perjantai 27. syyskuuta 2024

 

VOIKO SUOMI HUONOSTI? osa-2

 


 

Jatkan aiheesta voiko SUOMI huonosti. Viimekerralla näytti, että tällä hetkellä Suomella menee todella heikosti. Joten katsomme miten tässä  jatkossa käy. Kaikkea tässä olevaa ei ole pakko lukea. Lue vain ne kohdat, jotka kiinnostavat.

Palkkaneuvottelut ovat alkaneet. Viime kevään hallituksen vastaiset poliittiset lakot vaikuttavat taustalla, kun syksyn työmarkkinakierros julistettiin avatuksi. Teknologiateollisuuden työnantajat ja Teollisuusliitto aloittivat työehtosopimusneuvottelunsa. Teollisuus on jälleen päänavaaja tulevan talven sopimuskierrokselle. Sen sopimukset ovat katkolla marraskuun lopulla. Nyt jännitetään, millaisen jäljen ay-liikkeen viimekeväiset, Petteri Orpon (kok) oikeistohallitusta vastaan järjestetyt, käytännössä tuloksettomat poliittiset lakot jättivät. Työnantajat ovat puolestaan huolissaan Suomen kilpailukyvyn rajoista. Teknologiateollisuus kuvailee nykytilannetta neutraaliksi, mutta työnantajien retoriikkaan kuuluu joka tapauksessa korotusvaatimusten leimaaminen mahdottomiksi. Lukuisista muutosneuvotteluilmoituksista huolimatta eri ennusteet povaavat ensi vuodelle prosentin, puolentoista talouskasvua. Suurin muutos on se, että ay-liike kokee hallituksen siirtyneen yhdeksi työmarkkinaosapuoleksi – siis työnantajien puolelle. Eduskunta käsittelee parhaillaan hallituksen antamaa ja ay-liikkeen kammoamaa esitystä paikallisen sopimisen laajentamisesta. Sen mukaan myös työnantajaliittoihin kuulumattomat yritykset voivat hyödyntää työehtosopimusten joustoja. Poliittisilla lakoillaan ay-liike ei pystynyt esitystä torppaamaan.

Poikkeuksellisen kireäksi ennakoitu työmarkkinakierros pyörähtää käyntiin, kun neuvottelupöytään istuvat Teknologiateollisuuden työnantajat ja palkansaajien Teollisuusliitto sopimaan tulevista työehdoista ja palkoista. Kierrosta hankaloittavat palkansaaja­järjestöjen suuttuminen hallituksen työmarkkina­uudistuksiin ja toisaalta Suomen talouden ankea tilanne. Teollisuusliitto vaatii kohtuullisia palkankorotuksia, työnantaja on valmis maltillisiin. Muun muassa opettajien ammattijärjestö OAJ on aikonut tehdä ensi kevään alue- ja kuntavaaleista palkkavaalit, jos hallituksen esitys ajetaan läpi. Lakihanke ei sovi myöskään muille julkisen alan liitoille. Esitys sitoisi myös valtakunnansovittelijan ja mahdollisten sovittelulautakuntien työtä. Lainsäädännön arviointineuvosto on kyseenalaistanut hallituksen esityksen tarpeellisuuden. neuvottelutilannetta mutkistavat hallituksen jo toteuttamat ja parhaillaan tekeillä olevat lait, joilla heikennetään sekä sosiaaliturvaa että työlainsäädäntöä.

 

Keskeistä vientialaa edustavan teknologiateollisuuden sopimusta on pidetty ratkaisevana, koska se on tavannut määritellä palkankorotusten yleisen linjan, jota muut alat seuraavat. Nyt maan hallitus on viemässä mallin lakiin, minkä monet työntekijä­järjestöt ovat osaltaan varoitelleet aiheuttavan lisähankausta tulevalla neuvottelu­kierroksella. Moni järjestö haluaa tuntuvia palkankorotuksia vastineeksi hallituksen uudistuksille. Meillä Suomessa on tehty matalampia korotuksia kuin Euroopassa keskimäärin. Lisäksi on ollut inflaatiota ja korkeat korot. Tietysti odotusarvo on, että palkankorotukset ovat kohtuullisia. Teknologiateollisuuden toimialalla on kohta puolitoista vuotta syöty vanhoja tilauskantoja ja odotettu talouden käännettä parempaan, mutta se näyttää koko ajan lykkääntyvän vain pidemmälle.

Lainsäädännön arviointineuvosto on ottanut kantaa hallituksen ajamaan ja kiisteltyyn vientivetoiseen palkkamalliin. Tässä kaikkien alojen palkankorotukset käytännössä määräytyisivät suurimpien vientialojen palkankorotusten tason mukaan. Suurimpia vientialoja ovat teknologia-, metsä- ja kemianteollisuus. Vientiteollisuuden palkankorotustaso sitoisi valtakunnansovittelijan ja sovintolautakunnan kädet, ne eivät voisi tehdä korkeampia sovintoesityksiä työmarkkinaosapuolille. Tarkoitus on estää vuoden 2022 erittäin anteliaan julkisen puolen palkkaratkaisun toistuminen. Huhtikuussa käydään myös kunta- ja aluevaalit. 

 

Petteri Orpon (kok) hallitus antoi lakiesityksensä paikallisesta sopimisesta eduskunnalle. Paikallisella sopimisella voidaan ottaa huomioon työpaikkakohtaiset olosuhteet. Paikallinen sopiminen on mahdollista yhdenvertaisesti kaikissa yrityksissä riippumatta siitä, kuuluuko yritys työnantajaliittoon tai millainen työntekijöiden edustus yrityksessä on. Joistakin työehtosopimuksen määräyksistä, kuten työajoista, vuosilomista tai palkoista, voidaan poiketa paikallisella sopimisella, jos valtakunnallisessa työehtosopimuksessa on näin sovittu. Erityisesti SAK:lainen ay-liike ja poliittinen vasemmisto ovat vastustaneet lakihanketta voimakkaasti. On puhuttu jopa palkkadumppauksesta. hallituksen esitys mahdollistaa jatkossa laillisesti palkkojen polkemisen järjestäytymättömissä yrityksissä, joissa työntekijöillä ei ole riittävää osaamista ja tietoja omista oikeuksistaan. paikallisen sopimisen laajentaminen järjestäytymättömiin yrityksiin ilman riittävää valvontaa avaa ovet väärinkäytöksille. Hallituksen esityksen myötä voidaan järjestäytymättömissä yrityksissä kuitenkin paikallisesti sopia palkkausjärjestelmistä, joissa vaativuusluokilla ja työaikapidennyksillä kikkailemalla voidaan luoda sopimuksia, joissa työntekijät menettävät vuositasolla pahimmillaan jopa 20 000 euroa vuodessa.

Erityisesti hoitajajärjestöt ja opettajat ovat vastustaneet vientivetoisen työmarkkinamallin kirjaamista lakiin. Heidän mielestään hallitus on jättämässä heidät ikuiseen palkkakuoppaan. Opetusalan ammattijärjestö OAJ on väläytellyt valmistautuvansa jo ”palkkavaaleihin”. Kokoomus näkee, että Suomi on jäänyt jälkeen kilpailukyvyssä. Orposta hallituksen uudistukset auttavat Suomea kasvun tielle. Lakihanke on yksi Orpon hallituksen työmarkkinauudistuksista. Hänestä Suomen työmarkkinoita on välttämätöntä uudistaa kilpailukyvyn parantamiseksi, tuottavuuden lisäämiseksi ja Suomen talouden ja työllisyyden kasvattamiseksi. Viime keväänä niin sanottu työrauhalainsäädäntö, joka pitää sisällään poliittisten lakkojen rajoittamisen, valmistui ja tuli voimaan. Lakia on kaikkien demokratiasääntöjen vastainen. Suomessa vallitsevan käytännön mukaan vientialat määrittelevät palkankorotusten tason. Tästä on poikettu harvoin – mutta niin tehtiin vuonna 2022, jolloin kunta-alan järjestö, mukaan lukien äänekkäästi korotuksia vaatineet hoitajaliitot, saivat vientialaa isommat korotukset sovittelulautakunnan esityksestä. Erityisesti tämän julkiselle sektorille kalliiksi tulleen ratkaisun tiedetään olevan hallituksen hankkeen taustalla. Lakimuutoksella hallitus pyrkii rajoittamaan sitä, että neuvottelujen mennessä pattitilanteessa valtakunnansovittelijalle, neuvotteluista ei voisi tulla ratkaisua, jossa ylitetään vientialan korotustaso. Esimerkiksi opettajien ja hoitajien suunnalta on kuulunut, että he kokevat, että heidät lukitaan tällä esityksellä ikuiseen palkkakuoppaan.

 

Hallituksella on edessään myös närää herättäneen palkattoman sairauslomapäivän edistäminen. Hallitusohjelmassa on linjattu, että sairausajan palkkaa muutetaan niin, että ensimmäinen sairauspoissaolo on omavastuupäivä, jolta työnantajan ei tarvitse maksaa palkkaa, ellei työehto- tai työsopimuksessa ole toisin sovittu. Omavastuupäivää ei sovellettaisi viiden vuorokauden tai sitä pidempiin sairauslomiin, eikä silloin kun työkyvyttömyys johtuu työtapaturmasta tai ammattitaudista. Työterveyslääkärit ovat kertoneet, että työssä, jossa on etämahdollisuus, ei näy yhden päivän sairauspoissaoloja. Ne kohdistuvat vahvasti suorittavaan työhön ja sosioekonomisesti heikommassa asemassa oleviin. Tuleeko tästä käytäntö, josta kärsivät nimenomaan pienituloiset tai muutoin heikommassa asemassa olevat?

Erään näkökulman mukaan Suomi on "sopeutustoimien noidankehässä". Jatkuva sopeuttaminen voi tappaa kasvun. Tarjolla olevat ratkaisut ovat jatkuvaa leikkaamista tai sitäkin vaikeampia toimenpiteitä. Suomessa vallitsee krooninen alijäämä. Sosiaali- ja terveyspalvelut imaisevat jatkuvasti enemmän rahaa, samalla turvallisuuspoliittinen tilanne on viime vuosina heikentynyt eikä pitkäaikaistyöttömyydestäkään ole selvitty. Kun sotesta jatkuvasti leikataan ja ennaltaehkäisevät palvelut kärsivät, tulevat kustannukset erikoissairaanhoidossa viiveellä kasvamaan rajusti. Riskinä on, että sopeuttaminen leikkaa pohjan talouskasvulta. Näin yhteiskuntaamme uhkaa näivettyminen, kun soteen ja eläkkeisiin kuluu leijonan osa yhteisistä varoistamme.

Rakenteellisilla uudistuksilla on tarkoitettu 2000-luvun hallituksissa muun muassa normien purkamista, työurien pidentämistä (alusta, keskeltä ja lopusta), eläkeiän nostamista ja etenkin sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamista. Projekti on herättänyt vastalauseita ay-liikkeen parissa, mutta hallitus on ajanut uudistuksia eteenpäin. Jos ajatuksena on, että terveydenhuollon kriisiä ja paisuvia erikoissairaanhoidon kustannuksia halutaan karsia, tarvitaan panostuksia ennaltaehkäiseviin palveluihin ja perusterveydenhoitoon. Se puolestaan vaatii rahaa, jota ei ole. Jos apua ei saada ja ongelmat syvenevät, voi edessä olla kierre, jonka hintalappu yhteiskunnalle mitataan miljoonissa euroissa. Yksilöiden kohtaamasta tragediasta puhumattakaan. Palvelusta leikkaamalla saadaan aikaan nopea säästö, joka kuitenkin hupenee vuosien aikana leikkauksen aiheuttamiin haittoihin.

 

Politiikkojemme oikean karvan näytti edellinen pääministerimme Sanna Marin. Kymmenen vuotta sitten hän itse tuomitsi verokikkailun. Hän käytti sanontaa "Yhteiskunnan syöpä". Nyt hän itse käytti törkeästi juuri tätä samaa tilannetta hyväkseen. – Vaikka verosuunnittelu on laillista ja yksilön taloudellisen hyödyn näkökulmasta järkevää, on se yhteiskunnan kannalta ongelmallista. Verokikkailu on yhteiskunnan syöpä, joka murentaa kansalaisten yhteisvastuuta ja keskinäistä luottamusta, Marin kirjoitti. Pohjoismaisen hyvinvointivaltion pitäisi perustua veronmaksukykyyn, ei siihen millä tavoin verojen maksamista voisi kiertää hän jatkoi. Marinin 90-prosenttisesti omistama yhtiö MA/PI Oy julkaisi viime viikolla tilinpäätöksensä, jossa yhtiön kerrottiin tehneen voittoa viime vuonna 386 721 euroa. Voitoista veroa yhtiö maksoi 83 679 euroa. Osinkoa yhtiö maksoi omistajilleen, Marinille ja Tuulia Pitkäselle, reilut 24 000 euroa. 24 000 euroa on juuri kahdeksan prosenttia nettovarallisuudesta. Tämän määrän osinkoa voi jakaa huokealla 7,5 prosentin verolla sen sijaan, että pulittaisi veroja 30 prosentin mukaan. Marinkin optimoi osingon niin, että sitä jaetaan tuolla edullisella 7,5 prosentin verolla.

No ei Marin ole ainoa verojen kiertäjä. Tämä on tyypillistä suomalaista politikointia. Joku tavallinen työntekijä saa vuodessa tuon verran palkkatuloja ja maksaa kunnon verot siitä. Mutta sijoittajat osaavat kiertää erilaisten porsaanreikien kautta verotusta ja maksavat paljon vähemmän veroja Suomeen. Heitä on paljon ja jos ollaan rehellisiä pitäisi tämä kieltää ja asettaa kaikki osinko- tai muut tulot täysin samalle viivalle palkkatulojen kanssa ja verottaa kaikki tulot samalla kertaa. Siis laskea kaikki tulot yhteen ja verottaa siitä erittelemättä mistä tulot ovat peräisin ja ilman vähennysoikeuksia. Tämä nyt esimerkkinä. Marin on siis "yhteiskuntamme syöpä"  ja niin on moni muukin.

EU-jäsenyyden hinta Suomelle kasvoi. Jäsenyys maksoi Suomelle enemmän kuin edellisenä vuonna. Nettomaksu unionille oli 840 miljoonaa euroa. Tämä merkitsee sitä, että EU-jäsenyys maksoi viime vuonna 150 euroa jokaista asukasta kohti. Suomi on ollut maksajana vuodesta 2001 asti. Suurimmat saajat taas ovat olleet Viro, Latvia ja Kroatia. Euromääräisesti eniten rahaa saivat Ranska, Saksa ja Puola. Suurimmat rahoittajat taas ovat olleet Saksa, Ranska ja Italia. Suomen saamat tulot EU:n talousarviosta muodostuivat pääosin maatalouden suorista tuista ja kehittämisestä. Ne olivat 48 prosenttia eli 725 miljoonaa euroa kaikista Suomen saamista tuloista. 17 prosenttia Suomen saamista tuloista eli 251 miljoonaa euroa tulivat EU:n tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelman Horisontti Eurooppa - rahoituksesta.

 

 
Antti Häkkänen ja presidenttimme Aleksanteri Stubido haluavat Suomen sotaan

Suomi hankkiutui Naton jäseneksi Tämä merkitsi varmaa kohteeksi joutumista, jos Naton ja Venäjän tai Yhdysvaltojen ja Venäjän välille syntyy konflikti. Valtava propaganda sai Suomen kansan Nato-aatteen puolelle. Päättäjämme pääministeri Petteri Orpo, puolustusministeri Antti Häkkänen ja presidentti Aleksanteri Stubido melkein salaa tekivät loput. Suomeen tulee 15 Yhdysvaltojen sotilastukikohtaa, 2  Naton esikuntaa ja 64 kappaletta F-35 hävittäjää.  Demokratialla ei tässä ollut mitään tekemistä.  Näin Suomi ei missään nimessä ole puolueeton valtio. Tämä kaikki tulee maksamaan Suomelle todella paljon. Varsinkin kun F-35 hävittäjät ovat vaikeita huollettavia. Kaksi kolmasosaa on yleensä aina huollettavana ja yksi kolmasosa voi vain olla käytössä. Esimerkiksi erilaiset ohjukset ajaisivat saman asian kuin nämä hävittäjät ja tulisivat paljon halvemmiksi. Mutta kun kyse on Natosta rahalla ei ole mitään merkitystä. Monien arvioiden mukaan on arvioitu, että Nato-kustannukset tulevat olemaan monien miljardien luokkaa.

Naton jäsenyys ja loputtomat erilaiset sotaharjoitukset tulevat Suomelle kalliiksi, vaikka meillä jo muutenkin menee taloudella huonosti. Lisäksi joutuminen Venäläisen sotilaallisen toiminnan kohteiksi, jos maailman poliittinen tilanne siihen johtaa ja voi merkitä Suomen joutumista samanlaiseen tilanteeseen kuin Ukraina on nyt. Naton apu voi jäädä samanlaiseksi kuin Ukrainalla on nyt.  Tätäkö Suomen kansa haluaa?  Suomen kansa on paljon pienempi kuin Ukrainan kansa. Suomelle annetaan vääränlainen kuva Suomen ja Naton puolustuskyvystä ja voimasta. Venäjä on juuri pitänyt kolme ydinsotaharjoitusta ja suurimmat laivastosotaharjoitukset Kiinan kanssa ympäri maapallon moneen kymmeneen vuoteen. Suomen asema suhteessa Venäjään on erittäin provokatiivinen. Tiedän, että meillä on täällä henkilöitä, jotka haluavat revanssia toisen maailmansodan jälkeen. Yhdysvallat yritti äskettäin nostaa Georgian Venäjää vastaan, mutta ei onnistunut. Suomen paikka Pietarin vieressä on erittäin kohdennettu ja yli 1 300 km pituinen raja hyvin vaikeasti puolustettavissa, mutta mielekäs juuri Naton toiminnalle.

Kun ottaa kaiken edellä ja ensimmäisessä osassa kirjoittamani huomioon ei ole ollenkaan ihmeellistä, että syntyvyys Suomessa  on laskenut  alimmilleen "vuosisatoihin". määrä laskee samaan aikaan, kun vanhusten määrä kasvaa. Suomessa tapahtuu demografisia  muutoksia. Vanhusten määrä kasvaa samaan aikaan kun esimerkiksi peruskouluikäisten määrä vähenee. Tämä merkitse sitä, että maahanmuuton taso määrittää Suomen väestökehityksen tulevaisuuden. Suomi on riippuvainen maahanmuutosta. Tämä on muutos, johon ei voi oikein enää vaikuttaa. Kysymys on, onko Suomessa aktiivi-ikäistä väestöä vastaamassa kaikkiin haasteisiin. Siis Suomi tarvitsee tulevina vuosikymmeninä yhä enemmän muuttovoittoja ulkomailta. Muuten Suomen väkiluku lähtee laskuun, sillä ennusteen mukaan kuolleiden määrä tulee olemaan syntyneiden määrää suurempi. Lisäksi korkeampi maahanmuutto tuo parempia edellytyksiä kansantaloudelle. Kasvava palveluntarve on suuri haaste. Jo nyt on pulaa työvoimasta sote-sektorilla. Loppujen lopuksi tämä merkitsee sitä, että jossain vaiheessa alkuperäistä Suomalaista geenistöä on vähemmän kuin ulkomaista. Sitten se häviää kokonaan. No loppujen lopuksihan sillä ei ole mitään merkitystä. Pääasia, että Suomi on edelleen olemassa.



Olisi vielä monta asiaa tarkasteltavana, mutta tämäkin on jo venynyt liiankin pitkäksi. Esimerkiksi hyvinvointialueiden korkeiden virkamiesten palkat, mutta jääköön nyt tähän.  Voiko siis Suomi huonosti? On aivan selvää, että Suomi voi huonosti, vieläpä erittäin huonosti.  Tämä heijastuu ihmisiin ja heidän hyvinvointiinsa. Suomalaiset tuntevat sen nahoissaan, vaikka sitä ei haluta tunnustaa. Mistä tämä tilanne johtuu? Aivan selkeästi tämä johtuu päättäjistämme ja heidän toiminnastaan jo pitkältä ajanjaksolta. Tiedän aivan tarkkaan nämä syyt ja myös todelliset syyt ja yksityiskohdat  tähän Suomen politiikan huonovointisuuteen, mutta en kirjoita niitä tähän. Siihen on syynsä. Suomi ei ole vielä kypsä siihen. Suomalaiset ovat tottuneet kärsimään ja siksi on syntynyt legenda "maailman onnellisimmasta kansasta". Kärsi kansa, kärsi kansa!

 

 

 

maanantai 23. syyskuuta 2024

 

VOIKO SUOMI HUONOSTI? osa-1

 

Kuulema kaikki suomalaisten talouslaitosten ennusteet ovat olleet ylioptimistisia. Asia ilmenee Sosiaali- ja terveysalan kattojärjestön Soste ry:n tekemästä tutkimuksesta. Ennusteet ylittivät toteutuneen talouskasvun keskimäärin 1,2 prosenttiyksikköä vuodessa vuosina 2018-2019 ja 2021-2023. Koronapandemian ensimmäinen vuosi 2020 ei ollut selvityksessä mukana. Tällä hetkellä näyttää siltä, että ennusteet menevät vieläkin huonommin tai ainakin taloudessa menee vieläkin huonommin vaikka yritetään ennustaa parempaa tulevaa aikaa.

On selvää, että tästä syytetään kahta viimeistä hallitustamme. Jo Sanna Marinin hallituksen aikana alkoi taloutemme alas meno, mutta vasta Petteri Orpon aikana taloutemme näyttää romahtaneen todella syvälle. Suomessa vallitsee taloudellinen ja sosiaalinen lama. Varsinkin vähävaraisilla ja vanhoilla ihmisillä menee huonosti. Talouskasvu on ollut jopa negatiivista ja varsinkin rakennusalalla taantuvaa. Yli puolet suomalaisista arvioi työttömyyden lisääntyvän seuraavan 12 kuukauden aikana. Työlliset kokivat omakohtaisen työttömyyden tai lomautuksen uhan suureksi. Toisaalta 40 prosenttia työllisistä koki, ettei heillä ole varaa joutua työttömäksi tai lomautetuksi. Työttömyyden on ilmoitettu nyt olevan yli 8,3 prosentin luokkaa. Työttömiä työnhakijoita on 27 200 enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Eläkkeensaajien edunvalvojan mielestä Suomi on hoivakriisissä. Eläkkeensaajien keskusliiton keväällä teettämän suuren jäsentutkimuksen mukaan yli 70 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, etteivät nykyiset hyvinvointialueet pysty jatkossa huolehtimaan suomalaisten terveydestä ja hyvinvoinnista. Lähes kolmannes vastaajista oli tästä täysin varmoja. Vastaajista 63 prosenttia katsoi, että sosiaali- ja terveyspalvelujen heikko saavutettavuus on suurin iäkkäiden ihmisten ongelma. Tähän tämä Orpon hallitus onkin pyrkinyt. Näinhän päästään vanhoista ihmisistä

 

Lehdet kirjoittelevat, että suomalaisia odottaa lohduton tilanne. Tähän vaikuttaa Orpon hallituksen viimeiset puuhat. Palveluiden uudistaminen näin nopeasti samalla, kun haetaan valtavia säästöjä ei täytä sote-uudistuksen alkuperäisiä tavoitteita. Näin kirjoittavat lehdet. Suomalaiset sote-uudistukset ovat suuressa muutoksessa liian nopealla aikataululla. Monien kansalaisten näkökulmasta tilanne näyttää lohduttomalta. Näyttää, että viime ja tältä vuodelta alueille on kertymässä yli 2,7 miljardia alijäämää. Summa voi olla tätäkin suurempi. Hyvinvointialueet yrittävät kuumeisesti keksiä säästökohteita. Nämä eivät välttämättä ole aina järkeviä. Ne voivat heikentää palveluiden saatavuutta ja laatua. Pieniä terveysasemia suljetaan. Irtisanomiset ja muutokset uhkaavat yli 11 000 työntekijää. Jo nyt sote-ala kärsii vaikeasta henkilöstöpulasta. Tukipalveluita leikataan. Henkilöstöetuja ja koulutusmäärärahoja heikennetään.

Valtionrahoitus on tuonut sote-palveluiden resurssipulan selkeämmin näkyville. Hyvinvointialueiden talouden sopeutuskeinot jäävät lähinnä menoleikkausten ja asiakasmaksukorotusten varaan. Yksikään alue ei ole saanut myöskään ensi vuodelle lainanottovaltuutta. Tämä tarkoittaa, että jos alueet tarvitsevat lisää rahaa esimerkiksi uusien palvelumuotojen kehittämiseen tai välttämättömään sairaalan korjaukseen, tähän täytyy erikseen pyytää lupaa valtioneuvostolta. Lisälainan saamiseksi valtiovarainministeriö voi asettaa ehtoja talouden tasapainottamisesta. Alue voi menettää päätösvaltansa valtion virkamiehille. Tämä voi merkitä alueen yhdistämistä toiseen alueeseen, mutta sekään ei aina auttaisi paisuviin alijäämiin. Hallitus linjasi jo pidentävänsä perusterveydenhuollon hoitotakuuta kahdesta viikosta kolmeen kuukauteen, ja höllentävänsä vanhusten ympärivuorokautisen hoivan henkilöstömitoitusta. Alueiden rahoitus vähenee samassa suhteessa. Kuitenkin alueiden taloustilanne on jo nyt niin vaikea, etteivät rahat meinaa riittää edes lakisääteisten velvoitteiden hoitoon. Siksi todennäköistä on, että hoitoon pääsy voi venyä ainakin osalla hyvinvointialueista. Hallitus on jo linjannut karsivansa julkista palveluvalikoimaa erikoissairaanhoidossa ja sosiaalihuollossa sekä määrittelevänsä periaatteet siitä, mitä sote-palveluita julkiselta sektorilta jatkossa saa.

Siis monelle suomalaiselle lähivuosien sote-palvelut näyttävät lohduttomilta. Esimerkiksi ympärivuorokautiseen hoitoon pääsee jatkossa yhä huonokuntoisempana ja palvelua saadakseen joutuu matkustamaan yhä pidempiä matkoja. Digitaalisilla palveluilla pyritään korvaamaan henkilökohtaista palvelua. Erikoissairaan hoitoon pääsy heikentyy voimakkaasti. Hallitus myllää myös sairaalaverkkoa ympäri Suomen. Tällä huononnetaan hoitoon pääsyä. Hoitovelka kasvaa. Perusterveydenhuollon ympärivuorokautisten päivystysten lakkauttaminen Iisalmessa ja Varkaudessa sekä yöpäivystyksen karsiminen Kouvolassa tuovat arvion mukaan 5,1 miljoonan euron säästöt. Ympärivuorokautista päivystystä edellyttävän leikkaustoiminnan lopettaminen Kemissä, Savonlinnassa, Oulaskankaalla ja Salossa voisivat arvion mukaan tuoda 25,6 miljoonan euron säästöt.


 

Lisääntyvät ambulanssikyyditykset puolestaan lisäisivät kustannuksia. Investointitarpeen ambulansseihin arvioidaan olevan noin 2,3 miljoonaa euroa. Valtion kustannukset lisääntyisivät sairausvakuutuksen sairaankuljetuksen matkakorvausten osalta 3,6 miljoonalla eurolla. Yhteensä esityksen arvioidaan vahvistavan valtion taloutta 26,5 miljoonalla eurolla vuodesta 2026 lähtien. Länsi-Pohjan, Oulaskankaan, Salon ja Savonlinnan alueella noin 50–100 kilometrin lisämatkaa raskaampaan leikkaustoimintaa ylläpitävään sairaalaan. Matka-ajat pitenevät myös päivystysyksiköiden lähialueiden asukkailla. Esitysluonnoksen mukaan alle 20 minuutissa ympärivuorokautiseen päivystykseen pääsevien osuus koko väestöstä vähenisi 2–3 prosenttiyksikköä verrattuna nykyiseen. 20–40 minuutin matka-ajalla asuvien osuus vähenisi väestöstä vähenisi 3–4 prosenttiyksikköä. 40–60 minuutin ajassa ympärivuorokautiseen päivystykseen pääsevien osuus väestöstä vähenisi 2–3 prosenttiyksikköä verrattuna nykyiseen.

Lehdet kirjoittavat, että valtava potkuaalto pyyhkii Suomen terveydenhuollossa. Muutenkin ympäri Suomen ilmoitetaan tulosvaroituksista ja henkilökunnan vähennyksistä. Hyvinvointialueet ovat jo vähentäneet tai uhkaavat vähentää lähes 4 000 henkilötyövuotta. Tämän lisäksi työnkuvat, työajat tai työskentelypaikat voivat muuttua yli 7 000:lla sote-alan työntekijällä. Todellisuudessa luku on suurempi, sillä osalla alueista pienempiä yt-neuvotteluja on käyty lukuisia, eivätkä alueet ole tilastoineet niiden myötä tapahtuneita vähennyksiä. Lukuun on laskettu hyvinvointialueiden aloittamisen (2023) jälkeen käydyt yt-neuvottelut. Hoitohenkilökunnan työskentelypaikat tai työnkuvat voivat muuttua.  Hyvinvointialueiden taloustilanne on synkentynyt merkittävästi. Alueet hakevat nyt uusia säästöjä kattaakseen jatkuvasti paisuvat alijäämänsä.

Hyvinvointialueiden tyypillisin tapa toteuttaa henkilöstövähennykset on se, että henkilölle, jonka työtehtävä päättyy, tarjotaan toista tehtävää. Jos hän ei ota uutta tehtävää vastaan, hänet voidaan irtisanoa. Osa alueista myös irtisanoo suoraan henkilöstöä. Monet vähennyksistä toteutetaan niin, ettei esimerkiksi eläköityvien tai irtisanoutuvien työntekijöiden tilalle palkata uusia, tai määräaikaisuuksia ei jatketa. Valtaosa alueiden tekemistä henkilöstövähennyksistä kohdistuu johtaja-, asiantuntija- ja tukipalvelutehtäviin, mutta yt-neuvotteluiden vaikutukset koskettavat laajasti myös muita ammattiryhmiä. Yt-neuvotteluilla on jo ollut tai uhkaa olla vaikutuksia yhteensä ainakin 11 200 hyvinvointialueella työskentelevään henkilöön. Esimerkiksi Hus on käynnistänyt koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut. Husin mukaan sopeuttamistoimet voivat sisältää esimerkiksi irtisanomisia, osa-aikaistamisia, tehtävien täyttämättä jättämistä ja tehtävänkuvien muuttamista.

 

Toisaalta Hus laittaa satoja tuhansia taidehankintoihin. Tämä antaa jotenkin ristiriitaisan kuvan Husin toiminnasta. Kirjoitetaan että "Lihapullat ja hajuvesi sekoitetaan toisiinsa". Taidetoimikunnan puheenjohtaja Ilkka Taipale sanoo: "yksikään euro Husin taidehankinnoista ei ole tarpeeton". Samaan aikaan yhtymässä on käynnistymässä koko henkilökuntaa koskevat yt-neuvottelut. Näiden piiriin kuuluu 28 000 henkilöä ja vähentämistarve voi olla jopa 990 henkilötyövuotta. Husin tämän vuoden kokonaisbudjetti on noin 2,2 miljardia euroa. Talousarvioesityksessä Husin taidetoimikunnan käyttöön varattiin kokonaista 200 000 euroa ja taidehankintoihin kokonaista 250 000 euroa. Yleisesti on ihmetelty Husin rahankäyttöä taiteeseen samalla kun moni on vaarassa menettää työnsä. Husilla on 28 000 työntekijää ja noin 700 000 potilasta vuosittain.

 

Myös Valtionhallinnon säästöjen vuoksi Digi- ja väestötietoviraston (DVV) toimintamenoista leikataan 14,5 miljoonaa europa vuosina 2025-2027. Henkilöstön vähentämisen lisäksi toimintamenojen pienentäminen vaikuttaa myös palveluissa, kuten asioiden käsittelyajoissa ja maksuissa. Viraston henkilöstömäärää vähennetään siten, että määräaikaisia virkoja vähennetään, eikä kaikkien eläköityvien tai muuten virastossa lopettavien tilalle palkata uusia henkilöitä. Henkilöstömäärä vähenee DVV:n mukaan noin 10–15 prosentilla, eli noin 100–140 hengellä. Toimintamenojen pieneneminen vaikuttaa moneen palveluun usean vuoden ajan. Käytännössä kansalainen voi joutua odottamaan palvelua tai päätöstä nykyistä kauemmin. Lisäksi joidenkin palvelujen asiakasmaksuja korotetaan tai maksuttomista palveluista tulee maksullisia. Osa hintojen muutoksista koskee organisaatioasiakkaita, osa kansalaisia.

Otetaanpa sitten aihe, joka koskee melkein jokaista suomalaista. Sähkön siirtomaksut ovat nousseet nopeasti niin, että siirto maksaa usein enemmän kuin itse sähkönkäyttö. Siirtomaksut ovat todella hirveitä. Esimerkiksi jotkut kytkevät sähköt pois kesämökeiltään, mutta siitä huolimatta saavat siirtomaksun. Suomalaiset kuluttajat ovat raivoissaan siirtomaksuista ja ihan aiheellisesti. Tämä johtuu sähkönsiirron perusmaksusta. Sähköstä maksetaan kaksi maksua: toinen määräytyy kulutuksen ja toinen sähkönsiirron mukaan. Sähkön siirrosta maksetaan vaikka sähköä ei käyttäisikään. Kritiikkiä saavat etenkin hintojen kova nousu ja yhtiöiden monopoliasema. Lähes puolet Suomen 77 jakeluverkkoyhtiöstä on nostanut yleissiirron hintaa viime vuodesta. Siirtomaksujen perushinnoissa voi olla kymmenkertainen ero yhtiöittäin. Sähköyhtiöt perustelevat siirtomaksujen korottamista Suomen pitkillä etäisyyksillä, alijäämillä, investoinneilla ja maakaapeloinneilla. Sähkönsiirtoa ei voi kilpailuttaa tai yhtiötä valita, koska jokaisella alueella Suomessa toimii vain yksi sähköverkkoyhtiö. Sähkö on perustarve, mutta nykyinen järjestelmä asettaa kansalaiset hyvin eriarvoiseen asemaan. Kymmenet yhtiöt ovat kertoneet korotuksista, ja myös verot nousivat.

Energiavirasto laittoi sähkönsiirron hinnat kuriin viime vuoden lopussa. Virasto muutti tuolloin niin sanottua kohtuullisen tuoton laskentatapaa, joka määrää, minkälaisia korotuksia sähkönjakeluyhtiöt voivat siirtohintoihin tehdä. Valtaosa noin 80 sähkönsiirtoyhtiöstä valitti muutoksesta markkinaoikeuteen. Nyt Suomen suurimman sähkönsiirtoyhtiö Carunan omistajat ovat ottaneet järeämmät keinot käyttöön. Ne haastavat Suomen valtion välimiesoikeuteen Washingtonissa. Jos kantelijat voittavat, Suomen valtio joutuu todennäköisesti maksamaan Carunan omistajille suuret vahingonkorvaukset. Aikoinaan edellinen hallitus myi omistukset ulkomaisille sijoitusyhtiöille. Nämä kohottivat heti hintoja ja ovat tuottaneet sijoittajilleen huikeita tuottoja. Carunankin omistus on pääosin yhdysvaltalaisten, kanadalaisten ja ruotsalaisten omistuksessa, mikä mahdollistaa sille oikeustoimet valtiota kohtaan. Caruna on Suomen suurin sähkönjakeluyhtiö noin viidenneksen markkinaosuudella. Maailmanpankin alaisessa riidanratkaisuelin ICSID:ssä ratkotaan, loukkasiko Energiaviraston päätös kansainvälisten sijoittajien oikeuksia. Tuloksena voivat olla suuret vahingonkorvaukset, jotka valtion pitäisi maksaa Carunan ulkomaisille omistajille. Ratkaisut ovat sitovia, eikä niistä voi valittaa. Carunan ulkomaisomistajilla on mahdollisuus välimieskäsittelyyn niin sanotun investointisuojan nojalla. Se sisältyy Suomen allekirjoittamaan ECT-sopimukseen, joka sääntelee kansainvälisiä energia-alan investointeja.

 

Investointisuoja toimii yksinkertaistetusti näin: Ulkomainen sijoittaja investoi maahan esimerkiksi rakentamalla hiilivoimalan. Jos valtio päättää sen jälkeen kieltää hiilivoiman, sijoittajat voivat vaatia valtiolta korvauksia välimiesmenettelyn kautta. Carunan tapauksessa kiistellään siitä, rajoittaako Energiaviraston uusi sääntely sähkönsiirron tuottoja ECT-sopimuksen vastaisesti. Yhtiöiden mukaan viraston päätös heikentää investointien kannattavuutta ja uhkaa rahoituksen saantia. ICSID:n alaiset välimiesoikeudet ovat ratkoneet hieman yli puolet istuimessa käsitellyistä kanteluista valtioiden hyväksi. Siis Suomi ja ennen kaikkea suomalaiset kuluttajat joutuvat jälleen maksumiehiksi. Korvaukset voivat nousta yli sataan miljoonaan.

 

Myös Yleltä leikataan rahoitusta. Yleisradion rahoitus oli vuonna 2023 yhteensä 576 miljoonaa euroa. Ylen tulevien vuosien rahoituspottia on tarkoitus leikata jäädyttämällä indeksikorotukset ja nostamalla Ylen maksamaa arvonlisäveroa kymmenestä neljääntoista. Joidenkin tietojen mukaan vuonna 2025 Yleltä leikattaisiin 16 miljoonaa euroa. Vuonna 2026 leikattaisiin 50 miljoonaa euroa. Vuonna 2027 leikkaussumma olisi 66 miljoonaa euroa ja vuonna 2028 leikattaisiin 68 miljoonaa euroa. Siitä eteenpäin Yleltä leikattaisiin noin 70 miljoonaa euroa vuosittain verrattuna nykyiseen rahoitusmalliin. Toisaalta Ylen toimitusjohtajan Merja Ylä-Anttilan ja johtoryhmän tultua Yleen ohjelmisto laatu on muuttunut niin huonoksi, että sitä voitaisiin leikata vieläkin enemmän. Pitäisi olla niin, että jos ei katso ohjelmia eikä kuuntele radiota ei tarvitsisi maksaa yleisradioveroa. Kun katsoo ohjelmia televisiosta välillä tuntuu kuin Suomi olisi menossa sotaan  - niin sotaisa se on.

Entäpä jotain  muuta Suomessa. Tässä pari esimerkkiä. Gigantit lopetetaan kokonaan toistaiseksi. Myymälöitä pyörittänyt yritys JH Caps jätti konkurssihakemuksen. Neste antoi tulosvaroituksen. Se kertoo alentavansa odotuksiaan uusiutuvista tuotteista vuodelle 2024. Tietoon on reagoitu negatiivisesti osakemarkkinoilla. Nesteen pörssikurssit laskivat heti voimakkaasti. Ainakin nämä kaksi yllättivät minut kovasti. Eivät nämä kuitenkaan ainoat ole.

Tässä vaiheessa joudun keskeyttämään. Aiheeseen liittyvää materiaali on niin paljon, että joudun jakamaan juttuni puoliksi. Julkaisen tämän ensimmäisen osan nyt ja toisen osan vähän myöhemmin. Tekstistä on muodostunut niin raskasta, että toivottavasti jaksatte lukea. Tämä ei ole ollut suurtakaan huvia, mutta selkeyttää Suomen nykyistä tilannetta. Se myös antaa kuvan hallituksemme ja presidenttimme Aleksanteri Stubidon toimista valtiomme hyväksi.

 

 

 

sunnuntai 8. syyskuuta 2024

 

VENÄJÄ, VENÄJÄ, VENÄJÄ...

 


Kirjoitin viimekerralla, että Venäjällä ovat maailman kauneimmat naiset. Näinhän ei pitäisi sanoa. Kauneus on jokaisen ihmisen omassa silmässä, kuten vanhassa sanonnassa sanotaan. Jokaisella ihmisellä on oma makunsa. Suomessa on aina sanottu, että Suomessa ovat maailman kauneimmat naiset. Monessa maassa on näin. Oman maan naiset ovat maailman kauneimpia. Missään nimessä kauneuskilpailun voittajat eivät ole maailman kauneimpia. He ovat vain huolitellusti varustautuneet monin tavoin näihin kilpailuihin, jotkut jo vuosikausia. Heidän ulkonäkönsä ei ole heidän oikea ulkonäkönsä. On myös koottu yleisiä mielipiteitä eri maiden kaunottarista. Näiden mielipiteiden mukaan Brasilialaiset, Venezuelalaiset, Ukrainalaiset, Ruotsalaiset naiset ovat maailman kauneimpia. Mutta näissä luetteloissa on melkein aina myös Venäläiset naiset mukana. Olen kiertänyt maailmaa ja törmännyt kauniisiin naisiin vähän joka puolella. Kuitenkin minun makuni mukaan missään ei ole ollut sitä määrää kauniita naisia kuin Venäjällä. Ja mikä on hämmästyttävää on moni muukin ollut samaa mieltä kanssani. Täten voin sanoa, että mielestäni venäläiset naiset ovat maailman kauneimmat. Esitän jälleen lopussa joukon videoita, joista jokainen voi itse päätellä ovatko he kauniita.

Ajattelin tällä kertaa käydä läpi asioita, joita uutisissa eri puolilla maailmaa käsitellään eniten. Mutta huomasin, että tehtävä on mahdoton. Asia riippuu maasta ja ajankohdasta jolloin asioita käsitellään. Siksi päätin rajoittaa homman Suomeen ja sen uutisiin eri lähteistä. Silti käydessäni läpi eri uutislähteitä käsiteltävät asiat riippuvat ajankohdasta ja eri tapahtumista sillä hetkellä maailmassa. Mutta noin yleisesti ottaen Suomen uutisissa käsitellään näinä aikoina paljon hallituksemme sekapäisiä toimia, Ukrainan sotaoperaatioita, Yhdysvaltoja ja sen vaaleja sekä erilaisia murhia ja pahoinpitelyjä. Mutta eniten esiin tuodaan Venäjää ja erilaisia asioita Venäjän ympärillä. Ainakin otsikoissa ne nousevat esille. Yksi yhteinen piirre niillä on. Käsiteltävät asiat ja miten niitä käsitellään ovat poikkeuksetta negatiivisia ja niitä käsitellään negatiiviseen suuntaan. Itse pyrin puolueettomuuteen ja koska osaan venäjää otan huomioon myös toisen puolen asioista.

 

Yksi tämän hetken käsitellyimpiä asioita on ollut Venäjän presidentin Vladimir Putinin vierailu Mongoliassa 2.9.2024, Ulan Batorissa ja tapaaminen Mongolian presidentin Unhaagiin Hurelsuhun kanssa. Tapaamista pidettiin jotenkin häpeällisenä koska ns. kansainvälinen tuomioistuin ICC on antanut Putinista pidätysmääräyksen. Sinänsä se, että joku kansainvälinen järjestö tai laitos antaa erään maailman suurimman valtion päämiehestä pidätysmääräyksen asettaa tuon laitoksen itsessään kyseenalaiseksi. Putinista annettu pidätysmääräys on naurettava ja osoittaa ICC:n mitättömyyden. Se on toteuttanut lännen ja lähinnä Ukrainan käskyjä ja osoittaa ICC:n aseman maailmassa. Se ei missään nimessä ole puolueeton laitos.

Oli ihan selvää, että Mongolia ei pidättänyt Vladimir Putinia. Se olisi ollut järjetön teko. Venäjähän ei ole ICC:n jäsen ja Putinin pidättäminen olisi ollut  todella vahingollista Mongolialle. Suomessa puhuttiin, että Venäjän kansainvälinen asema näyttää vahvistuvan. Puhuttiin jopa, että Venäjän asema näyttää kulkevan voitosta voittoon. Tämä on naurettava väite, sillä Venäjän kansainvälinen asema maailmassa on nykyään muutenkin hyvin vahva. Mongoliassa solmittiin suuri määrä kaupallisia sopimuksia joista yksi tärkeimmistä oli uuden kaasuputken rakentaminen Mongoliaan ja Mongolian halki Kiinaan. Näin Mongolia saa kaipaamaansa kaasua ja Venäjä suoran linjan Kiinaan. Myös lukuisa määrä muita kaupallisia ja poliittisia sopimuksia solmittiin. Lännessä puhuttiin, että Mongolialle annetaan sanktioita, koska ei pidättänyt Putinia. Taas länsi tekee tekosiaan, jotka vain lähentävät  eri maiden suhteita Venäjään.

 

Mongoliasta Putin jatkoi suoraan Vladivostokiin, jossa pidettiin Itäinen talousfoorumi 4. - 6.9.2024. Foorumiin osallistui edustajia yli 75 maasta lähinnä idästä, mutta myös lännestä mm. Ranskasta oli edustajia mukana. Suurimmat delegaatiot olivat tietenkin Kiinasta ja Intiasta. Sopimuksia tehtiin ainakin 5,5 triljoonan ruplan edestä, mutta tärkeimmäksi uutiseksi muodostui kuitenkin Putinin ilmoitus siitä, että hän hyväksyy myös Kamala Harrisin ehdokkuuden Yhdysvaltojen presidentiksi. Tästä vedettiin tiedotusvälineissämme johtopäätös, että presidentti Putinin suosikki Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa on Harris. Todellisuudessa Putin sanoi, että "se on Yhdysvaltojen kansan valinta kuka valitaan presidentiksi. Suosikki oli aikaisemmin Biden. Biden kannatti Harrisia, joten niin teemme mekin. Hänen naurunsa kertoo, että hän voi hyvin. Loppujen lopuksi se on Amerikan ihmisten tehtävä, me kunnioitamme sitä valintaa".

Toinen paljon puhuttu aihe Suomessa oli Venäjän isku Pultavan sotilasinstituuttiin ja sen vieressä olevan sotilassairaalaan. Isku oli hyvin onnistunut. Se suoritettiin kahdella Iskander ohjuksella ja uhrit olivat kaikki sotilashenkilöitä vaikka Britanniassa yritettiinkin esittää, että kuolleet olisivat olleet lapsia. Uhrien lukumäärästä vain on hyvin erilaisia tietoja. Ukraina itse ilmoitti, että kuolleita oli 51 ja haavoittuneita 271. Mutta Yhdysvalloista yhden tiedon mukaan kuolleita olisi ollut 259 ja haavoittuneita yli 400. Todennäköistä on, että uhriluvut ovat siitä väliltä. Ukraina yrittää tietenkin salata todellista uhrimäärää ja amerikkalainen tieto on tietenkin liioiteltua.

En tiedä onko Pultavan iskun seurausta se, että suuri määrä ukrainalaisia ministereitä otti eron iskun jälkeen. Mutta tämä voi olla seurausta myös huonosta menestyksestä sotatoimissa. He voivat paeta maasta jos jotain tapahtuu. Heidän lapsensahan on lähetetty jo etukäteen ulkomaille, ettei heidän tarvitse osallistua sotatoimiin. Kurskissa Ukraina ei ole juuri menestynyt ja minun mielipiteeni ja ajatukseni onkin, että Kursk on Venäjän järjestämä ansa, johon sidotaan suuri määrä Ukrainalaisia parhaita joukkoja ja aseita, jotta muilla Ukrainan alueilla voidaan edetä helpommin. Näin onkin tapahtunut ja Venäjä uhkaa vallata nyt Pokrovskin kaupungin. Pokrovsk on erittäin tärkeä kaupunki Ukrainalle. Venäjä on vallannut lukuisia kyliä ja kaupunkeja alueella hämmästyttävän nopeasti viime aikoina.

 

Yksi asia, jota on paljon polemikoitu Suomen tiedotusvälineissä on Venäjän varaulkoministeri Sergeij Rjabkovin lausunto, että Venäjä voisi uudistaa ydinasedoktriiniaan. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että Venäjä aikoisi käyttää ydinasetta. Länsi on eskaloinut Ukrainan sotaa, ja Venäjä pyrkii vastaamaan tilanteeseen. Uudistamisessa on taustalla selvästi Ukrainan sota ja lännen osallistumistoimet siihen. Edellisen, vuoden 2020 vuodelta peräisin olevan ydinasedoktriinin mukaan Venäjä voi käyttää ydinaseita, jos se joutuu ydinaseiskun kohteeksi tai jos joutuu sellaisen hyökkäyksen kohteeksi, joka uhkaa valtion olemassaoloa. Venäläiset asiantuntijat ovat kehottaneet Putinia laskemaan kynnystä ydinaseiden käytölle. Mm. on keskusteltu keskimatkan ohjusten käyttämisestä ydinaseissa. Venäjä on juuri tehnyt ainakin kolme ydinsotaharjoitusta ydinaseilla. Venäjän mielestä Ukraina on välikäsi sodassa Venäjää vastaan. Siis Ukraina saa kaikkein vaikeimman roolin yrityksessä tuhota Venäjä. Länsi käyttää sitä vain  välineenä hyväkseen.


 

Suomessa on paljon käyty polemiikkia myös Telegram-viestimen perustajan venäläisen Pavel Durovin kiinniotosta Ranskassa. Tosin hänelle on tullut paljon muitakin kansallisuuksia. Kiinniotto on herättänyt paljon erilaisia mielipiteitä toimintoa vastaan. Sananvapauden kannalta ovat asiaa kommentoineet mm. Julian Assance, Edward Snowden ja Elon Musk vangitsemista vastaan. Kiinnioton takana oli pidätysmääräys, joka koskee viestisovelluksen Telegram:n väitettyjä rikkomuksia. Näitä ovat palvelun mahdollistamat petokset, huumekauppa, järjestäytynyt rikollisuus ja terrorismin edistäminen. Telegram mahdollistaa jopa 200 000 käyttäjän kokoiset yhteisöt, ja palvelun epäillään luistavan EU-lakien velvoittamasta moderointivastuustaan. Pavel Durov sanoo olevansa yksityisyysasioissa ”käyttäjien puolella” ja vetoaa sananvapauteen.

Juuri oli uutinen Suomessakin, että Turkki haluaa liittyä BRICS -liittoon, jonka yksi perustaja oli Venäjä. Venäjä ja Kiina puhuvat moninapaisesta maailmasta, jossa on vallalla useita vallan ja talouden keskuksia, jonka yksi keskeinen ilmentymä on juuri BRICS -liitto. Liittohan perustettiin vuonna 2009 vastavoimaksi länsimaiden taloudelliselle ja poliittiselle ylivoimalle. Venäjän lisäksi perustaja jäseniä olivat alun perin Kiina, Brasilia, Intia ja Etelä-Afrikka. Liittouma kasvaa ja siihen haluavia maita on jopa neljäkymmentä, joista viimeisimpänä nyt Nato-maa Turkki. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan sanoi viime viikolla, että maa aikoo samanaikaisesti kehittää suhteita sekä itään että länteen. Moninapaiseen maailmanjärjestykseen liittyy vahvasti kritiikki länsimaiden johtamaa maailmanjärjestystä kohtaan. Tyypillisesti sen yhteydessä nostetaan esiin länsimaiden kaksoisstandardit. – On olemassa kansainvälisiä normeja, joita länsi itse ei kuitenkaan aina noudata. Venäjän sotaoperaatio tuomitaan äänekkäästi, mutta toisia sotia tuomitaan huomattavasti haluttomammin tai ei ollenkaan.

Suomen sisäpolitiikassa on tiedotusvälineissämme käsitelty paljon lähinnä kahta Venäjää koskevaa asiaa. Ensimmäinen on kansainvälisiä lakeja ja säädöksiä rikkova Venäjälle  rajat sulkeva laki. Tällä estetään pakolaisten hakemasta turvapaikkaa Suomesta. Laki on täysin moraaliton ja länsimaisen demokratian vastainen ja rikkoo monia kansainvälisiä sopimuksia ja lakeja. Toinen laki on kiinteistökauppojen kieltäminen Venäjän kansalaisilta. Suurena osallisina näihin molempiin lakeihin ovat pääministerimme Petteri Orpo, puolustusministerimme Antti Häkkänen ja presidenttimme Aleksanteri Stubido. Nämä lait osoittavat suurta vainoharhaisuutta, hysteriaa ja fobiaa, russofobiaa. Häkkänen on kieltänyt jo kuusi kiinteistökauppaa. Suomi on hysterian vallassa rajanaapuriamme kohtaan ja tätä lietsotaan lännestä käsin. Suomi itse kärsii tästä eniten, varsinkin taloudellisesti.

No, joka päivä saamme tietää työvoiman vähentämisestä erilaisissa tuotantolaitoksissa ja toimialoilla. Työttömyys kasvaa Suomessa ja sen virallinen luku on tällä hetkellä 8,3 %. Köyhyys näyttää kasvavan hallituksen päätösten takia ja kaikki sen tekemät leikkaukset vaikuttavat eniten juuri köyhiin ja huonotuloisiin. Arvonlisäverotus korotettiin 25,5 prosenttiin ja tämä tulee vaikuttamaan eniten juuri köyhiin kun esimerkiksi ruuan hinta nousee. Ihmiset joutuvat yhä suuremmassa määrin turvautumaan sosiaaliturvaan, jota myös on leikattu. Terveydenhoidosta on muodostunut katastrofaalista varsinkin vanhuksille ja köyhille. Yhä harvemmilla paikkakunnilla saa minkäänlaista hoitoa. Odotusajat ovat muuttuneet mielipuolisiksi. Koulutuksesta vähennetään tukia ja aikuisopiskelijoilta se poistettiin kokonaan. Ns. turhien kuolemien luvut vain kasvavat ja niiden syinä ovat alkoholi, huumeet ja itsemurhat. Vanhusten hoito on hoivakriisissä. Syntyvyys on alimmillaan ja laskee yhä. Hallitus ottaa velkaa velan päälle, velkaa otetaan ainakin 12,2 miljardia. Pelkästään korkomenot nousevat 3,5 miljardia euroa. Sote-menot vain kasvavat. Luottoluokittelija Fitch tiputti jo Suomen näkymät negatiivisiksi. Suomi on elänyt yli varojensa jo vuosikausia.

 

Venäjällä on toisin. Työttömyyttä ei käytännöllisesti katsoen ole. Pikemminkin on huutava pula työntekijöistä. Talous kasvaa virallisten lukujen mukaan 3,3 prosenttia, mutta on ollut välillä jopa 8 prosenttia. Lääkärinhoito on ilmaista, mutta maksua vastaan saa erityistä hoitoa. Koulutus on ilmaista, mutta on myös yksityisiä kouluja, jotka ovat maksullisia. Pelkästään Moskovassa on noin 14 korkeakoulua ja yliopistoa. Siksi siellä on paljon nuorta väkeä. Juuri lopettanut Venäjän Suomen suurlähettiläs Antti Helanterä kommentoi suomalaisia tiedotusvälineitä, että Lööpit ja otsikot taipuivat niin huonosti nykyisen tilanteen käsittämiseen. Ikään kuin Venäjän johto tosiaan ajattelisi Suomea kovin usein. Jos Suomessa ei kohta ole ihmisiä, jotka pystyvät seuraamaan, havainnoimaan ja taustoittamaan tapahtumia, mitä se tarkoitta Suomelle viiden vuoden päästä? Ensimmäinen seikka on Venäjän asevoimien kyky toimia. Toinen on sotateollisuus, joka tukee asevoimia. Kolmas on yleinen talouden kehitys ja neljäs on yleinen yhteiskuntavakaus. Rakoilu Venäjällä ei lähde ainakaan taloudesta liikkeelle. Venäjää voi nimenomaan järjellä ymmärtää. Luulisi, että Helanterä tuntee asiat Venäjällä hyvin. Enpä taida lisätä enää muuta. Meillä usein vääristellään näitä tietoja. Olen siksi ottanut nämä esille.

 

Ja sitten pääasiaan. Varsinkin tänä vuonna on nettiin ilmestynyt lukuisa määrä videoita, joita on kuvattu Moskovan tai Pietarin kaduilla. Ne kuvaavat aivan tavallisia ihmisiä kävelemässä ulkona. Tästä on tullut jonkinlainen muoti-ilmiö. Nettiin ilmestyy yhä lisää näitä videoita, joita minäkin katson välillä kun ei ole muuta tekemistä, varsinkin illalla myöhään ennen nukkumaan menoa. Vaimoni ei taida pitää siitä. Minusta se on jotenkin rauhoittavaa ja tasaa kiireisen ja ahkeran päivän jälkeen. Aivot saavat levätä. Videot kuvaavat usein kauniita naisia, mutta kuvaajina on myös naiskuvaajia. Naiset Venäjällä ovat usein hyvin kauniita, mutta heillä on myös sisäistä kauneutta. Tiedän, koska on kokemusta. Jotenkin on rauhoittavaa katsella ihmisiä vain kävelemässä ja ilman aseita. Venäläiset naiset ovat maailman kauneimpia!

Videoiden osoitteita. Näitä löytyy netistä lisää vaikka kuinka paljon.

https://www.youtube.com/watch?v=2p9npuE-H4M

https://www.youtube.com/watch?v=8ffnXKAZYtI

https://www.youtube.com/watch?v=3sabvCksa_s

https://www.youtube.com/watch?v=9rJMsPW0JUQ

https://www.youtube.com/watch?v=4q5SAgR3CTk

https://www.youtube.com/watch?v=pgP5JK6PGaE

 





sunnuntai 1. syyskuuta 2024

 

ENSIMMÄINEN F-16 alas

 

Ensimmäinen F-16 hävittäjä on tuhottu 26.8.2024 taistelutehtävässä Ukrainassa. Sen ukrainalainen lentäjä everstiluutnantti Oleksij Mes Sergiovitsh "Moonfish" sai surmansa. Tieto on melko luotettava. Se ei tule Venäjältä vaan Yhdysvalloista ja Ukrainasta. Alla ukrainalainen ilmoitus asiasta ja kuva lentäjästä koulutuksen aikana Kaliforniassa. On kerrottu, että Ukrainan oma ilmapuolustus olisi ampunut koneen alas. Amerikkalainen Patriot -ilmapuolustusjärjestelmä olisi ollut käytössä. Yhdysvaltalaislehti The Wall Street Journalin lähteiden mukaan tuhoutumisen syy ei ole vielä selvinnyt. Amerikkalaisten lähteiden mukaan maahansyöksy ei johtunut vihollistulesta. Sen sijaan syyksi arveltiin lentäjän virhettä tai teknistä ongelmaa. Joidenkin tietojen mukaan tämä olisi ollut jo kolmas kone, jonka ukrainalaiset ovat itse tuhonneet.  Presidentti Zelenskyi erotti Ukrainan ilmavoimien komentajan Mykola Oleshtshukin.  Väliaikaiseksi komentajaksi nimettiin Anatoli Krivonozhko (suom. Kieronenä). Mes haudattiin sotilaallisin kunnianosoituksin kotikaupungissaan Lutskissa Luoteis-Ukrainassa torstaina. Mes ylennettiin postuumisti everstiksi.

 
 
Oleksii Mes Sergiovitsh
 

No sotatoimet ovat jatkuneet tasaisesti Kurskin alueella. Minulla on vahva tunne siitä, että Venäjä käyttää tilannetta hyväkseen. Se ei haluakaan lopettaa Kurskin alueen sotatoimia. Siksi Venäjä pidättelee omia sotatoimiaan siellä. Siitä on suurta hyötyä Venäjälle muilla Ukrainan sotatoimialueilla. Ukraina lähettää parhaimmat joukkonsa ja aseensa Kurskin alueelle ja silloin muilla alueilla on heikommat joukot ja aseet. Näin Venäjä voi vallata helpommin Ukrainan muita alueita, kyliä ja kaupunkeja. Toiminta on siis taktillista ja suunniteltua.  Venäjä on vallannut juuri esimerkiksi seuraavat kylät ja kaupungit: Drushba, Novogrodovka, Novotoretskaja, Krasnij Jar, Krutoi Jar, Mihailova, Celidova, Komishovka, Ugledar , Peshjannoe, Karlovka, Nikolajevka, Sidova, Ukrainsk, Konstantinovka, Stelmahovka  ja nyt lähestytään Pokrovskin kaupunkia. Täällä Ukrainalla ei ole siis riittävästi joukkoja ja siksi Venäjä on edennyt melko helposti eteenpäin. Pokrovsk on erittäin tärkeä kaupunki Ukrainalle.

Suomessa vallitsee taloudellinen ja sosiaalinen lama. Varsinkin vähävaraisilla ja vanhoilla ihmisillä menee huonosti. Talouskasvu on ollut jopa negatiivista ja varsinkin rakennusalalla taantuvaa. Työttömyys on ollut suurta ja näyttää kasvavan yhä. Tämä johtuu ainakin osaltaan Venäjää vastaan kohdistuneista sanktioista. Tätä ei haluta tunnustaa Suomessa. Ensimmäiseksi se vaikuttaa Saksan talouteen ja sitä kautta koko Euroopan talouteen. Sitä kautta Suomen talouteen. Suurimmat asiakkaamme ovat Euroopassa. Venäjä ei toimita enää halpaa energiaa ja raaka-aineita Eurooppaan ja Suomeen vaan ne menevät itään. Energian ja raaka-aineiden hinnat ovat nousseet ja nousevat yhä. Tästä johtuen Venäjän talous on voimakkaasti kasvavaa, ollut jopa 8 prosentin luokkaa. Sotaoperaatio Ukrainassa vaikuttaa talouteen jopa voimakkaasti kohentavasti.  Venäjällä ei ole työttömyyttä. Seuraavasta voi katsoa videoita, millaista on elää täydellisten sanktioiden alaisena. Asiattomasti sivuttain ilmaistuna Venäjällä ovat maailman kauneimmat naiset. On omakohtaista kokemusta. Heidän on pakko pitää huolta itsestä, koska Venäjällä on enemmän naisia kuin miehiä. Suomalaiset naisethan ovat vähän pullukoita. Seuraavilta videoilta voit nähdä todisteet. Kannattaa katsoa jos pitää kauniista naisista. Kannattaa katsoa kaikki videot. Kuvat on kaapattu videoista.

https://www.youtube.com/watch?v=nQznpjsvvwo

https://www.youtube.com/watch?v=18RYmR5h7dI

https://www.youtube.com/watch?v=kr2Kk5YPmQU

https://www.youtube.com/watch?v=1ExR71Gj-WY

https://www.youtube.com/watch?v=iJU_AP8bdRA

https://www.youtube.com/watch?v=lr7abpQ6yos

https://www.youtube.com/watch?v=82my892Qhhs

https://www.youtube.com/watch?v=rG2n_CxF9Ws

https://www.youtube.com/watch?v=na6Uyv0CHyg

 

Ja näitä löytyy netistä lukemattomia lisää. Tämä on joku uusimuoti-ilmiö. Näitä videoita on netti täysi. Niitä kuvataan Venäjän suurimmissa kaupungeissa. Niitä on Pietarista ja varsinkin Moskovasta. On otettava huomioon, että kyseessä on sotaa käyvä valtio. Miltähän elämä näyttäisi ilman sanktioita? Tai ilman sotaoperaatiota?

Suomella menee siis huonosti. Yksi syyllisistä on pääministerimme Petteri Orpo, jonka hallituksen päätöksillä tilannetta vain huononnetaan. Kaikki alkoi jo Sanna Marinin hallituksen aikana. Silloinhan sanktiot Venäjää kohtaan alkoivat. Näitä Suomi noudattaa ankarasti, vaikka muut eivät aina noudatakaan. Kaiken kruunaa keisarimme Aleksanteri Stubidon toimenpiteet ja tyhmät päätökset. Minun ei ole mitään järkeä lähteä niitä luettelemaan, koska yleinen mielipide Suomessa olisi sitä vastaan.

Seuraavaksi jatkan vanhaa sarjaani. Esitän kuvia ukrainalaisista venäläisille antautuneista sotavangeista. Olen ajatellut monta kertaa lopettaa koko sarjan julkaisemisen. Mutta koska vankeja on niin tuhottomasti näytän heitä nyt kuitenkin. Nimiä ja henkilötietoja en kerro eettisistä ja moraalisista syistä.