ENERGIAINFRASTRUKTUURI- JA KAUPPASOTA
Otsikossa mainitsen energiainfrastruktuurin ensimmäisenä, mutta aloitan kuitenkin kauppasodasta. Molemmat liittyvät Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpiin. Hän päätti julistaa kauppasodan koko maailmaa vastaan pelastaakseen Yhdysvaltojen talouden. Rehellisesti sanoen en oikein ymmärrä hänen menetelmäänsä, mutta toisaalta näyttää, että vaikutuksia on koko maailmaan. Hän julisti tullisodan, joka koskee melkein koko maailmaa. Ainoa, jota tämä tullisota ei näytä koskevan on Venäjä. Kauppalehti mainitsee vielä Valko-Venäjän, Pohjois-Korean ja Kuuban, joille ei asetettu tulleja. Mutta myös Ukrainalle asetettiin tuontitullit. Yhdysvaltojen ja koko maailman pörssit romahtivat aluksi, mutta alkavat vähitellen palautua.
Trumpin laajat tuontitullit astuivat voimaan 9.4.2025 klo 7.00. Tullisota alkoi. Suurimpana kohteena näyttää olevan Kiina. Aluksi näytti, että kaikki pörssit romahtivat maailmassa. Näin myös Yhdysvalloissa. Mutta sitten ne ovat alkaneet nousta. Kauppalehdessä kirjoitetaan, että öljyn hinta laskee. Öljyn hinta näytti olevan syvimmässä laskussa neljään vuoteen. Maailmalla alkoi taloudellinen sota. EU:n jäsenet hyväksyivät vastatullit. Myös neuvottelut eri maiden kanssa alkoivat. Ainoa, joka toistaiseksi näyttää ottavan asiat rauhallisesti on Kiina. Ministeriön mukaan Trumpin tulleista on tullut taloudellisesti merkityksettömiä ja pelkkä ”kiusaamisen ja kiristämisen keino”.– Niistä on tullut vitsi. Kiina kertoo myös tehneensä Trumpin tulleista kantelun Maailman kauppajärjestö WTO:lle. Mutta tullisota jatkunee vielä pitkään, joten minun on turha kommentoida asioita enempää vielä tässä vaiheessa.
Venäjän presidentti Vladimir Putin on sopinut Trumpin kanssa, että pidettäisiin 30 päivän mittainen energiainfrastruktuuria koskeva tulitauko Ukrainan erityisoperaatiossa. Tämä on myös Trumpin yritys saada rauha Ukrainaan, vaikka tämä olikin Venäjän ehdotus. Se sisältää muun muassa putkilinjat, voimalaitokset ja öljynjalostamot. Kremlin mukaan Putin määräsi Venäjän armeijan noudattamaan tulitaukoa omalta osaltaan heti. Ukraina on kuitenkin jatkanut joka päivä iskuja Venäjän energiakohteisiin. Venäjän mukaan se on pitänyt taukoa voimassa, mutta Ukraina väittää toista. Totuutta on vaikea todentaa. Kremlin mukaan energiakohteita koskeva tulitauko olisi voimassa 30 päivää. Tämän jälkeen taukoa voitaisiin jatkaa yhteisellä sopimuksella. Muita kohteita sopimus ei sisällä.
Minusta on hienoa, että Venäjä ja Yhdysvallat voivat keskustella rauhassa toistensa kanssa. Tämä on selkeästi Trumpin ansiota. Tosin Venäjän presidentti Vladimir Putin on ilmoittanut, että Venäjä on aina avoinna asiallisille keskusteluille kaikkien kanssa. Venäjällä on hyvin läheiset suhteet Kiinaan. Presidentti Putinin ja Kiinan presidentti Xi Jinpingin henkilökohtaiset välit ovat erinomaiset. Myös Intian kanssa Venäjällä on erinomaiset suhteet. Äskettäin Venäjä ja Intia pitivät yhteiset merisotaharjoitukset Intian valtamerellä. Myös Afrikkaan, Aasiaan ja Latinalaiseen Amerikkaan Venäjällä on muodostunut luottavaiset yhteydet. Erityisesti on mainittava BRICS -talousjärjestö johon Venäjällä on erityiset suhteet. Nyt siis Venäjän ja Yhdysvaltojen välillä näyttää muodostuvan avoin keskustelu- ja poliittinen yhteys, joka luo uusia erilaisia mahdollisuuksia keskeisille toiminnoille mm. taloudessa ja tieteessä. Tämä vaikuttaa koko maailman kannalta erinomaisen hienolta, jos kaikki tämä voitaisiin yhdistää. Ainoastaan Eurooppa näyttää olevan varsin sekavassa tilassa ja jotkut valtiot jopa hysteerisiä Venäjän suhteen. Erityisesti Britannia, Ranska ja Baltian maat osoittavat hysteerisyyttä.
Sanoisin näin, että Eurooppa on yllätetty ja paitsi hysteerinen myös järkyttynyt uusista tilanteista maailmassa. Eurooppa elää menneessä ajassa eikä ole kyennyt nousemaan vanhasta alhostaan, johon entiset Yhdysvaltojen presidentit olivat sen ajaneet. Varsinkin presidentti Biden ajoi Euroopan Ukrainan sotaan, josta Eurooppa ei ole kyennyt vielä irrottautumaan. Bidenin arviot esimerkiksi Venäjästä olivat hyvin vanhanaikaisia eikä hän kyennyt ymmärtämään, että maailma on muuttunut. Presidentti Trump on sanonut, että jos hän olisi ollut presidentti aikoinaan Ukrainan sotaoperaatiota ei olisi koskaan syntynytkään.
Euroopassa ollaan kokoonnuttu pohtimaan tilannetta, mutta päädytty sekaviin tunnelmiin. Jotkut haluavat rahoittaa edelleen Ukrainaa vaikka se merkitsee jatkuvia lisäuhreja Ukrainassa. Jotkut haluavat lähettää joukkoja Ukrainaan. Onneksi Suomi ei ole näiden joukossa. Mutta Suomen rahallinenkin tuki olisi todella huono ratkaisu nykyisessä Suomen taloudellisessa tilanteessa. Pelkästään konkurssienkin määrä kasvaa Suomessa jo neljättä perättäistä vuotta. Rahallinen tilanne on kaamea jopa Euroopan kannalta. F-35-hävittäjistäkin tulee suuri lisälasku Trumpin tullien ansiosta. Tosin Suomessakin on alkanut esiintyä jo pehmentymistä asioihin, mikä mielestäni on jonkinmoisen tervehtymisen merkki.
Jopa Presidenttimme Alexander Stubido kehotti suomalaisia valmistautumaan henkisesti suhteiden palauttamiseen Venäjään. Hän huomautti, että maat ovat aina olleet ja tulevat olemaan naapureita. "Jossain vaiheessa suhteet avautuvat poliittisella tasolla. Tässä vaiheessa emme voi sanoa tarkalleen milloin. Mikään ei muuta sitä tosiasiaa, että Venäjä on ollut ja tulee aina olemaan Suomen naapuri, 1350 kilometriä naapuruussuhteita", sanoi presidentti Alexander Stubido . Hän lisäsi, että EU-maiden johtajat ovat jo aloittaneet keskustelut yhteyksistä Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa. Samalla Stubido korosti, että Venäjän ja Suomen suhteiden palautuminen riippuu Ukrainan konfliktin päättymisestä.
Myös ulkoministerimme Elina Valtonen sanoi 5.4.2025, ettei Venäjä ole Suomen vihollinen. Erittäin tärkeää on myös huomata se, että mehän ei siis Suomena koeta sinänsä Venäjää vihollisena. Ei Venäjä ole meille vihollinen. Me vastustetaan vain Venäjän toimia sanoi Valtonen. Tämä on jo jonkinlainen asenteiden selvä muutos, jota alkaa näkyä yhä enemmän politiikkojemme kommenteissa. Näköjään Suomessakin asenteet alkavat jo muuttua.
Suomessa ja lännessä hyvin usein unohdetaan kulttuuripuoli. Venäjä on valtava kulttuurimaa. Jos ajatellaan kirjallisuutta eipä taida olla toista vertaista. Leo Tolstoi, Fjodor Dostojevski, Nikolai Gogol, Anton Tsehov, Aleksandr Puskin, Ivan Turgenjev, Mihail Lermontov, Maksim Gorki, Anna Ahmatova, Mihail Bulgakov, Aleksandr Solzenitsyn, Boris Pasternak jne... entäpä musiikki, Mihail Glinka, Aleksandr Borodin, Modest Musorski, Nikolai Rimski-Korsakov, Pjotr Tsaikovski, Aleksandr Glazunov, Aleksander Skrjabin, Sergei Rahmaninov jne... Eipä taida olla toista vertaista. Myös maalaustaiteessa Venäjällä on upea tausta. Andrei Rubljov, Karl Brjullov, Isaak Levitan, Ivan Kramskoi, Ilja Repin, Vladimir Makovski, Vasili Perov, Ivan Aivazovski, Fjodor Vasiljev, Vasili Surikov, Ivan Siskin, Arhip Kuindzi, Isak Levitan, Viktor Vasnetsov, Valentin Serov, Mihail Vrubel, Kuzma Petrov-Vodkin, Vasili Kandinski, Kazimir Malevits jne...
Lisäksi venäläinen kuuluisa balettitaide, lukuisat konsertit ja teatteritaide jää näkemättä. Maailmankuulu taidekokoelma Eremitaasissa jää näkemättä. Lisäksi on Tretjakovin galleria, Venäläisen taiteen museo, Pushkin museo jne... Maailman kaunein kaupunki Pietari jää näkemättä. Olen käynyt useita kertoja Venetsiassa, Pariisissa, Roomassa ja monessa muussa kaupungissa, mutta Pietari kaltaista en ole vielä nähnyt. Tämä kaikki jää eurooppalaisilta ja suomalaisilta politiikan takia. Maailman kuuluisimpia elokuvaohjaajia ovat esimerkiksi Sergei Eisenstein, Sergei Bondartsuk, Leonid Gaidai, Aleksei German, Nikolai Gubenko, Elen Klimov, Andrei Kontsalovski, Nikita Mihalkov, Andrei Nekrasov, Gleb Panfilov, Larisa Septiko, Stanislav Rostotski, Sergei Solovjov, vain muutamia mainitakseni. Kuinka moni suomalaisista on nähnyt maailman ainoan todella avaruudessa tehdyn elokuvan? Minä olen nähnyt sen jo kahdesti. Hyvällä elokuvalla on monta nimeä, Вызов ,The Challenge eli Haaste.
Mielestäni mitä nopeammin Euroopan ja Suomen vihamielinen suhtautuminen Venäjään loppuu sitä paremmaksi maailma muuttuu, ainakin Euroopan kannalta. Puheet eurooppalaisten sotilaiden lähettämistä Ukrainaan lisäävät vain ukrainalaisten kärsimystä. Mitä enemmän rahaa ja aseita lähetetään Ukrainaan sitä enemmän he saavat kärsiä. Kuten olen jo monta kertaa kirjoittanut ukrainalaiset miehet eivät halua kuolla sodassa. Ukrainassa on yhä suurempi miehistöpula. Yhä enemmän vastustetaan pakkomobilisointia ja kansa liittyy tähän. Pakkomobilisoiminen muuttuu yhä raaemmaksi ja usein uhri kuolee näihin väkivaltaisiin mobilisointitoimiin.
Ihmiset ovat ruvenneet yhä enemmän vastustamaan pakkomobilisointeja Ukrainassa. Alla oleva mies on kuollut tilanteessa.
On selkeästi ilmeistä, että Trump haluaa lopettaa Ukrainan sodan. Monin kohdin Venäjän ja Yhdysvaltojen lopettamisen ehdot ovat yhteneväiset. Ainakin selkeästi presidentti Zelenskyin on väistyttävä Ukrainan johdosta. Samoin Ukrainan johto kokonaisuudessaan. Washington on ymmärtänyt, että rauha Ukrainassa on mahdotonta niin kauan kuin Zelenskyi on vallassa. Zelenskyi ei halua lopettaa sotaa, koska se merkitsisi hänen valtansa loppua. Vaalit on järjestettävä ensi tilassa. Ukraina ei koskaan saa liittyä Natoon tai EU:hun. Venäjän kieli on aina ollut tärkeä Ukrainassa, joten sille on annettava tasaveroinen asema muiden kielien kanssa.
Joissakin asioissa Venäjällä on lisäehtoja. Natsismi on erittäin suuressa asemassa Ukrainassa, mutta se on hävitettävä tyystin Ukrainasta. Ukrainan puolustusvoimat on pienennettävä minimiin. Eurooppalaiset eivät sovi rauhanturvaajiksi. Vihamielinen suhtautuminen ei sovi näihin kuvioihin. Venäjä on ehdottanut, että rauhanturvaajia otetaan BRICS -maista jos heitä tarvitaan.
Alueellisiin kiistoihin en paneudu pahemmin. Venäjä etenee jatkuvasti ja valtaa uusia alueita Ukrainasta. Minkä verran näistä alueista jää Venäjän haltuun jäänee neuvottelujen varaan. Euroopan olisi vihdoinkin päästävä irti psykooseistaan, niin sota saataisiin loppumaan Ukrainassa. Jatkan sitten vanhaa sarjaani venäläisille antautuneista ukrainalaisista sotavangeista. Mitään nimiä tai muita tietoja en anna eettisistä ja moraalisista syistä.