Jos seurataan joidenkin vanhojen politiikkojen ajatuksenjuoksua, kuten esim. Bideni,  tulos voi olla tuhoisa koko maailmalle.  Suomellekin olisi edullisempaa pysyä etäämpänä näistä tapahtumista.  Vladimir Putinilla on 14.12.2023 ns. "Suora linja" lähetys televisiossa. Ohjelma näytetään televisiossa suorana monella kanavalla klo 12 (Suomen aikaan siis klo 11). Silloin Venäjän kansalaiset ja tiedotusvälineet saavat esittää hänelle henkilökohtaisesti kysymyksiä mistä vain ja hän vastaa niihin suorassa lähetyksessä.  Tavallisesti tilaisuus on kestänyt n. 4 tuntia. Tilaisuudessa voi selvitä moni asia. On selvää, että tilaisuutta tullaan kommentoimaan myös Suomessa ja kaikkialla maailmassa.

Sitten Jatkan tässä vanhaa sarjaani ukrainalaisista venäläisille joutuneista tai antautuneista vangeista. Osa on siis vangittu taisteluissa, huomattava osa on antautunut vapaaehtoisesti. Nimiä ja muita henkilötietoja en kerro eettisistä ja moraalisista syistä. Yleistä tietoa voin kertoa.











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan!